Bezár

Hírarchívum

Tanácskozás az SZTE és ipari partnerei között

Tanácskozás az SZTE és ipari partnerei között

2015. szeptember 30.
3 perc

Hogyan vihető közelebb egymáshoz az akadémiai és ipari szektor? Hogyan biztosítható a kutatási projektek ipari hasznosítása? Ezekre a kérdésekre is választ adott a szegedi egyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságának „Tudomány és gazdaság együttműködése a tudásalapú gazdaság megteremtésében” című szakmai konferenciája.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2015. szeptember 29-én a Szegedi Tudományegyetem Központi Épületében egyetemi kutatók és ipari szereplők vitatták meg azokat a kapcsolódási pontokat és nehézségeket, melyek sikeres együttműködéseket eredményeznek. Eredményes ipari-egyetemi együttműködések tapasztalatait osztották meg és ismertették a GINOP, a Horizon 2020 pályázati lehetőségeket, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara forráshoz jutási támogatásait.



Komplex projekt a tudáshasznosítás érdekében


A szakmai program „A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában” című projekt keretében valósult meg. A projekt kiemelt célja, hogy a Szegedi Tudományegyetem harmadik generációs intézménnyé váljon, a tudáshasznosítás iparban történő beágyazása megtörténjen, az egyetem gazdaságszervező szerepe a térségben erősödjön – ismertette Pitó Enikő. A szegedi egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója elmondta: a projektben a tudásmenedzsment stratégia hiányára, az egyetemi képzési kínálat térségi igényekhez igazodására és az összehangolt K+F+I tudástranszfer és innovációs szolgáltatások hiányára keresik a lehetséges megoldást. A projekt partneri körben és egyetem belül is széles beágyazottságú, több konzorciumi partnerrel közösen dolgoznak. A munka várható eredménye – többek között – az ipari igényekre alapuló tudásmenedzsment stratégia kidolgozása, szolgáltatási portfólió kialakítása és az intézményközi kapcsolatrendszer fejlesztése.


Ipari_kapcsolatok_konferencia_2015._szeptember_29_BA
Tanácskozás az SZTE és ipari partnerei között - GALÉRIA


Erősíteni kell az egyetem és az ipar kapcsolatát


„Egyre inkább nyilvánvalóvá válik mind az egyetemi, mind az ipari szereplők számára, hogy össze kell tenni tudásunkat, egymás tudását használva, egymás tudására építve olyan projekteket kell generálnunk melyek az ipar számára ténylegesen hasznosulnak, az egyetem számára pedig további lehetőséget adnak az alap és alkalmazott kutatásra” – fogalmazott Kemény Lajos. A Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese hangsúlyozta: erősíteni kell az egyetem és az ipar kapcsolatát, mert a 2014-2020-as uniós ciklus zárása után az ipari partnerek támogatására lehet támaszkodni. Ugyanakkor az ipari szektornak is demonstrálni kell, hogy egy projekt eredményeiként bevételei nőni fognak. „Ipari partnereket kell keresni, melyekkel közösen olyan projekteket generálunk, melyekből haszon lesz” – mondta Kemény Lajos.



Nyitottság az együttműködésre


A kormány által kitűzött gazdaságpolitikai céloknak és a 2014-2020-as utáni támogatási ciklusnak megfelelve, olyan helyzetbe kell eljutni, hogy kialakuljon az a szervezeti kultúra, együttműködési hálózat, melyben versenyképesen tud megjelenni az ipari vállalatok tevékenysége – hangsúlyozta Nemesi Pál. Csongrád megyében a kutatói munka 75%-a felsőoktatási intézménybe összpontosul, vagyis a Szegedi Tudományegyetem berkein belül valósul meg. Más megyékben a felsőoktatási intézmények részvétele nem éri el az 50%-ot, itt a vállalatok nagyobb arányban veszik Ki részüket a fejlesztésekből – hívta fel a figyelmet a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.


A jövőbeni gazdasági eredmények azon fognak múlni, hogy a kis- és közép vállalkozási szektor fejlesztése, stabilitása, versenyképessége hogyan alakul. Elsősorban a KKV szektor irányába kell nyitni. A vállalatokkal meg kell ismertetni, hogy a felsőoktatásban van partner, együttműködési pont és kapcsolati háló – összegezte.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek