SZTE Info

meghivo_hideghaboru

Időutazásra hív A hidegháború – Egy megosztott világ története című tárlat

Közel 300 fotó és dokumentum 50 tablón az 1945 és 1991 közötti időszakból. Ez jellemzi A hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című kiállítást, amely 2016. március 1-jén nyílik a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Történelmi pillanatokat, közelmúltunk hidegháborús hétköznapjait és forró fordulópontjait örökíti meg, politikusból lett történelmi személyiségeket idéz A hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című vándorkiállítás, amelynek 2016. márciusában a Szegedi Tudományegyetem ad otthont.

 

 

Sztálintól Gorbacsovig

„Sztálin minden Jaltában tett ígéretét megszegte.” Ezzel Franklin D. Roosevelttől származó és az 1945. február 4-11. közötti konferenciára utaló kijelentéssel nyit A hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című kiállítás. A záró mondat Mihail Gorbacsové: 1991. december 25-én nyilatkozta: „Véget vetettünk a hidegháborúnak, a fegyverkezési versenynek és országunk őrült militarizálásának, amely tönkretette a gazdaságunkat, eltorzította a gondolkodásunkat, és aláásta morálunkat. A világháborús veszély elmúlt.” A két idézet között körülbelül 300 fotó és dokumentum mutatja be azt a közel fél évszázadot, amit hidegháborús korszakként élt meg a világ.

 

Az első kép alatt a fölirat:„A három nagy konferencia alakította ki a háború utáni Európát. Sztálin, Roosevelt, Churchill Teheránban (1943. november) és Jaltában (1945. február). Bettman/CORBIS, Hulton-Deutsch Collection/CORBIS”. Az utolsó fotóhoz fűzött magyarázat: „Amikor Gorbacsov 1991. december 25-én kezébe vette a tollat, hogy aláírja a Szovjetunió megszűnéséről szóló dekrétumot, már egy nem létező államnak volt az elnöke. Az aláírás előtt telefonon hívta George Bush amerikai elnököt, és boldog karácsonyt kívánt. Azután átadta az atomkódot Borisz Jelcinnek. A töltőtollból kifogyott a tinta, így kölcsönkért egyet az esemény megörökítésére jelen levő CNN tévéstábjának egyik tagjától. EK Pictures”

 

Természetesen a magyarországi Rákosi-korszakról, az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról is hoz példákat a hidegháborús tárlat.

 

 

Történelmi lecke a mának

A „hidegháború” a Szovjetunió kontra USA és Nyugat-Európa közötti konfliktusként kezdődött, de kiterjedt az egész világra. A XX. század felét kitevő időszakot olyan „kulcsszavak” jellemezték, mint például „polarizácó”, „versengő szuperhatalmak”, „politikai feszültség”, „ideológiai rivalizálás”, „pszichológiai hadviselés”, „konfrontáció a periférián is”, „atomfegyver”…

 

Mindez mit jelentett? Erre is válaszol a 2016. március 1-jén 10.30 órakor a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (Szeged, Ady tér 10.) nyíló tárlat. A hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című kiállítás egy olyan konfliktus valóságába röpít vissza, amely emberek millióinak életét befolyásolta. De azért is izgalmasnak ígérkezik a tárlat, mert megmutatja: a II. világháború utáni közel ötven esztendő fagyos légkörének történelmi eseményei, politikusainak döntése napjainkra is hatnak.

 

 

Lengyelországból indult vándor

A kiállítás körbejárja és bemutatja, hogyan „próbálták a valóságot beleerőszakolni a marxista elméletbe” a vasfüggönynek azon az oldalán, ahol megszűnt a szabadság, ahol nem számítottak az olyan emberi értékek, mint az önrendelkezés, az autonómia és legfőképpen a szabadság.

A 2016 márciusában a szegedi egyetemen „állomásozó” vándorkiállítást a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a Lengyel Nemzet Sérelmére Elkövetett Bűntettek Felkutatására Létrehozott Bizottság és a Közoktatási Hivatal készítette. A kiállított fényképek és dokumentumok a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet Archívumából, az Új Ügyiratok Archívumából, Lettország Népi Frontjának Múzeumából és a Karta Központ gyűjteményéből származnak.

 

A dokumentálás mellett a tárlat emléket állít azoknak, akik harcoltak ezen értékek porba tiprása ellen, akik életük kockáztatásával óvták a mára már oly egyértelműnek tűnő európai és emberi értékeket, akik a hidegháború éveiben is hittek ezekben az értékekben.

Nem véletlen, hogy a hidegháborús kiállítást egyetemi helyszíneken rendezik meg. A szervezők szeretnék megszólítani a fiatalokat, azokat, akiknek már emlékeik sincsenek erről az időszakról, akik számára mindez történelem, egy olyan múlt, amiről szüleik, nagyszüleik és a történelemkönyvek mesélhetnek, valamint az ilyen történelemidéző, hiánypótló kiállítások mesélnek.

 

A hidegháborús tárlatot megnyitó ünnepségre a meghívó itt elérhető: szte_Hideghaborus_meghivo

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."