SZTE Info

zmk_kiemelt_nagy

Világhírű művészek koncerteztek Szegeden a Zeneművészeti Kar meghívására

Fejér András harsonaművész, Joachim Pliquett trombitaművész és Prof. Arvid Gast orgonaművész a szegedi egyetem Zeneművészeti Karának meghívására látogatott Szegedre. A nemzetközi szinten ismert trió 2015. október 14-én adott nagysikerű hangversenyt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A koncert nyújtotta zenei élmény mellett Fejér András harsonaművész tapasztalatait és tanácsait is megosztotta az ifjú muzsikusokkal. Az Artisjus és Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett művésszel Kalmár Zoltán, az SZTE Zeneművészeti Kar munkatársa beszélgetett.

 


Templomi szonáta is felcsendült a koncerten


A kamaracsoport 1998 óta tart közös koncerteket, 2008-ban Budapesten három templomban is közösen léptek fel. A mostani koncertet az a négy tételes, harsonára, trombitára és orgonára komponált templomi szonáta inspirálta, melyet Tóth Péter Bartók-Pásztory díjas zeneszerző, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja készített Fejér András felkérésére. A kitűnő darabot 2014 őszén, három koncerten is bemutatták, majd a lübecki St. Jakobi templomban CD-re rögzítették. A „Sonata da chiesa trombitára, harsonára és orgonára” című művet október 14-én a szegedi Zsinagógában is hallhatta a közönség. Az esten felcsendült – többek között – Johann Sebastian Bach: g-moll Fantázia és Fúga, Jean Baptiste Loillet: G-dúr szonáta trombitára és orgonára, valamint C-dúr szonáta harsonára és orgonára és Camille Saint Saens: Cavatine harsonára és orgonára darabja is.A harsonaművész tanácsai


Nem először jár Szegeden Fejér András. A harsonaművész korábban már tartott mesterkurzust a szegedi zenészeknek. „Szegedre szívesen jövök, nagyon jó hangulatú és szakmailag jól működő tanszakok dolgoznak a zenei fakultáson. Mindig nagyon jó szakmai felkészültségű harsonásokkal találkozom, ez most is így történt. Gyivicsán György növendékeit is meghallgattam, akik szakmai felkészültségükkel igyekeznek a hazai és nemzetközi élvonalba is bekerülni verseny eredményekkel és próbajátékokkal egyaránt” – vélekedik Fejér András, akit több baráti kapcsolat is köt a zenei fakultás oktatóihoz.


„Simon István tanár úr nekem is sok tanácsot adott annak idején. Úgy érzem, hogy mint harsonás, mint rézfúvós elsősorban nekünk a zenei szakmát kell nagyon megtanulnunk, amihez az elmélet is hozzátartozik. Beleértve a szolfézs és összhangzattan tudományát is. Ezek a muzikalitás elengedhetetlen részei, ezekre nagyon nagy hangsúlyt kell a tanároknak és a növendékeknek is fordítani. Ahhoz hogy egy hangszeren bármilyen anyagot zeneileg eljátsszak, ismernem kell az elméletet, tudni kell a zenei irányokat, frázisokat. Ehhez javaslom, hogy a fiatalok rengeteg zenét hallgassanak, akár elő koncerten akár letölthető formában. Mindenféle zenét hallgassanak, ne csak rézfúvósokat és ne csak egyfajta zenei stílust. Hogy rengeteg tapasztalatuk legyen ne csak hangszeres, hanem vokális és kórusművekkel is ismerkedjenek. Mindez kinyitja az ember zenei érzését, és nagyobb élményt ad önmagának és a publikumnak is” – tanácsolja az ifjú zenészeknek a harsonaművész.A nemzetközi szinten ismert együttes


Fejér András harsonaművész diplomáját 1990-ben szerezte meg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Steiner Ferenc növendékeként. 1987 és 2000 között tagja volt a Magyar Állami Hangversenyzenekarnak, ahol 1995-ben az "Év Művésze" zenekari kitüntetést kapta. 1997-től a Deutsches Symphonie Orchester Berlin szólóharsonása. Első önálló CD felvételét Artisjus-díjjal jutalmazták. Ezt a kitüntetést 2008-ban újra elnyerte. Repertoárja nagy részét kortárs magyar zeneszerzők művei képezik, - harsonaszólók, elektroakusztikus, kamara- és versenyművek - amelyek többsége a számára íródott. 2012-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.


Joachim Pliquett Mannheimban szerezte meg trombitaművész diplomáját Prof. Reinhold Lösch növendékeként. 1982-től a Deutsches Symphonie Orchester Berlin szólótrombitása. Az Edition Peters és az Edition Brendel kiadónál számos kottája jelent meg. Közel húsz éve tagja a Brandenburgi Nyári Zenei Fesztivál művészeti igazgatóságának.


Prof. Arvid Gast orgona és egyházzenei tanulmányait Hannoverben végezte Prof. Ulrich Bremstellernél. 1990-ben vette át a flensburgi St. Nikolai templom orgonista és kántori hivatalát. 1993-ban a lipcsei Felix Mendelssohn-Bartholdy Zeneművészeti Főiskola professzora és egyetemi orgonistája lett. 2004-től az orgona és egyházzene tanszék vezetője a lübecki Zeneművészeti Főiskolán. 2005 januárjában kinevezték a lübecki St. Jakobi templom címzetes orgonistájának. Arvid Gast már tanulmányai alatt több nemzetközi orgonaversenyt nyert meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.