SZTE Info

kiemelt_SZTE-BHE-egyuttmukodes

Stratégiai megállapodást kötött az SZTE és a BHE Csoport

Az együttműködés során az SZTE és a BHE Innovációs és Befektetési Kft. többek között az SZTE tulajdonát képező szolgálati találmányok és know-how-k értékesítésére külön licencia szerződéseket kötnek. A megállapodás értelmében a cég tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értéknövekedése után az egyetemet meghatározott ellenérték illeti meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Stratégiai partnerségi megállapodást és kutatási keretszerződést írt alá Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Kemény Lajos az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és Dr. Nagy Péter, a BHE Innovációs és Befektetési Kft. ügyvezetője 2016. július 21-én, Szegeden.


A magyar technológia nemzetközi piacra juttatása egyaránt kiemelt célja a BHE Innovációs és Befektetési Kft-nek és a Szegedi Tudományegyetemnek is. Tekintettel arra, hogy az SZTE stratégiájának, valamint a BHE üzletpolitikájának része a nemzetközi piacokra fejlesztett magyar technológia, technológiatranszferrel átadható termékek és szolgáltatások fellendítése, a vállalat és az egyetem közös érdeke, hogy stratégiai együttműködési megállapodást kössenek.


SZTE-BHE-egyuttmukodes2


A partnerségi megállapodásának megfelelően az SZTE tulajdonát képező szolgálati találmányok és know-how-k értékesítésére az egyetem és a vállalat külön licencia szerződéseket kötnek. Az együttműködés értelmében a BHE tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értéknövekedése után az egyetemet meghatározott ellenérték illeti meg.


A stratégiai partnerségi megállapodásban azokat az együttműködési pontokat rögzítették, amelyek az egyetem tulajdonát képező találmányok és szolgálati know-how-k értékesítésére, a BHE tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értékesítésére, valamint a közös fejlesztések eredményeként létrejövő közös tulajdonú szellemi alkotások, és know-how-k hasznosítására vonatkozik.


A BHE saját kutatási-fejlesztési és nemzetközi irodai hálózattal rendelkezik Európában, Ázsiában és Afrika egyes országaiban, de 2016-ban az USA-ban vagy Kanadában is irodát tervez nyitni. A BHE célja, hogy az általa képviselt magyar üzleti partnerek nemzetközi technológia exportját növelje, szabadalmak, technológiai szolgáltatások és magas hozzáadott értékű termékek vonatkozásában, valamint egyéb befektetési projekteket generáljon.


Solymosi János a BHE csoport cégalapítója az együttműködés kapcsán arról beszélt, hogy a cég a fő tevékenységi vonalát - 25 éves fennállása óta - a kutatás, a fejlesztés és az innováció képzi. High-tech eredményeket csak úgy lehet elérni, ha létrejön a klasszikus hármas szinergia, vagyis a magas szintű egyetemi oktatás, kutatás és az ipar szoros együttműködése – tette hozzá.


Az együttműködés kétoldalú – hangsúlyozta Dr. Kazi Károly, a BHE Bonn Hungary Kft. ügyvezetője. Egyik oldala, hogy az egyetemen született eredményeket az iparban hasznosítják, másik oldala pedig, hogy az iparban szerzett tapasztalatokat beépítik az egyetemi oktatásba.


Dr. Nagy Péter, a BHE Innovációs és Befektetési Kft. ügyvezetője az emelte ki, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködés során kimagasló tudományos gárdát, országosan is kiemelkedő innováció menedzsment szakmai támogatást, nyitottságot és jó szándékot tapasztalt. – A jövőben is mindent megteszünk, hogy bővüljön az együttműködés, megpróbáljuk az egyetem tudását és termékeit közösen nemzetközi színtérre juttatni – mondta.


Prof. Dr. Szabó Gábor rektor azt hangsúlyozta, hogy a két intézmény közötti együttműködés gyökerei több évre nyúlnak vissza, a jövőben pedig kézzelfogható tartalmakkal kívánják megtölteni az aláírt szerződéseket.


Bízom abban, hogy az egyetemmel kialakított eddigi kapcsolatok a továbbiakban még intenzívebbé válnak és az eddiginél is eredményesebb lesz az együttműködés – fogalmazott Prof. Dr. Kemény Lajos rektorhelyettes.


SZTE-BHE-egyuttmukodes1


A Szegedi Tudományegyetem és a BHE Kft. elkötelezett amellett is, hogy segítse a nemzetközi kutatóhelyekre kijutott, ott magas minőségű képzésben részesült, a nemzetközi munkaszemléletet elsajátított magyar kutatók visszahozását a hazai munkahelyekre. Továbbá segítséget nyújtanak abban, hogy e kutatók a hazai tudományos életben nemzetközi minőségű, ígéretes projektekben vehessenek részt.SZTEinfo - Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.