SZTE Info

kiemelt_BTK_befuto_program

Ki lesz a Befutó? Fizetett gyakornoki program kommunikáció szakosoknak

Folytatódik a Befutó névvel indított gyakornoki program az SZTE Kommunikáció – és Médiatudományi Tanszékén. Idén hét szervezet – turisztikai, telekommunikációs cégek és médiavállalkozások – biztosít fizetett gyakornoki helyet a szegedi hallgatóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE BTK Kommunikáció Tanszéke az országban egyedülálló módon támogatja hallgatóit: ösztöndíjrendszere mellett a gyakorlatorientált képzést támogató Befutó programmal biztosít fizetett gyakornoki lehetőségeket a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért hallgatóknak. A programban a 2016/2017-es tanévben hét partner vesz részt: Auris Hotel Szeged, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Délmagyarország, Magyar Telekom, Móra Tourist, Tourinform Szeged és a Szeged Televízió.


A gyakornoki helyekről, a hallgatók által elvégezhető munkáról május 17-én, kedden tartottak sajtótájékoztatót az SZTE Bölcsészettudományi Karán.


A hallgatók egyharmada csak fele tandíjat fizet


BTK_befuto_program2- A szegedi kommunikáció szakon jóval többről van szó, mint újságíró képzésről. Az itt végzettek nem csak az írott és elektronikus sajtóban, hanem a kommunikációs munka sokféle területén kamatoztathatják tudásukat – mondta Szajbély Mihály dékán. Hozzátette: a kommunikáció szak 2013-ban komoly krízisbe került egész Magyarországon, ami az állami finanszírozás megvonását és nagyon magas bejutási pontszámot eredményezett, így a hallgatók többsége önköltséges illetve költségtérítéses formában végezheti tanulmányait, ami nagy anyagi terhet jelent.


A dékán kiemelte: a szegedi bölcsész karon végzett komoly marketing munkának és a képzés mögött álló lehetőségek újragondolásának köszönhető, hogy nem kellett megszűntetni az SZTE-n a média szakosok képzését. Jelenleg 30-40 alapszakos hallgató tanul kommunikáció szakon, a hallgatók körülbelül egyharmada fele tandíjat fizet. Ez a Befutó gyakornoki lehetőségnek és a tanszék tandíjfelező programjának köszönhetően. - Ez komoly segítséget jelent a tanulás finanszírozásában, másrészt járulékos haszna is van. A hallgatók korán kikerülnek a munkaerőpiacra, konkrét élethelyzetekkel, munkakörülményekkel ismerkednek meg. Jóval alaposabb gyakorlati képzésben vesznek részt, ami a későbbi elhelyezkedési lehetőségeiket is növeli – fogalmazott a dékán.


Kommunikáció a turizmusban


Második alkalommal vesz részt a gyakornoki program a Tourinform Szeged. Ács Szilva ügyvezető igazgatótól megtudtuk: a náluk dolgozó hallgatóról nagyon jó tapasztalataik vannak, akivel a közösségi oldalak és az online kommunikáció területén dolgoznak együtt. Emellett a program a cég számára is sok újdonságot nyújtott.


BTK_befuto_program1Stampf Mariann, a Móra Tourist ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy Mórahalom, mint egy dinamikusan fejlődő város, a turizmus területén is nyitott az újításra. – Az a friss tudás, amit egy hallgató az egyetemről hoz magával beleilleszkedik a város fejlődési irányvonalaiba. A helyi szervezet jelenleg fejleszti önálló honlapját. Ebbe a munkába, valamint online és közösségi felületeken való kommunikációba kívánnak egyetemi hallgatót bevonni.A helyi televízió és napilap is várja a gyakornokokat


Két gyakornoki helyet alapított a szegedi városi televízió: szerkesztő riporteri- műsorvezetői és vágó-operatői gyakornoki pozíciót – tájékoztatott Kozó Attila, a Szeged Televízió főszerkesztője. - A gyakornoki program kölcsönös előnyökről szól, a foglalkoztató és a gyakornok is megtalálja a hasznát. Czapovits Vica, Szabados Ági, Berényi Attila, Arató László és Kéri Barna is a városi televíziónál kezdte megtanulni a szakma gyakorlati alapjait – mondta.


- A Délmagyarország szerkesztőségében dolgozók körülbelül 60-70%-a a szegedi kommunikációs tanszékről került ki, ami egy erős kapcsolatot jelent a két szervezet között. Harmadik alkalommal várunk jelentkezőket, a második pályázási ciklusban annyira talpraesett és felkészült hallgatók pályáztak, hogy nem csak a nyertest, hanem további tehetséges hallgatókat sikerült bevonnunk a szerkesztőségi munkába – mondta Hollósi Zsolt, a Délmagyarország rovatvezetője. Hozzátette: a közös munka nagyon sikeres, gyümölcsöző, a kapcsolat kölcsönösen előnyös. A hallgatókkal közösen próbálják megtalálni a fejlődési lehetőségeket, az új technológiák bevezetésének módjait.


BTK_befuto_program3


Új belépő a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


Új belépő a programba a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Martonosi János kommunikációs munkatárstól megtudtuk: a kamarán belül szerteágazó és sokrétű a kommunikációs munka. A kiválasztott gyakornok az online és offline kommunikáció mellett sajtótájékoztatók szervezésébe, honlap fejlesztésbe is bekapcsolódhat. A pályázótól motiváltságot, tájékozottságot várnak el, cserébe izgalmas és sok tapasztalattal járó munkát kínálnak.


A hallgatóknak szóló részletes gyakornoki felhívások itt elérhetők.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.