SZTE Info

konzisztorium_kiemelt

Megtartotta alakuló ülését az SZTE konzisztóriuma

2016. február 2-án sajtótájékoztatón mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem konzisztóriuma. A rektor és a kancellár mellett a bizottság tagja Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója, Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és Nagy Endre, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

_MG_4719- A konzisztórium műfajának kezdettől fogva támogatója vagyok. A konzisztóriumok kettős feladatot látnak el: a bennük működő nagy tekintélyű és komoly pozíciókban már sokszorosan bizonyított kollégák összeköttetést biztosítanak a felsőoktatási intézmény és társadalmi környezete között, ugyanakkor társadalmi kontrollt, egyfajta féket is jelentenek – fogalmazott Prof. Dr. Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az egyetemi konzisztórium tagjait bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a tagok fő összekötő jellemvonása, hogy a gazdaságban sokszorosan megmérettetett vezetők, akik az intézmény munkájához sokat tudnak hozzátenni. Kiemelte: a bizottság alapvető munka hipotézisének kell tekinteni, hogy a konzisztórium működésének legfőbb eleme a kétirányú bizalom. A tagok pro bono, azaz díjazás nélkül végzik tevékenységüket.


A helyi gazdaság képviselője és az SZTE alumni szervezetének tagja Nagy Endre, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. – A végzés óta évről évre bővül a kapcsolatom az egyetemmel. Folyamatosan bővülnek a közös kutatási programok, a gyakornok képzés. Nemcsak a mérnöki karon folyó képzésre számítunk, hanem az informatikusokra, közgazdászokra is, de például a gyógyszerész karral is sikeres az együttműködés. Fogyasztói vagyunk az egyetem két fő produktumának: a képzett hazai munkaerőnek, és a kutatási termékeknek. A felkéréskor fel sem merült a kérdés hogy a munkámért díjazást várjak el, nagy megtiszteltetés, ha véleményalkotási munkára kérik az embert – mondta.


_MG_4712Az első szabadalom hasznosítási licence megállapodást a Videoton kötötte a szegedi egyetemmel, mely azóta is működik. Emellett számos közös pályázata és műszaki fejlesztése volt a két intézménynek. – Az egyetem és gazdaság kapcsolatából olyan együttműködések születhetnek, amelyek nem csak bevételt hoznak, hanem továbbviszik az együttgondolkodást. Kíváncsi vagyok egyrészt az intézmény gazdasági adataira, másrészt a képzési stratégiára. Ez a munka bepillantás a világ egy másik szegletébe, egy új kihívás – mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója.


Fontos terület a szegedi egyetem működésében az egészségügyi ellátás és az egészségügyhöz kapcsolódó képzés. Az egészségügyben befektetőként dolgozik Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. – Egész pályafutásom a versenyről, a versenyképességről szól. Meg kell méretni magunkat és versenyképesnek kell lenni, ez az egyik legnagyobb kihívás a magyar felsőoktatásban – fogalmazott. Hozzátette: a szegedi egyetem az egyik legnagyobb és legversenyképesebb intézmény, amit a különböző világrangsorokban elért helyezései is alátámasztanak.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.