SZTE Info

szabadtri_kiemelt_nagy

Világszínvonalú előadások, egyetemisták a statiszták között az idei szabadtérin

A Dóm téri színpadon és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon kínál jobbnál jobb előadásokat a 2015. július 3-án kezdődő Szegedi Szabadtéri Játékok. Az idei szezonban Az álarcosbál, az Abigél, a Mamma Mia, A Tévedések vígjátéka és A nyomorultak is színpadra áll.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Parádés produkciókat ígér 2015-ben is a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az idei szezon július 3-án Verdi Álarcosbáljával indul és augusztus 21-én A nyomorultak című musicallel zárul.Gyorsan fogynak a jegyek


A fesztiválra a tavalyi rekordévben tapasztaltnál is gyorsabban fogynak a jegyek – közölte Herczeg Tamás igazgató az MTI-vel. A szakember elmondta, hogy a Dóm téri színpad és nézőtér az országban a legnagyobb, és egyben az egyetlen színházi üzem, amelyet évről évre újra föl kell építeni. A tavalyi, rekordnak számító évnél is gyorsabban fogynak a fesztivál belépői. Hatalmas az érdeklődés a nyitóprodukció, Verdi Az álarcosbál című operája iránt. Előfordult olyan nap, amikor a darab, melyben bálkirálynőként „jégre lép” Katarina Witt olimpiai és világbajnok műkorcsolyázónő is, az egyik internetes jegyértékesítő honlapon a legkelendőbb előadás volt – emelte ki Herczeg Tamás.

A jegyárak idén sem emelkedtek: belépőt már 3.300 forinttól is lehet vásárolni, a legdrágább 15.750 forintba kerül. További jegyinformáció és online jegyvásárlás itt: Szegedi Szabadtéri Játékok jegyEgyetemisták is fellépnek a 2015-ös szezonban


A Szegedi Szabadtéri Játékok programjába körülbelül 35 SZTE-s diák önkéntesként kapcsolódik be.


A háttérmunkák mellett a Szegedi Tudományegyetem hallgatói színpadra is lépnek. A nagysikerű 12 dühös ember szereplői közül a 2. esküdt Németh György Attila és az 5. esküdt Spitzer Jenő az SZTE Állam és Jogtudományi Kar két hallgatójával is találkozhat a nézőközönség.

A múlt évhez hasonlóan az SZTE TTIK Béke Épület előtti Rerrich Béla tér is érintett a Szegedi Szabadtéri Játékok „háttér helyszíneként”. A téren idén is felépítik az öltözőkomplexumot. A műszaki-művészeti kiszolgáló egység részei lesznek – többek között – az öltözők, a fodrásztár, a varroda, és a művész büfé – tájékoztatott Fábián Barbara, a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferense. Várhatóan a tér gyalogos és személygépkocsis forgalmát is korlátozzák majd.Opera és musical várja a nagyérdeműt


Tíz év után újra Verdi-opera kerül színre a Dóm téren. A 2015-ös nyári szezon nyitó darabja Giuseppe Verdi Az álarcosbál című operája, amelyet először Magyarországon 1998-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutattak be. Két alkalommal, 2015. július 3-án és 4-én kerül színpadra. Az operában egy világsztár is fellép: Katarina Witt az olimpiai és világbajnok műkorcsolyázó lesz a bálkirálynő. Béres Attila rendező és tervezői, Tihanyi Ildi és Náray Tamás jóvoltából jégcsapoktól és kristályoktól csillogó ruhában érkeznek profi jégtáncosok a színpadra, amelynek meghatározó eleme lesz egy jégpálya. A produkció báli jelenetében pedig jégrevü show-val kápráztatják el a nézőket.


A Budapesti Operettszínház vendégjátékaként érkezik Szegedre az Abigél. Szabadtéri-világpremier lesz a Szabó Magda nagy sikerű regénye nyomán készült adaptáció. A darab új aspektusból közelít a szívet melengető, sírós-nevetős történethez. A regény alapján Kocsák Tibor szerzett nagyszabású zeneművet, a szövegkönyvet Miklós Tibor írta. A darabot 2015. július 10-én és 11-én láthatja a Dóm téri közönség.


Új szereposztásban mutatják be a nagy sikerű Mamma Mia!-t 2015. július 17-én, 18-án, és 19-én. A tavalyi szezonban több mint huszonhatezer néző tapsolt a retró-party hangulatú darabnak. Az ABBA dalaira épülő produkciót Szirtes Tamás rendezte.Shakespeare művei is színpadon


Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon Shakespeare: Athéni Timon című művét a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak tolmácsolásában láthatja a közönség július 17-én. A produkció egyben a Thealter Fesztivál első programja is. A címszerepet a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéveseinek tanára, Hegedűs D. Géza alakítja, a darab rendezője ifj. Vidnyánszky Attila.


Július 24-én és 25-én vendégjátékként érkezik az Újszegedi ligetbe Neil Simon legendás darabja A furcsa pár -női változat. A szórakoztató történet hat barátnő sztoriján keresztül mutatja be az együttélés lehetetlenségeit és konfliktusait.


13 év után újra Shakespeare-darab a Dóm téren. A Tévedések vígjátéka, az angol drámaíró egyik népszerű műve. A komikus fordulatokkal és zenei betétekkel színesített produkció 2015. július 31-én és augusztus 1-jén áll színpadra. A komédia szerepeire a Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából és a Vígszínházból érkeznek a legkiválóbb színművészek. A Kerényi Miklós Gábor rendezte fergeteges humorú vígjáték örömszínházat ígér a nézőknek és a művészeknek egyaránt.A musicalirodalom egyik legnépszerűbb műve zárja az évadot


2015. augusztus 7-én és 8-án az Újszegedi Szabadtéri Színpadán a Páratlan Páros 2. áll színre. A darabban John Smith (Cseke Péter) idillikus életét két házasságából született Vicki lánya (Dobó Enikő) és Gavin fia (Orth Péter) sodorja veszélybe, amikor az interneten összeismerkedve találkozót beszélnek meg. Az egymás iránt érdeklődő fiatalok életében olyan különös közös pontokra akadnak, mint például, hogy mindkettejük apja neve John Smith, egykorúak, és foglalkozásukat tekintve taxisofőrök- és mindezt tovább bonyolítja a helyzetet…


Szintén az Újszegedi ligetben állítja színpadra Szente Vajk, Rejtő Jenő egyik klasszikusát, A szőke ciklont. 2015. augusztus 14- és 15-én a kacagtató komédia szerepeit Földes Eszter, Őze Áron, Szerednyey Béla, Józsa Imre és Csonka András alakítja. Ők keresik a Buddha-szoborba rejtett gyémántot izgalmas kalandok és egyéb titkok közepette.


A 2015-ös évadot a musicalirodalom egyik legnépszerűbb műve zárja: 27 év után újra láthatja a szegedi szabadtéri közönsége Claude-Michel Schönberg művét, A nyomorultakat. A Victor Hugo monumentális regénye nyomán született darab augusztus 14-én, 15-én, 16-án, 20-án és 21-én kerül színre, a produkció a Madách Színházzal közös bemutató lesz.


A Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével 2015-ben is lesz Ajándékkoncert. Az est egyik fellépője a Nemzetközi Marton Éva Énekverseny különdíjasa, a dán szoprán, Signe Ravn Heiberg lesz.


SZTEinfo

fotó forrása: szegedtourism.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.