SZTE Info

Matematikai versenyeken remekelnek a szegedi egyetemisták

Dobogós helyezést ért el a szegedi egyetem csapat a 7. Nemzetközi Matematika Olimpián 2015. decemberében. A szegedi fiatalok 2016. februárjában egy újabb világversenyen, a Calculus World Cup-on mérik össze tudásukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Harmadik helyezést ért el 2015. december 15- én a Szegedi Tudományegyetem 4 fős csapata a 7. Nemzetközi Matematika Olimpián. A formáció tagjai: Szénási Eszter, (TTIK, Matematika Bsc, II. évf.), Csuma-Kovács Rita, (TTIK Matematika Bsc, II. évf.), Bősze Zsuzsanna, (TTIK Matematika Bsc, III. évf.) és Kaprinai Balázs, (TTIK Matematika Bsc, II. évf.)

 

- A versenyre a figyelmünket Bogya Norbert, az SZTE Bolyai Intézet tudományos segédmunkatársa hívta fel, ő segített nekünk a helyszíni lebonyolításban, és ő volt a felügyelő is a verseny alatt. A megmérettetés interneten zajlott, a verseny honlapján adott időközönként jelentek meg újabb és újabb feladatok, melyek különböző témaköröket öleltek fel. Volt köztük algebra, analízis, geometria és kombinatorika is. Maga a verseny két részből állt: az úgynevezett Blitz részből, amikor a feladatokra csak a numerikus megoldást kellett beküldeni minden magyarázat nélkül. Itt annál több pontot kapott egy csapat, minél hamarabb küldte be a helyes megoldást. A másik részben ugyanezen feladatok precíz, kidolgozott megoldását kellett szkennelve beküldeni. A végső rangsort a két részben elért pontok összege alapján határozták meg – emlékezett vissza a tavaly decemberi olimpiára Bősze Zsuzsanna, csapatkapitány. A 4 fős formáció akkor dobogós helyen végzett, bronzérmet szerzett.

- Számunkra talán két okból kifolyólag is meglepetés volt az eredmény, hiszen annyira nem éreztük a teljesítményünket kiemelkedőnek a verseny befejezése után, másrészt pedig semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk róla, hanem a verseny honlapján értesültünk az eredményünkről.

 

A februári Calculus World Cup-on elemi analízbeli feladatokat kell megoldani. A versenyt a PaGamO nevű játék segítségével valósították meg. A PaGamO egy internetes területfoglalós játék, kicsit hasonlít a Honfoglalóra: egy területet akkor lehet elfoglalni, ha helyesen válaszolunk egy kérdésre, illetve van lehetőség ellenfelektől is elhódítani újabb és újabb területeket. A cél, hogy a játék végén minél több területünk, és ezáltal minél több pontunk legyen. A verseny egy egész héten át zajlik, napi 24 órában, s a legjobb 12 csapat juthat a tajvani döntőbe – magyarázta a matematikus lány.

 

A világversenyen két új formáció képviseli az SZTE-t. Az egyik csapat Szénási Eszter (TTIK, Matematika Bsc, II. évf.), és Zarnócz Tamás PhD hallgatóból és Bősze Zsuzsannából, a másik csoport Csuma-Kovács Rita, Kaprinai Balázs (TTIK Matematika Bsc, II. évf.) és Tekeli Tamás, (Alkalmazott matematikus Msc I. évf.) hallgatókból áll össze.

- A verseny jelenleg is zajlik, február 22-én, hétfőn hajnalban ér véget. Akkor derül ki, hogy ki az a 12 csapat, akik részt vehetnek a döntőben. Szeretnénk minél jobban szerepelni, és mindent megteszünk, hogy méltóan képviselhessük az SZTE-t ezen a versenyen is –fogalmazott Zsuzsanna.

 

SZTEinfo- Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.