SZTE Info

kiemelt_EcoCamp

Közgazdász tehetségek táboroznak a GTK-n

Ötödik alkalommal fogad tehetséges középiskolásokat a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara. Az EcoCamp Tehetséggondozó tábor programjai között statisztikai, marketing, menedzsment, pénzügyi és adózási ismereteket közvetítő játékos foglalkozások, szabadidős és fejlesztő tevékenységek szerepelnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara 2016-ban jubileumi tehetséggondozó tábort hirdetett középiskolásoknak. Az ismeretterjesztést és pénzügyi kultúra fejlesztést szolgáló tábor öt év alatt összesen száznál több középiskolást látott vendégül a GTK főépületében.


GTK EcoCamp1


Dr. Vilmányi Márton dékán a tábornyitón elmondta: a Kar rendkívül széles tehetséggondozó programot folytat, amit már középiskolás korban, legalább a beiratkozás előtt egy évvel, az EcoCamp táborral kezdenek. – Célunk egyszerű, gazdasági ismereteket nyújtani ideje korán. Ősszel és tavasszal tematikus napot, nyáron egy hetes tábort szervezünk. A tábornak két célja van, egyrészt közérthetően gazdasági ismeretek nyújtani, másrészt megismertetni a szakmát a fiatalokkal. Ilyenkor nemcsak ismeretet szereznek a középiskolások, hanem csapat és közösség is épül – fogalmazott.


Dr. Kovács Péter általános dékánhelyettestől, a tábor szervezőjétől megtudtuk: a hét folyamán kiscsoportos, játékos, szakmai programokon, szabadidős és fejlesztő tevékenységeken vesznek részt a táborozók. A tábor során a szervezők statisztikai, marketing, menedzsment, pénzügyi és adózási ismereteket tanítanak a résztvevőknek játékos formában.


Az EcoCamp megvalósításában a GTK oktatói és hallgatói, valamint a Móra Ferenc Szakkollégium tanárai mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület is közreműködött.


Dr. Csurgó Edit, a NAV Csongrád Megyei Adó és Vámigazgatóság adóügyi igazgatóhelyettese köszöntőjében kiemelte: a NAV több éve foglalkozik az adótudatosság témakörével, nem titkolt szándékuk, hogy a középiskolásokon keresztül a szülőket is megszólítsák. Hozzátette: az EcoCamp során játékos módszerekkel mutatják be az adórendszert, a központi és családi költségvetést, az adóztatás lényegét.


GTK EcoCamp2


Sápi Ákos az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület vezetője elmondta: 6 évvel ezelőtt kezdték meg a közös munkát a szegedi egyetem gazdaságtudományi karával a pénzügyi kultúrát mérő felmérés kapcsán. - A pénzügyi kultúra területén három szegmenst érdemes mérni: a tudást, a számolási készséget, és a pénzügyekről való gondolkodásmódot. A tábor során nem csupán a fiatalok tudását kívánjuk gyarapítani, hanem játékokkal, tréningekkel a gondolkodásmódjukat is szeretnénk fejleszteni – mondta.


 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.