Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Augusztus20_kituntetesek_Vigado

Augusztus 20.: állami kitüntetést vehetett át az SZTE díszdoktora és több munkatársa

Augusztus 20.: állami kitüntetést vehetett át az SZTE díszdoktora és több munkatársa

2016. augusztus 22.
3 perc

Az államalapítás és államalapító Szent István királyunk emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket és elismeréseket adtak át. A díjátadókon a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és az SZTE több munkatársa is kitüntetést vehetett át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Szent István-rendet, hazánk legmagasabb kitüntetését MARTON ÉVA operaénekesnek, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorának is Áder János köztársasági elnök adta át, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében. Ezt az elismerést csak azok érdemelhetik ki, akik „sokszorosan beteljesítették tehetségük ígéretét, akik a mérce fölé nőttek, és ezzel másoknak is új mértéket adtak” – fogalmazott a 2016. augusztus 20-án a Sándor Palotában tartott ünnepségen az államfő. Köszöntőjében kiemelte: „nemzetünk kiválóságai ők, akik világraszólót alkottak”.

A kitüntetési határozat szerint Marton Éva „a magyar klasszikus zeneművészet rangját erősítő páratlan nemzetközi pályafutása során nyújtott elsöprő sikerű címszerepei, a világ legrangosabb színpadain ünnepelt világsztárok kiváló partnereként évtizedeken át színre vitt emlékezetes alakításai, művészetének lenyomatát őrző nagyhatású felvételei, valamint az újabb énekművész-nemzedékek felkészítését odaadóan szolgáló művésztanári munkája, illetve a magyar művészeti közéletet gazdagító tevékenysége elismeréseként” kapta meg a Magyar Szent István-rendet.

 

Augusztus 20-a alkalmából Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára állami kitüntetéseket adott át. Az ünnepséget 2016. augusztus 18-án a Pesti Vigadó dísztermében tartották.

Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapott:

HORVÁTH DEZSŐ, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának tudományos és közkapcsolati dékánhelyettese, az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi tanára;

DR. SZENDREI KÁLMÁN gyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének professor emeritusa;

SZÖRÉNYI LÁSZLÓ, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, az MTA doktora, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Irodalomtudományi Intézetének emeritus kutatóprofesszora, aki 2002-2009 között az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék vezetője volt;

VÁGVÖLGYI CSABA, mikrobiológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Biológiai Intézet Mikrobiológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Biológiai Doktori Iskola vezetője.

 

Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott:

GALBÁCS GÁBOR kémikus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense;

SZABADOS GYÖRGY, történész, az MTA-HIM-SZTE-MOL Magyar Medievisztikai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa;

DR. SZÁSZ KÁROLY, a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza, Kardiológia Rehabilitációs Osztályának főorvosa, a Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság volt elnöke, az orvostudomány kandidátusa, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar és az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ címzetes egyetemi docense.


Magyarország Köztársasági Elnöke, Áder János megbízásából Trócsányi László igazságügyi miniszter államalapító Szent István király ünnepe alkalmából kitüntetéseket és szakmai elismeréseket adott át 2016. augusztus 26-án Budapesten.

A miniszter a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adta át DR. FÜLÖPNÉ DR. HOMOKI-NAGY MÁRIA, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára részére.


 

SZTEinfo

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek