SZTE Info

konzisztorium_kiemelt

Megtartotta alakuló ülését az SZTE konzisztóriuma

2016. február 2-án sajtótájékoztatón mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem konzisztóriuma. A rektor és a kancellár mellett a bizottság tagja Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója, Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és Nagy Endre, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

_MG_4719- A konzisztórium műfajának kezdettől fogva támogatója vagyok. A konzisztóriumok kettős feladatot látnak el: a bennük működő nagy tekintélyű és komoly pozíciókban már sokszorosan bizonyított kollégák összeköttetést biztosítanak a felsőoktatási intézmény és társadalmi környezete között, ugyanakkor társadalmi kontrollt, egyfajta féket is jelentenek – fogalmazott Prof. Dr. Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az egyetemi konzisztórium tagjait bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a tagok fő összekötő jellemvonása, hogy a gazdaságban sokszorosan megmérettetett vezetők, akik az intézmény munkájához sokat tudnak hozzátenni. Kiemelte: a bizottság alapvető munka hipotézisének kell tekinteni, hogy a konzisztórium működésének legfőbb eleme a kétirányú bizalom. A tagok pro bono, azaz díjazás nélkül végzik tevékenységüket.


A helyi gazdaság képviselője és az SZTE alumni szervezetének tagja Nagy Endre, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. – A végzés óta évről évre bővül a kapcsolatom az egyetemmel. Folyamatosan bővülnek a közös kutatási programok, a gyakornok képzés. Nemcsak a mérnöki karon folyó képzésre számítunk, hanem az informatikusokra, közgazdászokra is, de például a gyógyszerész karral is sikeres az együttműködés. Fogyasztói vagyunk az egyetem két fő produktumának: a képzett hazai munkaerőnek, és a kutatási termékeknek. A felkéréskor fel sem merült a kérdés hogy a munkámért díjazást várjak el, nagy megtiszteltetés, ha véleményalkotási munkára kérik az embert – mondta.


_MG_4712Az első szabadalom hasznosítási licence megállapodást a Videoton kötötte a szegedi egyetemmel, mely azóta is működik. Emellett számos közös pályázata és műszaki fejlesztése volt a két intézménynek. – Az egyetem és gazdaság kapcsolatából olyan együttműködések születhetnek, amelyek nem csak bevételt hoznak, hanem továbbviszik az együttgondolkodást. Kíváncsi vagyok egyrészt az intézmény gazdasági adataira, másrészt a képzési stratégiára. Ez a munka bepillantás a világ egy másik szegletébe, egy új kihívás – mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója.


Fontos terület a szegedi egyetem működésében az egészségügyi ellátás és az egészségügyhöz kapcsolódó képzés. Az egészségügyben befektetőként dolgozik Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. – Egész pályafutásom a versenyről, a versenyképességről szól. Meg kell méretni magunkat és versenyképesnek kell lenni, ez az egyik legnagyobb kihívás a magyar felsőoktatásban – fogalmazott. Hozzátette: a szegedi egyetem az egyik legnagyobb és legversenyképesebb intézmény, amit a különböző világrangsorokban elért helyezései is alátámasztanak.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.