SZTE Info

orientacioshet_kiemelt

202 Erasmusos külföldi hallgató az SZTE-n

Az ERASMUS+ program keretében 202 külföldi hallgató folytat tanulmányokat a Szegedi Tudományegyetemen a 2015/2016. tanév II. félévében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

24 ország 85 város 99 különböző egyeteméről érkeztek külföldi hallgatók az SZTE 10 karára. A legtöbb egyetemista, 46 fő Törökországból érkezett, de a legtöbb hallgatót küldő öt ország között szerepel Románia (33 fő), Spanyolország (28 fő), Franciaország (21 fő) és Olaszország (18 fő) is. A 2015/2016. tanév II. félévében a legtöbb külföldi hallgatót, 49 diákot a Bölcsészettudományi Kar fogad, 34-et az Általános Orvostudományi Kar, 26-ot a Gazdaságtudományi Kar, 24-et az Állam-és Jogtudományi Kar. 22 külföldi tanul majd a Mérnöki Karon, 18-18 fő a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, valamint a Természettudományi és Informatikai Karon. A Gyógyszerésztudományi Kar 4, a Mezőgazdasági Kar 2 diákot fogad.


_MG_4652A 202 egyetemista beilleszkedését 2016. február 1-4. között orientációs héttel segíti az egyetem Nemzetközi Igazgatósága. A Rektori Hivatal átriumában Dr. Kruzslicz Péter, az SZTE nemzetközi ügyekért felelős igazgatója anyanyelvükön üdvözölte a nagyobb létszámú kontingensben érkezett hallgatókat. Köszöntőjében elmondta: az SZTE közel 25 ezres hallgatói létszámának több mint 10%-át külföldi diákok alkotják. Ez is azt igazolja, jól választottak az Erasmusos hallgatók, amikor a szegedi egyetemet jelölték meg. Elmondta: az SZTE nem csupán egy nagy csomag, amit átadnak a diákoknak, hanem egy igazi közösség. A hallgatók, oktatók és az adminisztratív személyzet közössége, amelynek most már részesei az új külföldi diákok is.


Hozzátette: a 21. században nagyon fontos szerepet tölt be a mobilitás, hiszen minden mozgásban van, a csereprogramok lényege pedig, hogy nem csak a fogadó egyetem adja át a tudást, hanem a külföldi diákok is átadják és megosztják saját kultúrájukat és tudásukat a szegediekkel. Kiemelte: az újonnan érkezett hallgatók bármilyen problémával nyugodtan forduljanak mentoraikhoz, az egyetem munkatársaihoz, hallgatótársaikhoz, hiszen ők is a szegedi egyetemi közösség tagjai. Köszöntője végén hasznos és gyümölcsöző félévet kívánt a külföldi diákoknak.


orientacios_het
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.


Az orientációs hét során az Erasmusos diákok többek között megismerkednek a Szegedi Tudományegyetemmel, az egyetemi épületekkel, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet kurzuskínálatával, segítséget kapnak az ETR regisztrációhoz, a könyvtári beiratkozáshoz és az albérlet kereséshez is. Az új diákok itt találkoznak először az oktatókkal, a tanszéki koordinátoraikkal, mentoraikkal és a többi országból érkezett külföldi hallgatóval. A Nemzetközi Igazgatóság munkáját az SZTE EHÖK Külügyi Bizottsága, valamint az Erasmus Student Network (ESN) segítik.SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.