SZTE Info

kiemelt_SZTE-BHE-egyuttmukodes

Stratégiai megállapodást kötött az SZTE és a BHE Csoport

Az együttműködés során az SZTE és a BHE Innovációs és Befektetési Kft. többek között az SZTE tulajdonát képező szolgálati találmányok és know-how-k értékesítésére külön licencia szerződéseket kötnek. A megállapodás értelmében a cég tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értéknövekedése után az egyetemet meghatározott ellenérték illeti meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Stratégiai partnerségi megállapodást és kutatási keretszerződést írt alá Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Kemény Lajos az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és Dr. Nagy Péter, a BHE Innovációs és Befektetési Kft. ügyvezetője 2016. július 21-én, Szegeden.


A magyar technológia nemzetközi piacra juttatása egyaránt kiemelt célja a BHE Innovációs és Befektetési Kft-nek és a Szegedi Tudományegyetemnek is. Tekintettel arra, hogy az SZTE stratégiájának, valamint a BHE üzletpolitikájának része a nemzetközi piacokra fejlesztett magyar technológia, technológiatranszferrel átadható termékek és szolgáltatások fellendítése, a vállalat és az egyetem közös érdeke, hogy stratégiai együttműködési megállapodást kössenek.


SZTE-BHE-egyuttmukodes2


A partnerségi megállapodásának megfelelően az SZTE tulajdonát képező szolgálati találmányok és know-how-k értékesítésére az egyetem és a vállalat külön licencia szerződéseket kötnek. Az együttműködés értelmében a BHE tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értéknövekedése után az egyetemet meghatározott ellenérték illeti meg.


A stratégiai partnerségi megállapodásban azokat az együttműködési pontokat rögzítették, amelyek az egyetem tulajdonát képező találmányok és szolgálati know-how-k értékesítésére, a BHE tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értékesítésére, valamint a közös fejlesztések eredményeként létrejövő közös tulajdonú szellemi alkotások, és know-how-k hasznosítására vonatkozik.


A BHE saját kutatási-fejlesztési és nemzetközi irodai hálózattal rendelkezik Európában, Ázsiában és Afrika egyes országaiban, de 2016-ban az USA-ban vagy Kanadában is irodát tervez nyitni. A BHE célja, hogy az általa képviselt magyar üzleti partnerek nemzetközi technológia exportját növelje, szabadalmak, technológiai szolgáltatások és magas hozzáadott értékű termékek vonatkozásában, valamint egyéb befektetési projekteket generáljon.


Solymosi János a BHE csoport cégalapítója az együttműködés kapcsán arról beszélt, hogy a cég a fő tevékenységi vonalát - 25 éves fennállása óta - a kutatás, a fejlesztés és az innováció képzi. High-tech eredményeket csak úgy lehet elérni, ha létrejön a klasszikus hármas szinergia, vagyis a magas szintű egyetemi oktatás, kutatás és az ipar szoros együttműködése – tette hozzá.


Az együttműködés kétoldalú – hangsúlyozta Dr. Kazi Károly, a BHE Bonn Hungary Kft. ügyvezetője. Egyik oldala, hogy az egyetemen született eredményeket az iparban hasznosítják, másik oldala pedig, hogy az iparban szerzett tapasztalatokat beépítik az egyetemi oktatásba.


Dr. Nagy Péter, a BHE Innovációs és Befektetési Kft. ügyvezetője az emelte ki, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködés során kimagasló tudományos gárdát, országosan is kiemelkedő innováció menedzsment szakmai támogatást, nyitottságot és jó szándékot tapasztalt. – A jövőben is mindent megteszünk, hogy bővüljön az együttműködés, megpróbáljuk az egyetem tudását és termékeit közösen nemzetközi színtérre juttatni – mondta.


Prof. Dr. Szabó Gábor rektor azt hangsúlyozta, hogy a két intézmény közötti együttműködés gyökerei több évre nyúlnak vissza, a jövőben pedig kézzelfogható tartalmakkal kívánják megtölteni az aláírt szerződéseket.


Bízom abban, hogy az egyetemmel kialakított eddigi kapcsolatok a továbbiakban még intenzívebbé válnak és az eddiginél is eredményesebb lesz az együttműködés – fogalmazott Prof. Dr. Kemény Lajos rektorhelyettes.


SZTE-BHE-egyuttmukodes1


A Szegedi Tudományegyetem és a BHE Kft. elkötelezett amellett is, hogy segítse a nemzetközi kutatóhelyekre kijutott, ott magas minőségű képzésben részesült, a nemzetközi munkaszemléletet elsajátított magyar kutatók visszahozását a hazai munkahelyekre. Továbbá segítséget nyújtanak abban, hogy e kutatók a hazai tudományos életben nemzetközi minőségű, ígéretes projektekben vehessenek részt.SZTEinfo - Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • július 16.
    09:00 - 19:00
    Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
  • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
  • augusztus 27.
    11:00 - 19:00
    A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
  • szeptember 10.
    18:00 - 20:00
    A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
  • szeptember 18.
    18:00 - 19:00
    Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra