SZTE Info

szabadtri_kiemelt_nagy

Világszínvonalú előadások, egyetemisták a statiszták között az idei szabadtérin

A Dóm téri színpadon és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon kínál jobbnál jobb előadásokat a 2015. július 3-án kezdődő Szegedi Szabadtéri Játékok. Az idei szezonban Az álarcosbál, az Abigél, a Mamma Mia, A Tévedések vígjátéka és A nyomorultak is színpadra áll.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Parádés produkciókat ígér 2015-ben is a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az idei szezon július 3-án Verdi Álarcosbáljával indul és augusztus 21-én A nyomorultak című musicallel zárul.Gyorsan fogynak a jegyek


A fesztiválra a tavalyi rekordévben tapasztaltnál is gyorsabban fogynak a jegyek – közölte Herczeg Tamás igazgató az MTI-vel. A szakember elmondta, hogy a Dóm téri színpad és nézőtér az országban a legnagyobb, és egyben az egyetlen színházi üzem, amelyet évről évre újra föl kell építeni. A tavalyi, rekordnak számító évnél is gyorsabban fogynak a fesztivál belépői. Hatalmas az érdeklődés a nyitóprodukció, Verdi Az álarcosbál című operája iránt. Előfordult olyan nap, amikor a darab, melyben bálkirálynőként „jégre lép” Katarina Witt olimpiai és világbajnok műkorcsolyázónő is, az egyik internetes jegyértékesítő honlapon a legkelendőbb előadás volt – emelte ki Herczeg Tamás.

A jegyárak idén sem emelkedtek: belépőt már 3.300 forinttól is lehet vásárolni, a legdrágább 15.750 forintba kerül. További jegyinformáció és online jegyvásárlás itt: Szegedi Szabadtéri Játékok jegyEgyetemisták is fellépnek a 2015-ös szezonban


A Szegedi Szabadtéri Játékok programjába körülbelül 35 SZTE-s diák önkéntesként kapcsolódik be.


A háttérmunkák mellett a Szegedi Tudományegyetem hallgatói színpadra is lépnek. A nagysikerű 12 dühös ember szereplői közül a 2. esküdt Németh György Attila és az 5. esküdt Spitzer Jenő az SZTE Állam és Jogtudományi Kar két hallgatójával is találkozhat a nézőközönség.

A múlt évhez hasonlóan az SZTE TTIK Béke Épület előtti Rerrich Béla tér is érintett a Szegedi Szabadtéri Játékok „háttér helyszíneként”. A téren idén is felépítik az öltözőkomplexumot. A műszaki-művészeti kiszolgáló egység részei lesznek – többek között – az öltözők, a fodrásztár, a varroda, és a művész büfé – tájékoztatott Fábián Barbara, a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferense. Várhatóan a tér gyalogos és személygépkocsis forgalmát is korlátozzák majd.Opera és musical várja a nagyérdeműt


Tíz év után újra Verdi-opera kerül színre a Dóm téren. A 2015-ös nyári szezon nyitó darabja Giuseppe Verdi Az álarcosbál című operája, amelyet először Magyarországon 1998-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutattak be. Két alkalommal, 2015. július 3-án és 4-én kerül színpadra. Az operában egy világsztár is fellép: Katarina Witt az olimpiai és világbajnok műkorcsolyázó lesz a bálkirálynő. Béres Attila rendező és tervezői, Tihanyi Ildi és Náray Tamás jóvoltából jégcsapoktól és kristályoktól csillogó ruhában érkeznek profi jégtáncosok a színpadra, amelynek meghatározó eleme lesz egy jégpálya. A produkció báli jelenetében pedig jégrevü show-val kápráztatják el a nézőket.


A Budapesti Operettszínház vendégjátékaként érkezik Szegedre az Abigél. Szabadtéri-világpremier lesz a Szabó Magda nagy sikerű regénye nyomán készült adaptáció. A darab új aspektusból közelít a szívet melengető, sírós-nevetős történethez. A regény alapján Kocsák Tibor szerzett nagyszabású zeneművet, a szövegkönyvet Miklós Tibor írta. A darabot 2015. július 10-én és 11-én láthatja a Dóm téri közönség.


Új szereposztásban mutatják be a nagy sikerű Mamma Mia!-t 2015. július 17-én, 18-án, és 19-én. A tavalyi szezonban több mint huszonhatezer néző tapsolt a retró-party hangulatú darabnak. Az ABBA dalaira épülő produkciót Szirtes Tamás rendezte.Shakespeare művei is színpadon


Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon Shakespeare: Athéni Timon című művét a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak tolmácsolásában láthatja a közönség július 17-én. A produkció egyben a Thealter Fesztivál első programja is. A címszerepet a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéveseinek tanára, Hegedűs D. Géza alakítja, a darab rendezője ifj. Vidnyánszky Attila.


Július 24-én és 25-én vendégjátékként érkezik az Újszegedi ligetbe Neil Simon legendás darabja A furcsa pár -női változat. A szórakoztató történet hat barátnő sztoriján keresztül mutatja be az együttélés lehetetlenségeit és konfliktusait.


13 év után újra Shakespeare-darab a Dóm téren. A Tévedések vígjátéka, az angol drámaíró egyik népszerű műve. A komikus fordulatokkal és zenei betétekkel színesített produkció 2015. július 31-én és augusztus 1-jén áll színpadra. A komédia szerepeire a Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából és a Vígszínházból érkeznek a legkiválóbb színművészek. A Kerényi Miklós Gábor rendezte fergeteges humorú vígjáték örömszínházat ígér a nézőknek és a művészeknek egyaránt.A musicalirodalom egyik legnépszerűbb műve zárja az évadot


2015. augusztus 7-én és 8-án az Újszegedi Szabadtéri Színpadán a Páratlan Páros 2. áll színre. A darabban John Smith (Cseke Péter) idillikus életét két házasságából született Vicki lánya (Dobó Enikő) és Gavin fia (Orth Péter) sodorja veszélybe, amikor az interneten összeismerkedve találkozót beszélnek meg. Az egymás iránt érdeklődő fiatalok életében olyan különös közös pontokra akadnak, mint például, hogy mindkettejük apja neve John Smith, egykorúak, és foglalkozásukat tekintve taxisofőrök- és mindezt tovább bonyolítja a helyzetet…


Szintén az Újszegedi ligetben állítja színpadra Szente Vajk, Rejtő Jenő egyik klasszikusát, A szőke ciklont. 2015. augusztus 14- és 15-én a kacagtató komédia szerepeit Földes Eszter, Őze Áron, Szerednyey Béla, Józsa Imre és Csonka András alakítja. Ők keresik a Buddha-szoborba rejtett gyémántot izgalmas kalandok és egyéb titkok közepette.


A 2015-ös évadot a musicalirodalom egyik legnépszerűbb műve zárja: 27 év után újra láthatja a szegedi szabadtéri közönsége Claude-Michel Schönberg művét, A nyomorultakat. A Victor Hugo monumentális regénye nyomán született darab augusztus 14-én, 15-én, 16-án, 20-án és 21-én kerül színre, a produkció a Madách Színházzal közös bemutató lesz.


A Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével 2015-ben is lesz Ajándékkoncert. Az est egyik fellépője a Nemzetközi Marton Éva Énekverseny különdíjasa, a dán szoprán, Signe Ravn Heiberg lesz.


SZTEinfo

fotó forrása: szegedtourism.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.