SZTE Info
tuneziai_nagykovet_kiemelt_nagy

Tunézia is az SZTE partnerei között

2015. május 6-án ismét a Szegedi Tudományegyetemre látogatott Abderraouf Betbaieb tunéziai nagykövet. A szegedi egyetem rektora és Prof. Khaldoun Ben Tâarit a University Tunis Carthage vezetője olyan keretszerződést írt alá, mely lehetőséget biztosít az SZTE és University Tunis Carthage (UTC) közötti együttműködésre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tunézia nagykövete Abderraouf Betbaieb a 2015. április 8-i látogatása után ismét Szegedre érkezett 2015. május 6-án.

 

 

Az SZTE több fakultását is megtekintették


A tunéziai delegációt Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora és Prof. Dr. Nagy Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízott fogadta. A tunéziai delegáció – Abderraouf Betbaieb, Mohamed Ali Ben Habib, Kovács Kitti, Prof. Khaldoun Ben Tâarit és Prof. Mohamed Chedly Baccouche – a Tisza-parti univeristas vezetőivel és képviselőivel folytatott megbeszélést.


A vendégek – köztük az University Tunis Carthage (UTC) képviselői – ellátogattak az SZTE Általános Orvostudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Természettudományi és Informatikai Kar épületeibe, kíváncsian érdeklődtek a képzési formák iránt.

 

 

Egy hónap – sok eredmény


20150506_Szeged_KDZs_S0168_50„A tunéziai nagykövet idén áprilisi udvariassági látogatása után – pozitív eseményként – 2015. május 6-án ismét hivatalos delegációt fogadhattunk a Szegedi Tudományegyetemen. A nagykövetség és az University Tunis Carthage vezetőivel folytatott tárgyaláson a jövőbeni oktatási, tudományos és kulturális területeken megvalósítható kooperációk lehetőségeiről tanácskoztunk” – részletezte a találkozó hátterét Prof. Dr. Nagy Katalin. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja elmondta: a megbeszélésen felmerült több, akkreditált közös képzés indításának a lehetősége – gazdasági, egészségügyi és művészeti területeken egyaránt. Az ilyen jellegű látogatások nagyban hozzájárulnak ahhoz is, hogy a rövid és hosszabb tanulmány utak mellett a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas program keretében is a Szegedi Tudományegyetemre küldje hallgatóit Tunézia – tette hozzá.


A nagykövet 2015. áprilisi szegedi látogatásán sikeres tárgyalásokat folytatott a Magyarországon egyedülálló Frankofón Egyetemi Központ képviselőivel is. Dr. Kruzslicz Péter igazgató elmondta: a központ fontos feladata, hogy az egyetem francia nyelvű kapcsolatait bővítse. Az április látogatás folytatásaként, a 2015. május 6-i vizit is hozzájárult ennek a célkitűzésnek a megvalósításához.

 

 

20-25 új hallgató érkezhet a következő 2 évben


20150506_Szeged_KDZs_S0184_50„A tunéziai és a szegedi egyetem közötti szerződés aláírásával együttműködésünk olyan pontra jutott, hogy immár nem lesz szükség a nagykövetség közvetítő szerepére, mert a két intézmény kapcsolata megfelelő keretek közé került” – fogalmazott Abderraouf Betbaieb. Tunézia nagykövete úgy véli: A tunéziai-magyar kapcsolatok legkiemelkedőbb mozzanata lehet az SZTE és az UTC közötti együttműködés. A következő két esztendőben komoly munka elé néz a két egyetem, miközben az SZTE várhatóan 20-30 hallgatót fogadhat Tunéziából. Eddigi tapasztalatait összegezve a diplomata azt is kifejtette, hogy az SZTE Fogorvostudományi Kara képzése iránt máris jelentős az érdeklődés, de a két intézmény általános együttműködésében is nagyok a lehetőségek.

„Az idén áprilisban tett látogatásakor szerzett benyomásait követően meglepően rövid idő múlva reagált, illetve támogatta az SZTE és az University Tunis Carthage közötti együttműködés rögzítését” – köszönte meg Prof. Dr. Szabó Gábor rektor Abderraouf Betbaieb eddigi erőfeszítéseit. Örömét kifejezve a tunéziaiak vitalitásával magyarázta a gyors reakciót.

A tárgyalás végén a felek egy olyan keretszerződést írtak alá, mely rögzíti a Szegedi Tudományegyetem és az University Tunis Carthage közötti együttműködés sokszínűségét, kiemelve, hogy ebbe bekapcsolódhat az SZTE mind a 12 kara.

 

SZTEinfo

Fotók: KDZS

 

 

Korábban írtuk: Sikeres volt a tunéziai nagykövet látogatása

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.