SZTE Info

ko7_kiemelt

Tudományt és kultúrát „tálalt” az SZTE a Kö7-en

A fizika és a tudomány iránt érdeklődők, az újságírás és a fotózás kedvelői, a zene és a színház rajongói is megtalálták a számukra megfelelő programot a Középiskolások Hetén. Különleges programkínálattal növelte a Kö7 vonzerejét a Szegedi Tudományegyetem – a fény jegyében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Játékokkal, kiadványokkal, ismeretterjesztő feladatokkal várta a középiskolásokat az SZTE Alma Mater, a Karrier Iroda, az egyetemi Füvészkert és a Kulturális Iroda a Kö7 csúcspontján, 2015. március 12-én az SZTE standon. Az IH Rendezvényközpontban három professzor is találkozott és beszélgetett a diákokkal.ELI: egy nagy projekt születése


Szabó Gábor fizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a fény nemzetközi éve alkalmából a Kö7-en előadást tartott a Szegeden épülő szuperlézerről.

Az Európai Uniós ELI (Extreme Light Infrastructure) projekt világszínvonalra emeli a lézerfizika és társtudományainak szakterületét, ezáltal Szeged Európa lézerfizikai központjává válik” – fogalmazott előadásában Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektorától megtudtuk: az ELI története egészen 2005-ig nyúlik vissza, 2009 őszén született meg a döntés, hogy Magyarország, Románia és Csehország közösen valósítja meg a projektet.

Szegeden ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) épül. Az ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját teszi hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos élet képviselői számára. Az attoszekundum 10-18 másodperc, vagyis a központban használt lézerimpulzusok a nagyon gyors részecskék mozgását is képesek lesznek lekövetni. A szegedi szuperlézer például a DNS lánc mentén lévő elektronok mozgásának megértésére is lehetőség ad.

A speciális műszaki feltételeknek megfelelő talapzatra épülő tudományos központban, a lézerberendezések mellett, helyet kapnak egyéb speciális laboratóriumok, műhelyek, irodák és tárgyalótermek is – derült ki az akadémikus előadásából.


ko7_galeria
Tudományt és kultúrát „tálalt” az SZTE a Kö7-en - GALÉRIA


Hogyan tanuljuk meg látni a világot?


Interaktív fotóelemzésen tanította a diákokat Németh György fotográfus arra, hogyan szemléljük a lencsén keresztül a világot. Az SZTE hallgatóinak csoportjait is oktatta korábban az MTI nyugalmazott fotoriportere arra, hogy „A jó fotó olyan, melyről mindannyiunk számára kiderül a kép története. A jó fotó helyettünk mesél.”

Hasznos instrukciókkal, tanácsokkal szolgált előadásában a fotózás iránt érdeklődő középiskolásoknak. Az SZTE Média Centrum Kö7-es programján a fotográfus rámutatott arra: nagyobbnak láttatjuk a kép tárgyát, ha alulról készítjük a képet, kisebbnek, ha fentről fényképezünk, ezért szemmagasságból készítsük a képeket! Egy kép dinamizmusát az elő- és háttér nagyságával alakíthatjuk. A mélység-élesség játékával hangsúlyozhatjuk a kép lényegét, életlenné tehetjük a hátteret – osztotta meg tapasztalatait.

Ne úgy fotózzunk, ahogy látjuk a világot, hanem úgy ahogy majd a képen szeretnénk látni, ezért már a fotó készítése előtt a fejünkben kell, hogy legyen a kép. Úgy fotózzunk, ahogy gondolkodunk és ne úgy, ahogy látunk” – vallja Német György, aki példaként a brazil Sebastiao Salgado képeit ajánlja a fiatalok figyelmébe.

A felelősségteljes fotózásra is felhívta a fiatalok figyelmét Németh György. Szerinte a jó fotós véleményt is mond képével, ezért nagy felelősség közösségi oldalakon posztolni saját munkánkat.

 


  Professzor az újságíró és a blogger szerepében


Harcosa a tudomány népszerűsítésének, bátran hadakozik az áltudományos sarlatánság ellen a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar orvosi Biológiai Intézetét vezető professzor. Boldogkői Zsolt missziójának tekinti a modern biológiai ismeretek terjesztését, a modern orvoslás melletti érvelést.

„Globális átverés az úgynevezett alternatív orvoslás! Kivéve az oda sorolt gyógynövény terápia nagy részét” – magyarázta a legismertebb hazai online lapoknak cikkeket író, televíziós vitákat is fölvállaló egyetemi tanár. Az SZTE Média Centrum által kínált csoportos interjún – kérdésekre válaszolva – elmondta: egymilliónál is több olvasót hozott a tudománynépszerűsítésnek az online felületen közölt cikke, amely lerántja a leplet és a homeopátiáról.

Tudósként, de újságírói szerepben több százezer embert tudott informálni arról is, hogy miért tartja nagy étrend blöffnek a paleolit táplálkozást.

Hatásos ismeretterjesztő eszköznek tartja a közösségi oldalakat és a televíziós vitát is Boldogkői Zsolt, aki filmszerepet is vállalt. Sőt a hamarosan a mozikba kerülő Lámpagyújtogatók című filmről ő maga kérdezte a rendezőt.


A Kö7 érdeklődő diákújságíróinak és fotósainak Boldogkői Zsolt beszélt a tudományos sikerről is. Azt mondta, hogy egy kutatónak fontos megőriznie a kíváncsiságát és az eredeti látásmódját. Úgy fogalmazott, hogy „jó óvodába és jó iskolákba kell járni. Az egyetem után pedig olyan munkahelyet kell választani, ahol jó csoportba kerülve esélyünk lehet a sikerre”.

A trollkodás romboló erejéről nyilvánított véleményt Csendes Tibor. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Tanszékcsoport Számítógépes Optimalizálás Tanszék professzora alapította a TudósBlogot, amely az SZTE Hírportáljáról is elérhető.

Ám a TudósBlog oldalain rendre publikáló szerzőként sem tartja magát bloggernek.

Tízezren olvasták az immár a tudos.blog.hu címről is elérhető bejegyzések között a legnépszerűbbnek számító szöveget. Ám állandó olvasótáborával és vitapartnereivel elégedett a CsendEstiBor nevű szerző, aki a tudomány mellett a felsőoktatás új és nagy kérdéseiről is véleményt nyilvánít. Szerzőtársaival együtt gyártja a szövegeket: a pí ünnepétől kezdve a plágiumon át a fénysebesség mérhetőségéig számos izgalmas témát vet föl a TudósBlog. E szövegek kommentelésre buzdította a középiskolás diákokat Csendes Tibor.Zene és kultúra


A Szegedi Tudományegyetem programkínálatát a Szegedi Egyetemi Énekkar és a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) műsora színesítette.

A muzsikát kedvelő egyetemista fiatalokból álló kórus előadásában – Száz Krisztina és Kohlmann Péter vezényletével – népszerű dallamok csendültek fel.

Az IH Kávézó színpadán színész mesterség tréninggel és Örkény Egypercesek produkciójával várta a művészpalántákat az egyetemi színház társulata.


SZTEinfo – szöveg: Gajzer Erzsébet, Újszászi Ilona

Fotók: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."