SZTE Info

szabadtri_kiemelt_nagy

Világszínvonalú előadások, egyetemisták a statiszták között az idei szabadtérin

A Dóm téri színpadon és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon kínál jobbnál jobb előadásokat a 2015. július 3-án kezdődő Szegedi Szabadtéri Játékok. Az idei szezonban Az álarcosbál, az Abigél, a Mamma Mia, A Tévedések vígjátéka és A nyomorultak is színpadra áll.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Parádés produkciókat ígér 2015-ben is a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az idei szezon július 3-án Verdi Álarcosbáljával indul és augusztus 21-én A nyomorultak című musicallel zárul.Gyorsan fogynak a jegyek


A fesztiválra a tavalyi rekordévben tapasztaltnál is gyorsabban fogynak a jegyek – közölte Herczeg Tamás igazgató az MTI-vel. A szakember elmondta, hogy a Dóm téri színpad és nézőtér az országban a legnagyobb, és egyben az egyetlen színházi üzem, amelyet évről évre újra föl kell építeni. A tavalyi, rekordnak számító évnél is gyorsabban fogynak a fesztivál belépői. Hatalmas az érdeklődés a nyitóprodukció, Verdi Az álarcosbál című operája iránt. Előfordult olyan nap, amikor a darab, melyben bálkirálynőként „jégre lép” Katarina Witt olimpiai és világbajnok műkorcsolyázónő is, az egyik internetes jegyértékesítő honlapon a legkelendőbb előadás volt – emelte ki Herczeg Tamás.

A jegyárak idén sem emelkedtek: belépőt már 3.300 forinttól is lehet vásárolni, a legdrágább 15.750 forintba kerül. További jegyinformáció és online jegyvásárlás itt: Szegedi Szabadtéri Játékok jegyEgyetemisták is fellépnek a 2015-ös szezonban


A Szegedi Szabadtéri Játékok programjába körülbelül 35 SZTE-s diák önkéntesként kapcsolódik be.


A háttérmunkák mellett a Szegedi Tudományegyetem hallgatói színpadra is lépnek. A nagysikerű 12 dühös ember szereplői közül a 2. esküdt Németh György Attila és az 5. esküdt Spitzer Jenő az SZTE Állam és Jogtudományi Kar két hallgatójával is találkozhat a nézőközönség.

A múlt évhez hasonlóan az SZTE TTIK Béke Épület előtti Rerrich Béla tér is érintett a Szegedi Szabadtéri Játékok „háttér helyszíneként”. A téren idén is felépítik az öltözőkomplexumot. A műszaki-művészeti kiszolgáló egység részei lesznek – többek között – az öltözők, a fodrásztár, a varroda, és a művész büfé – tájékoztatott Fábián Barbara, a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferense. Várhatóan a tér gyalogos és személygépkocsis forgalmát is korlátozzák majd.Opera és musical várja a nagyérdeműt


Tíz év után újra Verdi-opera kerül színre a Dóm téren. A 2015-ös nyári szezon nyitó darabja Giuseppe Verdi Az álarcosbál című operája, amelyet először Magyarországon 1998-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutattak be. Két alkalommal, 2015. július 3-án és 4-én kerül színpadra. Az operában egy világsztár is fellép: Katarina Witt az olimpiai és világbajnok műkorcsolyázó lesz a bálkirálynő. Béres Attila rendező és tervezői, Tihanyi Ildi és Náray Tamás jóvoltából jégcsapoktól és kristályoktól csillogó ruhában érkeznek profi jégtáncosok a színpadra, amelynek meghatározó eleme lesz egy jégpálya. A produkció báli jelenetében pedig jégrevü show-val kápráztatják el a nézőket.


A Budapesti Operettszínház vendégjátékaként érkezik Szegedre az Abigél. Szabadtéri-világpremier lesz a Szabó Magda nagy sikerű regénye nyomán készült adaptáció. A darab új aspektusból közelít a szívet melengető, sírós-nevetős történethez. A regény alapján Kocsák Tibor szerzett nagyszabású zeneművet, a szövegkönyvet Miklós Tibor írta. A darabot 2015. július 10-én és 11-én láthatja a Dóm téri közönség.


Új szereposztásban mutatják be a nagy sikerű Mamma Mia!-t 2015. július 17-én, 18-án, és 19-én. A tavalyi szezonban több mint huszonhatezer néző tapsolt a retró-party hangulatú darabnak. Az ABBA dalaira épülő produkciót Szirtes Tamás rendezte.Shakespeare művei is színpadon


Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon Shakespeare: Athéni Timon című művét a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak tolmácsolásában láthatja a közönség július 17-én. A produkció egyben a Thealter Fesztivál első programja is. A címszerepet a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéveseinek tanára, Hegedűs D. Géza alakítja, a darab rendezője ifj. Vidnyánszky Attila.


Július 24-én és 25-én vendégjátékként érkezik az Újszegedi ligetbe Neil Simon legendás darabja A furcsa pár -női változat. A szórakoztató történet hat barátnő sztoriján keresztül mutatja be az együttélés lehetetlenségeit és konfliktusait.


13 év után újra Shakespeare-darab a Dóm téren. A Tévedések vígjátéka, az angol drámaíró egyik népszerű műve. A komikus fordulatokkal és zenei betétekkel színesített produkció 2015. július 31-én és augusztus 1-jén áll színpadra. A komédia szerepeire a Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából és a Vígszínházból érkeznek a legkiválóbb színművészek. A Kerényi Miklós Gábor rendezte fergeteges humorú vígjáték örömszínházat ígér a nézőknek és a művészeknek egyaránt.A musicalirodalom egyik legnépszerűbb műve zárja az évadot


2015. augusztus 7-én és 8-án az Újszegedi Szabadtéri Színpadán a Páratlan Páros 2. áll színre. A darabban John Smith (Cseke Péter) idillikus életét két házasságából született Vicki lánya (Dobó Enikő) és Gavin fia (Orth Péter) sodorja veszélybe, amikor az interneten összeismerkedve találkozót beszélnek meg. Az egymás iránt érdeklődő fiatalok életében olyan különös közös pontokra akadnak, mint például, hogy mindkettejük apja neve John Smith, egykorúak, és foglalkozásukat tekintve taxisofőrök- és mindezt tovább bonyolítja a helyzetet…


Szintén az Újszegedi ligetben állítja színpadra Szente Vajk, Rejtő Jenő egyik klasszikusát, A szőke ciklont. 2015. augusztus 14- és 15-én a kacagtató komédia szerepeit Földes Eszter, Őze Áron, Szerednyey Béla, Józsa Imre és Csonka András alakítja. Ők keresik a Buddha-szoborba rejtett gyémántot izgalmas kalandok és egyéb titkok közepette.


A 2015-ös évadot a musicalirodalom egyik legnépszerűbb műve zárja: 27 év után újra láthatja a szegedi szabadtéri közönsége Claude-Michel Schönberg művét, A nyomorultakat. A Victor Hugo monumentális regénye nyomán született darab augusztus 14-én, 15-én, 16-án, 20-án és 21-én kerül színre, a produkció a Madách Színházzal közös bemutató lesz.


A Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével 2015-ben is lesz Ajándékkoncert. Az est egyik fellépője a Nemzetközi Marton Éva Énekverseny különdíjasa, a dán szoprán, Signe Ravn Heiberg lesz.


SZTEinfo

fotó forrása: szegedtourism.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 25.
  10:00 - 11:00
  “This talk first reviews important observational characteristics of the body image on the Shroud of Turin, some of which come from the 1978 STURP expedition to examine the Shroud directly in Turin, for which Dr. Jackson was its team leader. Following this, several examples will be presented to demonstrate how various image formation hypotheses can be rejected by testing against the available observational data, according to the Scientific Method. Next, a subset of the observational data is used to formulate the presenter’s hypothesis of image formation involving radiation and gravity. The remainder of the observational data of the Shroud image, which were not used to construct the hypothesis, are then used to test the hypothesis. The talk concludes with a summary and significance of the above analysis.”
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • szeptember 29.
  14:00 - 18:00
  Az SZTE Konfuciusz Intézet sok szeretettel vár minden kedves vendéget a Konfuciusz Napon. A programsorozat két részből áll. 15.00 és 17.00 óra között a látogatóink interaktív állomásainkon játékos formában ismerkedhetnek meg Kínával. A feladatokat teljesítő résztvevők értékes ajándékokat nyerhetnek. 17.00 órakor kezdődik gálaműsorunk, amelyen különböző Kínával kapcsolható műsorszámokat mutatnak be a Konfuciusz Intézet hallgatói, tanárai, barátai. A programon a részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a konfuciusz@rekt.szte.hu címen lehet.