SZTE Info

kiemelt_zsonglor

Jótékonysági nap az újszülött életmentő alapítvány javára

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára rendez jótékonysági napot a Zsonglőr Eszköztár Fejlesztő Csoport május 14-én, szombaton. A rendezvény fő támogatója a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Három megyében 24. éve menti az életveszélyben lévő koraszülötteket a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány – az elmúlt több mint két évtizedben a mentett babák száma kisvárosnyi, közel 25 ezer. Az Alapítvány három megyében tevékenykedik, az életveszélyben lévő csecsemőket a szegedi, kecskeméti vagy gyulai ellátóközpontokba szállítják. Most újabb műszerre gyűjtenek: egy sav-bázis meghatározót szeretnének vásárolni, amellyel egy csepp vérből kimutatható a csecsemő állapota.


Pintér Sándor professzor, az alapítvány kuratóriumának elnöke a jótékonysági napról szóló sajtótájékoztatóan azt mondta: a jótékonysági nap teljes bevételét ennek a berendezésnek a megvásárlására és fenntartására fordítják, előbbi 3 millió forint, utóbbi pedig egy millió forint évente.


zsonglor_sajtotajekoztatoJeddi Ágost, a szegedi Zsonglőr Eszköztár Fejlesztő Csoport alapítója hozzátette: nem először támogatják az újszülött életmentőket, és úgy gondolják, hogy a május 14-i nap bevétele a legjobb helyre kerül majd. A Jótékonysági Tűzzsonglőr Gála – amelyet az Anima Prizma Mozgásműhellyel közösen rendez a Koraszülött világnap alkalmából - három helyszínen várja az érdeklődőket szombaton: 15 és 18 óra között a Dugonics téren lesz ingyenes zsonglőr játszóház, újrahasznosító műhely, a gyerekek megnézhetik az újszülött életmentő autót, és gyógyíthatnak a Teddy Maci Kórház orvosaival is. Ezen a programon 800 forintos támogatói jegy vásárlása esetén a Katandifest jóvoltából profi arcfestés várja a gyerekeket. Szintén a Dugonics téren, 16 és 17 óra között tart szülői Klubot Dr. Gyarmathy Éva (MTA Pszichológiai Kutatóintézet), a beszélgetés témája: zsonglőrködéssel a tanulási zavar, hiperaktivitás, figyelemzavar ellen.


Este 6 órától a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának átriumában rendeznek két órás tánc, zsonglőr és bűvész gálaműsort. A kétórás előadásra támogatói jegyek a helyszínen is válthatók, valamint elővételben a Sugar&Candy üzletében vásárolhatók (Szeged, Somogyi utca 11.). A jegyek ára 1500 forint, de aki többet szeretne értük fizetni, természetesen megteheti.


A Dóm téren este fél 9-kor kezdődik a rendkívül látványos, exkluzív tűztánc és tűzzsonglőr bemutató. A program ingyenes, de az Alapítvány munkatársai a helyszínen is fogadnak el adományokat.


További információk, támogatói jegyárak az esemény facebook oldalán olvashatók.

 

A rendezvény fő támogatója a Szegedi Tudományegyetem.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.