SZTE Info

ko7_kiemelt

Tudományt és kultúrát „tálalt” az SZTE a Kö7-en

A fizika és a tudomány iránt érdeklődők, az újságírás és a fotózás kedvelői, a zene és a színház rajongói is megtalálták a számukra megfelelő programot a Középiskolások Hetén. Különleges programkínálattal növelte a Kö7 vonzerejét a Szegedi Tudományegyetem – a fény jegyében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Játékokkal, kiadványokkal, ismeretterjesztő feladatokkal várta a középiskolásokat az SZTE Alma Mater, a Karrier Iroda, az egyetemi Füvészkert és a Kulturális Iroda a Kö7 csúcspontján, 2015. március 12-én az SZTE standon. Az IH Rendezvényközpontban három professzor is találkozott és beszélgetett a diákokkal.ELI: egy nagy projekt születése


Szabó Gábor fizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a fény nemzetközi éve alkalmából a Kö7-en előadást tartott a Szegeden épülő szuperlézerről.

Az Európai Uniós ELI (Extreme Light Infrastructure) projekt világszínvonalra emeli a lézerfizika és társtudományainak szakterületét, ezáltal Szeged Európa lézerfizikai központjává válik” – fogalmazott előadásában Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektorától megtudtuk: az ELI története egészen 2005-ig nyúlik vissza, 2009 őszén született meg a döntés, hogy Magyarország, Románia és Csehország közösen valósítja meg a projektet.

Szegeden ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) épül. Az ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját teszi hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos élet képviselői számára. Az attoszekundum 10-18 másodperc, vagyis a központban használt lézerimpulzusok a nagyon gyors részecskék mozgását is képesek lesznek lekövetni. A szegedi szuperlézer például a DNS lánc mentén lévő elektronok mozgásának megértésére is lehetőség ad.

A speciális műszaki feltételeknek megfelelő talapzatra épülő tudományos központban, a lézerberendezések mellett, helyet kapnak egyéb speciális laboratóriumok, műhelyek, irodák és tárgyalótermek is – derült ki az akadémikus előadásából.


ko7_galeria
Tudományt és kultúrát „tálalt” az SZTE a Kö7-en - GALÉRIA


Hogyan tanuljuk meg látni a világot?


Interaktív fotóelemzésen tanította a diákokat Németh György fotográfus arra, hogyan szemléljük a lencsén keresztül a világot. Az SZTE hallgatóinak csoportjait is oktatta korábban az MTI nyugalmazott fotoriportere arra, hogy „A jó fotó olyan, melyről mindannyiunk számára kiderül a kép története. A jó fotó helyettünk mesél.”

Hasznos instrukciókkal, tanácsokkal szolgált előadásában a fotózás iránt érdeklődő középiskolásoknak. Az SZTE Média Centrum Kö7-es programján a fotográfus rámutatott arra: nagyobbnak láttatjuk a kép tárgyát, ha alulról készítjük a képet, kisebbnek, ha fentről fényképezünk, ezért szemmagasságból készítsük a képeket! Egy kép dinamizmusát az elő- és háttér nagyságával alakíthatjuk. A mélység-élesség játékával hangsúlyozhatjuk a kép lényegét, életlenné tehetjük a hátteret – osztotta meg tapasztalatait.

Ne úgy fotózzunk, ahogy látjuk a világot, hanem úgy ahogy majd a képen szeretnénk látni, ezért már a fotó készítése előtt a fejünkben kell, hogy legyen a kép. Úgy fotózzunk, ahogy gondolkodunk és ne úgy, ahogy látunk” – vallja Német György, aki példaként a brazil Sebastiao Salgado képeit ajánlja a fiatalok figyelmébe.

A felelősségteljes fotózásra is felhívta a fiatalok figyelmét Németh György. Szerinte a jó fotós véleményt is mond képével, ezért nagy felelősség közösségi oldalakon posztolni saját munkánkat.

 


  Professzor az újságíró és a blogger szerepében


Harcosa a tudomány népszerűsítésének, bátran hadakozik az áltudományos sarlatánság ellen a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar orvosi Biológiai Intézetét vezető professzor. Boldogkői Zsolt missziójának tekinti a modern biológiai ismeretek terjesztését, a modern orvoslás melletti érvelést.

„Globális átverés az úgynevezett alternatív orvoslás! Kivéve az oda sorolt gyógynövény terápia nagy részét” – magyarázta a legismertebb hazai online lapoknak cikkeket író, televíziós vitákat is fölvállaló egyetemi tanár. Az SZTE Média Centrum által kínált csoportos interjún – kérdésekre válaszolva – elmondta: egymilliónál is több olvasót hozott a tudománynépszerűsítésnek az online felületen közölt cikke, amely lerántja a leplet és a homeopátiáról.

Tudósként, de újságírói szerepben több százezer embert tudott informálni arról is, hogy miért tartja nagy étrend blöffnek a paleolit táplálkozást.

Hatásos ismeretterjesztő eszköznek tartja a közösségi oldalakat és a televíziós vitát is Boldogkői Zsolt, aki filmszerepet is vállalt. Sőt a hamarosan a mozikba kerülő Lámpagyújtogatók című filmről ő maga kérdezte a rendezőt.


A Kö7 érdeklődő diákújságíróinak és fotósainak Boldogkői Zsolt beszélt a tudományos sikerről is. Azt mondta, hogy egy kutatónak fontos megőriznie a kíváncsiságát és az eredeti látásmódját. Úgy fogalmazott, hogy „jó óvodába és jó iskolákba kell járni. Az egyetem után pedig olyan munkahelyet kell választani, ahol jó csoportba kerülve esélyünk lehet a sikerre”.

A trollkodás romboló erejéről nyilvánított véleményt Csendes Tibor. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Tanszékcsoport Számítógépes Optimalizálás Tanszék professzora alapította a TudósBlogot, amely az SZTE Hírportáljáról is elérhető.

Ám a TudósBlog oldalain rendre publikáló szerzőként sem tartja magát bloggernek.

Tízezren olvasták az immár a tudos.blog.hu címről is elérhető bejegyzések között a legnépszerűbbnek számító szöveget. Ám állandó olvasótáborával és vitapartnereivel elégedett a CsendEstiBor nevű szerző, aki a tudomány mellett a felsőoktatás új és nagy kérdéseiről is véleményt nyilvánít. Szerzőtársaival együtt gyártja a szövegeket: a pí ünnepétől kezdve a plágiumon át a fénysebesség mérhetőségéig számos izgalmas témát vet föl a TudósBlog. E szövegek kommentelésre buzdította a középiskolás diákokat Csendes Tibor.Zene és kultúra


A Szegedi Tudományegyetem programkínálatát a Szegedi Egyetemi Énekkar és a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) műsora színesítette.

A muzsikát kedvelő egyetemista fiatalokból álló kórus előadásában – Száz Krisztina és Kohlmann Péter vezényletével – népszerű dallamok csendültek fel.

Az IH Kávézó színpadán színész mesterség tréninggel és Örkény Egypercesek produkciójával várta a művészpalántákat az egyetemi színház társulata.


SZTEinfo – szöveg: Gajzer Erzsébet, Újszászi Ilona

Fotók: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.