SZTE Info

kiemelt_torteneszek_20160712

Történészek nyakkendő nélkül

Negyedik alkalommal rendezte meg a szegedi egyetemhez is kötődő Belvedere Meridionale Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborát. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2016. július 7-10. között tartott találkozón jeles történelmi eseményeket, így – többek között – az 1956-os forradalom és szabadságharcot helyezték többféle megvilágításba.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Nyakkendő nélkül, vagyis egyszerre komoly és a nyárhoz méltóan kellően laza környezetben, elmélyült szakmai beszélgetéseken vehettek részt a történészek. A napközbeni előadások mellett az esti tábortűz, a borkóstoló vagy bográcsozás alatt folytathattunk tartalmas, szakmai eszmecserét, s gyümölcsöző ismeretségeket építhettünk ki” – nyilatkozta a tábor fő szervezője, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar történész oktatója, Kiss Gábor Ferenc. Az ujkor.hu is beszámolt a történészek ópusztaszeri táboráról.


Torteneszek_1


A Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborának kulcsszava idén – tekintettel a 60. évfordulóra – az 1956-os forradalom és szabadságharc volt. Szakolczai Attila A vidék ’56-ja címmel tartott előadást, Zalai Anita mondandójának középpontjában Franco és az 56-os forradalom állt. A Szegedi Tudományegyetem oktatója, Jancsák Csaba A szegedi MEFESZ értékvilága, hatóköre, hatásai címmel ragadta meg a hallgatóság figyelmét. Kahler Frigyes A sortüzek kérdése az '56-os forradalomban – A megtorlás jogon kívüli és jogi útjai címmel feszegetett érdekes kérdéseket, míg Zinner Tibor A kádári megtorlás rendszere, Andaházi Szeghy Viktor pedig A rákoskeresztúri Büntetőbírói és Ügyészi Akadémia hadbírói és katonai ügyészei 1949–1953 címmel tartott előadást. A programot záró kerekasztal-beszélgetésen szó esett a Biszku-ügyről, valamint a múlt jogi feldolgozásának lehetőségeiről is.

 

Torteneszek_3


„A történelmi múlt értékelésben nagy szerepet tulajdonítok a fiatal történészgenerációnak” – fogalmazott Kahler Frigyes. Az egyetemi hallgatókkal és doktoranduszokkal – többek között az SZTE neves oktatói, így például Pászka Imre professzor és Kiss Gábor Ferenc, továbbá Vincze Gábor és Gálffy László is konzultált.

 

Számos fiatal történésznek is lehetősége nyílt, hogy prezentálja kutatási eredményeit a 9. század világától napjainkig. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott programnak része volt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bejárása, a Feszty-körkép megtekintése is. Borkostoló és közös bográcsozás zárta a IV. Fiatal Magyar Történészek Táborát.

SZTEinfo – forrás: ujkor.hu

Fotók: Nagy Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.