SZTE Info

fuveszkert_ciklamen_kiemelt

Sétáljon az SZTE „zöld szigetén”, a Füvészkertben!

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt a szegedi egyetem Füvészkertje. Az SZTE „zöld szigetén” a tavasz beköszöntével több növény hajtásnak indult vagy már virágba is borult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Füvészkert könnyen elérhető kirándulóhely, ahol a látogatók megismerkedhetnek a hazai és távoli tájak sokszínű növényvilágával. A tavasz beköszöntével aki csak teheti, mozduljon ki, tegyen egy kellemes sétát az egyetem „zöld szigetén”!



Közel 5000 növény 17 hektáron


Park, Arborétum, Társulások – ez az SZTE Füvészkertjének három nagy egysége. A 17 hektáros „zöld szigeten” közel 5000 növényfajjal és fajtával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Parkban a kert nevezetességei közül kiemelkedik az Európában ritka élő kövületeket bemutató gyűjtemény, a Közép-Európában egyedülálló méretű indiai lótusz állomány, valamint a trópusi és mediterrán növényeket bemutató üvegház.

Az Arborétum a különböző növénycsaládokba tartozó fák és cserjék bemutatója. A Társulások legnagyobb részét pedig a hazai erdőtársulások fáit és cserjéit bemutató erdőfoltok foglalják el.



Az egyetem színfoltja


A még mindig nyíló hóvirágok mellett rügyező fák, zöldellő vagy már virágba borult növények csalogatják az egyetem botanikus kertjébe a természetjáró növénybarátokat.

A védett kistermetű, évelő májvirágok mellett a hunyorok tündökölnek. A gyönyörű hunyor erősen mérgező n övény, gyöktörzsét méregitalok készítéséhez is felhasználták. Hazánkban három, kora tavasszal virágzó hunyor faj fordul elő a természetben. Ezek közül kettő, a zöldes virágú illatos hunyor és a vöröses-ibolyás virágú pirosló hunyorfaj képviselői szép számban virágzanak a szegedi Füvészkertben is.

Pompás színekben virítanak a kankalinok. A régóta ismert gyógynövények használatát már a 16-17. századi füveskönyvek is ajánlják ideg és szívgyengeség, reuma, vesekő, köhögés ellen. Bimbózik a pettyegetett tüdőfű is.

Szépségesek a fehéren márványozott levelű, dugóhúzószerűen megcsavarodott kocsányú ciklámenek. A szegedi Füvészkert sziklakerti gyűjteményében a kislevelű ciklámenek több példánya is virít. A virágok színe változatos: élénkbíbor, rózsás, de fehér is lehet.



Környezettudatos szemléletmód


Az oktatás és kutatás mellett a Füvészkert igen fontos feladata a környezettudatos szemléletmód kialakítása és az ismeretterjesztés. Ezt szolgálják az óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak szervezett természetismereti és tanórán kívüli foglalkozások, az egyes világnapokhoz, ünnepekhez kötődő rendezvények, a hétvégi családi programok és az eseti kiállítások is.

A víz világnapjához kapcsolódóan „Még a kaktusz sem élhet víz nélkül” címmel interaktív kiállítás és foglalkozás várja az ovisokat és általános iskolásokat 2015. március 16-27. között a szegedi Füvészkertben.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 21.
  10:00 - 14:00