SZTE Info

kiemelt_torteneszek_20160712

Történészek nyakkendő nélkül

Negyedik alkalommal rendezte meg a szegedi egyetemhez is kötődő Belvedere Meridionale Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborát. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2016. július 7-10. között tartott találkozón jeles történelmi eseményeket, így – többek között – az 1956-os forradalom és szabadságharcot helyezték többféle megvilágításba.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Nyakkendő nélkül, vagyis egyszerre komoly és a nyárhoz méltóan kellően laza környezetben, elmélyült szakmai beszélgetéseken vehettek részt a történészek. A napközbeni előadások mellett az esti tábortűz, a borkóstoló vagy bográcsozás alatt folytathattunk tartalmas, szakmai eszmecserét, s gyümölcsöző ismeretségeket építhettünk ki” – nyilatkozta a tábor fő szervezője, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar történész oktatója, Kiss Gábor Ferenc. Az ujkor.hu is beszámolt a történészek ópusztaszeri táboráról.


Torteneszek_1


A Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborának kulcsszava idén – tekintettel a 60. évfordulóra – az 1956-os forradalom és szabadságharc volt. Szakolczai Attila A vidék ’56-ja címmel tartott előadást, Zalai Anita mondandójának középpontjában Franco és az 56-os forradalom állt. A Szegedi Tudományegyetem oktatója, Jancsák Csaba A szegedi MEFESZ értékvilága, hatóköre, hatásai címmel ragadta meg a hallgatóság figyelmét. Kahler Frigyes A sortüzek kérdése az '56-os forradalomban – A megtorlás jogon kívüli és jogi útjai címmel feszegetett érdekes kérdéseket, míg Zinner Tibor A kádári megtorlás rendszere, Andaházi Szeghy Viktor pedig A rákoskeresztúri Büntetőbírói és Ügyészi Akadémia hadbírói és katonai ügyészei 1949–1953 címmel tartott előadást. A programot záró kerekasztal-beszélgetésen szó esett a Biszku-ügyről, valamint a múlt jogi feldolgozásának lehetőségeiről is.

 

Torteneszek_3


„A történelmi múlt értékelésben nagy szerepet tulajdonítok a fiatal történészgenerációnak” – fogalmazott Kahler Frigyes. Az egyetemi hallgatókkal és doktoranduszokkal – többek között az SZTE neves oktatói, így például Pászka Imre professzor és Kiss Gábor Ferenc, továbbá Vincze Gábor és Gálffy László is konzultált.

 

Számos fiatal történésznek is lehetősége nyílt, hogy prezentálja kutatási eredményeit a 9. század világától napjainkig. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott programnak része volt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bejárása, a Feszty-körkép megtekintése is. Borkostoló és közös bográcsozás zárta a IV. Fiatal Magyar Történészek Táborát.

SZTEinfo – forrás: ujkor.hu

Fotók: Nagy Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.