SZTE Info

egyetem_arca_2015_kiemelt_nagy

Rácz Tamara az idei Egyetem Arca cím birtokosa

A 2015-ös „SZTE Egyetem Arca” szépségverseny döntőjét 2015. május 7-én, csütörtök éjjel tartották a JATE Klubban. A szakavatott zsűri döntése alapján végül Rácz Tamara, az SZTE JGYPK gyógypedagógus hallgatójának fejére került a korona.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2003 óta rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem és a Hökkentő magazin az Egyetem Arca szépségversenyt. Az idei „SZTE Szépe” címért 28 lány jelentkezett a szegedi universitas szinte minden karáról. Az internetes elődöntő szavazatai alapján végül 20 ifjú hölgy jutott a döntőbe.JGYPK-s lány az Egyetem Arca


Az „SZTE Egyetem Arca” szépségverseny döntősei 2015. május 7-én este utcai és estélyi ruhában mutatkoztak be a JATE Klubban. A szakavatott zsűri – melynek elnöki tisztét Devecz Miklós, az SZTE kancellárja vállalta; de véleményével hozzájárult a döntéshez – többek között – Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes – döntése alapján Rácz Tamara, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar gyógypedagógia szakos hallgatója nyerte el az „SZTE Egyetem Arca” címet. Az arcszépségverseny győztese a számos ajándék mellett egy éven keresztül képviseli a Szegedi Tudományegyetemet különböző rendezvényeken. Így például gólyatáborokban, kari bálokban, de arca számos egyetemi kiadványban is feltűnhet. Udvarhölgynek választották Fejős Nikolettet, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar hallgatóját, valamint Kálmán Alexandrát, az SZTE Gazdaságtudományi Kar hallgatóját.

 

Egyetem_arca_2015_HD
Rácz Tamara az idei Egyetem Arca cím birtokos - GALÉRIABemutatkozik az Egyetem Arca


„Kislány korom óta vonzzanak a szépségversenyek, divatbemutatók és minden, ami a szépségiparral kapcsolatos. Ezért is döntöttem úgy, hogy teszek egy lépést az álmaim felé, így jelentkeztem az Egyetem Arca szépségversenyre” – meséli Rácz Tamara, aki három gyönyörű nővérrel is büszkélkedhet. A felsőszentiváni lány az SZTE másodéves gyógypedagógia szakos hallgatója, aki tanulmányai mellett a pszichológia iránt is érdeklődik. Tervei között szerepel, hogy a pszichológia tudományterületét közelebbről is megismerje. A 2015-ös Egyetem Arca szabadidejében szeret zenét hallgatni és énekelni. Törekszik az egészséges életmódra, fontos számára a testmozgás. Ha teheti, fitness terembe jár, tavasszal és nyáron azonban szívesebben fut a szabadban.


A szépség szóról az a mondat jut eszembe, amit egy kedves tanáromtól hallottam: ’Szép az, ami feltétel nélkül tetszik.’ Mindez számomra azt jelenti, hogy egy szépnek vélt dolog úgy okoz esztétikai élményt, hogy közben nem fűz hozzá önös érdek” – vallja az Egyetem Arca verseny 2015.évi győztese. Hangsúlyozta: a szépség szubjektív, mindenki máshogy vélekedik róla. A szépség nemcsak a külső alapján határozható meg, az egész személyiség kell, hogy szerepet játsszon megítélésében. Hozzátette: az SZTE népszerűsítése érdekében, az egyetem által rendezett eseményeken kötelességének érzi a személyes megjelenést. „Záró gondolatként mindenképp meg kell jegyeznem, hogy hálás vagyok, megtisztelve érzem magam, hogy egy évig képviselhetem az egyetemet – mondta Rácz Tamara. – Köszönöm szépen.”Udvarhölgy TTIK és a GTK színeiben


„Az Egyetem Arca versenyre azért jelentkeztem, mert nyitott vagyok az újdonságokra és ilyen jellegű megmérettetésről még nem gyűjtöttem tapasztalatot” – nyilatkozta Fejős Nikolett. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar hallgatójának a szépség egyértelműen azt jelenti, hogy az illető a dekoratív külseje mellett a mai világban kedélyt sugároz, és nem mellékesen empatikus és rugalmas. „Hiszem, hogy egy mosoly sokszor többet jelent a szónál. Mindenki a szépet keresi a társadalomban, aminek elengedhetetlen feltétele az intelligencia is. Igyekszem ennek eleget tenni és a lehető legjobban teljesíteni az iskolában is” – fogalmazott az Egyetem Arca udvarhölgy.


Nikolett szabadidejében fut, biciklizik, vagy szórakozni jár barátaival. Az egyetemi tanulmányai mellett műkörmösként dolgozik, ami egyben a hobbija is. „A környezetem szerint egy állandóan optimista hozzáállású, humoros, céltudatos és szorgalmas ember vagyok. Elfoglaltságaim miatt sok mindent nem tudok elvállalni, de ha időm engedi, igyekszem eleget tenni a verseny egyik győztesére háruló feladatoknak” – fogalmazott az udvarhölgy. Hozzátette: az egyetem képviseléséből – fotózásokon és egyéb megjelenéseken – szívesen kiveszi a részét.

A 2014-es Egyetem Arca verseny győztese is bíztatta a nevezésre Kálmán Alexandrát. Az SZTE Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatója először nevezett a szépségversenyre. A GTK-s lány aktívan részt vesz az egyetemi hallgatók mindennapi életében: az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Rendezvényszervező és Kulturális Bizottság tagja, és a Szakos Érdekképviseletben is tevékenykedik. Szabadidejében szívesen úszik és táncol, salsazik.


Az udvarhölgynek választott lány már most tudja, hogy a nyári szünetet Washingtonban lifeguard-ként szeretné eltölteni. „Nagyon jól mutat az önéletrajzban, ha valaki eredményesen egy ilyen versenyen. Amellett, hogy összebarátkozhatom a többi jelölttel, a dékánokkal és más egyetemi egységek vezetőivel is megismerkedhetem, ami a tanulmányaim szempontjából is pozitív” – vallja Kálmán Alexandra, az Egyetem Arca udvarhölgye.Nemes vetélkedők


Jó kezdeményezésnek tartja az Egyetem Arca címért folyó vetélkedést Devecz Miklós. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja először vett részt, vállalt szerepet szépségverseny zsűrijében. „Az olyan nemes vetélkedővel, mint az Egyetem Bora vagy a Egyetem Arca verseny, még vonzóbbá és kedveltebbé tehető mindaz, amit a Szegedi Tudományegyetem jelent” – mondta a kancellár. Devecz Miklós szeretné, ha a következő időszakban az Egyetem Arca dobogós helyezettjei népszerűsítenék a szegedi egyetemet a továbbtanulást tervező középiskolások körében, és minél több pozitív üzenetet közvetítenének a diploma megszerzéséért dolgozó hallgatóknak.

 


A zsűri nehéz helyzetben


"Más a megjelenés és más az intellektus. Mindkettő szempontnak megfelelt az Egyetem Arca verseny idei győztese" - összegezte véleményét az SZTE szépség versenyéről Bari Ferenc professzor. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja zsűri tagként javasolta, hogy e nemes vetélkedő népszerűségét fokozandó a tanév első szemeszterének az első néhány hónapjában szervezzék meg a versenyt.

 

„A női szépségről nyilatkozni nehéz, azt szinte lehetetlen pontozni, vagy mérni”- mondta Martinek Tamás a zsűri munkájára utalva. Az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese hozzátette: a rendezvény az egyetemi imázs építésében is szerepet játszik, a kellemes hangulatú estéről jó élményekkel távoztak a zsűritagok és a versenyzők is.


SZTEinfo

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.