SZTE Info

ajtk_karrier_kiemelt_nagy

Partnertalálkozóval is segíti hallgatói elhelyezkedését az SZTE ÁJTK

Az SZTE Állam és Jogtudományi Kara tudatosan törekszik arra, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa hallgatóit a minél szerteágazóbb elméleti és gyakorlati tudás megszerzésében. A fakultás a megfelelő szakmai gyakorlati lehetőségek megismertetésére szervezett 2015. május 5-én partnertalálkozót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE ÁJTK támogatja hallgatóit, hogy az érdeklődési körüknek legmegfelelőbb gyakorlati helyek kiválasztásával tudják tudásuk legjavát megmutatni munkahelyi környezetben. Az SZTE ÁJTK Karrier Iroda ezért szervezett partnertalálkozót, melyen partnerintézményeik képviselőinek segítségével népszerűsítették a hallgatók körében a szakmai gyakorlati lehetőségeket, illetve oklevéllel és emlékplakettel köszönték meg partnereiknek az együttműködést.Elválaszthatatlan az elméleti és gyakorlati képzés


Egy egyetemi kar értékmérője, hogy az ott végzett hallgatók milyen pozícióban tudnak a végzés után elhelyezkedni, mennyire maradnak meg a hallgatók fejében az alma materük nyújtotta támogatások” – fogalmazott Hajdú József. Az SZTE ÁJTK dékánja hozzátette: a fakultás büszke hallgatóira, akik értékkel és élettel töltik meg az intézmény mindennapjait. A Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karon 10 éve, Görög Márta vezetésével, pályázati támogatással indult el az a projekt, melyben a fakultás hallgatóit három hónapra szakmailag kompetens munkahelyekre közvetítették ki.


A gyakorlati tapasztalat megszerzése nagyon fontos, hiszen a gyakorlat az elméleti tudás leképezése, semmilyen gyakorlat nem működhet megfelelő tudás, ismeretek nélkül. A gyakorlatban a mindennapi rutint tanulják meg a diákok. Az elmélet és gyakorlat közti szinergia a legfontosabb”- mondta a dékán. A partnertalálkozón nem csupán a diákok ismerkedhetnek meg a munkaerő-piac elvárásaival, hanem a résztvevő szervezetek képviselői is „feltérképezhetik” a jövőbeni munkaerőket – tette hozzá. „Folyamatosan törekszünk a 10 évvel ezelőtt megkezdett munka folytatására, célunk hogy a hallgatók többre jussanak. Ösztöndíjak, támogatások révén minél jobb pályakezdési esélyt biztosítsunk a végzett diákoknak” – fogalmazott Hajdú József.


AJTK_karrier_nap_2015._majus_5_HD
Partnertalálkozóval is segíti hallgatói elhelyezkedését az SZTE ÁJTK - GALÉRIA


Az ügyészi és jegyzői munka szépségei


„Nincs külön elméleti és gyakorlati képzés, de van jó elméleti szakember és gyakorlati szakember” – vallja Harangozó Attila. A Szegedi Ítélőtábla elnöke hangsúlyozta: mindenkinek van egy olyan területe, mely tudásban egyedülálló, a speciális szakemberek bevonása pedig a bíróság mindennapi munkájában is jelentkezik. A Szegedi Ítélőtábla és az SZTE ÁJTK együttműködése, a Szegedi Ítélőtábla, mint gyakorlati képzőhely hozzájárul ahhoz, hogy a jövő jogászai megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek – tette hozzá.


„Ugyanúgy a szakma csúcsát jelenti egy kis településen jegyzőnek lenni, mint nagyvárosban” – hívta fel a hallgatók figyelmét Herédi Edit. Szegedi Megyei Jogú Város aljegyzőjének elmondása szerint a jegyzői munka egy olvasztótégelyhez hasonlít, hiszen a város polgárainak ügyei mellett a közigazgatási és egyéb teendőket is el kell látni. A szegedi polgármesteri hivatal gyakornoki programjában egy-egy igazgatási területtel, annak folyamataival ismerkedhetnek meg mélyebben a diákok, részt vehetnek helyszíni szemléken és betekintést nyerhetnek az iratrendezés folyamatába is. Olyan hallgatókat várnak, akik a közigazgatásban látnak fantáziát és nem riasztja el őket a kötött munkabeosztás sem – tudtuk meg.Előadásokkal segítették a hallgatók elhelyezkedését


A partnertalálkozón felszólalt Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke, Kopasz Zsolt, a Csongrád Megyei Főügyészség főügyésze, Lukács János a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság dandár tábornoka, Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke, Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Papp István, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság főigazgatója is.


Az előadók kitértek a pályakezdő diplomásokat érintő, munkaerő-piaci elhelyezkedésre vonatkozó elvárásokra, szemléltették a kiválasztás folyamatának egyes lépcsőit. A rendezvényen a hallgatók tájékozódhattak a diploma megszerzése utáni lehetőségekről, feltételekről és ennek ismeretében már egyetemi éveik alatt is tudatosan, célirányosan készülhetnek a jövőbeli megmérettetésekre.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.