SZTE Info

konzisztorium_kiemelt

Megtartotta alakuló ülését az SZTE konzisztóriuma

2016. február 2-án sajtótájékoztatón mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem konzisztóriuma. A rektor és a kancellár mellett a bizottság tagja Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója, Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és Nagy Endre, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

_MG_4719- A konzisztórium műfajának kezdettől fogva támogatója vagyok. A konzisztóriumok kettős feladatot látnak el: a bennük működő nagy tekintélyű és komoly pozíciókban már sokszorosan bizonyított kollégák összeköttetést biztosítanak a felsőoktatási intézmény és társadalmi környezete között, ugyanakkor társadalmi kontrollt, egyfajta féket is jelentenek – fogalmazott Prof. Dr. Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az egyetemi konzisztórium tagjait bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a tagok fő összekötő jellemvonása, hogy a gazdaságban sokszorosan megmérettetett vezetők, akik az intézmény munkájához sokat tudnak hozzátenni. Kiemelte: a bizottság alapvető munka hipotézisének kell tekinteni, hogy a konzisztórium működésének legfőbb eleme a kétirányú bizalom. A tagok pro bono, azaz díjazás nélkül végzik tevékenységüket.


A helyi gazdaság képviselője és az SZTE alumni szervezetének tagja Nagy Endre, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. – A végzés óta évről évre bővül a kapcsolatom az egyetemmel. Folyamatosan bővülnek a közös kutatási programok, a gyakornok képzés. Nemcsak a mérnöki karon folyó képzésre számítunk, hanem az informatikusokra, közgazdászokra is, de például a gyógyszerész karral is sikeres az együttműködés. Fogyasztói vagyunk az egyetem két fő produktumának: a képzett hazai munkaerőnek, és a kutatási termékeknek. A felkéréskor fel sem merült a kérdés hogy a munkámért díjazást várjak el, nagy megtiszteltetés, ha véleményalkotási munkára kérik az embert – mondta.


_MG_4712Az első szabadalom hasznosítási licence megállapodást a Videoton kötötte a szegedi egyetemmel, mely azóta is működik. Emellett számos közös pályázata és műszaki fejlesztése volt a két intézménynek. – Az egyetem és gazdaság kapcsolatából olyan együttműködések születhetnek, amelyek nem csak bevételt hoznak, hanem továbbviszik az együttgondolkodást. Kíváncsi vagyok egyrészt az intézmény gazdasági adataira, másrészt a képzési stratégiára. Ez a munka bepillantás a világ egy másik szegletébe, egy új kihívás – mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója.


Fontos terület a szegedi egyetem működésében az egészségügyi ellátás és az egészségügyhöz kapcsolódó képzés. Az egészségügyben befektetőként dolgozik Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. – Egész pályafutásom a versenyről, a versenyképességről szól. Meg kell méretni magunkat és versenyképesnek kell lenni, ez az egyik legnagyobb kihívás a magyar felsőoktatásban – fogalmazott. Hozzátette: a szegedi egyetem az egyik legnagyobb és legversenyképesebb intézmény, amit a különböző világrangsorokban elért helyezései is alátámasztanak.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra