SZTE Info

Díjjal ismerték el a legkiválóbb egészségügyi oktatókat

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezete ünnepi keretek között adta át 2015. március 6-án az idei Kossuth Zsuzsanna Kamarai Díjakat. Az elismerésben kilenc oktató részesült.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kossuth Zsuzsanna születésének napja február 19. A Magyar Parlament a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére minden év február 19.-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. 2015. március 6-án a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Új Klinika tanteremében díjjal ismerték el a legkiválóbb oktatók, nevelők munkáját.Kossuth Zsuzsanna a példakép


Kossuth Zsuzsanna születésnapja kiemelt helyet kap a magyar egészségügyi szakdolgozói hivatást gyakorlók életében. Kossuth Lajos testvére, a magyar tábori kórházak országos főápolója az ápolói hivatás imázsát ekképpen fogalmazta meg: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést és enyhíteni azt.” Nevéhez fűződik a magyar szabadságharc katonai egészségügye, valamint az önkéntesek bevonása a betegápolásba.Az erkölcsi elismerés fontossága


A díjátadó ünnepségen Irinyi Tamás, a MESZK Csongrád megyei területi szervezetének elnöke köszöntőjében kiemelte: ahhoz hogy az ápolók és szakdolgozók a pályájukon maradjanak a jeles ünnepnapok mellett a jó munkahelyi körülmények, az anyagi juttatások és az erkölcsi elismerés jut kulcsfontosságú szerephez. „Az ünnepnapok fontosak, de nem elégségesek. Az erkölcsi elismerésnek van másik dimenziója- szintje is, méghozzá a helyi elismerések adása. Nagyon pozitív hozadéka van annak, ha egy intézményben, intézetben, egy osztályon egy részlegben, egy kis közösségben a vezetők, a felettesek megdicsérik a kollégákat, a beosztottakat. Erkölcsi elismerést adnak a kollégák egymásnak és a betegek is megadják a tiszteletet és az elismerést a jól dolgozóknak”- fogalmazott. Hozzátette: nagyon fontos a szakdolgozó munka hivatásszerű végzéséhez, hogy olyan oktatók oktassanak, akiknek szakmai tudása, szakmaiságuk megkérdőjelezhetetlen, személyiségükben ott van Kossuth Zsuzsanna szellemisége. „Ha egy szakmának - hivatásnak nincsenek jó oktatói- tanárai-nevelői, akkor az a szakma, az a hivatás kihal. Könyvből nem lehet elsajátítani azt a tudást, mely szükséges a szakdolgozói hivatás végzéséhez”- mondta.

 


Kamarai Díj az áldozatos munka elismeréseként


A MESZK Területi elnöksége úgy döntött, hogy a Magyar Ápolók Napja alkalmából Kossuth Zsuzsanna Kamarai Díjat alapít. Ezen elismerésben olyan személyek részesülnek, akik az oktatói, nevelői munkájuk során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Kossuth Zsuzsanna örökségét hitelesen adták, adják át az új generációnak. 2015-ben Varga Sándorné, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Ápolás Igazgatás szakoktatója, Barát Judit, a szegedi Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola szakoktatója és Dr. Barnai Mária, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja részesült az elismerésben. Mellettük Kossuth Zsuzsanna Kamarai Díjat vehetett át Dr. Emődiné Dr. Tihanyi Katalin, a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola oktatója, Dr. Gaál Györgyné, a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Szakközépiskola nyugdíjas pedagógusa és Rantalné Szabó Márta, az SZTE ETSZK nyugdíjas oktatója. A kitüntető címben részesült még Rózsa Klára, a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola oktatója, Samuné Rák Erzsébet, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársa és Dr. Tulkán Ibolya, az SZTE ETSZK oktatója.


A díjazottak részletes méltatása itt olvasható.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform