Bezár

Hírarchívum

fekete_haz_kiallitas_kiemelt_nagy

Weöres illusztrációi és Karinthy fakanala várta az egyetemistákat a Fekete házban

Weöres illusztrációi és Karinthy fakanala várta az egyetemistákat a Fekete házban

2015. május 05.
3 perc

A 12. Egyetemi Tavasz programsorozat részeként 2015. május 5-én 10 és 18 óra között „Tanárnők, tanár urak, kérem!” jelmondattal szerveztek Egyetemi Napot a Fekete házban. Az egyetemisták kedvezményes áron látogathatták Karinthy Frigyes: Számadás a tálentomról és Weöres Sándor: A megmozdult szótár című kiállítást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egyszerre két kiállítás is várta a Fekete házba látogató egyetemistákat 2015. május 5-én. A 12. Egyetemi Tavasz programsorozat keretében Weöres Sándor és Karinthy Frigyes életébe számítógépes játékokkal és illusztrációkkal tekinthettek be a hallgatók.

 


Hagyomány a múzeumban az Egyetemi Nap


2011 óta szervez a múzeum a kiemelt kiállításokkal kapcsolatban egyetemi napokat. Az egyik legnagyobb siker 2012-ben a Munkácsy kiállítás, illetve 2014-ben a Fáraók Egyiptoma alkalomból megrendezett tárlat volt – tudtuk meg Hegedűs Anitától. A múzeum kommunikációs munkatársa elmondta: az egyetemi nap célja, hogy kedvezményes áron tudjanak ellátogatni a múzeum tárlataira a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. Május 5-én csupán 230 forint volt a belépő SZTE diákigazolvánnyal, mivel a magyar irodalom két jeles személyisége együtt éppen 230 éves lenne. A kiállítások egyéni látogatóként és csoportosan is remek kikapcsolódást nyújtanak.


 

Egyetem_kiallitas_a_Fekete_hazban_2015._majus_5_HD
Weöres illusztrációi és Karinthy fakanala várta az egyetemistákat a Fekete házban - GALÉRIA


Az informatika segítségével ismerkedhetünk meg Weöres Sándorral


A Weöres Sándor kiállítás alapját a 21. századi informatika adja; számítógépes játékok, érdekes és különleges számítógépes pultok várják az érdeklődőket. Lehet például verset foltozni, gondolatbuborékokat fújni, Weöres Sándor idézetek hallgatni. A falakat az író saját illusztrációi díszítik, így a látogatók igazán elmerülhetnek Weöres verseinek világában. Az informatikai lehetőségek mellett megannyi szöveges tájékoztató anyag ismerteti a magyar költő életét, munkásságát.


Az egyetemisták körében is népszerűnek számít a Weöres korabeli írógép, melyet bárki kipróbálhat. Az írógép mellett nagy az érdeklődés a gondolatfújó virág iránt is, melynek lényege, hogy egy pitypang közepébe fújva a virág szálaiból egy vers, vagy annak részlete áll össze. A tárlat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, mely 2015. augusztus 31-ig, minden nap 10-18 óráig megtekinthető.

 

 

Utazás Karinthy koponyája körül


Az április végén nyílt Karinthy kiállítás középpontjában az installáció áll. „A tárlat felépítésekor megpróbáltuk Karinthy mókásabb gondolatait, az igazi Karinthy stílust is átadni” – mondta Hegedűs Anita.


A Karinthy korabeli osztályteremben a Tanár úr kérem című mű részleteiről tudhatnak meg többet a látogatók, Karinthy idézeteket hallgathatnak és olvashatnak, képeket nézegethetnek. Egy berendezett kávéházban, amely „ahol az írók eszik egymást” nevet viseli, megismerkedhetnek a magyar író Nyugatos életével, magánéletével, kalandos szerelmeivel.


Külön installációs részletben mutatják be Karinthy agyműtét, koponyájáról készült röntgenfelvételeket és olyan korabeli eszközöket, amelyeket a műtétkor használtak. A tárlatból természetesen Az utazás a koponyám körül című mű részletei sem maradtak ki. Olyan érdekes személyes tárgyait is bemutatják, mint a fakanala, a Kosztolányi Dezsővel folytatott levelezése és az a levelezőlap, melyet jó barátjának küldött a Zeppelin léghajó fedélzetéről. Egy külön teremben pedig Karinthy-t ábrázoló filmrészleteket vetítenek. A tárlat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum vendégkiállítása, mely 2015. december 20-ig minden nap 10-18 óráig megtekinthető.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek