SZTE Info

kiemelt_SZTE-BHE-egyuttmukodes

Stratégiai megállapodást kötött az SZTE és a BHE Csoport

Az együttműködés során az SZTE és a BHE Innovációs és Befektetési Kft. többek között az SZTE tulajdonát képező szolgálati találmányok és know-how-k értékesítésére külön licencia szerződéseket kötnek. A megállapodás értelmében a cég tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értéknövekedése után az egyetemet meghatározott ellenérték illeti meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Stratégiai partnerségi megállapodást és kutatási keretszerződést írt alá Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Kemény Lajos az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és Dr. Nagy Péter, a BHE Innovációs és Befektetési Kft. ügyvezetője 2016. július 21-én, Szegeden.


A magyar technológia nemzetközi piacra juttatása egyaránt kiemelt célja a BHE Innovációs és Befektetési Kft-nek és a Szegedi Tudományegyetemnek is. Tekintettel arra, hogy az SZTE stratégiájának, valamint a BHE üzletpolitikájának része a nemzetközi piacokra fejlesztett magyar technológia, technológiatranszferrel átadható termékek és szolgáltatások fellendítése, a vállalat és az egyetem közös érdeke, hogy stratégiai együttműködési megállapodást kössenek.


SZTE-BHE-egyuttmukodes2


A partnerségi megállapodásának megfelelően az SZTE tulajdonát képező szolgálati találmányok és know-how-k értékesítésére az egyetem és a vállalat külön licencia szerződéseket kötnek. Az együttműködés értelmében a BHE tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értéknövekedése után az egyetemet meghatározott ellenérték illeti meg.


A stratégiai partnerségi megállapodásban azokat az együttműködési pontokat rögzítették, amelyek az egyetem tulajdonát képező találmányok és szolgálati know-how-k értékesítésére, a BHE tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értékesítésére, valamint a közös fejlesztések eredményeként létrejövő közös tulajdonú szellemi alkotások, és know-how-k hasznosítására vonatkozik.


A BHE saját kutatási-fejlesztési és nemzetközi irodai hálózattal rendelkezik Európában, Ázsiában és Afrika egyes országaiban, de 2016-ban az USA-ban vagy Kanadában is irodát tervez nyitni. A BHE célja, hogy az általa képviselt magyar üzleti partnerek nemzetközi technológia exportját növelje, szabadalmak, technológiai szolgáltatások és magas hozzáadott értékű termékek vonatkozásában, valamint egyéb befektetési projekteket generáljon.


Solymosi János a BHE csoport cégalapítója az együttműködés kapcsán arról beszélt, hogy a cég a fő tevékenységi vonalát - 25 éves fennállása óta - a kutatás, a fejlesztés és az innováció képzi. High-tech eredményeket csak úgy lehet elérni, ha létrejön a klasszikus hármas szinergia, vagyis a magas szintű egyetemi oktatás, kutatás és az ipar szoros együttműködése – tette hozzá.


Az együttműködés kétoldalú – hangsúlyozta Dr. Kazi Károly, a BHE Bonn Hungary Kft. ügyvezetője. Egyik oldala, hogy az egyetemen született eredményeket az iparban hasznosítják, másik oldala pedig, hogy az iparban szerzett tapasztalatokat beépítik az egyetemi oktatásba.


Dr. Nagy Péter, a BHE Innovációs és Befektetési Kft. ügyvezetője az emelte ki, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködés során kimagasló tudományos gárdát, országosan is kiemelkedő innováció menedzsment szakmai támogatást, nyitottságot és jó szándékot tapasztalt. – A jövőben is mindent megteszünk, hogy bővüljön az együttműködés, megpróbáljuk az egyetem tudását és termékeit közösen nemzetközi színtérre juttatni – mondta.


Prof. Dr. Szabó Gábor rektor azt hangsúlyozta, hogy a két intézmény közötti együttműködés gyökerei több évre nyúlnak vissza, a jövőben pedig kézzelfogható tartalmakkal kívánják megtölteni az aláírt szerződéseket.


Bízom abban, hogy az egyetemmel kialakított eddigi kapcsolatok a továbbiakban még intenzívebbé válnak és az eddiginél is eredményesebb lesz az együttműködés – fogalmazott Prof. Dr. Kemény Lajos rektorhelyettes.


SZTE-BHE-egyuttmukodes1


A Szegedi Tudományegyetem és a BHE Kft. elkötelezett amellett is, hogy segítse a nemzetközi kutatóhelyekre kijutott, ott magas minőségű képzésben részesült, a nemzetközi munkaszemléletet elsajátított magyar kutatók visszahozását a hazai munkahelyekre. Továbbá segítséget nyújtanak abban, hogy e kutatók a hazai tudományos életben nemzetközi minőségű, ígéretes projektekben vehessenek részt.SZTEinfo - Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.