SZTE Info

unios_konferencia_kiemelt_nagy

Hogyan használja fel hazánk az uniós forrásokat?

Az Európai Unió forrásainak magyarországi felhasználásáról, a kormány új célkitűzéseiről tanácskoztak 2015. március 26-án a Szegedi Tudományegyetem központi épületében. A konferencián a Tisza-parti universitas uniós támogatással megvalósult projektjeiről, sikereiről is beszámoltak. Cikkünkben a konferencián elhangzott néhány előadás vázlatát is közzétesszük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csepreghy Nándor, fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár és Kis Miklós Zsolt, agrár- vidékfejlesztésért felelős államtitkár is részt vett azon a szegedi konferencián, melyen Magyarország 2014-2020 időszak fejlesztési irányairól tanácskoztak az SZTE központi épületében. A konferencián Kemény Lajos, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese elnökölt.


A rendezvény az Európai Bizottság, a Europe Direct Szeged és az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet szervezésében zajlott.Egységes fejlesztési stratégia


„2014-ben egyszerre kellett megvonnunk az elmúlt 10 év mérlegét, valamint felkészülnünk az előttünk álló hét év kihívásaira” – mondta Csepreghy Nándor. A fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár előadásában a magyar kormány előtt álló kihívásokról és az új stratégiai irányvonalakról beszélt.


Egységes fejlesztési stratégiára van szükség beazonosítható fókuszpontokkal” – szögezte le az államtitkár. A magyar kormány munkájának köszönhetően az uniós források csökkenése ellenére is növelni tudta az egy főre jutó forrásainak mennyiségét. Míg 2007 és 2013 között 670 ezer forint támogatás jutott egy-egy magyar állampolgárra, addig 2014-2020 között ez már 712 ezer forint lesz.


Az Európai Uniós források felhasználásáról a 2014 és 2020-as időszakra kitűzött cél, hogy a kormány az uniós szabályokat betartva tudja támogatni azokat a helyi gazdaságokat és vállalatokat, melyek nemzetgazdasági partnerek lehetnek. „Hosszú távú gazdasági növekedési pályára kell állítani az országot” – jelentette ki az államtitkár.

 

unios_konferencia_galeria
Hogyan használja fel hazánk az uniós forrásokat? - GALÉRIA


Új rendszer a fejlesztési források tekintetében


A 2014-2020 közötti időszakban jelentős és radikális változásokat vezet be a kormány a fejlesztési forrásokkal kapcsolatosan. Az uniós források új pályázati szakaszában szigorodnak a pályázati lehetőségek, de egyszerűbb lesz a pályázati management. Nagyobb hangsúly helyeződik az innovációra, támogatva az olyan kis-és középvállalkozásokat, valamint az oktatási intézmények mögött álló cégeket, melyek innovációs tevékenységet végeznek.


Az új pályázati rendszer kialakításában cél a vállalatok adminisztratív terheinek csökkentése, a fejlesztési források egyszerűbb kezelése. Ennek egyik elemeként beszüntetik a biztosíték, garancia intézményét – tudtuk meg.


A kormány egy olyan rendszerátalakítást kínál, mellyel lehetőséget termet arra, hogy Magyarország visszaszerezze azokat az erőket, melyeket az elmúlt években elvesztett” – összegzett Csepreghy Nándor.Az agrár- és vidékfejlesztés felélénkítése


Az új pályázati szakaszban több mint 12 milliárd euró uniós támogatás fordítható agrár- és vidékfejlesztésre. A kormány agrárpolitikai célkitűzései között szerepel a vidéki munkahelyek fejlesztése, a mikro-, kis- és középvállalkozások kiemelt fejlesztése, a korszerű tudásbővítés és a versenyképesség javítása – fogalmazott Kis Miklós Zsolt. Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja az erőforrás hatékony, környezetkímélő gazdálkodás erősítése, valamint az ország egyes területei között meglévő különbségek kiegyenlítése.


A 2007-2013-as időszakhoz képest új eljárásrendet dolgoz ki a kormány. A támogatások középpontjába a kis- és középvállalkozások kerülnek, kiemelt fejlesztésbe részesülnek a munkaigényes ágazatok, egyszerűsített támogatás-típusok és egyszerűsített elbírálási eljárást vezetnek be. Az új rendszerben az előleg, a saját teljesítés, a természetbeni hozzájárulás valamint a használt eszközök alkalmazásának lehetősége is megjelenik.


Kiss Miklós Zsolt előadása itt olvasható

 


Hangsúlyos a kertészetek támogatása


Az új ciklusban a beruházás jellegű támogatások esetében a kertészet, ezen belül is a zöldség- és gyümölcstermesztés ágazatai azok, amelyek a korábbinál nagyobb figyelmet kapnak – hallottuk az államtitkártól. Hozzátette: általános cél, hogy olyan ágazatokat támogassanak, ahol valóban munkahelyek jönnek létre. A kertészet mellett ilyenek az állattenyésztési és vízgazdálkodási célú beruházások. A fiatal gazdálkodók az új rendszerben is részesülhetnek átalánytámogatásban, ezen túlmenően beindul egy Fiatal Gazda Tematikus Alprogram is. Ez azt jelenti, hogy intenzív szakképzésben és szaktanácsadásban részesülnek a nyertes pályázók.


A Vidékfejlesztési Program uniós elfogadása 2015. májusára, az egyes pályázatok meghirdetése 2015. nyarától várható – tudtuk meg.

 


Az SZTE, a sikeres pályázó


A 2011-2014-es uniós pályázati ciklusban az SZTE 137 projektet valósíthatott meg több mint 49 milliárd forint EU-támogatást elnyerve és hasznosítva – sorolta a számokat az SZTE gazdasági vezetője. Majó Zoltán meggyőzően válaszolt a kérdésre: „Miben volt sikeres az SZTE?” Elmondta: az „apróbb” – többek között a határmenti együttműködésre építő – tervek valóra váltása mellett az egyetemi infrastruktúrát fejlesztő TIOP-programokkal több mint 26 milliárd forinttal, míg a tudományt „gondozó” TÁMOP-projektekkel több mint 14 milliárd forinttal lett gazdagabb az SZTE.


A „Tudássétány” több oktatási és kutatási épület megújulását, illetve az SZTE Mérnök Kar új bázisának a fölhúzása mellett az egészségügyet szolgáló 265 ágyas magkórház, valamint az SBO mellett az 1970-es évek színvonalán álló 410 ágyas klinikai tömb felújítását eredményezte – részletezte a gazdasági vezető. Zöld egyetem lett az SZTE – köszönhetően például a geotermikus és napenergiát hasznosító beruházásoknak. Ennek jelentőségét kifejezi, hogy az évi 2 milliárd forint energiaköltségű SZTE évi 100 millió forint körüli összeget takarít így meg.


„Újabb projekteket generálnak a tudományos kutatást támogató TÁMOP-pályázatok” – mutatott grafikonokat Majó Zoltán. A gazdasági vezető szerint a számszerűsíthető sikerekhez nagyban hozzájárult az erős projektmenedzsment: az EU-forrásokat 99,2%-os biztonsággal hívta le az SZTE, ami kiváló eredménynek számít.


„Mennyire lesz sikeres az SZTE a 2014-2020-as időszakban?” Kérdésére válaszolva Majó Zoltán szerint a siker attól is függ majd, hogy az SZTE mennyire tudja hálózati kapcsolatait mozgósítani. A jövő érdekes kérdésének nevezte, hogy „az ELI körül sikerül-e kialakítani a Tudásparkot?” Elkerülhetetlen a technológiai váltás: szerinte az SZTE-nek is lépnie kell, mert a robotika a XXI. század új „vivőhulláma”.


Majó Zoltán előadása itt olvashatóGyarmati Zoltán, a Csongrád Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési Oszályának vezetőjének előadása itt elérhető.


Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkárának előadása itt elérhető.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet, Újszászi Ilona

Fotók: Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.