SZTE Info

kiemelt_fulbright

Ösztöndíjjal az Egyesült Államokba

A Fulbright Bizottság 2017-2018-as tanévre meghirdetett ösztöndíjairól és a pályázási folyamatról tartottak előadást az SZTE-n. Az ösztöndíjra pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet, az Egyesült Államok bármelyik felsőoktatási intézményébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság szervezésében Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója tartott tájékoztató előadást a bizottság 2017-2018-as tanévre meghirdetett ösztöndíjairól és a pályázási folyamatról 2016. április 6-án az SZTE Rektori Hivatalában.


A résztvevőket Prof. Dr. Nagy Katalin, az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese köszöntötte. – Mint volt Fulbright ösztöndíjas 2001-ben jártam Amerikában és az ott szerzett élmények és tapasztalatok az egész karrieremet meghatározták – mondta a rektorhelyettes. Hozzátette: a Szegedi Tudományegyetem és Fulbright Bizottság 2015-ben kötött együttműködése kiemelkedő lehetőségeket nyújt a pályázóknak.


A Fulbright, az USA egyik legrégebbi csereprogramja, amely a világ több mint 150 országára kiterjed. A program nemcsak tanulmányi, oktatói, kutatói ösztöndíjakat kínál, hanem egy életre szóló kulturális és társadalmi élményt nyújt. Évente körülbelül 25-30 amerikai ösztöndíjas érkezik Magyarországra, és körülbelül ugyanennyi magyar pályázó utazik ki az Egyesült Államokba. A program 1978-as megalakulása óta Szeged 60 amerikai pályázót fogadott, Szegedről 55 fő utazott ki – tájékoztatott Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója.


fulbright eloadas_2016A Fulbright Csereprogram két alapvető ösztöndíj lehetőséget kínál: Phd fokozattal rendelkezőknek és posztgraduális hallgatóknak. Fulbright ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, valamint magas szintű angol nyelvtudással rendelkeznek és az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni, vagy továbbtanulni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet. A pályázók az Egyesült Államok bármelyik egyetemét választhatják.


Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíjak


Az ösztöndíj három formában biztosít továbbtanulási vagy kutatási lehetőséget:

 1. fokozatot nem adó (Non-Degree) egyetemi képzésben (max. 9 hónap) vagy
 2. fokozatot adó (Degree: Master’s, PhD vagy DLA) egyetemi képzés első tanévében (max. 9 hónap) illetve
 3. PhD fokozat megszerzéséhez kapcsolódó kutatás végzése (max. 6 hónap) céljából.

A pályázat benyújtásának alapfeltétele a pályázott témában legkésőbb 2016. július 15-ig szerzett legalább BA/BSc szintű diploma, kiváló angol nyelvtudás és magyar állampolgárság. További pályázati feltétel – többek között – három ajánlólevél angol nyelven, sikeres TOEFL nyelvvizsga és az online pályázat kitöltése. Az elnyert támogatás a havi ellátmányon felül többek között könyv és kutatási támogatást, egészségügyi és balesetbiztosítást és az egyszeri oda-vissza repülőjegy 50%-át is tartalmazza.


A pályázatok beadási határideje 2016. május 23, kiutazás 2017. augusztusától.

A Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíjakról további információ itt.


Oktatói és kutatói ösztöndíjak Phd fokozattal rendelkezőknek


Fulbright oktatói ösztöndíjra pályázni bármely tudományterületen vagy művészeti ágban lehet. Az ösztöndíjak időtartama egy vagy maximum két egyetemi félév, a fogadó egyetem anyagi hozzájárulásától függően. A sikeres pályázat előfeltétele a magyar állampolgárság, a kiemelkedő oktatói szakmai tevékenység, a magas szintű angol nyelvtudás, a szakmai meghívólevél és a PhD vagy DLA fokozat megléte, vagy megszerzése 2016. december 1-ig. Az ösztöndíj fedezi többek között a szállás és a megélhetés költségeit, az egészségügyi és balesetbiztosítást, szakkönyvvásárlási és kutatási támogatást.


Pályázat beadási határidő: 2016. október 10. Az ösztöndíjas időszak leghamarabb 2017 augusztusában kezdhető meg, és legkésőbb 2018 augusztusában fejezhető be.

Az oktatói ösztöndíjakról további információ itt.


A 2017-2018-as tanévben bármely tudományterületen vagy művészeti ágban biztosít kutatási lehetőséget a Fulbright kutatói ösztöndíj. Az elbírálásnál az amerikai partnerekkel folytatandó közös kutatás előnyt élvez. Az ösztöndíj időtartama tipikusan három – öt hónap. Előfeltétel a magyar állampolgárság, a kiemelkedő kutatói szakmai tevékenység, a magas szintű angol nyelvtudás, a szakmai meghívólevél és a PhD vagy DLA fokozat megléte, vagy megszerzése 2016. december 1-ig.


Pályázat beadási határidő: 2016. október 10. Az ösztöndíjas időszak leghamarabb 2017 augusztusában kezdhető meg, és legkésőbb 2018 augusztusában fejezhető be.

A kutatói ösztöndíjakról további információ itt.


Fulbright_ismerteto
Az előadáson készült képek itt megtekinthetőek.


Kiemelt Fulbright-SZTE ösztöndíj


A Szegedi Tudományegyetem és a Fulbright Bizottság kapcsolata és együttműködése már hosszú ideje sikeres, az SZTE mintegy húsz éve fogad és küld ösztöndíjasokat az Egyesült Államokba. A szegedi egyetem és a Fulbright Bizottság 2015. novemberében együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében megalapították a Fulbright-SZTE ösztöndíjat. A kiemelt ösztöndíj-lehetőség értelmében az SZTE a 2017/2018-as tanévtől kezdve szemeszterenként 1 fő angol anyanyelvi, amerikai ösztöndíjas oktatót fogad az alábbi tudományterületeken: bölcsészettudományok; társadalomtudományok; természettudományok; orvostudományok; egészségtudományok; műszaki és mérnöki tudományok; agrártudományok; művészetek, zeneművészet és vizuális művészetek.


Egy ösztöndíjas tapasztalatai


Saját tapasztalatairól beszélt az SZTE TTIK Matematikai Tanszékcsoport munkatársa dr. Vas Gabriella Fulbright-ösztöndíjas, aki a Rutgers University-ről tért vissza.


Vas_Gabriella_fulbright- A sikeres pályázathoz megfelelő meghívó levél szükséges, ehhez nemcsak saját kapcsolatainkat, hanem a Phd témavezetőnk kapcsolatait is ki érdemes kihasználni. A pályázat elkészítése nagyon sok időt vesz igénybe, ezért időben kezdjük el megírni és a szükséges ajánlásokat beszerezni. Természetesen a Fulbright Bizottság rengeteg segítséget nyújt az ügyintézésben. A pályázat megírásánál figyeljünk arra, hogy közérthető nyelven fogalmazzunk, hogy ne csak a szakmabeliek értsék. A kiutazás előtt is rengeteg az intéznivaló, például szállás keresés, vízum igénylés. Ha megérkeztünk először társadalombiztosítási számot kell igényelni, mert e nélkül nem lehet bankszámlát nyitni, telefont venni. Ha kisvárosi környezetben lakunk, érdemes autót venni, mert a tömegközlekedés rossz. Fontos, hogy körülbelül egy hónapra elegendő kézpénzt is vigyünk magunkkal – osztotta meg tapasztalatai dr. Vas Gabriella, aki 4 hónapot töltött családjával New Jersey-ben.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.