SZTE Info

orientacioshet_kiemelt

202 Erasmusos külföldi hallgató az SZTE-n

Az ERASMUS+ program keretében 202 külföldi hallgató folytat tanulmányokat a Szegedi Tudományegyetemen a 2015/2016. tanév II. félévében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

24 ország 85 város 99 különböző egyeteméről érkeztek külföldi hallgatók az SZTE 10 karára. A legtöbb egyetemista, 46 fő Törökországból érkezett, de a legtöbb hallgatót küldő öt ország között szerepel Románia (33 fő), Spanyolország (28 fő), Franciaország (21 fő) és Olaszország (18 fő) is. A 2015/2016. tanév II. félévében a legtöbb külföldi hallgatót, 49 diákot a Bölcsészettudományi Kar fogad, 34-et az Általános Orvostudományi Kar, 26-ot a Gazdaságtudományi Kar, 24-et az Állam-és Jogtudományi Kar. 22 külföldi tanul majd a Mérnöki Karon, 18-18 fő a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, valamint a Természettudományi és Informatikai Karon. A Gyógyszerésztudományi Kar 4, a Mezőgazdasági Kar 2 diákot fogad.


_MG_4652A 202 egyetemista beilleszkedését 2016. február 1-4. között orientációs héttel segíti az egyetem Nemzetközi Igazgatósága. A Rektori Hivatal átriumában Dr. Kruzslicz Péter, az SZTE nemzetközi ügyekért felelős igazgatója anyanyelvükön üdvözölte a nagyobb létszámú kontingensben érkezett hallgatókat. Köszöntőjében elmondta: az SZTE közel 25 ezres hallgatói létszámának több mint 10%-át külföldi diákok alkotják. Ez is azt igazolja, jól választottak az Erasmusos hallgatók, amikor a szegedi egyetemet jelölték meg. Elmondta: az SZTE nem csupán egy nagy csomag, amit átadnak a diákoknak, hanem egy igazi közösség. A hallgatók, oktatók és az adminisztratív személyzet közössége, amelynek most már részesei az új külföldi diákok is.


Hozzátette: a 21. században nagyon fontos szerepet tölt be a mobilitás, hiszen minden mozgásban van, a csereprogramok lényege pedig, hogy nem csak a fogadó egyetem adja át a tudást, hanem a külföldi diákok is átadják és megosztják saját kultúrájukat és tudásukat a szegediekkel. Kiemelte: az újonnan érkezett hallgatók bármilyen problémával nyugodtan forduljanak mentoraikhoz, az egyetem munkatársaihoz, hallgatótársaikhoz, hiszen ők is a szegedi egyetemi közösség tagjai. Köszöntője végén hasznos és gyümölcsöző félévet kívánt a külföldi diákoknak.


orientacios_het
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.


Az orientációs hét során az Erasmusos diákok többek között megismerkednek a Szegedi Tudományegyetemmel, az egyetemi épületekkel, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet kurzuskínálatával, segítséget kapnak az ETR regisztrációhoz, a könyvtári beiratkozáshoz és az albérlet kereséshez is. Az új diákok itt találkoznak először az oktatókkal, a tanszéki koordinátoraikkal, mentoraikkal és a többi országból érkezett külföldi hallgatóval. A Nemzetközi Igazgatóság munkáját az SZTE EHÖK Külügyi Bizottsága, valamint az Erasmus Student Network (ESN) segítik.SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.