Bezár

Hírarchívum

Szeged a magyar tudósnők fővárosa - Ismét szegedi kutatónő nyerte a L’Oréal-UNESCO ösztöndíjat

Szeged a magyar tudósnők fővárosa - Ismét szegedi kutatónő nyerte a L’Oréal-UNESCO ösztöndíjat

2015. szeptember 08.
3 perc

Dr. Farkas Eszter az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének tudományos munkatársa vehette át 2015. szeptember 7-én a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíjat. Munkájának köszönhetően enyhülhet az agyvérzéses betegeknél a mozgás- és beszédproblémák súlyossága és jelentősen csökkenhet a felépülés ideje.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ötödik alkalommal díjaztak szegedi kutatónőt a L’Oréal és az UNESCO közös programjában. A „L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíj fiatal nőket ösztönöz kiemelkedő tudományos eredmények elérésére. A díj egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. Az ösztöndíj összértéke 4 000 000 Forint, melyet szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.



Az agyi vérellátás kutatása


Farkas_Eszter
Dr. Farkas Eszter

A szív- és érrendszeri megbetegedések közé tartozó stroke, az agyban található kisebb vagy nagyobb erek falának megrepedése vagy elzáródása miatt jön létre. Ez gyakran bénulással, látászavarral vagy a beszédkészség elvesztésével jár. A stroke-ot követően az agyban olyan hullámszerűen bekövetkező vérhiány jöhet létre, amely súlyosbíthatja a kezdeti sérülést. Dr. Farkas Eszter, az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének tudományos munkatársa ezeket a folyamatokat, úgynevezett agykérgi depolarizációs hullámokat kutatja egy általa kifejlesztett agyi képalkotó rendszer segítségével. Kutatásának célja, hogy a jövőben lerövidíthető legyen a hosszú hónapokon át tartó rehabilitáció, amely során a betegek újra tanulnak járni és beszélni.


„Egy olyan jelenséget kutatunk, ami nem nagyon ismert és a stroke gyógyításában nem is szerepel célpontként. A kutatásaink alapkutatás jellegűek, tehát a kérgi depolarizáció leírása egy feladat, hogy miért alakul ki, milyen tulajdonságai vannak, hogy okoz kárt a szövetben, hogyan pusztítja el az idegsejteket. Hogy ha ezeket mind sikerül feltárni, akkor meg tudjuk mondani azt, hogy hol lehet beavatkozni, hol lehet megállítani ezt a jelenséget” –fogalmaz a kutatónő.


Dr. Farkas Eszter munkásságát bemutató videó itt elérhető:






Tudományos munka és család


Kutatómunkája mellett Dr. Farkas Eszter a Szegedi Tudományegyetem docenseként orvosi fizikát is tanít a hallgatóknak, így sokan ismerhetik a nevét. A tudósnő a Radnóti Miklós Gimnázium diákjaként került a városba, és itt végezte egyetemi tanulmányait, majd hosszabb ideig élt külföldön. Hazatérését követően Szeged nyugodt környezete és a gyermekvállalás együttesen jó hatással volt a tudományos karrierjére.A kisfiam megszületése nem hátráltatott a munkában semmilyen módon, sőt itthon töltöttem két évet vele GYED-en és amikor visszamentem egész más szemszögből láttam a saját munkámat. Sokkal nagyobb motivációval és lendülettel tudtam hozzáfogni ahhoz, amit két évvel azelőtt otthagytam”- mondja a családanya.



SZTE-s tudósnők


Az elmúlt 13 évben 39 magyar kutatónő részesült a „L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíjban, közülük 5 díjazott a Szegedi Tudományegyetem munkatársa. 2005-ben Dr. Hernádi Klára vegyész, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéke docense a nanocsövek előállítása és alkalmazási területei, 2008-ban Dr. Széll Márta az SZTE Orvosi Genetikai Intézet vezetője a multifaktoriális bőrbetegségek genomikai vizsgálata témakörben végzett kutatásaiért érdemelte ki az ösztöndíjat. Az elismerést 2013-ban Dr. Nagy Nikoletta bőrgyógyász, azon kutatásaiért kapta, melyek fókuszában egy daganatos megbetegedés, a Brooke-Spiegler szindróma genetikai háttere áll. 2014-ben Dr. Enyedy Éva Anna vegyész, a kemoterápiában használható fémvegyületeket vizsgálatára vonatkozó munkájáért vehette át az elismerést.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek