SZTE Info

fuveszkert_ciklamen_kiemelt

Sétáljon az SZTE „zöld szigetén”, a Füvészkertben!

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt a szegedi egyetem Füvészkertje. Az SZTE „zöld szigetén” a tavasz beköszöntével több növény hajtásnak indult vagy már virágba is borult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Füvészkert könnyen elérhető kirándulóhely, ahol a látogatók megismerkedhetnek a hazai és távoli tájak sokszínű növényvilágával. A tavasz beköszöntével aki csak teheti, mozduljon ki, tegyen egy kellemes sétát az egyetem „zöld szigetén”!Közel 5000 növény 17 hektáron


Park, Arborétum, Társulások – ez az SZTE Füvészkertjének három nagy egysége. A 17 hektáros „zöld szigeten” közel 5000 növényfajjal és fajtával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Parkban a kert nevezetességei közül kiemelkedik az Európában ritka élő kövületeket bemutató gyűjtemény, a Közép-Európában egyedülálló méretű indiai lótusz állomány, valamint a trópusi és mediterrán növényeket bemutató üvegház.

Az Arborétum a különböző növénycsaládokba tartozó fák és cserjék bemutatója. A Társulások legnagyobb részét pedig a hazai erdőtársulások fáit és cserjéit bemutató erdőfoltok foglalják el.Az egyetem színfoltja


A még mindig nyíló hóvirágok mellett rügyező fák, zöldellő vagy már virágba borult növények csalogatják az egyetem botanikus kertjébe a természetjáró növénybarátokat.

A védett kistermetű, évelő májvirágok mellett a hunyorok tündökölnek. A gyönyörű hunyor erősen mérgező n övény, gyöktörzsét méregitalok készítéséhez is felhasználták. Hazánkban három, kora tavasszal virágzó hunyor faj fordul elő a természetben. Ezek közül kettő, a zöldes virágú illatos hunyor és a vöröses-ibolyás virágú pirosló hunyorfaj képviselői szép számban virágzanak a szegedi Füvészkertben is.

Pompás színekben virítanak a kankalinok. A régóta ismert gyógynövények használatát már a 16-17. századi füveskönyvek is ajánlják ideg és szívgyengeség, reuma, vesekő, köhögés ellen. Bimbózik a pettyegetett tüdőfű is.

Szépségesek a fehéren márványozott levelű, dugóhúzószerűen megcsavarodott kocsányú ciklámenek. A szegedi Füvészkert sziklakerti gyűjteményében a kislevelű ciklámenek több példánya is virít. A virágok színe változatos: élénkbíbor, rózsás, de fehér is lehet.Környezettudatos szemléletmód


Az oktatás és kutatás mellett a Füvészkert igen fontos feladata a környezettudatos szemléletmód kialakítása és az ismeretterjesztés. Ezt szolgálják az óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak szervezett természetismereti és tanórán kívüli foglalkozások, az egyes világnapokhoz, ünnepekhez kötődő rendezvények, a hétvégi családi programok és az eseti kiállítások is.

A víz világnapjához kapcsolódóan „Még a kaktusz sem élhet víz nélkül” címmel interaktív kiállítás és foglalkozás várja az ovisokat és általános iskolásokat 2015. március 16-27. között a szegedi Füvészkertben.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex