SZTE Info

Matematikai versenyeken remekelnek a szegedi egyetemisták

Dobogós helyezést ért el a szegedi egyetem csapat a 7. Nemzetközi Matematika Olimpián 2015. decemberében. A szegedi fiatalok 2016. februárjában egy újabb világversenyen, a Calculus World Cup-on mérik össze tudásukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Harmadik helyezést ért el 2015. december 15- én a Szegedi Tudományegyetem 4 fős csapata a 7. Nemzetközi Matematika Olimpián. A formáció tagjai: Szénási Eszter, (TTIK, Matematika Bsc, II. évf.), Csuma-Kovács Rita, (TTIK Matematika Bsc, II. évf.), Bősze Zsuzsanna, (TTIK Matematika Bsc, III. évf.) és Kaprinai Balázs, (TTIK Matematika Bsc, II. évf.)

 

- A versenyre a figyelmünket Bogya Norbert, az SZTE Bolyai Intézet tudományos segédmunkatársa hívta fel, ő segített nekünk a helyszíni lebonyolításban, és ő volt a felügyelő is a verseny alatt. A megmérettetés interneten zajlott, a verseny honlapján adott időközönként jelentek meg újabb és újabb feladatok, melyek különböző témaköröket öleltek fel. Volt köztük algebra, analízis, geometria és kombinatorika is. Maga a verseny két részből állt: az úgynevezett Blitz részből, amikor a feladatokra csak a numerikus megoldást kellett beküldeni minden magyarázat nélkül. Itt annál több pontot kapott egy csapat, minél hamarabb küldte be a helyes megoldást. A másik részben ugyanezen feladatok precíz, kidolgozott megoldását kellett szkennelve beküldeni. A végső rangsort a két részben elért pontok összege alapján határozták meg – emlékezett vissza a tavaly decemberi olimpiára Bősze Zsuzsanna, csapatkapitány. A 4 fős formáció akkor dobogós helyen végzett, bronzérmet szerzett.

- Számunkra talán két okból kifolyólag is meglepetés volt az eredmény, hiszen annyira nem éreztük a teljesítményünket kiemelkedőnek a verseny befejezése után, másrészt pedig semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk róla, hanem a verseny honlapján értesültünk az eredményünkről.

 

A februári Calculus World Cup-on elemi analízbeli feladatokat kell megoldani. A versenyt a PaGamO nevű játék segítségével valósították meg. A PaGamO egy internetes területfoglalós játék, kicsit hasonlít a Honfoglalóra: egy területet akkor lehet elfoglalni, ha helyesen válaszolunk egy kérdésre, illetve van lehetőség ellenfelektől is elhódítani újabb és újabb területeket. A cél, hogy a játék végén minél több területünk, és ezáltal minél több pontunk legyen. A verseny egy egész héten át zajlik, napi 24 órában, s a legjobb 12 csapat juthat a tajvani döntőbe – magyarázta a matematikus lány.

 

A világversenyen két új formáció képviseli az SZTE-t. Az egyik csapat Szénási Eszter (TTIK, Matematika Bsc, II. évf.), és Zarnócz Tamás PhD hallgatóból és Bősze Zsuzsannából, a másik csoport Csuma-Kovács Rita, Kaprinai Balázs (TTIK Matematika Bsc, II. évf.) és Tekeli Tamás, (Alkalmazott matematikus Msc I. évf.) hallgatókból áll össze.

- A verseny jelenleg is zajlik, február 22-én, hétfőn hajnalban ér véget. Akkor derül ki, hogy ki az a 12 csapat, akik részt vehetnek a döntőben. Szeretnénk minél jobban szerepelni, és mindent megteszünk, hogy méltóan képviselhessük az SZTE-t ezen a versenyen is –fogalmazott Zsuzsanna.

 

SZTEinfo- Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018