SZTE Info

kiemelt_Erdelyi_Peter

Innovatív, légnevesítéshez kapcsolódó szoftvert fejlesztett az SZTE hallgatója

Oktatási célra fejlesztett interaktív pszichrometriai szoftvert Erdélyi Péter, az SZTE élelmiszermérnök szakos hallgatója. Az SZTE Innovációs Díjjal, és OTDK első helyezéssel elismert újítás az élelmiszeriparban is hatékonyan alkalmazható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Hyde pszichrometriai program interaktív diagramokon jeleníti meg a nedves levegő jellemzőinek pontos értékeit, amelyek ismerete az élelmiszer - feldolgozó és - tároló rendszerek működtetése során elengedhetetlen. Így a felhasználó könnyedén beállíthatja a kívánt állapotot. A pszichrometria a levegő hőmérséklete és páratartalma közötti viszonyokkal foglalkozik. A hőmérséklet, az abszolút nedvességtartalom, a relatív páratartalom és az entalpia – ami az energiatartalmat fejezi ki – nemcsak az élelmiszeriparban, hanem számos más területen is jelen van.


Számos területen alkalmazható az újítás


- A levegő csak bizonyos mennyiségben képes vízgőzt megtartani magában, ezért van, hogy ha hideg levegőről megyünk melegebb helyre, akkor a szemüveg bepárásodik. A hideg szemüveglencse a körülötte lévő levegőt lehűti, ami már csak kevesebb vízgőzt képest megtartani. Az entalpia értéke pedig megmutatja, hogy mennyi hőenergiát vesz fel a levegőből a szemüveg, amikor felmelegszik és elpárolog róla a víz – magyarázta Erdélyi Péter mesterszakos hallgató.


- A folyamatnak az élelmiszeripar esetén a légkondicionálásban van szerepe, mivel a légtérnek mindig az adott élelmiszer igényeihez kell igazodni. Például a zöldségek, gyümölcsök tárolásánál, ha túl magas a páratartalom és a pára lecsapódik a zöldségekre, akkor elkezdenek penészedni. Ha túl száraz a levegő, akkor gyorsan párolog a nedvesség, aminek hatására a gyümölcsök fonnyadni fognak. A jelenség a csokoládégyártásban is megfigyelhető. Itt a folyékony csokoládét formába öntik, amit egy hűtőalagúton vezetnek végig, hogy megdermedjen. A hűtőalagútból hidegen kerül ki a forma, de ha a levegő túl meleg és párás az üzemben, akkor a kiöntött csokoládéra lecsapódik a pára. Ez kioldja a cukrot, így a csokoládé kiszürkül. A program egy újabb alkalmazási területe lehet a konvekciós szárítás, amelynek lényege, hogy a kiterített élelmiszer felett meleg levegőt áramoltatunk. Ebben az esetben például azt tudjuk ellenőrizni, hogy mennyire, kell előmelegíteni az áramoltatott levegőt – sorolta az újítás lehetséges alkalmazási területeit.


Az oktatási céllal készült szoftverhez interaktív feladatgyűjtemény is kapcsolódik


- A pszichrometriai szoftver ötlete a témavezetőm, Rajkó Róbert professzor javaslata volt. Az interaktív diagramok kiválóan alkalmazhatók oktatási célra, az elavult, papíralapú diagramok helyett, például légnedvesítési feladatok számolásához. A nyílt hozzáférésű program a hyde.fastmail.jp oldalon érhető el. Ha a hőmérséklet, nedves hőmérő hőmérséklet, harmatponti hőmérséklet, entalpia, relatív páratartalom, nedvességtartalom, és a gőz parciális nyomása közül legalább két adatot megadnunk, akkor a szoftver az összes többit tényezőt automatikusan kiszámolja – tudtuk meg.


Az újításból elektronikus tananyag is készült, ami az elméleti alapok mellett 10 feladatot is tartalmaz. A légnedvesítéshez kapcsolódó interaktív feladatgyűjtemény itt elérhető. A többnyelvű feladattár a számítógépek mellett tableten és okostelefonon is használható. Az on-line gyűjtemény sokat segít a tanulásban, a vizsgákra készülésben, de nemcsak a szegedi hallgatóknak. Az SZTE mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is használják.


Az élelmiszermérnök szakos hallgató újítása a 2015-ös Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójában első helyezést ért el, míg 2016-ban a Szegedi Tudományegyetem leginnovatívabb TDK munkáért járó innovációs díját is elnyerte.


A jövőben kemometriával foglalkozna a tehetséges hallgató


Péter jelenleg szemcseméret eloszlások modellezésével foglalkozik. A kutatási terület a malomiparban fontos, ahol a búza megőrlését követően különböző méretű szemcsék keletkeznek. A szemcsméret-eloszlás ismeretében megbecsülhető a fajlagos felület, ami meghatározza például a lisztszemcsék vízfelvevőképességét, vagy a tésztaképződés idejét.


A mesterszakos hallgató későbbi PhD tanulmányai alatt kemometriával foglalkozna. - A kemometria a matematikai, statisztikai, informatikai módszerek alkalmazása arra, hogy kémiai mérési adatokból a lehető legteljesebben, torzítatlanul kinyerjük a hasznos információkat. Egy kutatói ösztöndíjra is pályáztam, ha nyerek, egy NIR spektrométert szeretnék venni. A műszer a különböző testekről visszaverődő közeli infravörös tartományba eső fényt méri. Az adatokból például fehérjetartalmat, cukortartalmat, zsírtartalmat állapítanak meg. A mérési eredményekből azonban nehéz az információt kinyerni, ebben segít a kemometria – mesélte terveit az egyetemista.



Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • október 5. 09:00 - 22. 19:00
    A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
  • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
    A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
  • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
    A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
  • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
    A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
  • október 9. 18:00 - 21. 20:00
    Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.