SZTE Info

Kiemelt_Robert_Jan_Smits

Az Európai Bizottság kutatásfejlesztési főigazgatója Szegeden

Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság Kutatási-Innovációs Főigazgatóságának vezetője és Dr. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke Dr. Szabó Gáborral a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorával és kutatókkal tanácskozott a városban futó tudományos programokról és fejlesztési tervekről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megbeszélésen Dr. Szabó Gábor ismertette a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tevékenységét, az intézetekben folyó tudományos munkát. Az SZTE rektora az egyetem kiemelt kutatási területei között említette többek között a neurobiológiát, a klinikai farmakológiát, a molekuláris biológiát, a nanotechnológiát, a szoftverfejlesztést és a biotechnológiát is, hozzátéve: a kutatások számos területen összhangban vannak a Szegeden épülő ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrásban tervezett kísérletekkel. A két intézmény közötti összefogás tudományos együttműködésekben, képzési programokban is megnyilvánul. Szintén a szegedi egyetem kiemelt stratégiai partnereként beszélt az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjáról. A két tudományos műhely számos tudományterületen működik együtt, 80 közös PhD hallgatót foglalkoztat – mondta el Dr. Szabó Gábor.


_MG_5769


A rektor előadását követően Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság Kutatási-Innovációs Főigazgatóságának vezetője és Dr. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatóival találkozott, akik a hazai kutatási pályázatokon és az Európai Kutatási Tanács pályázatain egyaránt sikerrel szerepelnek. Az ösztöndíjasok ismertették kutatási területüket, beszámoltak tapasztalataikról. A beszélgetésen szó esett a hazai és külföldi kutatóhelyek közötti együttműködésekről, a külföldön dolgozó magyar kutatók hazacsábításának kihívásairól, valamint a tudományos munka finanszírozásának lehetőségeiről.


- A versenyképes európai gazdaság ereje a kutatásba és innovációba való befektetésben rejlik, ezért az Európai Unió stratégiájában ez a terület kiemelt helyen szerepel – hangsúlyozta a megbeszélésen Robert-Jan Smits.


Robert-Jan_Smits_Szegeden_
A látogatáson készült képek megtekinthetőek itt:


A kutatóhelyek összefogását támogatja a Horizont 2020 program úgynevezett Teaming akciója. Több hazai intézmény és az európai élettani kutatások integrálásában élenjáró németországi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (European Molecular Biology Laboratory, EMBL) összefogásának eredményeként valósul meg a HU-MOLMEDEX projekt – erről már Prof. Dr. Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet munkatársa beszélt. A molekuláris medicina magyar kiválósági központjának létrehozását célzó, és az NKFI Hivatal koordinálásával benyújtott projekt első körben több mint 150 millió forint uniós támogatást nyert el a Horizont 2020 program keretében. A konzorcium tagjai a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint a németországi European Molecular Biology Laboratory. A projekt elősegíti a tudományos műhelyek kutatási potenciáljának erősítését és az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazását a molekuláris medicina területén.


A délután folyamán a vendégek ellátogattak az ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) Szegeden épülő lézeres kutatóközpontjába is, ahol Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszámolója, majd az építkezés helyszínén tett látogatás alapján szereztek benyomást a projekt előrehaladásáról, illetve az infrastruktúra jövőbeli kutatási és innovációs lehetőségeiről.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.