SZTE Info

Koszorúér műtétek a bőrön keresztül: Szegeden tanácskoztak a kardiológusok

A szív koszorúerei elzáródásának katéteres megnyitásáról, a billentyű betegségeinek műtét nélküli gyógyításáról, az akut szívinfarktus egyre sikeresebb ellátásáról is szó esett Szegeden, a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) Intervenciós Kardiológiai Munkacsoportjának 23. kongresszusán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szívgyógyászok szerepét méltatta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) Intervenciós Kardiológiai Munkacsoportja 2015. október 8-10. közötti szegedi tanácskozásának megnyitóján. Az SZTE rektora is kifejezte örömét, hogy közel 400 szakembert – közük lengyel, görög, japán, angol, kanadai és amerikai vendégeket – fogadtak a szervezők a rangos eseményen.

 

– A lehető legmodernebb környezetet biztosítja a páciensek számára a Szeged legújabb klinikája – jelentette ki az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 265 ágyas kórházi tömbjére utalva Forster Tamás, az SZTE II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető egyetemi tanára.

 

Átütő eredmény, hogy már 80-90 százalékos sikerességgel képesek megnyitni az invazív kardiológusok a krónikus, teljes koszorúér elzáródást. Sokszor abaypass-műtéteket kiváltó beavatkozásokat a bőrön keresztül, katéteres eljárással végzik.

Előrehaladást értek el a szakemberek a billentyűbetegségek műtét nélküli kezelésében. Itt is a beültethető implantátumok jelentik a betegek számára kíméletesebb és ma már hatékony terápiát.

Az akut szívinfarktusok katéteres megállításában ugyancsak élenjár Magyarország. Ezek a témakörök kerültek terítékre a kongresszuson – tudtuk meg Thury Attilától. Az SZTE Kardiológiai Központ Invazív Kardiológiai Részleg adjunktusa az MKT kongresszusa egyik szervezőjeként azt is elárulta: a szervezet tiszteletbeli tagjának választották, Honoris Causa címmel tüntették ki Turi G. Zoltan professzort, New Jersey-ből.


A MKT Intervenciós Kardiológiai Munkacsoport elnöke, a konferencia elnöke: Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.


Az MKT szegedi tanácskozása továbbképző jellegű volt, ezért egy-egy terület nemzetközileg ismert képviselője is előadást tartott, de kerekasztal formájában, illetve élő esetek bemutatásával interaktív módon is folytak a szakmai diskurzusok.


További információ


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.