SZTE Info

fuveszkert_ciklamen_kiemelt

Sétáljon az SZTE „zöld szigetén”, a Füvészkertben!

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt a szegedi egyetem Füvészkertje. Az SZTE „zöld szigetén” a tavasz beköszöntével több növény hajtásnak indult vagy már virágba is borult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Füvészkert könnyen elérhető kirándulóhely, ahol a látogatók megismerkedhetnek a hazai és távoli tájak sokszínű növényvilágával. A tavasz beköszöntével aki csak teheti, mozduljon ki, tegyen egy kellemes sétát az egyetem „zöld szigetén”!Közel 5000 növény 17 hektáron


Park, Arborétum, Társulások – ez az SZTE Füvészkertjének három nagy egysége. A 17 hektáros „zöld szigeten” közel 5000 növényfajjal és fajtával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Parkban a kert nevezetességei közül kiemelkedik az Európában ritka élő kövületeket bemutató gyűjtemény, a Közép-Európában egyedülálló méretű indiai lótusz állomány, valamint a trópusi és mediterrán növényeket bemutató üvegház.

Az Arborétum a különböző növénycsaládokba tartozó fák és cserjék bemutatója. A Társulások legnagyobb részét pedig a hazai erdőtársulások fáit és cserjéit bemutató erdőfoltok foglalják el.Az egyetem színfoltja


A még mindig nyíló hóvirágok mellett rügyező fák, zöldellő vagy már virágba borult növények csalogatják az egyetem botanikus kertjébe a természetjáró növénybarátokat.

A védett kistermetű, évelő májvirágok mellett a hunyorok tündökölnek. A gyönyörű hunyor erősen mérgező n övény, gyöktörzsét méregitalok készítéséhez is felhasználták. Hazánkban három, kora tavasszal virágzó hunyor faj fordul elő a természetben. Ezek közül kettő, a zöldes virágú illatos hunyor és a vöröses-ibolyás virágú pirosló hunyorfaj képviselői szép számban virágzanak a szegedi Füvészkertben is.

Pompás színekben virítanak a kankalinok. A régóta ismert gyógynövények használatát már a 16-17. századi füveskönyvek is ajánlják ideg és szívgyengeség, reuma, vesekő, köhögés ellen. Bimbózik a pettyegetett tüdőfű is.

Szépségesek a fehéren márványozott levelű, dugóhúzószerűen megcsavarodott kocsányú ciklámenek. A szegedi Füvészkert sziklakerti gyűjteményében a kislevelű ciklámenek több példánya is virít. A virágok színe változatos: élénkbíbor, rózsás, de fehér is lehet.Környezettudatos szemléletmód


Az oktatás és kutatás mellett a Füvészkert igen fontos feladata a környezettudatos szemléletmód kialakítása és az ismeretterjesztés. Ezt szolgálják az óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak szervezett természetismereti és tanórán kívüli foglalkozások, az egyes világnapokhoz, ünnepekhez kötődő rendezvények, a hétvégi családi programok és az eseti kiállítások is.

A víz világnapjához kapcsolódóan „Még a kaktusz sem élhet víz nélkül” címmel interaktív kiállítás és foglalkozás várja az ovisokat és általános iskolásokat 2015. március 16-27. között a szegedi Füvészkertben.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.