SZTE Info

Perspektivák

Nemzetközi fogorvostudományi konferencia az SZTE-n

Május 5-7. között Szegeden rendezték meg a Perspektívák a Paro-Implantológiában és a Komprehenzív Fogászatban konferenciát és a Magyar Fogorvosok Egyesületének Vándorgyűlését. A kongresszuson a fogászati szakma világhírű külföldi előadói és elismert magyar szakemberek mutatták be legújabb kutatási eredményeiket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvény egyedülálló lehetőséget teremtett a tudományos diszkusszióra és tapasztalatcserére elismert nemzetközi előadók és hazai szakemberek részvételével. A konferencia előtti napon hands-on kurzusok és szimpóziumok biztosították az érdeklődők számára az elméleti és gyakorlati tudásuk gyarapodását. A fogorvosok mellett legközelebbi munkatársaik, az asszisztensek és dentálhigiénikusok is lehetőséget kaptak tudásuk elmélyítésére.


Magyarország legnagyobb fogászati konferenciája


Magyarország legnagyobb fogászkonferenciájára mintegy 550 résztvevő regisztrált, a hazai szakemberek mellett – többek között – Ausztriából, Angliából, Amerikából és Svájcból is érkeztek vendégek- tudtuk meg Prof. Dr. Nagy Katalintól, az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettesétől. Prof. Dr. Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke elmondta: a több, mint 500 résztvevő igen jelentős szám a fogász szakmát tekintve. Az idei találkozó különlegessége, hogy a Magyar Fogorvosok Egyesületének Vándorgyűlését is Szegeden rendezték, így a kongresszuson a szakma legkiválóbb külföldi képviselői mellett a magyar szakemberek is bemutathatták tudományos eredményeiket.


A rektorhelyettes hozzátette: Magyarországon magas színvonalú fogorvos-képzés zajlik, amely bármely ország képzésével vetekedhet. A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán évente körülbelül 40 magyar és 15-20 angol nyelvű képzésben részt vevő fogorvos végez. A magyar szakemberek külföldön is nagyon keresettek, de arra törekszünk, hogy a végzettek Magyarországon találjanak munkahelyet – fogalmazott.


Együttműködés Magyarország és a Dél-afrikai Köztársaság között


Johann MarxMásodik alkalommal járt Szegeden Johann Marx, a Dél-afrikai Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. - A magyar fogorvosképzés és a magyar fogorvosok kiváló hírnévnek örvendenek világszerte – fogalmazott a diplomata. Hozzátette: a nagykövetség célja, hogy a magyar és a dél-afrikai felsőoktatási intézmények közötti együttműködéseket elősegítse, jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a két ország közötti csereprogramok kapcsán. Johann Marx hangsúlyozta a magyar és a dél-afrikai intézmények között sikeres együttműködést jól mutatja, hogy a kongresszusra előadóként felkért Howard Gluckman is a Dél-afrikai Köztársaságból érkezett.


Világhírű előadók és kiállító cégek


A konferencia során közel 50, a fogászati szakma valamely területéhez kapcsolódó cég várta az érdeklődőket, így például a Braun, az Alpha-Implant Kft., a Blend-a-med, a Dental Plus Kft., a Biohorizons Gmbh, az Orthosera Dental Kft., a Fejér-Fog Kft. és a TitánDent Kft.


A konferencián olyan világhírű külföldi szakemberek tartottak előadást, mint Howard Gluckman (Dél-Afrikai Köztársaság), Georg-Hubertus Nentwig (Németország), Niklaus P. Lang (Svájc), Norbert Cionca (Svájc), Anton Sculean (Svájc), Jean-Louis Giovannoli (Franciaország), Phoebus Madianos (Görögország) és Stefan Renvert (Svédország).


A rendezvény résztvevőit Prof. Dr. Kemény Lajos, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és Dr. Laczkóné Dr. Turzó Kinga, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja is köszöntötte.


Fogorvos_konferencia_2016.05.06.TIK
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Körmöczi pályadíj: a fiatal kutatók elismeréseK


A konferencia megnyitón adták át a Magyar Fogorvosok Egyesületének Körmöczi pályadíjait. Az elismerést 1973-ban alapították, a díjat olyan fiatal kutatók kapják, akik önálló, színvonalas tudományos munkán alapuló közleményt jelentettek meg a Fogorvosi Szemlében. A pályadíj első fokozatát Dr. Fráter Márk, Dr. Forster András, Jantyik Ádám, Dr. Braunitzer Gábor és Dr. Nagy Katalin nyerték Flexibilis és merev üvegszál megerősítésű intraradikuláris csapok törési ellenállásának in vitro összehasonlító vizsgálata című publikációjukért.


Második fokozatú elismerésben részesül Végh Dániel, Bányai Dorottya és Dr. Ujpál Márta szerzőpáros. Munkájuk címe: A diabetes mellitus előfordulási gyakoriságának változása a malignus szájüregi daganatos betegek körében hosszú távú összehasonlító vizsgálat alapján.


Megosztott harmadik fokozatú díjban részesültek: Dr. Szekeres Györgyi, Dr. Würsching Tamás, Dr. Nemes Júlia és Dr. Tóth Zsuzsanna A maxilla front régiójában elhelyezkedő nagy kiterjedésű radikuláris ciszta komplex ellátása munkájukért, valamint Dr. Nagy Zsolt, Dr. Nemes Júlia és Dr. Nyárasdy Ida Lokalizált agresszív paradontitisben szenvedő páciens komplett fogászati ellátása című publikációjukért.


A szegedi fogorvoslás története képekben


A konferencia kísérőprogramjaként „Közös a múltunk” címmel nyílt kiállítás a TIK Átriumában. A tárlat műtéti naplók, kezelési könyvek, szakkönyvek és a Délmagyarország napilap cikkein keresztül mutatja be a szegedi fog és szájbeteg klinika történetét. A kiállítást régi fogászati kezelőegységek és eszközök színesítik.

 

SZTEinfo –Gajzer Erzsébet

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.