SZTE Info

Kiemelt_Robert_Jan_Smits

Az Európai Bizottság kutatásfejlesztési főigazgatója Szegeden

Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság Kutatási-Innovációs Főigazgatóságának vezetője és Dr. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke Dr. Szabó Gáborral a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorával és kutatókkal tanácskozott a városban futó tudományos programokról és fejlesztési tervekről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megbeszélésen Dr. Szabó Gábor ismertette a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tevékenységét, az intézetekben folyó tudományos munkát. Az SZTE rektora az egyetem kiemelt kutatási területei között említette többek között a neurobiológiát, a klinikai farmakológiát, a molekuláris biológiát, a nanotechnológiát, a szoftverfejlesztést és a biotechnológiát is, hozzátéve: a kutatások számos területen összhangban vannak a Szegeden épülő ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrásban tervezett kísérletekkel. A két intézmény közötti összefogás tudományos együttműködésekben, képzési programokban is megnyilvánul. Szintén a szegedi egyetem kiemelt stratégiai partnereként beszélt az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjáról. A két tudományos műhely számos tudományterületen működik együtt, 80 közös PhD hallgatót foglalkoztat – mondta el Dr. Szabó Gábor.


_MG_5769


A rektor előadását követően Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság Kutatási-Innovációs Főigazgatóságának vezetője és Dr. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatóival találkozott, akik a hazai kutatási pályázatokon és az Európai Kutatási Tanács pályázatain egyaránt sikerrel szerepelnek. Az ösztöndíjasok ismertették kutatási területüket, beszámoltak tapasztalataikról. A beszélgetésen szó esett a hazai és külföldi kutatóhelyek közötti együttműködésekről, a külföldön dolgozó magyar kutatók hazacsábításának kihívásairól, valamint a tudományos munka finanszírozásának lehetőségeiről.


- A versenyképes európai gazdaság ereje a kutatásba és innovációba való befektetésben rejlik, ezért az Európai Unió stratégiájában ez a terület kiemelt helyen szerepel – hangsúlyozta a megbeszélésen Robert-Jan Smits.


Robert-Jan_Smits_Szegeden_
A látogatáson készült képek megtekinthetőek itt:


A kutatóhelyek összefogását támogatja a Horizont 2020 program úgynevezett Teaming akciója. Több hazai intézmény és az európai élettani kutatások integrálásában élenjáró németországi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (European Molecular Biology Laboratory, EMBL) összefogásának eredményeként valósul meg a HU-MOLMEDEX projekt – erről már Prof. Dr. Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet munkatársa beszélt. A molekuláris medicina magyar kiválósági központjának létrehozását célzó, és az NKFI Hivatal koordinálásával benyújtott projekt első körben több mint 150 millió forint uniós támogatást nyert el a Horizont 2020 program keretében. A konzorcium tagjai a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint a németországi European Molecular Biology Laboratory. A projekt elősegíti a tudományos műhelyek kutatási potenciáljának erősítését és az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazását a molekuláris medicina területén.


A délután folyamán a vendégek ellátogattak az ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) Szegeden épülő lézeres kutatóközpontjába is, ahol Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszámolója, majd az építkezés helyszínén tett látogatás alapján szereztek benyomást a projekt előrehaladásáról, illetve az infrastruktúra jövőbeli kutatási és innovációs lehetőségeiről.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja