SZTE Info

egyetem_arca_2015_kiemelt_nagy

Rácz Tamara az idei Egyetem Arca cím birtokosa

A 2015-ös „SZTE Egyetem Arca” szépségverseny döntőjét 2015. május 7-én, csütörtök éjjel tartották a JATE Klubban. A szakavatott zsűri döntése alapján végül Rácz Tamara, az SZTE JGYPK gyógypedagógus hallgatójának fejére került a korona.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2003 óta rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem és a Hökkentő magazin az Egyetem Arca szépségversenyt. Az idei „SZTE Szépe” címért 28 lány jelentkezett a szegedi universitas szinte minden karáról. Az internetes elődöntő szavazatai alapján végül 20 ifjú hölgy jutott a döntőbe.JGYPK-s lány az Egyetem Arca


Az „SZTE Egyetem Arca” szépségverseny döntősei 2015. május 7-én este utcai és estélyi ruhában mutatkoztak be a JATE Klubban. A szakavatott zsűri – melynek elnöki tisztét Devecz Miklós, az SZTE kancellárja vállalta; de véleményével hozzájárult a döntéshez – többek között – Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes – döntése alapján Rácz Tamara, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar gyógypedagógia szakos hallgatója nyerte el az „SZTE Egyetem Arca” címet. Az arcszépségverseny győztese a számos ajándék mellett egy éven keresztül képviseli a Szegedi Tudományegyetemet különböző rendezvényeken. Így például gólyatáborokban, kari bálokban, de arca számos egyetemi kiadványban is feltűnhet. Udvarhölgynek választották Fejős Nikolettet, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar hallgatóját, valamint Kálmán Alexandrát, az SZTE Gazdaságtudományi Kar hallgatóját.

 

Egyetem_arca_2015_HD
Rácz Tamara az idei Egyetem Arca cím birtokos - GALÉRIABemutatkozik az Egyetem Arca


„Kislány korom óta vonzzanak a szépségversenyek, divatbemutatók és minden, ami a szépségiparral kapcsolatos. Ezért is döntöttem úgy, hogy teszek egy lépést az álmaim felé, így jelentkeztem az Egyetem Arca szépségversenyre” – meséli Rácz Tamara, aki három gyönyörű nővérrel is büszkélkedhet. A felsőszentiváni lány az SZTE másodéves gyógypedagógia szakos hallgatója, aki tanulmányai mellett a pszichológia iránt is érdeklődik. Tervei között szerepel, hogy a pszichológia tudományterületét közelebbről is megismerje. A 2015-ös Egyetem Arca szabadidejében szeret zenét hallgatni és énekelni. Törekszik az egészséges életmódra, fontos számára a testmozgás. Ha teheti, fitness terembe jár, tavasszal és nyáron azonban szívesebben fut a szabadban.


A szépség szóról az a mondat jut eszembe, amit egy kedves tanáromtól hallottam: ’Szép az, ami feltétel nélkül tetszik.’ Mindez számomra azt jelenti, hogy egy szépnek vélt dolog úgy okoz esztétikai élményt, hogy közben nem fűz hozzá önös érdek” – vallja az Egyetem Arca verseny 2015.évi győztese. Hangsúlyozta: a szépség szubjektív, mindenki máshogy vélekedik róla. A szépség nemcsak a külső alapján határozható meg, az egész személyiség kell, hogy szerepet játsszon megítélésében. Hozzátette: az SZTE népszerűsítése érdekében, az egyetem által rendezett eseményeken kötelességének érzi a személyes megjelenést. „Záró gondolatként mindenképp meg kell jegyeznem, hogy hálás vagyok, megtisztelve érzem magam, hogy egy évig képviselhetem az egyetemet – mondta Rácz Tamara. – Köszönöm szépen.”Udvarhölgy TTIK és a GTK színeiben


„Az Egyetem Arca versenyre azért jelentkeztem, mert nyitott vagyok az újdonságokra és ilyen jellegű megmérettetésről még nem gyűjtöttem tapasztalatot” – nyilatkozta Fejős Nikolett. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar hallgatójának a szépség egyértelműen azt jelenti, hogy az illető a dekoratív külseje mellett a mai világban kedélyt sugároz, és nem mellékesen empatikus és rugalmas. „Hiszem, hogy egy mosoly sokszor többet jelent a szónál. Mindenki a szépet keresi a társadalomban, aminek elengedhetetlen feltétele az intelligencia is. Igyekszem ennek eleget tenni és a lehető legjobban teljesíteni az iskolában is” – fogalmazott az Egyetem Arca udvarhölgy.


Nikolett szabadidejében fut, biciklizik, vagy szórakozni jár barátaival. Az egyetemi tanulmányai mellett műkörmösként dolgozik, ami egyben a hobbija is. „A környezetem szerint egy állandóan optimista hozzáállású, humoros, céltudatos és szorgalmas ember vagyok. Elfoglaltságaim miatt sok mindent nem tudok elvállalni, de ha időm engedi, igyekszem eleget tenni a verseny egyik győztesére háruló feladatoknak” – fogalmazott az udvarhölgy. Hozzátette: az egyetem képviseléséből – fotózásokon és egyéb megjelenéseken – szívesen kiveszi a részét.

A 2014-es Egyetem Arca verseny győztese is bíztatta a nevezésre Kálmán Alexandrát. Az SZTE Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatója először nevezett a szépségversenyre. A GTK-s lány aktívan részt vesz az egyetemi hallgatók mindennapi életében: az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Rendezvényszervező és Kulturális Bizottság tagja, és a Szakos Érdekképviseletben is tevékenykedik. Szabadidejében szívesen úszik és táncol, salsazik.


Az udvarhölgynek választott lány már most tudja, hogy a nyári szünetet Washingtonban lifeguard-ként szeretné eltölteni. „Nagyon jól mutat az önéletrajzban, ha valaki eredményesen egy ilyen versenyen. Amellett, hogy összebarátkozhatom a többi jelölttel, a dékánokkal és más egyetemi egységek vezetőivel is megismerkedhetem, ami a tanulmányaim szempontjából is pozitív” – vallja Kálmán Alexandra, az Egyetem Arca udvarhölgye.Nemes vetélkedők


Jó kezdeményezésnek tartja az Egyetem Arca címért folyó vetélkedést Devecz Miklós. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja először vett részt, vállalt szerepet szépségverseny zsűrijében. „Az olyan nemes vetélkedővel, mint az Egyetem Bora vagy a Egyetem Arca verseny, még vonzóbbá és kedveltebbé tehető mindaz, amit a Szegedi Tudományegyetem jelent” – mondta a kancellár. Devecz Miklós szeretné, ha a következő időszakban az Egyetem Arca dobogós helyezettjei népszerűsítenék a szegedi egyetemet a továbbtanulást tervező középiskolások körében, és minél több pozitív üzenetet közvetítenének a diploma megszerzéséért dolgozó hallgatóknak.

 


A zsűri nehéz helyzetben


"Más a megjelenés és más az intellektus. Mindkettő szempontnak megfelelt az Egyetem Arca verseny idei győztese" - összegezte véleményét az SZTE szépség versenyéről Bari Ferenc professzor. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja zsűri tagként javasolta, hogy e nemes vetélkedő népszerűségét fokozandó a tanév első szemeszterének az első néhány hónapjában szervezzék meg a versenyt.

 

„A női szépségről nyilatkozni nehéz, azt szinte lehetetlen pontozni, vagy mérni”- mondta Martinek Tamás a zsűri munkájára utalva. Az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese hozzátette: a rendezvény az egyetemi imázs építésében is szerepet játszik, a kellemes hangulatú estéről jó élményekkel távoztak a zsűritagok és a versenyzők is.


SZTEinfo

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.