SZTE Info

kiemelt_fulbright

Ösztöndíjjal az Egyesült Államokba

A Fulbright Bizottság 2017-2018-as tanévre meghirdetett ösztöndíjairól és a pályázási folyamatról tartottak előadást az SZTE-n. Az ösztöndíjra pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet, az Egyesült Államok bármelyik felsőoktatási intézményébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság szervezésében Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója tartott tájékoztató előadást a bizottság 2017-2018-as tanévre meghirdetett ösztöndíjairól és a pályázási folyamatról 2016. április 6-án az SZTE Rektori Hivatalában.


A résztvevőket Prof. Dr. Nagy Katalin, az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese köszöntötte. – Mint volt Fulbright ösztöndíjas 2001-ben jártam Amerikában és az ott szerzett élmények és tapasztalatok az egész karrieremet meghatározták – mondta a rektorhelyettes. Hozzátette: a Szegedi Tudományegyetem és Fulbright Bizottság 2015-ben kötött együttműködése kiemelkedő lehetőségeket nyújt a pályázóknak.


A Fulbright, az USA egyik legrégebbi csereprogramja, amely a világ több mint 150 országára kiterjed. A program nemcsak tanulmányi, oktatói, kutatói ösztöndíjakat kínál, hanem egy életre szóló kulturális és társadalmi élményt nyújt. Évente körülbelül 25-30 amerikai ösztöndíjas érkezik Magyarországra, és körülbelül ugyanennyi magyar pályázó utazik ki az Egyesült Államokba. A program 1978-as megalakulása óta Szeged 60 amerikai pályázót fogadott, Szegedről 55 fő utazott ki – tájékoztatott Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója.


fulbright eloadas_2016A Fulbright Csereprogram két alapvető ösztöndíj lehetőséget kínál: Phd fokozattal rendelkezőknek és posztgraduális hallgatóknak. Fulbright ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, valamint magas szintű angol nyelvtudással rendelkeznek és az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni, vagy továbbtanulni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet. A pályázók az Egyesült Államok bármelyik egyetemét választhatják.


Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíjak


Az ösztöndíj három formában biztosít továbbtanulási vagy kutatási lehetőséget:

 1. fokozatot nem adó (Non-Degree) egyetemi képzésben (max. 9 hónap) vagy
 2. fokozatot adó (Degree: Master’s, PhD vagy DLA) egyetemi képzés első tanévében (max. 9 hónap) illetve
 3. PhD fokozat megszerzéséhez kapcsolódó kutatás végzése (max. 6 hónap) céljából.

A pályázat benyújtásának alapfeltétele a pályázott témában legkésőbb 2016. július 15-ig szerzett legalább BA/BSc szintű diploma, kiváló angol nyelvtudás és magyar állampolgárság. További pályázati feltétel – többek között – három ajánlólevél angol nyelven, sikeres TOEFL nyelvvizsga és az online pályázat kitöltése. Az elnyert támogatás a havi ellátmányon felül többek között könyv és kutatási támogatást, egészségügyi és balesetbiztosítást és az egyszeri oda-vissza repülőjegy 50%-át is tartalmazza.


A pályázatok beadási határideje 2016. május 23, kiutazás 2017. augusztusától.

A Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíjakról további információ itt.


Oktatói és kutatói ösztöndíjak Phd fokozattal rendelkezőknek


Fulbright oktatói ösztöndíjra pályázni bármely tudományterületen vagy művészeti ágban lehet. Az ösztöndíjak időtartama egy vagy maximum két egyetemi félév, a fogadó egyetem anyagi hozzájárulásától függően. A sikeres pályázat előfeltétele a magyar állampolgárság, a kiemelkedő oktatói szakmai tevékenység, a magas szintű angol nyelvtudás, a szakmai meghívólevél és a PhD vagy DLA fokozat megléte, vagy megszerzése 2016. december 1-ig. Az ösztöndíj fedezi többek között a szállás és a megélhetés költségeit, az egészségügyi és balesetbiztosítást, szakkönyvvásárlási és kutatási támogatást.


Pályázat beadási határidő: 2016. október 10. Az ösztöndíjas időszak leghamarabb 2017 augusztusában kezdhető meg, és legkésőbb 2018 augusztusában fejezhető be.

Az oktatói ösztöndíjakról további információ itt.


A 2017-2018-as tanévben bármely tudományterületen vagy művészeti ágban biztosít kutatási lehetőséget a Fulbright kutatói ösztöndíj. Az elbírálásnál az amerikai partnerekkel folytatandó közös kutatás előnyt élvez. Az ösztöndíj időtartama tipikusan három – öt hónap. Előfeltétel a magyar állampolgárság, a kiemelkedő kutatói szakmai tevékenység, a magas szintű angol nyelvtudás, a szakmai meghívólevél és a PhD vagy DLA fokozat megléte, vagy megszerzése 2016. december 1-ig.


Pályázat beadási határidő: 2016. október 10. Az ösztöndíjas időszak leghamarabb 2017 augusztusában kezdhető meg, és legkésőbb 2018 augusztusában fejezhető be.

A kutatói ösztöndíjakról további információ itt.


Fulbright_ismerteto
Az előadáson készült képek itt megtekinthetőek.


Kiemelt Fulbright-SZTE ösztöndíj


A Szegedi Tudományegyetem és a Fulbright Bizottság kapcsolata és együttműködése már hosszú ideje sikeres, az SZTE mintegy húsz éve fogad és küld ösztöndíjasokat az Egyesült Államokba. A szegedi egyetem és a Fulbright Bizottság 2015. novemberében együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében megalapították a Fulbright-SZTE ösztöndíjat. A kiemelt ösztöndíj-lehetőség értelmében az SZTE a 2017/2018-as tanévtől kezdve szemeszterenként 1 fő angol anyanyelvi, amerikai ösztöndíjas oktatót fogad az alábbi tudományterületeken: bölcsészettudományok; társadalomtudományok; természettudományok; orvostudományok; egészségtudományok; műszaki és mérnöki tudományok; agrártudományok; művészetek, zeneművészet és vizuális művészetek.


Egy ösztöndíjas tapasztalatai


Saját tapasztalatairól beszélt az SZTE TTIK Matematikai Tanszékcsoport munkatársa dr. Vas Gabriella Fulbright-ösztöndíjas, aki a Rutgers University-ről tért vissza.


Vas_Gabriella_fulbright- A sikeres pályázathoz megfelelő meghívó levél szükséges, ehhez nemcsak saját kapcsolatainkat, hanem a Phd témavezetőnk kapcsolatait is ki érdemes kihasználni. A pályázat elkészítése nagyon sok időt vesz igénybe, ezért időben kezdjük el megírni és a szükséges ajánlásokat beszerezni. Természetesen a Fulbright Bizottság rengeteg segítséget nyújt az ügyintézésben. A pályázat megírásánál figyeljünk arra, hogy közérthető nyelven fogalmazzunk, hogy ne csak a szakmabeliek értsék. A kiutazás előtt is rengeteg az intéznivaló, például szállás keresés, vízum igénylés. Ha megérkeztünk először társadalombiztosítási számot kell igényelni, mert e nélkül nem lehet bankszámlát nyitni, telefont venni. Ha kisvárosi környezetben lakunk, érdemes autót venni, mert a tömegközlekedés rossz. Fontos, hogy körülbelül egy hónapra elegendő kézpénzt is vigyünk magunkkal – osztotta meg tapasztalatai dr. Vas Gabriella, aki 4 hónapot töltött családjával New Jersey-ben.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.