SZTE Info

konzisztorium_kiemelt

Megtartotta alakuló ülését az SZTE konzisztóriuma

2016. február 2-án sajtótájékoztatón mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem konzisztóriuma. A rektor és a kancellár mellett a bizottság tagja Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója, Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és Nagy Endre, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

_MG_4719- A konzisztórium műfajának kezdettől fogva támogatója vagyok. A konzisztóriumok kettős feladatot látnak el: a bennük működő nagy tekintélyű és komoly pozíciókban már sokszorosan bizonyított kollégák összeköttetést biztosítanak a felsőoktatási intézmény és társadalmi környezete között, ugyanakkor társadalmi kontrollt, egyfajta féket is jelentenek – fogalmazott Prof. Dr. Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az egyetemi konzisztórium tagjait bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a tagok fő összekötő jellemvonása, hogy a gazdaságban sokszorosan megmérettetett vezetők, akik az intézmény munkájához sokat tudnak hozzátenni. Kiemelte: a bizottság alapvető munka hipotézisének kell tekinteni, hogy a konzisztórium működésének legfőbb eleme a kétirányú bizalom. A tagok pro bono, azaz díjazás nélkül végzik tevékenységüket.


A helyi gazdaság képviselője és az SZTE alumni szervezetének tagja Nagy Endre, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. – A végzés óta évről évre bővül a kapcsolatom az egyetemmel. Folyamatosan bővülnek a közös kutatási programok, a gyakornok képzés. Nemcsak a mérnöki karon folyó képzésre számítunk, hanem az informatikusokra, közgazdászokra is, de például a gyógyszerész karral is sikeres az együttműködés. Fogyasztói vagyunk az egyetem két fő produktumának: a képzett hazai munkaerőnek, és a kutatási termékeknek. A felkéréskor fel sem merült a kérdés hogy a munkámért díjazást várjak el, nagy megtiszteltetés, ha véleményalkotási munkára kérik az embert – mondta.


_MG_4712Az első szabadalom hasznosítási licence megállapodást a Videoton kötötte a szegedi egyetemmel, mely azóta is működik. Emellett számos közös pályázata és műszaki fejlesztése volt a két intézménynek. – Az egyetem és gazdaság kapcsolatából olyan együttműködések születhetnek, amelyek nem csak bevételt hoznak, hanem továbbviszik az együttgondolkodást. Kíváncsi vagyok egyrészt az intézmény gazdasági adataira, másrészt a képzési stratégiára. Ez a munka bepillantás a világ egy másik szegletébe, egy új kihívás – mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója.


Fontos terület a szegedi egyetem működésében az egészségügyi ellátás és az egészségügyhöz kapcsolódó képzés. Az egészségügyben befektetőként dolgozik Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. – Egész pályafutásom a versenyről, a versenyképességről szól. Meg kell méretni magunkat és versenyképesnek kell lenni, ez az egyik legnagyobb kihívás a magyar felsőoktatásban – fogalmazott. Hozzátette: a szegedi egyetem az egyik legnagyobb és legversenyképesebb intézmény, amit a különböző világrangsorokban elért helyezései is alátámasztanak.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.