SZTE Info

ko7_kiemelt

Tudományt és kultúrát „tálalt” az SZTE a Kö7-en

A fizika és a tudomány iránt érdeklődők, az újságírás és a fotózás kedvelői, a zene és a színház rajongói is megtalálták a számukra megfelelő programot a Középiskolások Hetén. Különleges programkínálattal növelte a Kö7 vonzerejét a Szegedi Tudományegyetem – a fény jegyében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Játékokkal, kiadványokkal, ismeretterjesztő feladatokkal várta a középiskolásokat az SZTE Alma Mater, a Karrier Iroda, az egyetemi Füvészkert és a Kulturális Iroda a Kö7 csúcspontján, 2015. március 12-én az SZTE standon. Az IH Rendezvényközpontban három professzor is találkozott és beszélgetett a diákokkal.ELI: egy nagy projekt születése


Szabó Gábor fizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a fény nemzetközi éve alkalmából a Kö7-en előadást tartott a Szegeden épülő szuperlézerről.

Az Európai Uniós ELI (Extreme Light Infrastructure) projekt világszínvonalra emeli a lézerfizika és társtudományainak szakterületét, ezáltal Szeged Európa lézerfizikai központjává válik” – fogalmazott előadásában Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektorától megtudtuk: az ELI története egészen 2005-ig nyúlik vissza, 2009 őszén született meg a döntés, hogy Magyarország, Románia és Csehország közösen valósítja meg a projektet.

Szegeden ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) épül. Az ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját teszi hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos élet képviselői számára. Az attoszekundum 10-18 másodperc, vagyis a központban használt lézerimpulzusok a nagyon gyors részecskék mozgását is képesek lesznek lekövetni. A szegedi szuperlézer például a DNS lánc mentén lévő elektronok mozgásának megértésére is lehetőség ad.

A speciális műszaki feltételeknek megfelelő talapzatra épülő tudományos központban, a lézerberendezések mellett, helyet kapnak egyéb speciális laboratóriumok, műhelyek, irodák és tárgyalótermek is – derült ki az akadémikus előadásából.


ko7_galeria
Tudományt és kultúrát „tálalt” az SZTE a Kö7-en - GALÉRIA


Hogyan tanuljuk meg látni a világot?


Interaktív fotóelemzésen tanította a diákokat Németh György fotográfus arra, hogyan szemléljük a lencsén keresztül a világot. Az SZTE hallgatóinak csoportjait is oktatta korábban az MTI nyugalmazott fotoriportere arra, hogy „A jó fotó olyan, melyről mindannyiunk számára kiderül a kép története. A jó fotó helyettünk mesél.”

Hasznos instrukciókkal, tanácsokkal szolgált előadásában a fotózás iránt érdeklődő középiskolásoknak. Az SZTE Média Centrum Kö7-es programján a fotográfus rámutatott arra: nagyobbnak láttatjuk a kép tárgyát, ha alulról készítjük a képet, kisebbnek, ha fentről fényképezünk, ezért szemmagasságból készítsük a képeket! Egy kép dinamizmusát az elő- és háttér nagyságával alakíthatjuk. A mélység-élesség játékával hangsúlyozhatjuk a kép lényegét, életlenné tehetjük a hátteret – osztotta meg tapasztalatait.

Ne úgy fotózzunk, ahogy látjuk a világot, hanem úgy ahogy majd a képen szeretnénk látni, ezért már a fotó készítése előtt a fejünkben kell, hogy legyen a kép. Úgy fotózzunk, ahogy gondolkodunk és ne úgy, ahogy látunk” – vallja Német György, aki példaként a brazil Sebastiao Salgado képeit ajánlja a fiatalok figyelmébe.

A felelősségteljes fotózásra is felhívta a fiatalok figyelmét Németh György. Szerinte a jó fotós véleményt is mond képével, ezért nagy felelősség közösségi oldalakon posztolni saját munkánkat.

 


  Professzor az újságíró és a blogger szerepében


Harcosa a tudomány népszerűsítésének, bátran hadakozik az áltudományos sarlatánság ellen a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar orvosi Biológiai Intézetét vezető professzor. Boldogkői Zsolt missziójának tekinti a modern biológiai ismeretek terjesztését, a modern orvoslás melletti érvelést.

„Globális átverés az úgynevezett alternatív orvoslás! Kivéve az oda sorolt gyógynövény terápia nagy részét” – magyarázta a legismertebb hazai online lapoknak cikkeket író, televíziós vitákat is fölvállaló egyetemi tanár. Az SZTE Média Centrum által kínált csoportos interjún – kérdésekre válaszolva – elmondta: egymilliónál is több olvasót hozott a tudománynépszerűsítésnek az online felületen közölt cikke, amely lerántja a leplet és a homeopátiáról.

Tudósként, de újságírói szerepben több százezer embert tudott informálni arról is, hogy miért tartja nagy étrend blöffnek a paleolit táplálkozást.

Hatásos ismeretterjesztő eszköznek tartja a közösségi oldalakat és a televíziós vitát is Boldogkői Zsolt, aki filmszerepet is vállalt. Sőt a hamarosan a mozikba kerülő Lámpagyújtogatók című filmről ő maga kérdezte a rendezőt.


A Kö7 érdeklődő diákújságíróinak és fotósainak Boldogkői Zsolt beszélt a tudományos sikerről is. Azt mondta, hogy egy kutatónak fontos megőriznie a kíváncsiságát és az eredeti látásmódját. Úgy fogalmazott, hogy „jó óvodába és jó iskolákba kell járni. Az egyetem után pedig olyan munkahelyet kell választani, ahol jó csoportba kerülve esélyünk lehet a sikerre”.

A trollkodás romboló erejéről nyilvánított véleményt Csendes Tibor. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Tanszékcsoport Számítógépes Optimalizálás Tanszék professzora alapította a TudósBlogot, amely az SZTE Hírportáljáról is elérhető.

Ám a TudósBlog oldalain rendre publikáló szerzőként sem tartja magát bloggernek.

Tízezren olvasták az immár a tudos.blog.hu címről is elérhető bejegyzések között a legnépszerűbbnek számító szöveget. Ám állandó olvasótáborával és vitapartnereivel elégedett a CsendEstiBor nevű szerző, aki a tudomány mellett a felsőoktatás új és nagy kérdéseiről is véleményt nyilvánít. Szerzőtársaival együtt gyártja a szövegeket: a pí ünnepétől kezdve a plágiumon át a fénysebesség mérhetőségéig számos izgalmas témát vet föl a TudósBlog. E szövegek kommentelésre buzdította a középiskolás diákokat Csendes Tibor.Zene és kultúra


A Szegedi Tudományegyetem programkínálatát a Szegedi Egyetemi Énekkar és a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) műsora színesítette.

A muzsikát kedvelő egyetemista fiatalokból álló kórus előadásában – Száz Krisztina és Kohlmann Péter vezényletével – népszerű dallamok csendültek fel.

Az IH Kávézó színpadán színész mesterség tréninggel és Örkény Egypercesek produkciójával várta a művészpalántákat az egyetemi színház társulata.


SZTEinfo – szöveg: Gajzer Erzsébet, Újszászi Ilona

Fotók: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.