SZTE Info

zmk_kiemelt_nagy

Világhírű művészek koncerteztek Szegeden a Zeneművészeti Kar meghívására

Fejér András harsonaművész, Joachim Pliquett trombitaművész és Prof. Arvid Gast orgonaművész a szegedi egyetem Zeneművészeti Karának meghívására látogatott Szegedre. A nemzetközi szinten ismert trió 2015. október 14-én adott nagysikerű hangversenyt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A koncert nyújtotta zenei élmény mellett Fejér András harsonaművész tapasztalatait és tanácsait is megosztotta az ifjú muzsikusokkal. Az Artisjus és Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett művésszel Kalmár Zoltán, az SZTE Zeneművészeti Kar munkatársa beszélgetett.

 


Templomi szonáta is felcsendült a koncerten


A kamaracsoport 1998 óta tart közös koncerteket, 2008-ban Budapesten három templomban is közösen léptek fel. A mostani koncertet az a négy tételes, harsonára, trombitára és orgonára komponált templomi szonáta inspirálta, melyet Tóth Péter Bartók-Pásztory díjas zeneszerző, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja készített Fejér András felkérésére. A kitűnő darabot 2014 őszén, három koncerten is bemutatták, majd a lübecki St. Jakobi templomban CD-re rögzítették. A „Sonata da chiesa trombitára, harsonára és orgonára” című művet október 14-én a szegedi Zsinagógában is hallhatta a közönség. Az esten felcsendült – többek között – Johann Sebastian Bach: g-moll Fantázia és Fúga, Jean Baptiste Loillet: G-dúr szonáta trombitára és orgonára, valamint C-dúr szonáta harsonára és orgonára és Camille Saint Saens: Cavatine harsonára és orgonára darabja is.A harsonaművész tanácsai


Nem először jár Szegeden Fejér András. A harsonaművész korábban már tartott mesterkurzust a szegedi zenészeknek. „Szegedre szívesen jövök, nagyon jó hangulatú és szakmailag jól működő tanszakok dolgoznak a zenei fakultáson. Mindig nagyon jó szakmai felkészültségű harsonásokkal találkozom, ez most is így történt. Gyivicsán György növendékeit is meghallgattam, akik szakmai felkészültségükkel igyekeznek a hazai és nemzetközi élvonalba is bekerülni verseny eredményekkel és próbajátékokkal egyaránt” – vélekedik Fejér András, akit több baráti kapcsolat is köt a zenei fakultás oktatóihoz.


„Simon István tanár úr nekem is sok tanácsot adott annak idején. Úgy érzem, hogy mint harsonás, mint rézfúvós elsősorban nekünk a zenei szakmát kell nagyon megtanulnunk, amihez az elmélet is hozzátartozik. Beleértve a szolfézs és összhangzattan tudományát is. Ezek a muzikalitás elengedhetetlen részei, ezekre nagyon nagy hangsúlyt kell a tanároknak és a növendékeknek is fordítani. Ahhoz hogy egy hangszeren bármilyen anyagot zeneileg eljátsszak, ismernem kell az elméletet, tudni kell a zenei irányokat, frázisokat. Ehhez javaslom, hogy a fiatalok rengeteg zenét hallgassanak, akár elő koncerten akár letölthető formában. Mindenféle zenét hallgassanak, ne csak rézfúvósokat és ne csak egyfajta zenei stílust. Hogy rengeteg tapasztalatuk legyen ne csak hangszeres, hanem vokális és kórusművekkel is ismerkedjenek. Mindez kinyitja az ember zenei érzését, és nagyobb élményt ad önmagának és a publikumnak is” – tanácsolja az ifjú zenészeknek a harsonaművész.A nemzetközi szinten ismert együttes


Fejér András harsonaművész diplomáját 1990-ben szerezte meg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Steiner Ferenc növendékeként. 1987 és 2000 között tagja volt a Magyar Állami Hangversenyzenekarnak, ahol 1995-ben az "Év Művésze" zenekari kitüntetést kapta. 1997-től a Deutsches Symphonie Orchester Berlin szólóharsonása. Első önálló CD felvételét Artisjus-díjjal jutalmazták. Ezt a kitüntetést 2008-ban újra elnyerte. Repertoárja nagy részét kortárs magyar zeneszerzők művei képezik, - harsonaszólók, elektroakusztikus, kamara- és versenyművek - amelyek többsége a számára íródott. 2012-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.


Joachim Pliquett Mannheimban szerezte meg trombitaművész diplomáját Prof. Reinhold Lösch növendékeként. 1982-től a Deutsches Symphonie Orchester Berlin szólótrombitása. Az Edition Peters és az Edition Brendel kiadónál számos kottája jelent meg. Közel húsz éve tagja a Brandenburgi Nyári Zenei Fesztivál művészeti igazgatóságának.


Prof. Arvid Gast orgona és egyházzenei tanulmányait Hannoverben végezte Prof. Ulrich Bremstellernél. 1990-ben vette át a flensburgi St. Nikolai templom orgonista és kántori hivatalát. 1993-ban a lipcsei Felix Mendelssohn-Bartholdy Zeneművészeti Főiskola professzora és egyetemi orgonistája lett. 2004-től az orgona és egyházzene tanszék vezetője a lübecki Zeneművészeti Főiskolán. 2005 januárjában kinevezték a lübecki St. Jakobi templom címzetes orgonistájának. Arvid Gast már tanulmányai alatt több nemzetközi orgonaversenyt nyert meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.