SZTE Info

kiemelt_BTK_befuto_program

Ki lesz a Befutó? Fizetett gyakornoki program kommunikáció szakosoknak

Folytatódik a Befutó névvel indított gyakornoki program az SZTE Kommunikáció – és Médiatudományi Tanszékén. Idén hét szervezet – turisztikai, telekommunikációs cégek és médiavállalkozások – biztosít fizetett gyakornoki helyet a szegedi hallgatóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE BTK Kommunikáció Tanszéke az országban egyedülálló módon támogatja hallgatóit: ösztöndíjrendszere mellett a gyakorlatorientált képzést támogató Befutó programmal biztosít fizetett gyakornoki lehetőségeket a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért hallgatóknak. A programban a 2016/2017-es tanévben hét partner vesz részt: Auris Hotel Szeged, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Délmagyarország, Magyar Telekom, Móra Tourist, Tourinform Szeged és a Szeged Televízió.


A gyakornoki helyekről, a hallgatók által elvégezhető munkáról május 17-én, kedden tartottak sajtótájékoztatót az SZTE Bölcsészettudományi Karán.


A hallgatók egyharmada csak fele tandíjat fizet


BTK_befuto_program2- A szegedi kommunikáció szakon jóval többről van szó, mint újságíró képzésről. Az itt végzettek nem csak az írott és elektronikus sajtóban, hanem a kommunikációs munka sokféle területén kamatoztathatják tudásukat – mondta Szajbély Mihály dékán. Hozzátette: a kommunikáció szak 2013-ban komoly krízisbe került egész Magyarországon, ami az állami finanszírozás megvonását és nagyon magas bejutási pontszámot eredményezett, így a hallgatók többsége önköltséges illetve költségtérítéses formában végezheti tanulmányait, ami nagy anyagi terhet jelent.


A dékán kiemelte: a szegedi bölcsész karon végzett komoly marketing munkának és a képzés mögött álló lehetőségek újragondolásának köszönhető, hogy nem kellett megszűntetni az SZTE-n a média szakosok képzését. Jelenleg 30-40 alapszakos hallgató tanul kommunikáció szakon, a hallgatók körülbelül egyharmada fele tandíjat fizet. Ez a Befutó gyakornoki lehetőségnek és a tanszék tandíjfelező programjának köszönhetően. - Ez komoly segítséget jelent a tanulás finanszírozásában, másrészt járulékos haszna is van. A hallgatók korán kikerülnek a munkaerőpiacra, konkrét élethelyzetekkel, munkakörülményekkel ismerkednek meg. Jóval alaposabb gyakorlati képzésben vesznek részt, ami a későbbi elhelyezkedési lehetőségeiket is növeli – fogalmazott a dékán.


Kommunikáció a turizmusban


Második alkalommal vesz részt a gyakornoki program a Tourinform Szeged. Ács Szilva ügyvezető igazgatótól megtudtuk: a náluk dolgozó hallgatóról nagyon jó tapasztalataik vannak, akivel a közösségi oldalak és az online kommunikáció területén dolgoznak együtt. Emellett a program a cég számára is sok újdonságot nyújtott.


BTK_befuto_program1Stampf Mariann, a Móra Tourist ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy Mórahalom, mint egy dinamikusan fejlődő város, a turizmus területén is nyitott az újításra. – Az a friss tudás, amit egy hallgató az egyetemről hoz magával beleilleszkedik a város fejlődési irányvonalaiba. A helyi szervezet jelenleg fejleszti önálló honlapját. Ebbe a munkába, valamint online és közösségi felületeken való kommunikációba kívánnak egyetemi hallgatót bevonni.



A helyi televízió és napilap is várja a gyakornokokat


Két gyakornoki helyet alapított a szegedi városi televízió: szerkesztő riporteri- műsorvezetői és vágó-operatői gyakornoki pozíciót – tájékoztatott Kozó Attila, a Szeged Televízió főszerkesztője. - A gyakornoki program kölcsönös előnyökről szól, a foglalkoztató és a gyakornok is megtalálja a hasznát. Czapovits Vica, Szabados Ági, Berényi Attila, Arató László és Kéri Barna is a városi televíziónál kezdte megtanulni a szakma gyakorlati alapjait – mondta.


- A Délmagyarország szerkesztőségében dolgozók körülbelül 60-70%-a a szegedi kommunikációs tanszékről került ki, ami egy erős kapcsolatot jelent a két szervezet között. Harmadik alkalommal várunk jelentkezőket, a második pályázási ciklusban annyira talpraesett és felkészült hallgatók pályáztak, hogy nem csak a nyertest, hanem további tehetséges hallgatókat sikerült bevonnunk a szerkesztőségi munkába – mondta Hollósi Zsolt, a Délmagyarország rovatvezetője. Hozzátette: a közös munka nagyon sikeres, gyümölcsöző, a kapcsolat kölcsönösen előnyös. A hallgatókkal közösen próbálják megtalálni a fejlődési lehetőségeket, az új technológiák bevezetésének módjait.


BTK_befuto_program3


Új belépő a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


Új belépő a programba a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Martonosi János kommunikációs munkatárstól megtudtuk: a kamarán belül szerteágazó és sokrétű a kommunikációs munka. A kiválasztott gyakornok az online és offline kommunikáció mellett sajtótájékoztatók szervezésébe, honlap fejlesztésbe is bekapcsolódhat. A pályázótól motiváltságot, tájékozottságot várnak el, cserébe izgalmas és sok tapasztalattal járó munkát kínálnak.


A hallgatóknak szóló részletes gyakornoki felhívások itt elérhetők.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.