Bezár

Hírarchívum

Junior Prima díjat vett át Janáky Csaba, az SZTE kutatója

Junior Prima díjat vett át Janáky Csaba, az SZTE kutatója

2015. november 27.
2 perc

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal kutatókat díjazták tegnap Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián, ahol Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem kutatója a tudomány kategóriában vehette át a Junior Prima díjat. A szegedi kutató olyan összetett anyagokat vizsgál, amelyekkel közvetlenül állíthatók elő tüzelőanyagok napenergia segítségével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Janáky Csaba az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék munkatársa, az MTA Lendület programjának támogatásával végzi az Egyesült Államokban, Marie Curie ösztöndíjas tartózkodása során megkezdett kutatásait. Ezek döntő részben a napenergia felhasználására irányulnak, egészen pontosan különböző tüzelőanyagok előállítására annak segítségével. Ez egyrészt vízbontást, hidrogén-előállítást jelent, de még inkább bizonyos széntartalmú tüzelőanyagok, metil- és etil-alkohol szén-dioxidból történő előállítását. Ezzel nemcsak a levegőben jelen lévő, üvegházhatású gáz mennyiségét csökkenthetjük, hanem egyúttal olyan értékes anyagot kapunk, amely lehet vegyipari alapanyag vagy akár tüzelőanyag is.

Kutatási eredményeinek szakmai súlyát jelzi, hogy az elmúlt 5 év során megjelent publikációk összesített hatástényezője 164,5, amely több mint duplája az MTA Akadémiai Doktori fokozat megszerzéséhez szükséges követelménynek. Az elmúlt 3 évben öt közleménye is rangos nemzetközi folyóiratok címlapján szerepelt. Janáky Csaba komoly szerepet vállal a kémia népszerűsítése és a tudományszervezés területén is. Alapító elnöke volt az Európai Kémikus Egyesületek Szövetsége (EuCheMS) fiatal kémikusokat tömörítő tagozatának, míg jelenleg az Amerikai Kémiai Társaságban (a világ legnagyobb tudományos társasága) a Nemzetközi Ügyek Bizottságának a tagja, valamint a Magyar Tagozat elnöke.

 

Junior Prima díjjal – a szakmai zsűri döntése alapján - 2007 óta jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal kutatókat. A díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a Docler Holding Kft. a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, az FHB Bank pedig a színházi művészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek