SZTE Info

molino_konyvtari_ejszaka_2016

Az Óperencián innen és túl: a 2016. évi egyetemi Könyvtári Éjszaka a meséről szól

Mesekönyv adományozással máris be lehet kapcsolódni az egyetemi bibliotéka hagyományos élményszerző programjába. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár 2016. április 6-án este éjfélig nyitva tartva várja az olvasókat. A X. Könyvtári Éjszakáról a bibiliotéka főigazgató-helyettesét, Kokas Károlyt kérdeztük. Válaszainak lényege: „A mese rólad szól…”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Szélesre tárja kapuit ismét az SZTE Klebelsberg Könyvtár 2016.április 6-án 18 és 24 óra között. A X. Könyvtári Éjszaka előzményei közül mit emel ki?

– Az elmúlt évekbeli Könyvtári Éjszakákon hol időutazókként, hol térutazóként komplett világokba vittük el olvasóinkat. Volt itt ókor, lovagvilág, hippi korszak és krimi, mindegy is valójában… Amire vállalkoztunk az az, hogy szórakoztatva bejárjunk, belakjunk egy egész világot, egy tejes kort vagy témát, felfedezzünk valamit, amire egy éjszaka elég, s amely közös kedvencünk lehet… a vele való játék ugyanúgy, mint a róla szóló tudás. Így szórakozásban, élményben, de fejben is gyarapodva térhettünk haza éjfél után…

 

Miért éppen a mesére fókuszál a X. Könyvtári Éjszaka?

– Mert e témának nincs sem ideje, sem tere. Mert mindenben, mindenhol és mindenkor ott van velünk, az örök hozzánk-tartozó, a MESE.

 

Mi a mese? Miről szól majd a 2016. április 6-i az éjszaka az egyetemi könyvtárban?

A legkisebb többszörösről. A legrövidebb útról egymás között, a legnagyobb közös élményről, mindnyájunk gyermekkoráról. Hiszen félszavakból is értjük egymást. Próbáljuk csak elképézleni ezt a párbeszédet: én azt mondom Aladin, Te azt mondod csodalámpa, én azt mondom Piroska, Te azt mondod farkas… és ha mézeskalácsházat idézek, Te már látod magad előtt a szegény Jancsit és Juliskát, még talán a sütőlapátot is. Nem kell hosszan magyaráznunk a sárkányt sem, hogy hány feje is volt és könnyen közös képzeletünk lesz a legkisebb királyfi, a világszép királykisasszony. Ugye? No látod. Szerencséd, hogy öreganyámnak szólítottál!! J

 

Nagy a közös tudásunk a mesék birodalmáról. Milyen érdekességeket tudhat meg az, aki részt vesz a X. Könyvtári Éjszakán?

Nemcsak közös kulturális élményünk a mese, hanem megfejtése váró titkok tömkelege is. Honnan jönnek, csupa kitaláció mindez? Tudta, hogy az Óperencia az ausztriai Ober Enns tartomány emléke, a Bergengóciában pedig Bereg és Ung megye neve rejlik? Vagy hogy az üveghegyeken is túl az a jeges Alpokon is túl van?? És hogy a gazdag burkus királyfi az porosz lehetett valójában? … S még mennyi tudnivaló és érdekesség!!!

 

Mesemondóként szerzett diplomát az amerikai Bowling Green State University hallgatójaként a magyar Zalka Csenge Virág. Mesekutatóként vált ismertté Boldizsár Ildikó. A mesének mi a köze a tudományhoz?

A mese komoly dolog is egyben. „Mit nevetsz? A mese rólad szól, csak a név más.” mondja a bölcs Horatius. S egy mai bölcs, Vekerdy Tamás ehhez azt teszi hozzá, hogy „A mese nem elvezet a valóságtól, hanem odavezet hozzá...”. S innen gyorsan átevezhetünk az irodalom és aztán a pszichológia, s persze pedagógia forrásvidékére. Eszünkbe juthat a mesetipológia, hiszen a világon minden valaha volt és van és lesz az mesékben találja meg archetípusát, s a mese morfológiájából tudjuk, hogy a folklór egésze is meseközpontú. A világ mesés hely vagy mondhatnánk, világunk tele van mesékkel. Mesékkel, amelyek megmagyarázzák, hogyan működik és mi magunk hogyan működünk. Így nemcsak elandalít, kedves gyermekkori emlékként, hanem okosító szóval felfeslik belőle a dolgok magyarázata is. Néha kifejezetten tanító is a mese, példázat, amivel könnyebb megérteni a nehezen felfoghatót, aminek segítségével logikus rendbe áll az, ami kuszának tűnt eddig.

 

Lehetséges elutazni a mesék világába?

– Időgépünk, teleportáló transzporterünk továbbra sincsen, de a Klebelsberg Könyvtárral most ez mégis lehetségessé válik. Álomszerű, varázslat, de itt, a Könyvtárban mégis kézzelfogható. A mostani könyvtári éjszakán is elutazunk egy távoli és mégis mai világba, s megmutatjuk a mese számtalan arcát. Elutazhatunk kicsit önmagunkhoz is, mesélőkedvű gyermekkorunkba és talán még mélyebbre is… Úgy gondoltunk minderre, hogy e tikos utazói, felfedezői, játékos vágyat kielégítsük, nagyszerű helyszín a Könyvtár, ahol a mesék, legendák, tudományok jelent és múltat felderítő sok-sok tapasztalata összehordva várja, hogy meglódítsa fantáziánkat.

 

Mire számíthat, aki 2016. április 6-ának estéjét az SZTE Klebelsberg Könyvtárban tölti?

– Ismét sok érdekességre és meglepetésre készülhet a látogató. Már hagyományosnak számító, kedvelt programjaink mellett a témából fakadó sok újdonságra, izgalmas megoldásokra számíthatnak. Lesz zene, rengeteg tréfás és komoly vetélkedő, közös játék, montázskészítés, míves és szórakoztató előadások tudós kollégáktól, remek kiállítások, titkokat felfedő túrák, s még százféle ötlet, díszlet, jelmez és okító/szórakoztató sziporka. A Könyvtár munkatársai mindig örömmel és várakozással készülnek az esztendőnek e kitüntetett éjszakájára. Mindent megteszünk majd most is, hogy megtapasztalják újra a régi igazságot: a könyvtárba jönni jó. Sőt: máris együttműködésre hívjuk az olvasót, közösen szeretnénk segíteni az egyetem gyerekklinikája kis pacienseinek gyógyulását a mesekönyv gyűjtési akciónkkal.

SZTEinfo – kérdezett: Ú. I.

 

 

Az SZTE X. Könyvtári Éjszakáról az egyetemi bibliotéka honlapján olvashat részletes programot.

Az eseményhez kötődő Jótékonysági mesekönyv gyűjtési akció plakátja:

klebelsberg_konyvgyujtes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.