SZTE Info

Újabb bravúros műtét a szegedi egyetem fül-orr-gégészeti klinikáján

Egy láthatatlan, hallást segítő készüléket ültettek be egy páciensbe a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán pénteken. A műtét fontosságát és szakmai jelentőségét jelzi, hogy a pénteki beavatkozásra külföldi szakértők is érkeztek. Az intézetet igazgató Dr. Rovó László professzor az első ilyen beavatkozást novemberben végezte, akkor egy monori édesanyát műtöttek meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közép-Európában először a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján vált elérhetővé az a műtéti beavatkozás, aminek segítségével a halláskárosodott betegek minden korábbinál jobb hallásminőséghez juthatnak – vagyis gyakorlatilag minden, addig nem hallott hangot, zajt, neszt képesek hallani.

 

A második ilyen műtétet pénteken végezte el Dr. Rovó László professzor, ezúttal egy 1947-ben született férfi középfülébe ültették be a hallókészüléket.

 

Míg a műtét folyt, a sajtó találkozhatott azzal a móri édesanyával is, aki elsőként kapta meg a hallást javító eszközt. Untiné Góczán Ágnes 12 évesen, néhány hónap alatt veszítette el a hallását. Akkor hallókészüléket kapott. Tavaly az audiológusa küldte Szegedre Rovó professzorhoz, aki az alapos kivizsgálást követően javasolta neki az implantátum beültetését, amire tavaly novemberben került sor.

 

Ezek az eszközök akusztikus elven működnek, vagyis a hangot mechanikus rezgéssé alakítja, így továbbítja azokat. Ezek az implantátumok gyakorlatilag utánozzák a középfül mechanikai funkcióját. A Cochler Carina rendszer bőr alá beültetett mikrofonja összegyűjti a hangokat, és vezetéken továbbítja az implantátumba, amely feldolgozza a hangot, és továbbítja a mikro-jelátalakító fel. A mikro-jelátalakító ezt az analóg elektromos jelet mechanikai rezgéssé alakítva továbbítja a hallócsontokhoz. Eddig a szakszerű magyarázat. De hogy hogyan néz ki mindez a valóságban? Untiné Góczán Ágnes azt mondta: amikor a műtéti seb teljes gyógyulása után, 83 nappal később aktiválták a készüléket, egy egészen más világ nyílt meg előtte.


fullmutet- Hallom a lépteket, a sóhajokat, az apró nevetéseket, azt, ha valaki rág vagy nyel. Hallom fogmosáskor a fogkefe hangját. Ezeket korábban nem hallottam. Voltak fura hangok is, például az első tüsszentésnél nagyon meglepődtem. Most már mindent hallok, ráadásul a készüléknek köszönhetően már nem kell szájról olvasnom. Sőt, a noteszemet is elraktuk emlékben: korábban abba írta le a lányom, a férjem, ha nem tudtam szájról leolvasni, hogy mit mondtak nekem - mesélte az anyuka.

 

A betegek életminőségét teljes egészében megváltoztatja a szegedi egyetem klinikáján beültetett eszköz. Ágnes arra a kérdésre, hogy neki melyik hang hiányzott leginkább korábban, meghatottan azt mondta: „a családomé”. A lánya és a férje hangját a hagyományos hallókészülékkel távolról, egészen másképp hallotta, mint most.

 

A második pácienst, egy 51 esztendős férfit pénteken délelőtt műtötték meg, akinek a móri édesanyához hasonló, 50-60 decibel körüli, idegi eredetű halláskárosodása van. A műtét fontosságát és szakmai jelentőségét jelzi, hogy a pénteki beavatkozásra külföldi szakértők is érkeztek a szegedi egyetemhez tartozó egészségügyi intézménybe. A beavatkozás teljes költségét az OEP finanszírozza.


SZTEinfo- Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 21.
  10:00 - 14:00