SZTE Info

kiemelt

A szakdolgozókat köszöntötték az Ápolók Nemzetközi Napján

Emlékplakettel és díszoklevéllel ismerték el az egészségügyi szakdolgozók munkáját az SZTE-n az Ápolók Nemzetközi Napján. A legjobb gyakorlóhely címet a Traumatológiai Klinika fekvőbeteg-ellátó osztályai nyerték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja az Ápolók Nemzetközi Napjának hagyományos megünneplésével ismeri el az egészségügyi szakdolgozók odaadó és nagy jelentőségű munkáját.


Az Ápolók Nemzetközi Napja május 12., Florence Nightingale brit ápolónő születésének emlékére. A már életében legendává vált, rendkívüli akaraterővel megáldott brit hölgy az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. Florence Nightingale nemcsak az ápolóképzés és az ápolás gyakorlatának megújítója volt, hanem a betegápolás etikai alapjainak megteremtője is, aki küzdött az ápolói hivatás képviselőiért.


"Nincs nehezebb és magasztosabb munka, mint beteg embert ápolni."


A május 19-i ünnepségen Prof. Dr. Martinek Tamás az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese köszöntőjében a brit ápolónő szavait idézte: "Az ápolónő legyen józan, becsületes és megvesztegethetetlen. Legyen igazmondó és megbízható. Legyen pillanatra pontos és hajszálig rendes. Gyorskezű, de nem kapkodó. Szelíd, de nem lassú. Nyájas, de nem fecsegő. Tapintatos, de sohasem tétovázó. Legyen derűs és bizakodó, tiszta saját személyében és tisztaságot teremtő a beteg körül. Legyen szíves és szolgálatra kész, a betegekre gondoljon és nem önmagára.” A rektorhelyettes hangsúlyozta: az idézet szavai nagyon szigorú normát szabnak, aminek az ápolóknak minden nap meg kell felelniük. A szakdolgozók figyelmüket mindennap a betegek felé fordítják, az ápolók napján azonban ők kerülnek a figyelem középpontjába.


Prof. Dr. Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke azt emelte ki, hogy nincs nehezebb és magasztosabb munka, mint beteg embert ápolni. Az ápolók és ápolónők mindent odaadnak az ápolás érdekében. A betegeket és az orvosokat egyaránt segítik a járó beteg ellátásától kezdve, a műtéti munkán át egészen az otthoni ápolásig. – Önök nélkül nem megy a világ, nem működik a Klinikai Központ európai színvonalú betegellátása – mondta.


"A sikerem titka abban rejlik, hogy soha nem adtam fel semmit, és nem kerestem a kifogásokat." – idézte Florence Nightingale szavait Balogh Dénes, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ főápolója. Hozzátette: az ápolók munkája a kitartásról, a hűségről és a hivatástudatról szól. – Azt kívánom, hogy rádöbbenjen végre a magyar társadalom, hogy soha ilyen sokat nem köszönhetett ilyen keveseknek – fogalmazott.


A nagy jelentőségű munka elismerése


A Klinikai Központ minden évben oklevéllel ismeri el az egészségügyi szakdolgozók munkáját. Idén 29 nyugállományba vonuló munkatárs részesült elismerésben. Oklevelet kaptak az aktív és kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársak is. Kiváló ápoló kitüntető címben részesült Ignáczné Hepp Krisztina, a II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ Invazív Kardiológiai Részleg munkatársának. A kiváló szakoktató kitüntető címet Dr. Szabóné Bálint Ágnes, egyetemi okleveles ápoló, az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás munkatársa kapta.


A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban gyakorlatot teljesítő hallgatók minden tanév végén anonim tanulói elégedettségi kérdőívet töltenek ki. A hallgatói vélemények alapján a 2015/2016-os tanévben a Klinikai Központ legjobb gyakorlóterülete minősítést a Traumatológiai Klinika fekvőbeteg-ellátó osztályai nyerték el.


Apolok_napja_2016.05.19.BA
Az eseményen készült képgaléria megtekinthető itt.


Az ápolók jelentik az erőt az egészségügy rugalmas ellenállási képességének növelésében


Az ápolók mindennapi munkájuk során változó elvárásokkal és sokasodó feladatokkal néznek szembe, hiszen az ápolás mellett oktatási, adminisztrációs feladatokat is ellátnak – mondta Dr. Csabai Márta, az SZTE BTK Pszichológiai Intézet munkatársa. Kiemelte: az ápolók jelentik az erőt az egészségügy rezilienciájának növelésében. A reziliencia rugalmas ellenállási és alkalmazkodási képességet jelent, az a készség, amellyel az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti jó állapotát nehéz élethelyzetek átélése után.


Az Amerikai Egyesült Államokban készült felmérés szerint, amelyet 3500 intenzív osztályos ápolóval végeztek, az ápolók 80%-a mutatta a kiégés kisebb- nagyobb jeleit. Ugyanakkor a megkérdezettek 22%-nál magas reziliencia pontszámot mértek. Ezek az ápolók nagyobb munkakedvről, kevesebb stresszről számoltak be. Egy másik amerikai felmérés szerint azokban a kórházakban, ahol 30%-kal csökkentették az ápolók kiégési szintjét, jelentősen csökkent a kórházi fertőzések és műtét utáni komplikációk száma. Mindez jelentős költségcsökkenést is eredményezett – tudtuk meg.


Dr. Csabai Márta hangsúlyozta: egy szervezet csak akkor lehet reziliens ha a tagjai is azok. Ezért fontos, hogy mindenki keresse magában a lehetőségeket. A reziliencia összetevője például az érzelemszabályozás, az empátia, az optimizmus és az énhatékonyság is. A reziliencia a fiatal kollégák támogatásával, a pozitív érzelmek keresésével és megosztásával, és pozitív szakmai kapcsolatok építésével is fejleszthető – összegezte.


 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.