SZTE Info

kiemelt_EcoCamp

Közgazdász tehetségek táboroznak a GTK-n

Ötödik alkalommal fogad tehetséges középiskolásokat a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara. Az EcoCamp Tehetséggondozó tábor programjai között statisztikai, marketing, menedzsment, pénzügyi és adózási ismereteket közvetítő játékos foglalkozások, szabadidős és fejlesztő tevékenységek szerepelnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara 2016-ban jubileumi tehetséggondozó tábort hirdetett középiskolásoknak. Az ismeretterjesztést és pénzügyi kultúra fejlesztést szolgáló tábor öt év alatt összesen száznál több középiskolást látott vendégül a GTK főépületében.


GTK EcoCamp1


Dr. Vilmányi Márton dékán a tábornyitón elmondta: a Kar rendkívül széles tehetséggondozó programot folytat, amit már középiskolás korban, legalább a beiratkozás előtt egy évvel, az EcoCamp táborral kezdenek. – Célunk egyszerű, gazdasági ismereteket nyújtani ideje korán. Ősszel és tavasszal tematikus napot, nyáron egy hetes tábort szervezünk. A tábornak két célja van, egyrészt közérthetően gazdasági ismeretek nyújtani, másrészt megismertetni a szakmát a fiatalokkal. Ilyenkor nemcsak ismeretet szereznek a középiskolások, hanem csapat és közösség is épül – fogalmazott.


Dr. Kovács Péter általános dékánhelyettestől, a tábor szervezőjétől megtudtuk: a hét folyamán kiscsoportos, játékos, szakmai programokon, szabadidős és fejlesztő tevékenységeken vesznek részt a táborozók. A tábor során a szervezők statisztikai, marketing, menedzsment, pénzügyi és adózási ismereteket tanítanak a résztvevőknek játékos formában.


Az EcoCamp megvalósításában a GTK oktatói és hallgatói, valamint a Móra Ferenc Szakkollégium tanárai mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület is közreműködött.


Dr. Csurgó Edit, a NAV Csongrád Megyei Adó és Vámigazgatóság adóügyi igazgatóhelyettese köszöntőjében kiemelte: a NAV több éve foglalkozik az adótudatosság témakörével, nem titkolt szándékuk, hogy a középiskolásokon keresztül a szülőket is megszólítsák. Hozzátette: az EcoCamp során játékos módszerekkel mutatják be az adórendszert, a központi és családi költségvetést, az adóztatás lényegét.


GTK EcoCamp2


Sápi Ákos az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület vezetője elmondta: 6 évvel ezelőtt kezdték meg a közös munkát a szegedi egyetem gazdaságtudományi karával a pénzügyi kultúrát mérő felmérés kapcsán. - A pénzügyi kultúra területén három szegmenst érdemes mérni: a tudást, a számolási készséget, és a pénzügyekről való gondolkodásmódot. A tábor során nem csupán a fiatalok tudását kívánjuk gyarapítani, hanem játékokkal, tréningekkel a gondolkodásmódjukat is szeretnénk fejleszteni – mondta.


 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.