SZTE Info

Perspektivák

Nemzetközi fogorvostudományi konferencia az SZTE-n

Május 5-7. között Szegeden rendezték meg a Perspektívák a Paro-Implantológiában és a Komprehenzív Fogászatban konferenciát és a Magyar Fogorvosok Egyesületének Vándorgyűlését. A kongresszuson a fogászati szakma világhírű külföldi előadói és elismert magyar szakemberek mutatták be legújabb kutatási eredményeiket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvény egyedülálló lehetőséget teremtett a tudományos diszkusszióra és tapasztalatcserére elismert nemzetközi előadók és hazai szakemberek részvételével. A konferencia előtti napon hands-on kurzusok és szimpóziumok biztosították az érdeklődők számára az elméleti és gyakorlati tudásuk gyarapodását. A fogorvosok mellett legközelebbi munkatársaik, az asszisztensek és dentálhigiénikusok is lehetőséget kaptak tudásuk elmélyítésére.


Magyarország legnagyobb fogászati konferenciája


Magyarország legnagyobb fogászkonferenciájára mintegy 550 résztvevő regisztrált, a hazai szakemberek mellett – többek között – Ausztriából, Angliából, Amerikából és Svájcból is érkeztek vendégek- tudtuk meg Prof. Dr. Nagy Katalintól, az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettesétől. Prof. Dr. Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke elmondta: a több, mint 500 résztvevő igen jelentős szám a fogász szakmát tekintve. Az idei találkozó különlegessége, hogy a Magyar Fogorvosok Egyesületének Vándorgyűlését is Szegeden rendezték, így a kongresszuson a szakma legkiválóbb külföldi képviselői mellett a magyar szakemberek is bemutathatták tudományos eredményeiket.


A rektorhelyettes hozzátette: Magyarországon magas színvonalú fogorvos-képzés zajlik, amely bármely ország képzésével vetekedhet. A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán évente körülbelül 40 magyar és 15-20 angol nyelvű képzésben részt vevő fogorvos végez. A magyar szakemberek külföldön is nagyon keresettek, de arra törekszünk, hogy a végzettek Magyarországon találjanak munkahelyet – fogalmazott.


Együttműködés Magyarország és a Dél-afrikai Köztársaság között


Johann MarxMásodik alkalommal járt Szegeden Johann Marx, a Dél-afrikai Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. - A magyar fogorvosképzés és a magyar fogorvosok kiváló hírnévnek örvendenek világszerte – fogalmazott a diplomata. Hozzátette: a nagykövetség célja, hogy a magyar és a dél-afrikai felsőoktatási intézmények közötti együttműködéseket elősegítse, jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a két ország közötti csereprogramok kapcsán. Johann Marx hangsúlyozta a magyar és a dél-afrikai intézmények között sikeres együttműködést jól mutatja, hogy a kongresszusra előadóként felkért Howard Gluckman is a Dél-afrikai Köztársaságból érkezett.


Világhírű előadók és kiállító cégek


A konferencia során közel 50, a fogászati szakma valamely területéhez kapcsolódó cég várta az érdeklődőket, így például a Braun, az Alpha-Implant Kft., a Blend-a-med, a Dental Plus Kft., a Biohorizons Gmbh, az Orthosera Dental Kft., a Fejér-Fog Kft. és a TitánDent Kft.


A konferencián olyan világhírű külföldi szakemberek tartottak előadást, mint Howard Gluckman (Dél-Afrikai Köztársaság), Georg-Hubertus Nentwig (Németország), Niklaus P. Lang (Svájc), Norbert Cionca (Svájc), Anton Sculean (Svájc), Jean-Louis Giovannoli (Franciaország), Phoebus Madianos (Görögország) és Stefan Renvert (Svédország).


A rendezvény résztvevőit Prof. Dr. Kemény Lajos, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és Dr. Laczkóné Dr. Turzó Kinga, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja is köszöntötte.


Fogorvos_konferencia_2016.05.06.TIK
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Körmöczi pályadíj: a fiatal kutatók elismeréseK


A konferencia megnyitón adták át a Magyar Fogorvosok Egyesületének Körmöczi pályadíjait. Az elismerést 1973-ban alapították, a díjat olyan fiatal kutatók kapják, akik önálló, színvonalas tudományos munkán alapuló közleményt jelentettek meg a Fogorvosi Szemlében. A pályadíj első fokozatát Dr. Fráter Márk, Dr. Forster András, Jantyik Ádám, Dr. Braunitzer Gábor és Dr. Nagy Katalin nyerték Flexibilis és merev üvegszál megerősítésű intraradikuláris csapok törési ellenállásának in vitro összehasonlító vizsgálata című publikációjukért.


Második fokozatú elismerésben részesül Végh Dániel, Bányai Dorottya és Dr. Ujpál Márta szerzőpáros. Munkájuk címe: A diabetes mellitus előfordulási gyakoriságának változása a malignus szájüregi daganatos betegek körében hosszú távú összehasonlító vizsgálat alapján.


Megosztott harmadik fokozatú díjban részesültek: Dr. Szekeres Györgyi, Dr. Würsching Tamás, Dr. Nemes Júlia és Dr. Tóth Zsuzsanna A maxilla front régiójában elhelyezkedő nagy kiterjedésű radikuláris ciszta komplex ellátása munkájukért, valamint Dr. Nagy Zsolt, Dr. Nemes Júlia és Dr. Nyárasdy Ida Lokalizált agresszív paradontitisben szenvedő páciens komplett fogászati ellátása című publikációjukért.


A szegedi fogorvoslás története képekben


A konferencia kísérőprogramjaként „Közös a múltunk” címmel nyílt kiállítás a TIK Átriumában. A tárlat műtéti naplók, kezelési könyvek, szakkönyvek és a Délmagyarország napilap cikkein keresztül mutatja be a szegedi fog és szájbeteg klinika történetét. A kiállítást régi fogászati kezelőegységek és eszközök színesítik.

 

SZTEinfo –Gajzer Erzsébet

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.