SZTE Info

kiemelt_SZTE-BHE-egyuttmukodes

Stratégiai megállapodást kötött az SZTE és a BHE Csoport

Az együttműködés során az SZTE és a BHE Innovációs és Befektetési Kft. többek között az SZTE tulajdonát képező szolgálati találmányok és know-how-k értékesítésére külön licencia szerződéseket kötnek. A megállapodás értelmében a cég tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értéknövekedése után az egyetemet meghatározott ellenérték illeti meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Stratégiai partnerségi megállapodást és kutatási keretszerződést írt alá Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Kemény Lajos az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és Dr. Nagy Péter, a BHE Innovációs és Befektetési Kft. ügyvezetője 2016. július 21-én, Szegeden.


A magyar technológia nemzetközi piacra juttatása egyaránt kiemelt célja a BHE Innovációs és Befektetési Kft-nek és a Szegedi Tudományegyetemnek is. Tekintettel arra, hogy az SZTE stratégiájának, valamint a BHE üzletpolitikájának része a nemzetközi piacokra fejlesztett magyar technológia, technológiatranszferrel átadható termékek és szolgáltatások fellendítése, a vállalat és az egyetem közös érdeke, hogy stratégiai együttműködési megállapodást kössenek.


SZTE-BHE-egyuttmukodes2


A partnerségi megállapodásának megfelelően az SZTE tulajdonát képező szolgálati találmányok és know-how-k értékesítésére az egyetem és a vállalat külön licencia szerződéseket kötnek. Az együttműködés értelmében a BHE tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értéknövekedése után az egyetemet meghatározott ellenérték illeti meg.


A stratégiai partnerségi megállapodásban azokat az együttműködési pontokat rögzítették, amelyek az egyetem tulajdonát képező találmányok és szolgálati know-how-k értékesítésére, a BHE tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értékesítésére, valamint a közös fejlesztések eredményeként létrejövő közös tulajdonú szellemi alkotások, és know-how-k hasznosítására vonatkozik.


A BHE saját kutatási-fejlesztési és nemzetközi irodai hálózattal rendelkezik Európában, Ázsiában és Afrika egyes országaiban, de 2016-ban az USA-ban vagy Kanadában is irodát tervez nyitni. A BHE célja, hogy az általa képviselt magyar üzleti partnerek nemzetközi technológia exportját növelje, szabadalmak, technológiai szolgáltatások és magas hozzáadott értékű termékek vonatkozásában, valamint egyéb befektetési projekteket generáljon.


Solymosi János a BHE csoport cégalapítója az együttműködés kapcsán arról beszélt, hogy a cég a fő tevékenységi vonalát - 25 éves fennállása óta - a kutatás, a fejlesztés és az innováció képzi. High-tech eredményeket csak úgy lehet elérni, ha létrejön a klasszikus hármas szinergia, vagyis a magas szintű egyetemi oktatás, kutatás és az ipar szoros együttműködése – tette hozzá.


Az együttműködés kétoldalú – hangsúlyozta Dr. Kazi Károly, a BHE Bonn Hungary Kft. ügyvezetője. Egyik oldala, hogy az egyetemen született eredményeket az iparban hasznosítják, másik oldala pedig, hogy az iparban szerzett tapasztalatokat beépítik az egyetemi oktatásba.


Dr. Nagy Péter, a BHE Innovációs és Befektetési Kft. ügyvezetője az emelte ki, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködés során kimagasló tudományos gárdát, országosan is kiemelkedő innováció menedzsment szakmai támogatást, nyitottságot és jó szándékot tapasztalt. – A jövőben is mindent megteszünk, hogy bővüljön az együttműködés, megpróbáljuk az egyetem tudását és termékeit közösen nemzetközi színtérre juttatni – mondta.


Prof. Dr. Szabó Gábor rektor azt hangsúlyozta, hogy a két intézmény közötti együttműködés gyökerei több évre nyúlnak vissza, a jövőben pedig kézzelfogható tartalmakkal kívánják megtölteni az aláírt szerződéseket.


Bízom abban, hogy az egyetemmel kialakított eddigi kapcsolatok a továbbiakban még intenzívebbé válnak és az eddiginél is eredményesebb lesz az együttműködés – fogalmazott Prof. Dr. Kemény Lajos rektorhelyettes.


SZTE-BHE-egyuttmukodes1


A Szegedi Tudományegyetem és a BHE Kft. elkötelezett amellett is, hogy segítse a nemzetközi kutatóhelyekre kijutott, ott magas minőségű képzésben részesült, a nemzetközi munkaszemléletet elsajátított magyar kutatók visszahozását a hazai munkahelyekre. Továbbá segítséget nyújtanak abban, hogy e kutatók a hazai tudományos életben nemzetközi minőségű, ígéretes projektekben vehessenek részt.SZTEinfo - Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."