SZTE Info

kiemelt

A szakdolgozókat köszöntötték az Ápolók Nemzetközi Napján

Emlékplakettel és díszoklevéllel ismerték el az egészségügyi szakdolgozók munkáját az SZTE-n az Ápolók Nemzetközi Napján. A legjobb gyakorlóhely címet a Traumatológiai Klinika fekvőbeteg-ellátó osztályai nyerték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja az Ápolók Nemzetközi Napjának hagyományos megünneplésével ismeri el az egészségügyi szakdolgozók odaadó és nagy jelentőségű munkáját.


Az Ápolók Nemzetközi Napja május 12., Florence Nightingale brit ápolónő születésének emlékére. A már életében legendává vált, rendkívüli akaraterővel megáldott brit hölgy az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. Florence Nightingale nemcsak az ápolóképzés és az ápolás gyakorlatának megújítója volt, hanem a betegápolás etikai alapjainak megteremtője is, aki küzdött az ápolói hivatás képviselőiért.


"Nincs nehezebb és magasztosabb munka, mint beteg embert ápolni."


A május 19-i ünnepségen Prof. Dr. Martinek Tamás az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese köszöntőjében a brit ápolónő szavait idézte: "Az ápolónő legyen józan, becsületes és megvesztegethetetlen. Legyen igazmondó és megbízható. Legyen pillanatra pontos és hajszálig rendes. Gyorskezű, de nem kapkodó. Szelíd, de nem lassú. Nyájas, de nem fecsegő. Tapintatos, de sohasem tétovázó. Legyen derűs és bizakodó, tiszta saját személyében és tisztaságot teremtő a beteg körül. Legyen szíves és szolgálatra kész, a betegekre gondoljon és nem önmagára.” A rektorhelyettes hangsúlyozta: az idézet szavai nagyon szigorú normát szabnak, aminek az ápolóknak minden nap meg kell felelniük. A szakdolgozók figyelmüket mindennap a betegek felé fordítják, az ápolók napján azonban ők kerülnek a figyelem középpontjába.


Prof. Dr. Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke azt emelte ki, hogy nincs nehezebb és magasztosabb munka, mint beteg embert ápolni. Az ápolók és ápolónők mindent odaadnak az ápolás érdekében. A betegeket és az orvosokat egyaránt segítik a járó beteg ellátásától kezdve, a műtéti munkán át egészen az otthoni ápolásig. – Önök nélkül nem megy a világ, nem működik a Klinikai Központ európai színvonalú betegellátása – mondta.


"A sikerem titka abban rejlik, hogy soha nem adtam fel semmit, és nem kerestem a kifogásokat." – idézte Florence Nightingale szavait Balogh Dénes, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ főápolója. Hozzátette: az ápolók munkája a kitartásról, a hűségről és a hivatástudatról szól. – Azt kívánom, hogy rádöbbenjen végre a magyar társadalom, hogy soha ilyen sokat nem köszönhetett ilyen keveseknek – fogalmazott.


A nagy jelentőségű munka elismerése


A Klinikai Központ minden évben oklevéllel ismeri el az egészségügyi szakdolgozók munkáját. Idén 29 nyugállományba vonuló munkatárs részesült elismerésben. Oklevelet kaptak az aktív és kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársak is. Kiváló ápoló kitüntető címben részesült Ignáczné Hepp Krisztina, a II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ Invazív Kardiológiai Részleg munkatársának. A kiváló szakoktató kitüntető címet Dr. Szabóné Bálint Ágnes, egyetemi okleveles ápoló, az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás munkatársa kapta.


A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban gyakorlatot teljesítő hallgatók minden tanév végén anonim tanulói elégedettségi kérdőívet töltenek ki. A hallgatói vélemények alapján a 2015/2016-os tanévben a Klinikai Központ legjobb gyakorlóterülete minősítést a Traumatológiai Klinika fekvőbeteg-ellátó osztályai nyerték el.


Apolok_napja_2016.05.19.BA
Az eseményen készült képgaléria megtekinthető itt.


Az ápolók jelentik az erőt az egészségügy rugalmas ellenállási képességének növelésében


Az ápolók mindennapi munkájuk során változó elvárásokkal és sokasodó feladatokkal néznek szembe, hiszen az ápolás mellett oktatási, adminisztrációs feladatokat is ellátnak – mondta Dr. Csabai Márta, az SZTE BTK Pszichológiai Intézet munkatársa. Kiemelte: az ápolók jelentik az erőt az egészségügy rezilienciájának növelésében. A reziliencia rugalmas ellenállási és alkalmazkodási képességet jelent, az a készség, amellyel az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti jó állapotát nehéz élethelyzetek átélése után.


Az Amerikai Egyesült Államokban készült felmérés szerint, amelyet 3500 intenzív osztályos ápolóval végeztek, az ápolók 80%-a mutatta a kiégés kisebb- nagyobb jeleit. Ugyanakkor a megkérdezettek 22%-nál magas reziliencia pontszámot mértek. Ezek az ápolók nagyobb munkakedvről, kevesebb stresszről számoltak be. Egy másik amerikai felmérés szerint azokban a kórházakban, ahol 30%-kal csökkentették az ápolók kiégési szintjét, jelentősen csökkent a kórházi fertőzések és műtét utáni komplikációk száma. Mindez jelentős költségcsökkenést is eredményezett – tudtuk meg.


Dr. Csabai Márta hangsúlyozta: egy szervezet csak akkor lehet reziliens ha a tagjai is azok. Ezért fontos, hogy mindenki keresse magában a lehetőségeket. A reziliencia összetevője például az érzelemszabályozás, az empátia, az optimizmus és az énhatékonyság is. A reziliencia a fiatal kollégák támogatásával, a pozitív érzelmek keresésével és megosztásával, és pozitív szakmai kapcsolatok építésével is fejleszthető – összegezte.


 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.