Bezár

Hírarchívum

Kiemelt2_Bolyai_nap

Tizennégyen kaptak Bolyai-ösztöndíjat a szegedi egyetemről

Tizennégyen kaptak Bolyai-ösztöndíjat a szegedi egyetemről

2016. július 08.
3 perc

14 kutató nyert Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat a Szegedi Tudományegyetemről. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) összesen 170, PhD fokozattal rendelkező kutató munkáját támogatja az ösztöndíjjal idén. 850 pályázat érkezett a felhívásra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat az MTA Dísztermében rendezett Bolyai-napon, 2016. július 7-én vették át a nyertes pályázók – köztük a Szegedi Tudományegyetem 14, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont 1 munkatársa.


MTA_diszterem_j


  Elnöki köszöntők

„A Bolyai János Kutatási ösztöndíj elnyerése és általában a kutatási támogatások több kötelezettséggel is együtt járnak. Nem csak tudományos teljesítményt kell felmutatni. Arra kérem önöket, hogy vegyék ki részüket a tudományos közéleti munkából, egymás eredményeinek értékeléséből is, hiszen így működik a tudomány, és e munka nélkül az Akadémia sem működhetne” – mondta Lovász László, az MTA elnöke a 2016-os Bolyai-napon, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat elnyert fiatal kutatókat köszöntő akadémiai rendezvényen.


A 2016. évi Bolyai-napról szóló tudósítás itt olvasható.


Fulop_F_j

 

Köszöntötte az ünneplőket Fülöp Ferenc akadémikus, a Bolyai Kuratórium elnöke, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, az SZTE professzora is. Emlékeztetett, hogy „az 1996-os alapítás óta összesen 3393-an nyerték el a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Ők – engedjenek meg egy szubjektív értékelést – bolyaisokként akár külön kasztot képezhetnek a tudományos szférában” – írja az mta.hu.

 

  15 kiválóságunk

A Szegedi Tudományegyetemről Bolyai-ösztöndíjat kapott: Beszédes Árpád (SZTE TTIK Informatikai Intézet Szoftverfejlesztés Tanszék), Csupor Dezső (SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet), Hunyadi Attila (SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet), Kertész Attila (SZTE TTIK Informatikai Intézet Szoftverfejlesztés Tanszék), London Gábor (MTA-TKI, Szegedi Tudományegyetem), Maléth József (SZTE ÁOK - Szent Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika), Mernyák Erzsébet (SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport, Szerves Kémiai Tanszék), Must Anita (SZTE ÁOK - Szent Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika), Ördögné Kolbert Zsuzsanna (SZTE TTIK Biológia Intézet Növénybiológiai Tanszék), Szabó Zoltán Iván (SZTE ÁOK Orvos Vegytani Intézet) , Tóth Hajnalka (SZTE BTK Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék ), Venglovecz Viktória (SZTE ÁOK - Szent Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika), Veréb Gábor (SZTE TTIK Műszaki és Anyagtudományi Intézet), Zádori Dénes (SZTE ÁOK - Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Osztály).

 

A szegedi kutatók közül Bolyai ösztöndíjas lett még Kintses Bálint, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa is.

 

Kemeny_L_gratulal_j


Az ünnepségen jelen volt Kemény Lajos professzor, az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratórium, Szakértői Kuratóriumának tagja, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese is.

 

Az idei a 19. alkalom

„Több mint 850 pályázó közül választották ki az idén azt a 170, már PhD-fokozattal rendelkező kutatót, akik elnyerték a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai-ösztöndíját. 1996-tól közel 3400 fiatal kutatónak biztosított támogatást az MTA, 15-en közülük ma már akadémikusok” – tudósít az mta.hu.

 

A 19. alkalommal meghirdetett Bolyai János Kutatási Ösztöndíj a tudományos pálya iránt elkötelezett fiatal kutatók munkáját támogatja. A pályázatra 45 évnél fiatalabb, PhD vagy azzal egyenértékű tudományos fokozattal rendelkező magyar kutatók jelentkezhetnek. Az ösztöndíj határozott időre, egy, két, vagy három évre szól, és legfeljebb két alkalommal nyerhető el. Az MTA célja a pályázattal, hogy az elkötelezett tudósokat a magyarországi kutatások folytatására, valamint az akadémiai doktori értekezés megírására és az MTA doktora tudományos cím megszerzésére ösztönözze. 1996 óta mintegy 3400 fiatal kutatónak biztosított támogatást az MTA, közülük 15-en mára akadémikusok lettek.

 

A Bolyai-napról szóló tudósítás és a díjazottak teljes névsora itt olvasható.

 

Bolyai_osztondij


Szintén a Bolyai-napon vehették át kitüntetésüket (a Bolyai-plakettet), illetve emléklapjukat azok az ösztöndíjasok, akik záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kaptak. A kuratórium 174 ösztöndíjas záró kutatói jelentését értékelte az idén. Közülük 74-nek adományoztak emléklapot, a legjobbként értékelt 16 főnek pedig plakettet is.

 

SZTEinfo – Forrás: mta.hu

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek