SZTE Info
tuneziai_nagykovet_kiemelt_nagy

Tunézia is az SZTE partnerei között

2015. május 6-án ismét a Szegedi Tudományegyetemre látogatott Abderraouf Betbaieb tunéziai nagykövet. A szegedi egyetem rektora és Prof. Khaldoun Ben Tâarit a University Tunis Carthage vezetője olyan keretszerződést írt alá, mely lehetőséget biztosít az SZTE és University Tunis Carthage (UTC) közötti együttműködésre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tunézia nagykövete Abderraouf Betbaieb a 2015. április 8-i látogatása után ismét Szegedre érkezett 2015. május 6-án.

 

 

Az SZTE több fakultását is megtekintették


A tunéziai delegációt Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora és Prof. Dr. Nagy Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízott fogadta. A tunéziai delegáció – Abderraouf Betbaieb, Mohamed Ali Ben Habib, Kovács Kitti, Prof. Khaldoun Ben Tâarit és Prof. Mohamed Chedly Baccouche – a Tisza-parti univeristas vezetőivel és képviselőivel folytatott megbeszélést.


A vendégek – köztük az University Tunis Carthage (UTC) képviselői – ellátogattak az SZTE Általános Orvostudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Természettudományi és Informatikai Kar épületeibe, kíváncsian érdeklődtek a képzési formák iránt.

 

 

Egy hónap – sok eredmény


20150506_Szeged_KDZs_S0168_50„A tunéziai nagykövet idén áprilisi udvariassági látogatása után – pozitív eseményként – 2015. május 6-án ismét hivatalos delegációt fogadhattunk a Szegedi Tudományegyetemen. A nagykövetség és az University Tunis Carthage vezetőivel folytatott tárgyaláson a jövőbeni oktatási, tudományos és kulturális területeken megvalósítható kooperációk lehetőségeiről tanácskoztunk” – részletezte a találkozó hátterét Prof. Dr. Nagy Katalin. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja elmondta: a megbeszélésen felmerült több, akkreditált közös képzés indításának a lehetősége – gazdasági, egészségügyi és művészeti területeken egyaránt. Az ilyen jellegű látogatások nagyban hozzájárulnak ahhoz is, hogy a rövid és hosszabb tanulmány utak mellett a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas program keretében is a Szegedi Tudományegyetemre küldje hallgatóit Tunézia – tette hozzá.


A nagykövet 2015. áprilisi szegedi látogatásán sikeres tárgyalásokat folytatott a Magyarországon egyedülálló Frankofón Egyetemi Központ képviselőivel is. Dr. Kruzslicz Péter igazgató elmondta: a központ fontos feladata, hogy az egyetem francia nyelvű kapcsolatait bővítse. Az április látogatás folytatásaként, a 2015. május 6-i vizit is hozzájárult ennek a célkitűzésnek a megvalósításához.

 

 

20-25 új hallgató érkezhet a következő 2 évben


20150506_Szeged_KDZs_S0184_50„A tunéziai és a szegedi egyetem közötti szerződés aláírásával együttműködésünk olyan pontra jutott, hogy immár nem lesz szükség a nagykövetség közvetítő szerepére, mert a két intézmény kapcsolata megfelelő keretek közé került” – fogalmazott Abderraouf Betbaieb. Tunézia nagykövete úgy véli: A tunéziai-magyar kapcsolatok legkiemelkedőbb mozzanata lehet az SZTE és az UTC közötti együttműködés. A következő két esztendőben komoly munka elé néz a két egyetem, miközben az SZTE várhatóan 20-30 hallgatót fogadhat Tunéziából. Eddigi tapasztalatait összegezve a diplomata azt is kifejtette, hogy az SZTE Fogorvostudományi Kara képzése iránt máris jelentős az érdeklődés, de a két intézmény általános együttműködésében is nagyok a lehetőségek.

„Az idén áprilisban tett látogatásakor szerzett benyomásait követően meglepően rövid idő múlva reagált, illetve támogatta az SZTE és az University Tunis Carthage közötti együttműködés rögzítését” – köszönte meg Prof. Dr. Szabó Gábor rektor Abderraouf Betbaieb eddigi erőfeszítéseit. Örömét kifejezve a tunéziaiak vitalitásával magyarázta a gyors reakciót.

A tárgyalás végén a felek egy olyan keretszerződést írtak alá, mely rögzíti a Szegedi Tudományegyetem és az University Tunis Carthage közötti együttműködés sokszínűségét, kiemelve, hogy ebbe bekapcsolódhat az SZTE mind a 12 kara.

 

SZTEinfo

Fotók: KDZS

 

 

Korábban írtuk: Sikeres volt a tunéziai nagykövet látogatása

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 21.
  10:00 - 14:00