Bezár

Hírarchívum

jancso_emlekunnepseg_kiemelt_nagy

Az SZTE Jancsó emlékünnepségén Réthelyi Miklós kapott emlékérmet

Az SZTE Jancsó emlékünnepségén Réthelyi Miklós kapott emlékérmet

2015. május 11.
2 perc

1968 óta rendez Jancsó Miklós emlékünnepséget a szegedi egyetem. A 2015. április 28-i megemlékezésen Prof. Dr. Réthelyi Miklós, a Semmelweis Egyetem Orvostudományi Kar rector emeritusa kapta meg a Jancsó Miklós Emlékérmet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem rendre tiszteleg az intézményben egykor dolgozó meghatározó személyiségek emléke előtt.


Jancsó Miklós (Kolozsvár, 1903. április 27. – Szeged, 1966. április 16.) „Kossuth-díjas farmakológus, hisztokémikus, fiziológus, a kemoterápiás gyógymódok, az immunrendszer és az idegi eredetű gyulladások nemzetközi hírű farmakológiai-élettani kutatója, 1946-tól a Magyar Tudományos Akadémia tagja” emlékére – a hagyományoknak megfelelően – idén is ünnepséget rendezett az SZTE Általános Orvostudományi Kar.


Jancsó Miklós emléktábláját az SZTE Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetben (Szeged, Dóm tér 12.) 2015. április 28-án koszorúzták meg. Megemlékező szavakat mondott Dr. Sáry Gyula nyugalmazott főorvos.


Jancso_Miklos_emlekunnepseg_2015
Az SZTE Jancsó emlékünnepségén Réthelyi Miklós kapott emlékérmet - GALÉRIA


Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ tanácstermében 2015. április 28-án tartották meg az idei Jancsó Miklós emlékünnepséget. Az ülést Prof. dr. Bari Ferenc, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja nyitotta meg.


Bari Ferenc professzor kiemelte: „az 1968 óta kétévenként odaítélt Jancsó Miklós emlékérem és jutalomdíj egyben tisztelgés a kar mai tudományosságát, európai és hazai hírét, a nemzetközi orvoskari rangsorok előkelő helyezését megalapozó elődök munkássága előtt. Hangsúlyozta, a mai gondok, anyagi nehézségek nem mondhatók kivételes állapotnak, hiszen hasonló helyzetben voltak elődeink is, amikor fölépült a ma is működő klinika-sor, sőt azt megelőzően, az I. világháború után, a szegedi egyetem alapítása idején sem bővelkedett az ország a javakban” – olvasható az SZTE ÁOK honlapján.


Köszöntőjében az SZTE ÁOK dékánja méltatta a Jancsó Miklós emlékelőadás előadóját, Prof. dr. Réthelyi Miklóst, a Semmelweis Egyetem rektor emeritusát. Kiemelte: az SZTE Általános Orvostudományi Kar Tanácsa minden tagja egyetértett abban, hogy a Semmelweis Egyetem rektor emeritusa nyerje el a Jancsó Miklós Emlékérmet.


A díjátadó ünnepségen többen megjelentek a korábbi Jancsó Miklós emlékérem jutalmazottjai közül többen is, így például a szegedi egyetem professzorai közül Jancsó Gábor, Kovács László és Lázár György.


Réthelyi Miklós professzor – a hagyományok szerint – Jancsó Miklós emlékelőadást tartott „A gerincvelő neuronjainak mintázata és kapcsolatai”címmel.


Jancsó Miklós tanítványaként egykori professzora szakmai örökségéről, a kétszeres Kossuth-díjáról és az el nem nyert Nobel-díj hátteréről is beszélt Réthelyi Miklós, mikor Tráser László kérdéseire válaszolt abban az interjújában, amelyet alább teljes terjedelmében meghallgathatnak.


A kitüntetettet Tráser Lásló kérdezte (MP3) >>


SZTEinfo

fotó: Bedő Levente

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek