Bezár

Hírarchívum

Nemzetközi földrajzverseny a Szegedi Tudományegyetemen

Nemzetközi földrajzverseny a Szegedi Tudományegyetemen

2015. március 05.
2 perc

4 ország 110 középiskolás csapata jelentkezett a Szegedi Tudományegyetem IV. Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyére. A 2015. március 27-28. közötti vetélkedőt az egyetem világhírű karszt és barlangkutató tudósáról neveztek el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Negyedik alkalommal rendez a Tisza-parti universitas nemzetközi földrajzverseny. Az előzetes várakozást felülmúlóan a vetélkedőre 4 ország, 110 középiskolás csapata jelentkezett. Az első írásbeli fordulót minden csapat a saját iskolájában írta meg. A szegedi középdöntőbe a legjobb 28 középiskolai csapat jutott be: 2015. március 27-én és 28-án (pénteken délután és szombaton) a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén összesen 56 diák vetélkedik.

A földrajz tantárgy népszerűsítésén túl az a verseny célja, hogy emlékezzenek a Szegedi Tudományegyetem egykori tanszékvezető professzorára, Jakucs Lászlóra, aki tudományos módszerekkel fedezte fel és kutatta hazánk harmadik leghosszabb barlangját, a több mint 7 kilométer járathosszúságú Béke-barlangot – tudtuk meg a vetélkedő szervezőjétől, Szilassi Pétertől. Az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke egyetemi docense hozzátette: a verseny célja továbbá, hogy a résztvevők a mindennapi élethez kapcsolódó, izgalmas gyakorlati feladatok révén adjanak számot földrajzi ismereteikről.

A verseny döntőjében a középiskolás diákok a hagyományos tesztfeladatokon túl olyan gyakorlati feladatokat is kapnak, amelyekkel korábban még nem találkoztak, lehetőséget adva ezzel tudásuk alkalmazására, képességeik fejlesztésére. A játékos geoládás (azaz GPS-es „kincskeresés”) versenyen például megismerhetik a GPS használatát, míg a laboratóriumban vizsgálják majd a talajok, vizek minőségét, a kísérletek során alkalmazva a különböző földrajzi törvényszerűségeket.

A versenyen bemutatkozik, és a résztvevők számára különdíjat ajánlott fel az idén 30 éves Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága. Emellett a támogatók (Panoráma Kiadó, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi Földtani Tanszékcsoport, a Geolitera Kiadó, és az SZTE Ajándékbolt) révén értékes könyv és tárgynyereményben részesülhetnek a verseny legjobbjai. Különdíjban részesül a legjobb határainkon túli, és szakközépiskolás csapat. Az első helyezett csapat és felkészítő tanáruk pedig részt vehet az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke által szervezett külföldi tanulmányúton.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek