SZTE Info

ko7_kiemelt

Tudományt és kultúrát „tálalt” az SZTE a Kö7-en

A fizika és a tudomány iránt érdeklődők, az újságírás és a fotózás kedvelői, a zene és a színház rajongói is megtalálták a számukra megfelelő programot a Középiskolások Hetén. Különleges programkínálattal növelte a Kö7 vonzerejét a Szegedi Tudományegyetem – a fény jegyében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Játékokkal, kiadványokkal, ismeretterjesztő feladatokkal várta a középiskolásokat az SZTE Alma Mater, a Karrier Iroda, az egyetemi Füvészkert és a Kulturális Iroda a Kö7 csúcspontján, 2015. március 12-én az SZTE standon. Az IH Rendezvényközpontban három professzor is találkozott és beszélgetett a diákokkal.ELI: egy nagy projekt születése


Szabó Gábor fizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a fény nemzetközi éve alkalmából a Kö7-en előadást tartott a Szegeden épülő szuperlézerről.

Az Európai Uniós ELI (Extreme Light Infrastructure) projekt világszínvonalra emeli a lézerfizika és társtudományainak szakterületét, ezáltal Szeged Európa lézerfizikai központjává válik” – fogalmazott előadásában Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektorától megtudtuk: az ELI története egészen 2005-ig nyúlik vissza, 2009 őszén született meg a döntés, hogy Magyarország, Románia és Csehország közösen valósítja meg a projektet.

Szegeden ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) épül. Az ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját teszi hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos élet képviselői számára. Az attoszekundum 10-18 másodperc, vagyis a központban használt lézerimpulzusok a nagyon gyors részecskék mozgását is képesek lesznek lekövetni. A szegedi szuperlézer például a DNS lánc mentén lévő elektronok mozgásának megértésére is lehetőség ad.

A speciális műszaki feltételeknek megfelelő talapzatra épülő tudományos központban, a lézerberendezések mellett, helyet kapnak egyéb speciális laboratóriumok, műhelyek, irodák és tárgyalótermek is – derült ki az akadémikus előadásából.


ko7_galeria
Tudományt és kultúrát „tálalt” az SZTE a Kö7-en - GALÉRIA


Hogyan tanuljuk meg látni a világot?


Interaktív fotóelemzésen tanította a diákokat Németh György fotográfus arra, hogyan szemléljük a lencsén keresztül a világot. Az SZTE hallgatóinak csoportjait is oktatta korábban az MTI nyugalmazott fotoriportere arra, hogy „A jó fotó olyan, melyről mindannyiunk számára kiderül a kép története. A jó fotó helyettünk mesél.”

Hasznos instrukciókkal, tanácsokkal szolgált előadásában a fotózás iránt érdeklődő középiskolásoknak. Az SZTE Média Centrum Kö7-es programján a fotográfus rámutatott arra: nagyobbnak láttatjuk a kép tárgyát, ha alulról készítjük a képet, kisebbnek, ha fentről fényképezünk, ezért szemmagasságból készítsük a képeket! Egy kép dinamizmusát az elő- és háttér nagyságával alakíthatjuk. A mélység-élesség játékával hangsúlyozhatjuk a kép lényegét, életlenné tehetjük a hátteret – osztotta meg tapasztalatait.

Ne úgy fotózzunk, ahogy látjuk a világot, hanem úgy ahogy majd a képen szeretnénk látni, ezért már a fotó készítése előtt a fejünkben kell, hogy legyen a kép. Úgy fotózzunk, ahogy gondolkodunk és ne úgy, ahogy látunk” – vallja Német György, aki példaként a brazil Sebastiao Salgado képeit ajánlja a fiatalok figyelmébe.

A felelősségteljes fotózásra is felhívta a fiatalok figyelmét Németh György. Szerinte a jó fotós véleményt is mond képével, ezért nagy felelősség közösségi oldalakon posztolni saját munkánkat.

 


  Professzor az újságíró és a blogger szerepében


Harcosa a tudomány népszerűsítésének, bátran hadakozik az áltudományos sarlatánság ellen a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar orvosi Biológiai Intézetét vezető professzor. Boldogkői Zsolt missziójának tekinti a modern biológiai ismeretek terjesztését, a modern orvoslás melletti érvelést.

„Globális átverés az úgynevezett alternatív orvoslás! Kivéve az oda sorolt gyógynövény terápia nagy részét” – magyarázta a legismertebb hazai online lapoknak cikkeket író, televíziós vitákat is fölvállaló egyetemi tanár. Az SZTE Média Centrum által kínált csoportos interjún – kérdésekre válaszolva – elmondta: egymilliónál is több olvasót hozott a tudománynépszerűsítésnek az online felületen közölt cikke, amely lerántja a leplet és a homeopátiáról.

Tudósként, de újságírói szerepben több százezer embert tudott informálni arról is, hogy miért tartja nagy étrend blöffnek a paleolit táplálkozást.

Hatásos ismeretterjesztő eszköznek tartja a közösségi oldalakat és a televíziós vitát is Boldogkői Zsolt, aki filmszerepet is vállalt. Sőt a hamarosan a mozikba kerülő Lámpagyújtogatók című filmről ő maga kérdezte a rendezőt.


A Kö7 érdeklődő diákújságíróinak és fotósainak Boldogkői Zsolt beszélt a tudományos sikerről is. Azt mondta, hogy egy kutatónak fontos megőriznie a kíváncsiságát és az eredeti látásmódját. Úgy fogalmazott, hogy „jó óvodába és jó iskolákba kell járni. Az egyetem után pedig olyan munkahelyet kell választani, ahol jó csoportba kerülve esélyünk lehet a sikerre”.

A trollkodás romboló erejéről nyilvánított véleményt Csendes Tibor. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Tanszékcsoport Számítógépes Optimalizálás Tanszék professzora alapította a TudósBlogot, amely az SZTE Hírportáljáról is elérhető.

Ám a TudósBlog oldalain rendre publikáló szerzőként sem tartja magát bloggernek.

Tízezren olvasták az immár a tudos.blog.hu címről is elérhető bejegyzések között a legnépszerűbbnek számító szöveget. Ám állandó olvasótáborával és vitapartnereivel elégedett a CsendEstiBor nevű szerző, aki a tudomány mellett a felsőoktatás új és nagy kérdéseiről is véleményt nyilvánít. Szerzőtársaival együtt gyártja a szövegeket: a pí ünnepétől kezdve a plágiumon át a fénysebesség mérhetőségéig számos izgalmas témát vet föl a TudósBlog. E szövegek kommentelésre buzdította a középiskolás diákokat Csendes Tibor.Zene és kultúra


A Szegedi Tudományegyetem programkínálatát a Szegedi Egyetemi Énekkar és a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) műsora színesítette.

A muzsikát kedvelő egyetemista fiatalokból álló kórus előadásában – Száz Krisztina és Kohlmann Péter vezényletével – népszerű dallamok csendültek fel.

Az IH Kávézó színpadán színész mesterség tréninggel és Örkény Egypercesek produkciójával várta a művészpalántákat az egyetemi színház társulata.


SZTEinfo – szöveg: Gajzer Erzsébet, Újszászi Ilona

Fotók: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)