SZTE Info

kiemelt_torteneszek_20160712

Történészek nyakkendő nélkül

Negyedik alkalommal rendezte meg a szegedi egyetemhez is kötődő Belvedere Meridionale Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborát. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2016. július 7-10. között tartott találkozón jeles történelmi eseményeket, így – többek között – az 1956-os forradalom és szabadságharcot helyezték többféle megvilágításba.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Nyakkendő nélkül, vagyis egyszerre komoly és a nyárhoz méltóan kellően laza környezetben, elmélyült szakmai beszélgetéseken vehettek részt a történészek. A napközbeni előadások mellett az esti tábortűz, a borkóstoló vagy bográcsozás alatt folytathattunk tartalmas, szakmai eszmecserét, s gyümölcsöző ismeretségeket építhettünk ki” – nyilatkozta a tábor fő szervezője, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar történész oktatója, Kiss Gábor Ferenc. Az ujkor.hu is beszámolt a történészek ópusztaszeri táboráról.


Torteneszek_1


A Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborának kulcsszava idén – tekintettel a 60. évfordulóra – az 1956-os forradalom és szabadságharc volt. Szakolczai Attila A vidék ’56-ja címmel tartott előadást, Zalai Anita mondandójának középpontjában Franco és az 56-os forradalom állt. A Szegedi Tudományegyetem oktatója, Jancsák Csaba A szegedi MEFESZ értékvilága, hatóköre, hatásai címmel ragadta meg a hallgatóság figyelmét. Kahler Frigyes A sortüzek kérdése az '56-os forradalomban – A megtorlás jogon kívüli és jogi útjai címmel feszegetett érdekes kérdéseket, míg Zinner Tibor A kádári megtorlás rendszere, Andaházi Szeghy Viktor pedig A rákoskeresztúri Büntetőbírói és Ügyészi Akadémia hadbírói és katonai ügyészei 1949–1953 címmel tartott előadást. A programot záró kerekasztal-beszélgetésen szó esett a Biszku-ügyről, valamint a múlt jogi feldolgozásának lehetőségeiről is.

 

Torteneszek_3


„A történelmi múlt értékelésben nagy szerepet tulajdonítok a fiatal történészgenerációnak” – fogalmazott Kahler Frigyes. Az egyetemi hallgatókkal és doktoranduszokkal – többek között az SZTE neves oktatói, így például Pászka Imre professzor és Kiss Gábor Ferenc, továbbá Vincze Gábor és Gálffy László is konzultált.

 

Számos fiatal történésznek is lehetősége nyílt, hogy prezentálja kutatási eredményeit a 9. század világától napjainkig. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott programnak része volt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bejárása, a Feszty-körkép megtekintése is. Borkostoló és közös bográcsozás zárta a IV. Fiatal Magyar Történészek Táborát.

SZTEinfo – forrás: ujkor.hu

Fotók: Nagy Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.