SZTE Info

Díjjal ismerték el a legkiválóbb egészségügyi oktatókat

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezete ünnepi keretek között adta át 2015. március 6-án az idei Kossuth Zsuzsanna Kamarai Díjakat. Az elismerésben kilenc oktató részesült.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kossuth Zsuzsanna születésének napja február 19. A Magyar Parlament a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére minden év február 19.-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. 2015. március 6-án a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Új Klinika tanteremében díjjal ismerték el a legkiválóbb oktatók, nevelők munkáját.Kossuth Zsuzsanna a példakép


Kossuth Zsuzsanna születésnapja kiemelt helyet kap a magyar egészségügyi szakdolgozói hivatást gyakorlók életében. Kossuth Lajos testvére, a magyar tábori kórházak országos főápolója az ápolói hivatás imázsát ekképpen fogalmazta meg: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést és enyhíteni azt.” Nevéhez fűződik a magyar szabadságharc katonai egészségügye, valamint az önkéntesek bevonása a betegápolásba.Az erkölcsi elismerés fontossága


A díjátadó ünnepségen Irinyi Tamás, a MESZK Csongrád megyei területi szervezetének elnöke köszöntőjében kiemelte: ahhoz hogy az ápolók és szakdolgozók a pályájukon maradjanak a jeles ünnepnapok mellett a jó munkahelyi körülmények, az anyagi juttatások és az erkölcsi elismerés jut kulcsfontosságú szerephez. „Az ünnepnapok fontosak, de nem elégségesek. Az erkölcsi elismerésnek van másik dimenziója- szintje is, méghozzá a helyi elismerések adása. Nagyon pozitív hozadéka van annak, ha egy intézményben, intézetben, egy osztályon egy részlegben, egy kis közösségben a vezetők, a felettesek megdicsérik a kollégákat, a beosztottakat. Erkölcsi elismerést adnak a kollégák egymásnak és a betegek is megadják a tiszteletet és az elismerést a jól dolgozóknak”- fogalmazott. Hozzátette: nagyon fontos a szakdolgozó munka hivatásszerű végzéséhez, hogy olyan oktatók oktassanak, akiknek szakmai tudása, szakmaiságuk megkérdőjelezhetetlen, személyiségükben ott van Kossuth Zsuzsanna szellemisége. „Ha egy szakmának - hivatásnak nincsenek jó oktatói- tanárai-nevelői, akkor az a szakma, az a hivatás kihal. Könyvből nem lehet elsajátítani azt a tudást, mely szükséges a szakdolgozói hivatás végzéséhez”- mondta.

 


Kamarai Díj az áldozatos munka elismeréseként


A MESZK Területi elnöksége úgy döntött, hogy a Magyar Ápolók Napja alkalmából Kossuth Zsuzsanna Kamarai Díjat alapít. Ezen elismerésben olyan személyek részesülnek, akik az oktatói, nevelői munkájuk során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Kossuth Zsuzsanna örökségét hitelesen adták, adják át az új generációnak. 2015-ben Varga Sándorné, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Ápolás Igazgatás szakoktatója, Barát Judit, a szegedi Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola szakoktatója és Dr. Barnai Mária, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja részesült az elismerésben. Mellettük Kossuth Zsuzsanna Kamarai Díjat vehetett át Dr. Emődiné Dr. Tihanyi Katalin, a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola oktatója, Dr. Gaál Györgyné, a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Szakközépiskola nyugdíjas pedagógusa és Rantalné Szabó Márta, az SZTE ETSZK nyugdíjas oktatója. A kitüntető címben részesült még Rózsa Klára, a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola oktatója, Samuné Rák Erzsébet, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársa és Dr. Tulkán Ibolya, az SZTE ETSZK oktatója.


A díjazottak részletes méltatása itt olvasható.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.