SZTE Info

ajtk_karrier_kiemelt_nagy

Partnertalálkozóval is segíti hallgatói elhelyezkedését az SZTE ÁJTK

Az SZTE Állam és Jogtudományi Kara tudatosan törekszik arra, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa hallgatóit a minél szerteágazóbb elméleti és gyakorlati tudás megszerzésében. A fakultás a megfelelő szakmai gyakorlati lehetőségek megismertetésére szervezett 2015. május 5-én partnertalálkozót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE ÁJTK támogatja hallgatóit, hogy az érdeklődési körüknek legmegfelelőbb gyakorlati helyek kiválasztásával tudják tudásuk legjavát megmutatni munkahelyi környezetben. Az SZTE ÁJTK Karrier Iroda ezért szervezett partnertalálkozót, melyen partnerintézményeik képviselőinek segítségével népszerűsítették a hallgatók körében a szakmai gyakorlati lehetőségeket, illetve oklevéllel és emlékplakettel köszönték meg partnereiknek az együttműködést.Elválaszthatatlan az elméleti és gyakorlati képzés


Egy egyetemi kar értékmérője, hogy az ott végzett hallgatók milyen pozícióban tudnak a végzés után elhelyezkedni, mennyire maradnak meg a hallgatók fejében az alma materük nyújtotta támogatások” – fogalmazott Hajdú József. Az SZTE ÁJTK dékánja hozzátette: a fakultás büszke hallgatóira, akik értékkel és élettel töltik meg az intézmény mindennapjait. A Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karon 10 éve, Görög Márta vezetésével, pályázati támogatással indult el az a projekt, melyben a fakultás hallgatóit három hónapra szakmailag kompetens munkahelyekre közvetítették ki.


A gyakorlati tapasztalat megszerzése nagyon fontos, hiszen a gyakorlat az elméleti tudás leképezése, semmilyen gyakorlat nem működhet megfelelő tudás, ismeretek nélkül. A gyakorlatban a mindennapi rutint tanulják meg a diákok. Az elmélet és gyakorlat közti szinergia a legfontosabb”- mondta a dékán. A partnertalálkozón nem csupán a diákok ismerkedhetnek meg a munkaerő-piac elvárásaival, hanem a résztvevő szervezetek képviselői is „feltérképezhetik” a jövőbeni munkaerőket – tette hozzá. „Folyamatosan törekszünk a 10 évvel ezelőtt megkezdett munka folytatására, célunk hogy a hallgatók többre jussanak. Ösztöndíjak, támogatások révén minél jobb pályakezdési esélyt biztosítsunk a végzett diákoknak” – fogalmazott Hajdú József.


AJTK_karrier_nap_2015._majus_5_HD
Partnertalálkozóval is segíti hallgatói elhelyezkedését az SZTE ÁJTK - GALÉRIA


Az ügyészi és jegyzői munka szépségei


„Nincs külön elméleti és gyakorlati képzés, de van jó elméleti szakember és gyakorlati szakember” – vallja Harangozó Attila. A Szegedi Ítélőtábla elnöke hangsúlyozta: mindenkinek van egy olyan területe, mely tudásban egyedülálló, a speciális szakemberek bevonása pedig a bíróság mindennapi munkájában is jelentkezik. A Szegedi Ítélőtábla és az SZTE ÁJTK együttműködése, a Szegedi Ítélőtábla, mint gyakorlati képzőhely hozzájárul ahhoz, hogy a jövő jogászai megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek – tette hozzá.


„Ugyanúgy a szakma csúcsát jelenti egy kis településen jegyzőnek lenni, mint nagyvárosban” – hívta fel a hallgatók figyelmét Herédi Edit. Szegedi Megyei Jogú Város aljegyzőjének elmondása szerint a jegyzői munka egy olvasztótégelyhez hasonlít, hiszen a város polgárainak ügyei mellett a közigazgatási és egyéb teendőket is el kell látni. A szegedi polgármesteri hivatal gyakornoki programjában egy-egy igazgatási területtel, annak folyamataival ismerkedhetnek meg mélyebben a diákok, részt vehetnek helyszíni szemléken és betekintést nyerhetnek az iratrendezés folyamatába is. Olyan hallgatókat várnak, akik a közigazgatásban látnak fantáziát és nem riasztja el őket a kötött munkabeosztás sem – tudtuk meg.Előadásokkal segítették a hallgatók elhelyezkedését


A partnertalálkozón felszólalt Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke, Kopasz Zsolt, a Csongrád Megyei Főügyészség főügyésze, Lukács János a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság dandár tábornoka, Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke, Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Papp István, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság főigazgatója is.


Az előadók kitértek a pályakezdő diplomásokat érintő, munkaerő-piaci elhelyezkedésre vonatkozó elvárásokra, szemléltették a kiválasztás folyamatának egyes lépcsőit. A rendezvényen a hallgatók tájékozódhattak a diploma megszerzése utáni lehetőségekről, feltételekről és ennek ismeretében már egyetemi éveik alatt is tudatosan, célirányosan készülhetnek a jövőbeli megmérettetésekre.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.