SZTE Info

kiemelt_zsonglor

Jótékonysági nap az újszülött életmentő alapítvány javára

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára rendez jótékonysági napot a Zsonglőr Eszköztár Fejlesztő Csoport május 14-én, szombaton. A rendezvény fő támogatója a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Három megyében 24. éve menti az életveszélyben lévő koraszülötteket a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány – az elmúlt több mint két évtizedben a mentett babák száma kisvárosnyi, közel 25 ezer. Az Alapítvány három megyében tevékenykedik, az életveszélyben lévő csecsemőket a szegedi, kecskeméti vagy gyulai ellátóközpontokba szállítják. Most újabb műszerre gyűjtenek: egy sav-bázis meghatározót szeretnének vásárolni, amellyel egy csepp vérből kimutatható a csecsemő állapota.


Pintér Sándor professzor, az alapítvány kuratóriumának elnöke a jótékonysági napról szóló sajtótájékoztatóan azt mondta: a jótékonysági nap teljes bevételét ennek a berendezésnek a megvásárlására és fenntartására fordítják, előbbi 3 millió forint, utóbbi pedig egy millió forint évente.


zsonglor_sajtotajekoztatoJeddi Ágost, a szegedi Zsonglőr Eszköztár Fejlesztő Csoport alapítója hozzátette: nem először támogatják az újszülött életmentőket, és úgy gondolják, hogy a május 14-i nap bevétele a legjobb helyre kerül majd. A Jótékonysági Tűzzsonglőr Gála – amelyet az Anima Prizma Mozgásműhellyel közösen rendez a Koraszülött világnap alkalmából - három helyszínen várja az érdeklődőket szombaton: 15 és 18 óra között a Dugonics téren lesz ingyenes zsonglőr játszóház, újrahasznosító műhely, a gyerekek megnézhetik az újszülött életmentő autót, és gyógyíthatnak a Teddy Maci Kórház orvosaival is. Ezen a programon 800 forintos támogatói jegy vásárlása esetén a Katandifest jóvoltából profi arcfestés várja a gyerekeket. Szintén a Dugonics téren, 16 és 17 óra között tart szülői Klubot Dr. Gyarmathy Éva (MTA Pszichológiai Kutatóintézet), a beszélgetés témája: zsonglőrködéssel a tanulási zavar, hiperaktivitás, figyelemzavar ellen.


Este 6 órától a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának átriumában rendeznek két órás tánc, zsonglőr és bűvész gálaműsort. A kétórás előadásra támogatói jegyek a helyszínen is válthatók, valamint elővételben a Sugar&Candy üzletében vásárolhatók (Szeged, Somogyi utca 11.). A jegyek ára 1500 forint, de aki többet szeretne értük fizetni, természetesen megteheti.


A Dóm téren este fél 9-kor kezdődik a rendkívül látványos, exkluzív tűztánc és tűzzsonglőr bemutató. A program ingyenes, de az Alapítvány munkatársai a helyszínen is fogadnak el adományokat.


További információk, támogatói jegyárak az esemény facebook oldalán olvashatók.

 

A rendezvény fő támogatója a Szegedi Tudományegyetem.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."