SZTE Info

kiemelt

A szakdolgozókat köszöntötték az Ápolók Nemzetközi Napján

Emlékplakettel és díszoklevéllel ismerték el az egészségügyi szakdolgozók munkáját az SZTE-n az Ápolók Nemzetközi Napján. A legjobb gyakorlóhely címet a Traumatológiai Klinika fekvőbeteg-ellátó osztályai nyerték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja az Ápolók Nemzetközi Napjának hagyományos megünneplésével ismeri el az egészségügyi szakdolgozók odaadó és nagy jelentőségű munkáját.


Az Ápolók Nemzetközi Napja május 12., Florence Nightingale brit ápolónő születésének emlékére. A már életében legendává vált, rendkívüli akaraterővel megáldott brit hölgy az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. Florence Nightingale nemcsak az ápolóképzés és az ápolás gyakorlatának megújítója volt, hanem a betegápolás etikai alapjainak megteremtője is, aki küzdött az ápolói hivatás képviselőiért.


"Nincs nehezebb és magasztosabb munka, mint beteg embert ápolni."


A május 19-i ünnepségen Prof. Dr. Martinek Tamás az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese köszöntőjében a brit ápolónő szavait idézte: "Az ápolónő legyen józan, becsületes és megvesztegethetetlen. Legyen igazmondó és megbízható. Legyen pillanatra pontos és hajszálig rendes. Gyorskezű, de nem kapkodó. Szelíd, de nem lassú. Nyájas, de nem fecsegő. Tapintatos, de sohasem tétovázó. Legyen derűs és bizakodó, tiszta saját személyében és tisztaságot teremtő a beteg körül. Legyen szíves és szolgálatra kész, a betegekre gondoljon és nem önmagára.” A rektorhelyettes hangsúlyozta: az idézet szavai nagyon szigorú normát szabnak, aminek az ápolóknak minden nap meg kell felelniük. A szakdolgozók figyelmüket mindennap a betegek felé fordítják, az ápolók napján azonban ők kerülnek a figyelem középpontjába.


Prof. Dr. Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke azt emelte ki, hogy nincs nehezebb és magasztosabb munka, mint beteg embert ápolni. Az ápolók és ápolónők mindent odaadnak az ápolás érdekében. A betegeket és az orvosokat egyaránt segítik a járó beteg ellátásától kezdve, a műtéti munkán át egészen az otthoni ápolásig. – Önök nélkül nem megy a világ, nem működik a Klinikai Központ európai színvonalú betegellátása – mondta.


"A sikerem titka abban rejlik, hogy soha nem adtam fel semmit, és nem kerestem a kifogásokat." – idézte Florence Nightingale szavait Balogh Dénes, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ főápolója. Hozzátette: az ápolók munkája a kitartásról, a hűségről és a hivatástudatról szól. – Azt kívánom, hogy rádöbbenjen végre a magyar társadalom, hogy soha ilyen sokat nem köszönhetett ilyen keveseknek – fogalmazott.


A nagy jelentőségű munka elismerése


A Klinikai Központ minden évben oklevéllel ismeri el az egészségügyi szakdolgozók munkáját. Idén 29 nyugállományba vonuló munkatárs részesült elismerésben. Oklevelet kaptak az aktív és kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársak is. Kiváló ápoló kitüntető címben részesült Ignáczné Hepp Krisztina, a II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ Invazív Kardiológiai Részleg munkatársának. A kiváló szakoktató kitüntető címet Dr. Szabóné Bálint Ágnes, egyetemi okleveles ápoló, az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás munkatársa kapta.


A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban gyakorlatot teljesítő hallgatók minden tanév végén anonim tanulói elégedettségi kérdőívet töltenek ki. A hallgatói vélemények alapján a 2015/2016-os tanévben a Klinikai Központ legjobb gyakorlóterülete minősítést a Traumatológiai Klinika fekvőbeteg-ellátó osztályai nyerték el.


Apolok_napja_2016.05.19.BA
Az eseményen készült képgaléria megtekinthető itt.


Az ápolók jelentik az erőt az egészségügy rugalmas ellenállási képességének növelésében


Az ápolók mindennapi munkájuk során változó elvárásokkal és sokasodó feladatokkal néznek szembe, hiszen az ápolás mellett oktatási, adminisztrációs feladatokat is ellátnak – mondta Dr. Csabai Márta, az SZTE BTK Pszichológiai Intézet munkatársa. Kiemelte: az ápolók jelentik az erőt az egészségügy rezilienciájának növelésében. A reziliencia rugalmas ellenállási és alkalmazkodási képességet jelent, az a készség, amellyel az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti jó állapotát nehéz élethelyzetek átélése után.


Az Amerikai Egyesült Államokban készült felmérés szerint, amelyet 3500 intenzív osztályos ápolóval végeztek, az ápolók 80%-a mutatta a kiégés kisebb- nagyobb jeleit. Ugyanakkor a megkérdezettek 22%-nál magas reziliencia pontszámot mértek. Ezek az ápolók nagyobb munkakedvről, kevesebb stresszről számoltak be. Egy másik amerikai felmérés szerint azokban a kórházakban, ahol 30%-kal csökkentették az ápolók kiégési szintjét, jelentősen csökkent a kórházi fertőzések és műtét utáni komplikációk száma. Mindez jelentős költségcsökkenést is eredményezett – tudtuk meg.


Dr. Csabai Márta hangsúlyozta: egy szervezet csak akkor lehet reziliens ha a tagjai is azok. Ezért fontos, hogy mindenki keresse magában a lehetőségeket. A reziliencia összetevője például az érzelemszabályozás, az empátia, az optimizmus és az énhatékonyság is. A reziliencia a fiatal kollégák támogatásával, a pozitív érzelmek keresésével és megosztásával, és pozitív szakmai kapcsolatok építésével is fejleszthető – összegezte.


 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 23.
  10:00 - 16:00
  A látogatók megismerkedhetnek a Füvészkert új, rovarfogó növényeket bemutató gyűjteményével. A húsevő, vagy rovaremésztő növények a világ minden táján élnek, közös jellemzőjük, hogy tápanyagszükségletüket állati eredetű forrásból egészítik ki. A rovarok, vagy kisebb békák, gyíkok, esetleg kisemlősök elfogására a levelük módosult fondorlatos szerkezetű csapdákká. Ezekkel a különös lényekkel lehet testközelből is megismerkedni a tematikus napon.
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • október 3.
  10:00 - 18:00