SZTE Info

Kiemelt_konyvheti_nyitany_20160709j

87. Ünnepi Könyvhét: Év könyve díjas a Szegedi Egyetemi Kiadó Tudástár sorozata

A 87. Ünnepi Könyvhét szegedi programjait Spiró György Kossuth-díjas író, irodalomtörténész nyitotta meg. Solymos László szegedi alpolgármester adta át a Szegedi Egyetemi Kiadónak az Év könyve díjat a Szegedi Egyetemi Tudástár sorozatért.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

18 helyszínen 147 rendezvényen találkozhatnak egymással szerzők, kiadók és az olvasók a könyv ünnepén, Szegeden. A 2016. június 9-13. közötti napokra koncentrálódó szegedi programsor szervezője, immár kilencedik alkalommal, a Somogyi-könyvtár. A 87. Ünnepi Könyvhét nyitányát a rendezvények fő helyszínén a Szegedi Tudományegyetem központi épülete előtt, a Dugonics téren tartották.


Konyvhet_satrak

 

  Szeged a tudomány városa

Könyvheti köszöntőjében Solymos László szegedi alpolgármester hangsúlyozta: a helyi értékek felmutatása és elismerése is célja a rendezvénynek.


Solymos

A szegediség és a hagyományok ápolása mellett a tágabb környezetet érintő kitekintés ugyancsak jellemzője a könyvheti programoknak.

Spiró György Kossuth-díjas író mellett a könyvhét szegedi szereplője – többek között – Grendel László Kossuth-díjas író, Gárdos Péter, a Balázs Béla-díjas filmrendező, több József Attila-díjas alkotó: Dragomán György, Grecsó Krisztián, Szilasi László, Darvasi László – sorolta az alpolgármester.

– Egyetemi város Szeged, a kultúra és a tudomány városa – jelentette ki Solymos László, aki szerint örömteli, hogy az SZTE jelen van tudósaival, oktatóival, alkotóival, és a könyvünnepen utcára viszi a tudományt.

 

  Alkotók elismerése

Könyve megjelentetéséhez összesen 12 alkotó – köztük az SZTE oktatója, hallgatója is –, illetve kiadó nyert el 2 millió forint támogatást Szeged önkormányzatától. Az elismeréseket Solymos László alpolgármester adta át.

Az ünnepi könyvhét tiszteletére alapított Év könyve díjat 2016-ban két alkotói közösség nyerte el. Dusha Béla a Szeged, a fénnyel rajzolt város című albumáért vehette át a 200 ezer forinttal járó elismerést. A Szegedi Egyetemi Kiadó a Szegedi Egyetemi Tudástár sorozatért kapta meg az Év könyve díjat, amelyet Pál József professzor, az SZTE korábbi rektorhelyettese vett át az alkotó csapat vezetőjeként.


Tudastar_Ev_konyve_1


A 8 kötetes Szegedi Egyetemi Tudástár készítésében körülbelül 150 szerző közreműködött. Képviseletükben is megjelentek a díjátadón a Szegedi Egyetemi Tudástár szerkesztőbizottságának a tagjai – Dux László professzor, Hannus István professzor, Pál József professzor, Újszászi Ilona, az SZTE közkapcsolati koordinátora továbbá Kokas Károly mint a sorozat elkészítésében közreműködő Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese, Korcsik Rafael mint a nyomdai kivitelezés koordinálója, illetve a műszaki szerkesztői munkát elvégző és a borítót tervező Losjak László. A Szegedi Egyetemi Kiadó most először nyerte el a rangos Év könyve elismerést.

 

A mese mindenható

Az egyetemisták körében szerzett élményei alapján az olvasási szokások változását ecsetelte a 87. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvényeit megnyitó beszédében Spiró György. A Kossuth-díjas író, irodalomtörténész szerint az elemezhető művek hossza rövidült az egyetemi szemináriumukon.


Spiro

Az elmesélhető történetű könyvekre sokkal jobban emlékeztek az egyetemisták, mint az esszéisztikus részletekben gazdag művekre. A cselekményekben gazdag művek népszerűbbek, mint a történet nélküliek – osztotta meg oktatói tapasztalatát a könyv ünnepére összegyűlt publikummal. – Színházi tapasztalataim is hasonlóak – mondta, majd Shakespeare drámáival példázódott Spiró.

A mű hatását vizsgálni, befogadás szociológiával foglalkozni leginkább a színházban, a moziban vagy az iskolában lehet.

– A befogadás szempontjából emlékezetünk kétféle: auditív és vizuális. Az elmúlt évtizedekben a vizuális emlékezetünk egyoldalúan fejlődött. A füllel befogadható műfajok háttérbe szorultak – magyarázta. – Közös pontnak maradt: a mese fontossága. Elvont, száraz, noha okos fejtegetéssel sem szóban, sem írásban nem lehet hatást elérni. De ha ugyanezt mesébe, még ha tanmesébe is, csomagoljuk, akkor hatni kezd.

A mese szeretete az ember sajátja.

– Nincs olyan épnek született gyerek, aki ne imádná a meséket. De a közönyössé nevelt felnőttből is előbukkan a mesére áhító gyerek, ha békén hagyják – vélekedett. – A mesék révén lehetett az életmentő tapasztalatokat a következő nemzedékeknek átadni.

A viccek, a kerek történetek őrzik a XIX-XX. század históriáját és nem a történelemkönyvek. Spiró György szerint amit igazán tudunk, azt hazulról, a számunkra már nem is igazán ismert elődök különös történeteiből, és persze a népmesékből tudjuk.

– Alaptörténeteket nem lehet egyénileg kitalálni, csak variálni – szólalt meg az író. A mai szerzők is az egykori, névtelen, népmeséket költők titkait lesik és módszereiket alkalmazzák. – Ha mutatványunk sikerül, a szerző neve elhalványul, a mese pedig él tovább.


Félszáz SZTE-program

Szegeden 28 könyvkiadó és 81 szerző, 14 féle program szolgálja az olvasót. Az SZTE oktatói, hallgatói munkatársai félszáz könyves rendezvényen vállalnak szerepet a 87. Ünnepi Könyvhéten. A könyvheti kínálatról itt olvashat.


87. ÜNNEPI KÖNYVHÉT, 15. Gyermekkönyvnapok

2016. JÚNIUS 9-13. – szegedi programok AZ SZTE SZEMSZÖGÉBŐL

 

A 2016. évi könyvhét szegedi programjaihoz az SZTE, a Szegedi Egyetemi Kiadó is hozzájárul.

 

I. KÖNYVBEMUTATÓK:  Az SZTE oktatói közül többen is könyveket és szerzőket mutatnak be, illetve szerzőként könyvheti beszélgetések főszereplői. Az SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó által szervezett programok mottója: „Az SZTE utcára viszi a tudományt”.

 

JÚNIUS 9. (csütörtök)

16.00 – Dugonics tér, a SZEK JGYF Kiadó sátra

Környezetfizika – a kötetet szerkesztője, Sós Katalin, egyik szerzője, Nánai László és lektora, Karancsi Zoltán mutatja be.

 

16.30 – Dugonics tér, színpad

A 87. Ünnepi Könyvhét megnyitója

Köszöntőt mond: dr. Solymos László, Szeged város alpolgármestere

A könyvhetet megnyitja: Spiró György Kossuth-díjas író, irodalomtörténész

Könyvkiadási támogatások és az Év Könyve díj átadása

Közreműködnek: Rúzsa Vivien (Tömörkény István Gimnázium), Lendel Tímea, Gál József (SZTE), Szeged Táncegyüttes

 

17.00 óra – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Audmin

Szajbély Mihály: A homokvárépítés öröme. Irodalomtörténeti tanulmányok című könyvének (JATEPress Kiadó) bemutatóján a szerzővel Mikola Gyöngyi beszélget.

 

17.00 – A Tiszatáj szerkesztősége (Roosevelt tér 10–11.)

Békési Imre Nyelvész mestereim című kötetének bemutatója – a szerzővel és a szerkesztővel, B. Fejes Katalinnal Nagy L. János beszélget.

 

17.45 óra – Dugonics téri színpad

Történészek a levéltárban. Hogyan készül a szegedi egyetem történetét feldolgozó könyv? Marjanucz Lászlóval, Antal Tamással és Vajda Tamással, az egyetemtörténeti kötet főszerkesztőjével és két szerkesztőjével (Szegedi Egyetemi Kiadó) Újszászi Ilona beszélget. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

18.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Spiró György Kossuth-díjas író, irodalomtörténésszel Válogatott esszék 1979–2016 (Magvető) című legújabb könyvéről Ilia Mihály irodalomtörténész beszélget.

 

 

18.15 óra – Dugonics téri színpad

100 kémiai mítosz – az Amerikában „Kiemelkedő Akadémiai Mű” minősítést nyert könyv szegedi szerzőivel Csupor Dezsővel és Kovács Lajossal (Akadémiai Kiadó, Springer Kiadó) Újszászi Ilona beszélget. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

 

JÚNIUS 10. (péntek)

12.20 óra Dugonics tér, az SZTE központi épülete előtt álló Szent-Györgyi szobortól

Egyetemtörténeti séta: 2016-ban arra emlékezünk, hogy 95 éve fogadta be Szeged a Kolozsvárról száműzött egyetemet, 90 esztendeje kezdődtek meg a Tisza-parton az egyetemi építkezések, 60 éve a szegedi egyetemen pattant ki az 1956-os forradalom és szabadságharc szikrája, 30 éve hunyt el a szegedi egyetem Nobel-díjas kutatója, egykori rektora, Szent-Györgyi Albert.

A séta az SZTE központi épülete (Szeged, Dugonics tér 13.) előtt álló Szent-Györgyi szobortól indul.

A sétát vezeti: Vajda Tamás, az SZTE Egyetemi levéltár igazgatója.

 

18.00 – a LOBBY Café terasza

Az ápolók munkáját részletesen bemutató, Betegágyak őrzői (Medicina) című könyvről Pusztai Virág televíziós szerkesztő beszélget a szerzővel, Szekszárdi Miklóssal.

A könyv húsz interjút és négy hónap klinikai ápolás személyes tapasztalatait dolgozza fel.

 

18.30 – Dugonics tér, színpad

Hommage à Tömörkény

Beszélgetés Tömörkény Istvánról, születésének 150. évfordulója alkalmából

Résztvevők: Bene Zoltán író, Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész

 

19.00 – Dugonics tér, színpad

Gyenge Zoltán Kép és mítosz II. (Typotex) című kötetéről Vass Nóra művészeti marketingszakértő, a Hermann Ottó Múzeum osztályvezetője beszélget a szerzővel.

 

19.30 – Dugonics tér, a Typotex Kiadó sátra

Dedikál: Gyenge Zoltán

 

 

JÚNIUS 11. (szombat)

10.00 – Dugonics tér, színpad

Szegedi Írók Napja – délelőtti beszélgetés szegedi írókkal és költőkkel

Vendégek: Horváth Dezső, Lázár Bence András, Simai Mihály, Tandi Lajos

A beszélgetést vezeti: Veszelka Attila író

Közreműködnek a Baka Irodalmi Kör tagjai: Antal Anikó, Fabulya Andrea, Paulovics Tamás

A beszélgetés idején legyen egy kávéra a vendégünk! A kávét az EUROCAF biztosítja.

 

14.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Egy digitális könyv megvalósulása – A szegedi dalmaták (bunyevácok) története

A kötet szerzője: dr. Heka László PhD, egyetemi docens (SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézet)

Beszélgetőpartner: Marjanovic Dusán, a Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

A kötet a Dugonics András Horvát–Magyar Kulturális Egyesület támogatásával készült.

 

15.00–19.00 – Dugonics tér, Olvasó- és Játszóliget

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástár állattani és növénytani gyűjteménye a 19. század végétől az oktatáshoz kapcsolódó, rendszeres terepi kutató- és gyűjtőmunka eredménye. 2000-ben vált a nemzeti kulturális örökség részévé.

A kitelepült kísérletek elsődlegesen az általános és középiskolás fiatalok számára készülnek, de a családokat és a szépkorúakat is szeretnénk bevezetni a tudományos kísérletezésbe, a mindennapok tudományába.

 

16.00 – Dugonics tér, színpad

„Könyvek nélkül a könyvhéten ...” Dalok, táncok Szatmárból, Kalotaszegről és Nadabról, valamint cigánytáncok Szászcsávásról, Nagyecsedről és a Dél-Alföldről

Jankov Gyöngyvér és a Suhancok műsora

 

17.30 – Dugonics tér, színpad

Dragomán György József Attila-díjas íróval legújabb, Oroszlánkórus (Magvető) című novelláskötetéről Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész beszélget.

 

18.00 – Dugonics tér, színpad

Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendezővel Hajnali láz (Libri) című regényéről Balog József újságíró beszélget.

 

18.00 – a Tiszatáj szerkesztősége

Tiszatáj Szalon: Bíró-Balogh Tamás Az irodalom személyessége című könyvének bemutatója. A szerzővel Ilia Mihály irodalomtörténész beszélget.

 

 

JÚNIUS 12. (vasárnap)

15.00–19.00 – Dugonics tér, Olvasó- és Játszóliget

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje közel száz éve nyújt sokszínű látványosságot Szeged város lakóinak, a környékbelieknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Idén a Vadasparkkal karöltve „Engedd élni” kampányba kezdtek, melynek célja, hogy ötletekkel segítse a házak vagy lakások tájának növényekkel és állatokkal való benépesítését. Standjukon a gyerekek megtanulhatják, hogy kis ügyességgel akár egy ásványvizes palack, vagy balkonláda is lehet kellemes élettér megannyi élőlény számára. Gondoskodással saját állatkertet vagy botanikus kertet varázsolhatunk környezetünkbe.

 

15.00–19.00 – Dugonics tér, Olvasó- és Játszóliget

Az Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástár állattani és növénytani gyűjteménye a 19. század végétől az oktatáshoz kapcsolódó, rendszeres terepi kutató- és gyűjtőmunka eredménye. 2000-ben vált a nemzeti kulturális örökség részévé.

A kitelepült kísérletek elsődlegesen az általános és középiskolás fiatalok számára készülnek, de a családokat és a szépkorúakat is szeretnénk bevezetni a tudományos kísérletezésbe, a mindennapok tudományába.

 

15.30 – Dugonics tér, színpad

Könyvheti térzene a Fricsay Fúvószenekarral

 

18.00 – Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra

Dedikál: Darvasi László

 

18.15 – Dugonics tér, színpad

Darvasi László József Attila-díjas író, költő, újságíróval Taligás (Magvető) című, legújabb regényéről Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész beszélget.

 

18.45 – Dugonics tér, színpad

Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, költő Jelmezbál – egy családregény mozaikjai (Magvető) című legújabb regényéről Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész beszélget a szerzővel.

 

19.00 óra – Lobby Café terasz

T. Horváth Ágnes: Augustus Foruma Rómában című könyvének (Belvedere Meridionale, kiadó) bemutatóján a szerzővel Újszászi Ilona beszélget. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

19.30 – Grand Café Várkert

Tiszatáj Szalon: Lengyel Zoltán A Sors kritikájáról. Vizsgálódások Walter Benjamin sorsfogalma mentén című könyvének bemutatója

A szerzővel Gyulai Zoltán (SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék) beszélget.

 

JÚNIUS 13. (hétfő)

16.00 óra – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Audmin

Lábjegyzetek Platónhoz: Az emlékezet című tanulmánykötetről (Magyar Filozófiai Társaság – Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány, kiadó) Laczkó Sándor (szerkesztő), Gyenge Zoltán és Tóth I. János beszélget.

 

16.00 óra – SZAB székház, díszterem

Az MTA SZAB Szociológiai munkabizottság köteteinek bemutatóján (Belvedere Meridionale, kiadó) Pászka Imre, Nagy Gábor Dániel, Balogh Péter, Jancsák Csaba köteteiről a szakirodalom olvasói beszélnek.

 

16.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Vendégünk Grendel Lajos és Wlachovszky Károly

Grendel Lajos Kossuth-díjas íróval Elek Tibor irodalomtörténész (Bárka Kiadó), Wlachovszky Károly műfordítóval Szörényi László irodalomtörténész beszélget.

 

16.30 óra – Lobby Café terasz

Könyv vagy cikk? – a kutató publikációs dilemmái. A mikrobák „zöld áram” hasznosító erőművek is lehetnek? A szakmai folyóiratbeli szenzációkról Kovács Kornél professzorral Újszászi Ilona beszélget. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

16.30 – Somogyi-könyvtár, Hangoskönyvtár

Czilczer Olga Szavakban egy erdő – új és válogatott versek című könyvének bemutatója. A szerzővel Keserű Gizella irodalomtörténész, egyetemi oktató beszélget.

 

17.00 óra – Lobby Café terasz

Számadás az Alaptörvényről. A szegedi egyetem jogtudósainak legújabb tanulmánykötetét (Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.) Balogh Elemér professzor, a könyv szerkesztője mutatja be Újszászi Ilona kérdései nyomán. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

17.00 óra – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Audmin

Az Érték és értelem. Önéletírás korrajzzal címmel megjelenő Kristó Gyula-emlékiratokról (JATEPress Kiadó) Almási Tibor, Makk Ferenc, Petrovics István, Tóth Sándor beszélget.

 

17.30 – Dugonics tér, színpad

Bátyi Zoltán: Hálózsák a felhőn (novellák)

A szerzővel Bene Zoltán beszélget.

A program a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja, a Szegedi Írók Társasága és a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága Szépírói Munkacsoportjának közös rendezvénye.

 

17.30 – a LOBBY Café terasza

Marjanucz László Trianon szülötte. Fejezetek Gyálarét történelméből, különös tekintettel a két világháború közötti időszakra (Gyálaréti Civil Összefogás Közhasznú Egyesület) című könyvének bemutatója

Dr. Marjanucz Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Modernkori Magyar Történeti Tanszék vezetőjével Csicsai Antal népművelő beszélget.

 

18.00 óra – Dugonics téri színpad

Hiénák a betegágy körül. Boldogkői Zsolt professzort e legújabb könyve (Akadémiai Kiadó) bemutatóján a tudomány és áltudomány harcáról, a tudománynépszerűsítés új formáiról is kérdezi beszélgetőpartnere, Újszászi Ilona. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

18.00 – Grand Café Várkert

Bencsik Orsolya Több élet (Magvető – Fórum) című regényéről Virág Zoltán irodalomtörténész (SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék) beszélget az íróval.

 

 

JÚNIUS 14. (kedd)

16.00 óra – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Audmin

A Belvedere Meridionale 2016 tavaszi és nyári (szociológiai) lapszámának bemutatója. A lapszámokat bemutatja: Prof. Dr. Rácz Lajos intézetvezető (SZTE JGYPK), Prof. Dr. Pászka Imre szerkesztő, dr. Kiss Gábor Ferenc főszerkesztő.

 

17.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Végtelen vonzásban – Simai Mihály József Attila-díjas költő új verseskötetének bemutatója

A költővel beszélget: Marton Árpád újságíró

A kötetből felolvasnak: Beslin Anita és Kosztolányi József

 

Konyvhet

 

II. AZ SZTE SZEGEDI EGYETEMI KIADÓ SÁTRÁBAN árusítják az egyetemi oktatók, az SZTE munkatársai által jegyzett, illetve az egyetemi kiadó(k) által gondozott könyveket.


A 87. Ünnepi Könyvhét szegedi honlapja.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.