SZTE Info

kiemelt_zsonglor

Jótékonysági nap az újszülött életmentő alapítvány javára

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára rendez jótékonysági napot a Zsonglőr Eszköztár Fejlesztő Csoport május 14-én, szombaton. A rendezvény fő támogatója a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Három megyében 24. éve menti az életveszélyben lévő koraszülötteket a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány – az elmúlt több mint két évtizedben a mentett babák száma kisvárosnyi, közel 25 ezer. Az Alapítvány három megyében tevékenykedik, az életveszélyben lévő csecsemőket a szegedi, kecskeméti vagy gyulai ellátóközpontokba szállítják. Most újabb műszerre gyűjtenek: egy sav-bázis meghatározót szeretnének vásárolni, amellyel egy csepp vérből kimutatható a csecsemő állapota.


Pintér Sándor professzor, az alapítvány kuratóriumának elnöke a jótékonysági napról szóló sajtótájékoztatóan azt mondta: a jótékonysági nap teljes bevételét ennek a berendezésnek a megvásárlására és fenntartására fordítják, előbbi 3 millió forint, utóbbi pedig egy millió forint évente.


zsonglor_sajtotajekoztatoJeddi Ágost, a szegedi Zsonglőr Eszköztár Fejlesztő Csoport alapítója hozzátette: nem először támogatják az újszülött életmentőket, és úgy gondolják, hogy a május 14-i nap bevétele a legjobb helyre kerül majd. A Jótékonysági Tűzzsonglőr Gála – amelyet az Anima Prizma Mozgásműhellyel közösen rendez a Koraszülött világnap alkalmából - három helyszínen várja az érdeklődőket szombaton: 15 és 18 óra között a Dugonics téren lesz ingyenes zsonglőr játszóház, újrahasznosító műhely, a gyerekek megnézhetik az újszülött életmentő autót, és gyógyíthatnak a Teddy Maci Kórház orvosaival is. Ezen a programon 800 forintos támogatói jegy vásárlása esetén a Katandifest jóvoltából profi arcfestés várja a gyerekeket. Szintén a Dugonics téren, 16 és 17 óra között tart szülői Klubot Dr. Gyarmathy Éva (MTA Pszichológiai Kutatóintézet), a beszélgetés témája: zsonglőrködéssel a tanulási zavar, hiperaktivitás, figyelemzavar ellen.


Este 6 órától a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának átriumában rendeznek két órás tánc, zsonglőr és bűvész gálaműsort. A kétórás előadásra támogatói jegyek a helyszínen is válthatók, valamint elővételben a Sugar&Candy üzletében vásárolhatók (Szeged, Somogyi utca 11.). A jegyek ára 1500 forint, de aki többet szeretne értük fizetni, természetesen megteheti.


A Dóm téren este fél 9-kor kezdődik a rendkívül látványos, exkluzív tűztánc és tűzzsonglőr bemutató. A program ingyenes, de az Alapítvány munkatársai a helyszínen is fogadnak el adományokat.


További információk, támogatói jegyárak az esemény facebook oldalán olvashatók.

 

A rendezvény fő támogatója a Szegedi Tudományegyetem.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.