SZTE Info

ajtk_karrier_kiemelt_nagy

Partnertalálkozóval is segíti hallgatói elhelyezkedését az SZTE ÁJTK

Az SZTE Állam és Jogtudományi Kara tudatosan törekszik arra, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa hallgatóit a minél szerteágazóbb elméleti és gyakorlati tudás megszerzésében. A fakultás a megfelelő szakmai gyakorlati lehetőségek megismertetésére szervezett 2015. május 5-én partnertalálkozót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE ÁJTK támogatja hallgatóit, hogy az érdeklődési körüknek legmegfelelőbb gyakorlati helyek kiválasztásával tudják tudásuk legjavát megmutatni munkahelyi környezetben. Az SZTE ÁJTK Karrier Iroda ezért szervezett partnertalálkozót, melyen partnerintézményeik képviselőinek segítségével népszerűsítették a hallgatók körében a szakmai gyakorlati lehetőségeket, illetve oklevéllel és emlékplakettel köszönték meg partnereiknek az együttműködést.Elválaszthatatlan az elméleti és gyakorlati képzés


Egy egyetemi kar értékmérője, hogy az ott végzett hallgatók milyen pozícióban tudnak a végzés után elhelyezkedni, mennyire maradnak meg a hallgatók fejében az alma materük nyújtotta támogatások” – fogalmazott Hajdú József. Az SZTE ÁJTK dékánja hozzátette: a fakultás büszke hallgatóira, akik értékkel és élettel töltik meg az intézmény mindennapjait. A Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karon 10 éve, Görög Márta vezetésével, pályázati támogatással indult el az a projekt, melyben a fakultás hallgatóit három hónapra szakmailag kompetens munkahelyekre közvetítették ki.


A gyakorlati tapasztalat megszerzése nagyon fontos, hiszen a gyakorlat az elméleti tudás leképezése, semmilyen gyakorlat nem működhet megfelelő tudás, ismeretek nélkül. A gyakorlatban a mindennapi rutint tanulják meg a diákok. Az elmélet és gyakorlat közti szinergia a legfontosabb”- mondta a dékán. A partnertalálkozón nem csupán a diákok ismerkedhetnek meg a munkaerő-piac elvárásaival, hanem a résztvevő szervezetek képviselői is „feltérképezhetik” a jövőbeni munkaerőket – tette hozzá. „Folyamatosan törekszünk a 10 évvel ezelőtt megkezdett munka folytatására, célunk hogy a hallgatók többre jussanak. Ösztöndíjak, támogatások révén minél jobb pályakezdési esélyt biztosítsunk a végzett diákoknak” – fogalmazott Hajdú József.


AJTK_karrier_nap_2015._majus_5_HD
Partnertalálkozóval is segíti hallgatói elhelyezkedését az SZTE ÁJTK - GALÉRIA


Az ügyészi és jegyzői munka szépségei


„Nincs külön elméleti és gyakorlati képzés, de van jó elméleti szakember és gyakorlati szakember” – vallja Harangozó Attila. A Szegedi Ítélőtábla elnöke hangsúlyozta: mindenkinek van egy olyan területe, mely tudásban egyedülálló, a speciális szakemberek bevonása pedig a bíróság mindennapi munkájában is jelentkezik. A Szegedi Ítélőtábla és az SZTE ÁJTK együttműködése, a Szegedi Ítélőtábla, mint gyakorlati képzőhely hozzájárul ahhoz, hogy a jövő jogászai megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek – tette hozzá.


„Ugyanúgy a szakma csúcsát jelenti egy kis településen jegyzőnek lenni, mint nagyvárosban” – hívta fel a hallgatók figyelmét Herédi Edit. Szegedi Megyei Jogú Város aljegyzőjének elmondása szerint a jegyzői munka egy olvasztótégelyhez hasonlít, hiszen a város polgárainak ügyei mellett a közigazgatási és egyéb teendőket is el kell látni. A szegedi polgármesteri hivatal gyakornoki programjában egy-egy igazgatási területtel, annak folyamataival ismerkedhetnek meg mélyebben a diákok, részt vehetnek helyszíni szemléken és betekintést nyerhetnek az iratrendezés folyamatába is. Olyan hallgatókat várnak, akik a közigazgatásban látnak fantáziát és nem riasztja el őket a kötött munkabeosztás sem – tudtuk meg.Előadásokkal segítették a hallgatók elhelyezkedését


A partnertalálkozón felszólalt Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke, Kopasz Zsolt, a Csongrád Megyei Főügyészség főügyésze, Lukács János a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság dandár tábornoka, Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke, Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Papp István, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság főigazgatója is.


Az előadók kitértek a pályakezdő diplomásokat érintő, munkaerő-piaci elhelyezkedésre vonatkozó elvárásokra, szemléltették a kiválasztás folyamatának egyes lépcsőit. A rendezvényen a hallgatók tájékozódhattak a diploma megszerzése utáni lehetőségekről, feltételekről és ennek ismeretében már egyetemi éveik alatt is tudatosan, célirányosan készülhetnek a jövőbeli megmérettetésekre.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja