SZTE Info

Díjjal ismerték el a legkiválóbb egészségügyi oktatókat

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezete ünnepi keretek között adta át 2015. március 6-án az idei Kossuth Zsuzsanna Kamarai Díjakat. Az elismerésben kilenc oktató részesült.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kossuth Zsuzsanna születésének napja február 19. A Magyar Parlament a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére minden év február 19.-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. 2015. március 6-án a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Új Klinika tanteremében díjjal ismerték el a legkiválóbb oktatók, nevelők munkáját.Kossuth Zsuzsanna a példakép


Kossuth Zsuzsanna születésnapja kiemelt helyet kap a magyar egészségügyi szakdolgozói hivatást gyakorlók életében. Kossuth Lajos testvére, a magyar tábori kórházak országos főápolója az ápolói hivatás imázsát ekképpen fogalmazta meg: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést és enyhíteni azt.” Nevéhez fűződik a magyar szabadságharc katonai egészségügye, valamint az önkéntesek bevonása a betegápolásba.Az erkölcsi elismerés fontossága


A díjátadó ünnepségen Irinyi Tamás, a MESZK Csongrád megyei területi szervezetének elnöke köszöntőjében kiemelte: ahhoz hogy az ápolók és szakdolgozók a pályájukon maradjanak a jeles ünnepnapok mellett a jó munkahelyi körülmények, az anyagi juttatások és az erkölcsi elismerés jut kulcsfontosságú szerephez. „Az ünnepnapok fontosak, de nem elégségesek. Az erkölcsi elismerésnek van másik dimenziója- szintje is, méghozzá a helyi elismerések adása. Nagyon pozitív hozadéka van annak, ha egy intézményben, intézetben, egy osztályon egy részlegben, egy kis közösségben a vezetők, a felettesek megdicsérik a kollégákat, a beosztottakat. Erkölcsi elismerést adnak a kollégák egymásnak és a betegek is megadják a tiszteletet és az elismerést a jól dolgozóknak”- fogalmazott. Hozzátette: nagyon fontos a szakdolgozó munka hivatásszerű végzéséhez, hogy olyan oktatók oktassanak, akiknek szakmai tudása, szakmaiságuk megkérdőjelezhetetlen, személyiségükben ott van Kossuth Zsuzsanna szellemisége. „Ha egy szakmának - hivatásnak nincsenek jó oktatói- tanárai-nevelői, akkor az a szakma, az a hivatás kihal. Könyvből nem lehet elsajátítani azt a tudást, mely szükséges a szakdolgozói hivatás végzéséhez”- mondta.

 


Kamarai Díj az áldozatos munka elismeréseként


A MESZK Területi elnöksége úgy döntött, hogy a Magyar Ápolók Napja alkalmából Kossuth Zsuzsanna Kamarai Díjat alapít. Ezen elismerésben olyan személyek részesülnek, akik az oktatói, nevelői munkájuk során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Kossuth Zsuzsanna örökségét hitelesen adták, adják át az új generációnak. 2015-ben Varga Sándorné, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Ápolás Igazgatás szakoktatója, Barát Judit, a szegedi Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola szakoktatója és Dr. Barnai Mária, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja részesült az elismerésben. Mellettük Kossuth Zsuzsanna Kamarai Díjat vehetett át Dr. Emődiné Dr. Tihanyi Katalin, a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola oktatója, Dr. Gaál Györgyné, a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Szakközépiskola nyugdíjas pedagógusa és Rantalné Szabó Márta, az SZTE ETSZK nyugdíjas oktatója. A kitüntető címben részesült még Rózsa Klára, a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola oktatója, Samuné Rák Erzsébet, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársa és Dr. Tulkán Ibolya, az SZTE ETSZK oktatója.


A díjazottak részletes méltatása itt olvasható.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.