SZTE Info

fuveszkert_ciklamen_kiemelt

Sétáljon az SZTE „zöld szigetén”, a Füvészkertben!

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt a szegedi egyetem Füvészkertje. Az SZTE „zöld szigetén” a tavasz beköszöntével több növény hajtásnak indult vagy már virágba is borult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Füvészkert könnyen elérhető kirándulóhely, ahol a látogatók megismerkedhetnek a hazai és távoli tájak sokszínű növényvilágával. A tavasz beköszöntével aki csak teheti, mozduljon ki, tegyen egy kellemes sétát az egyetem „zöld szigetén”!Közel 5000 növény 17 hektáron


Park, Arborétum, Társulások – ez az SZTE Füvészkertjének három nagy egysége. A 17 hektáros „zöld szigeten” közel 5000 növényfajjal és fajtával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Parkban a kert nevezetességei közül kiemelkedik az Európában ritka élő kövületeket bemutató gyűjtemény, a Közép-Európában egyedülálló méretű indiai lótusz állomány, valamint a trópusi és mediterrán növényeket bemutató üvegház.

Az Arborétum a különböző növénycsaládokba tartozó fák és cserjék bemutatója. A Társulások legnagyobb részét pedig a hazai erdőtársulások fáit és cserjéit bemutató erdőfoltok foglalják el.Az egyetem színfoltja


A még mindig nyíló hóvirágok mellett rügyező fák, zöldellő vagy már virágba borult növények csalogatják az egyetem botanikus kertjébe a természetjáró növénybarátokat.

A védett kistermetű, évelő májvirágok mellett a hunyorok tündökölnek. A gyönyörű hunyor erősen mérgező n övény, gyöktörzsét méregitalok készítéséhez is felhasználták. Hazánkban három, kora tavasszal virágzó hunyor faj fordul elő a természetben. Ezek közül kettő, a zöldes virágú illatos hunyor és a vöröses-ibolyás virágú pirosló hunyorfaj képviselői szép számban virágzanak a szegedi Füvészkertben is.

Pompás színekben virítanak a kankalinok. A régóta ismert gyógynövények használatát már a 16-17. századi füveskönyvek is ajánlják ideg és szívgyengeség, reuma, vesekő, köhögés ellen. Bimbózik a pettyegetett tüdőfű is.

Szépségesek a fehéren márványozott levelű, dugóhúzószerűen megcsavarodott kocsányú ciklámenek. A szegedi Füvészkert sziklakerti gyűjteményében a kislevelű ciklámenek több példánya is virít. A virágok színe változatos: élénkbíbor, rózsás, de fehér is lehet.Környezettudatos szemléletmód


Az oktatás és kutatás mellett a Füvészkert igen fontos feladata a környezettudatos szemléletmód kialakítása és az ismeretterjesztés. Ezt szolgálják az óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak szervezett természetismereti és tanórán kívüli foglalkozások, az egyes világnapokhoz, ünnepekhez kötődő rendezvények, a hétvégi családi programok és az eseti kiállítások is.

A víz világnapjához kapcsolódóan „Még a kaktusz sem élhet víz nélkül” címmel interaktív kiállítás és foglalkozás várja az ovisokat és általános iskolásokat 2015. március 16-27. között a szegedi Füvészkertben.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 24.
  12:00 - 14:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása
 • április 24.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Pallai Zsuzsanna könyvtáros (SZTE Klebelsberg Könyvtár)
 • április 24.
  13:00 - 21:00
  A már szokásosnak mondható Könyves Piknik egy könyvcserepont, amit a Nyugi Kert a Kreatív Könyvtárosok Társaságával és a BTK HÖK-kel együtt hoz létre. Este hatig várjuk megunt könyveidet, amit elcserélhetsz más könyvekre. 1 könyvért 1 könyvet vihetsz, 2-ért 2-őt, és így tovább.
  Zenél: Suhov
 • április 24.
  14:00 - 16:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása