SZTE Info

Kiemelt2_Bolyai_nap

Tizennégyen kaptak Bolyai-ösztöndíjat a szegedi egyetemről

14 kutató nyert Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat a Szegedi Tudományegyetemről. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) összesen 170, PhD fokozattal rendelkező kutató munkáját támogatja az ösztöndíjjal idén. 850 pályázat érkezett a felhívásra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat az MTA Dísztermében rendezett Bolyai-napon, 2016. július 7-én vették át a nyertes pályázók – köztük a Szegedi Tudományegyetem 14, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont 1 munkatársa.


MTA_diszterem_j


  Elnöki köszöntők

„A Bolyai János Kutatási ösztöndíj elnyerése és általában a kutatási támogatások több kötelezettséggel is együtt járnak. Nem csak tudományos teljesítményt kell felmutatni. Arra kérem önöket, hogy vegyék ki részüket a tudományos közéleti munkából, egymás eredményeinek értékeléséből is, hiszen így működik a tudomány, és e munka nélkül az Akadémia sem működhetne” – mondta Lovász László, az MTA elnöke a 2016-os Bolyai-napon, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat elnyert fiatal kutatókat köszöntő akadémiai rendezvényen.


A 2016. évi Bolyai-napról szóló tudósítás itt olvasható.


Fulop_F_j

 

Köszöntötte az ünneplőket Fülöp Ferenc akadémikus, a Bolyai Kuratórium elnöke, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, az SZTE professzora is. Emlékeztetett, hogy „az 1996-os alapítás óta összesen 3393-an nyerték el a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Ők – engedjenek meg egy szubjektív értékelést – bolyaisokként akár külön kasztot képezhetnek a tudományos szférában” – írja az mta.hu.

 

  15 kiválóságunk

A Szegedi Tudományegyetemről Bolyai-ösztöndíjat kapott: Beszédes Árpád (SZTE TTIK Informatikai Intézet Szoftverfejlesztés Tanszék), Csupor Dezső (SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet), Hunyadi Attila (SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet), Kertész Attila (SZTE TTIK Informatikai Intézet Szoftverfejlesztés Tanszék), London Gábor (MTA-TKI, Szegedi Tudományegyetem), Maléth József (SZTE ÁOK - Szent Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika), Mernyák Erzsébet (SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport, Szerves Kémiai Tanszék), Must Anita (SZTE ÁOK - Szent Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika), Ördögné Kolbert Zsuzsanna (SZTE TTIK Biológia Intézet Növénybiológiai Tanszék), Szabó Zoltán Iván (SZTE ÁOK Orvos Vegytani Intézet) , Tóth Hajnalka (SZTE BTK Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék ), Venglovecz Viktória (SZTE ÁOK - Szent Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika), Veréb Gábor (SZTE TTIK Műszaki és Anyagtudományi Intézet), Zádori Dénes (SZTE ÁOK - Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Osztály).

 

A szegedi kutatók közül Bolyai ösztöndíjas lett még Kintses Bálint, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa is.

 

Kemeny_L_gratulal_j


Az ünnepségen jelen volt Kemény Lajos professzor, az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratórium, Szakértői Kuratóriumának tagja, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese is.

 

Az idei a 19. alkalom

„Több mint 850 pályázó közül választották ki az idén azt a 170, már PhD-fokozattal rendelkező kutatót, akik elnyerték a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai-ösztöndíját. 1996-tól közel 3400 fiatal kutatónak biztosított támogatást az MTA, 15-en közülük ma már akadémikusok” – tudósít az mta.hu.

 

A 19. alkalommal meghirdetett Bolyai János Kutatási Ösztöndíj a tudományos pálya iránt elkötelezett fiatal kutatók munkáját támogatja. A pályázatra 45 évnél fiatalabb, PhD vagy azzal egyenértékű tudományos fokozattal rendelkező magyar kutatók jelentkezhetnek. Az ösztöndíj határozott időre, egy, két, vagy három évre szól, és legfeljebb két alkalommal nyerhető el. Az MTA célja a pályázattal, hogy az elkötelezett tudósokat a magyarországi kutatások folytatására, valamint az akadémiai doktori értekezés megírására és az MTA doktora tudományos cím megszerzésére ösztönözze. 1996 óta mintegy 3400 fiatal kutatónak biztosított támogatást az MTA, közülük 15-en mára akadémikusok lettek.

 

A Bolyai-napról szóló tudósítás és a díjazottak teljes névsora itt olvasható.

 

Bolyai_osztondij


Szintén a Bolyai-napon vehették át kitüntetésüket (a Bolyai-plakettet), illetve emléklapjukat azok az ösztöndíjasok, akik záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kaptak. A kuratórium 174 ösztöndíjas záró kutatói jelentését értékelte az idén. Közülük 74-nek adományoztak emléklapot, a legjobbként értékelt 16 főnek pedig plakettet is.

 

SZTEinfo – Forrás: mta.hu

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja