SZTE Info

kiemelt_szegedert

Az SZTE kiválóságai a Szegedért Alapítvány díjazottjai

Három, a Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolódó kiválóság hozta el a Szegedért Alapítvány idei kitüntetéseinek többségét. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Balázs Mihály irodalomtörténész, a művészeti kuratórium Gregor József-díját Dusha Béla fotóművész, a társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Tajti Gabriella, kulturális menedzser kapta. A fődíjat Kondorosi Éva biokémikusnak ítélték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Március 12-én, immáron huszonhetedik alkalommal adták át a nagyszínházban szervezett gálaesten a Szegedért Alapítvány díjait. A város legpatinásabb civil szervezetének idei fődíjátKondorosi Éva biokémikus kapta. A Párizsból három évvel ezelőtt hazatért akadémikus az első számú magyar tudománydiplomatának számít, az ENSZ főtitkárának tudományos tanácsadója, az Európai Tudományos Tanács tagja, az amerikai tudományos akadémia egyetlen magyar tagja. Nevéhez fűződik a szegedi Baygent intézet létrehozása, amelynek témái és lehetőségei több tehetséges fiatal kutatót vonzottak vissza külföldről. A kutatónő 2011-ben elnyerte az Európai Kutatási Tanács (EKT) pályázatát, amellyel egy időben az intézet beolvadt a SZBK-ba. Munkacsoportjával a pillangósvirágú növények, így a lucerna együttélését kutatja baktériumokkal.


_MG_6322

 

Balázs Mihály irodalomtörténész, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék egyetemi tanára. 1972 óta rendszeresen oktatja a régi magyar irodalom és az irodalomtudományi bevezetés tantárgyakat. Kutatási területe az erdélyi reformáció története és irodalma (16–17. század), a radikális reformáció Kelet-Közép-Európában (16–17. század), a jezsuita rend tevékenysége Erdélyben (16–17. század) és a felvilágosodás előzményei Erdélyben (17–18. század). Munkásságát 1995-ben Szirmai Ede-díjjal, 2006-ban Klebelsberg Kunó-díjjal, 2009-ben Klaniczay Tibor-díjjal is elismerték. A gálán a Szegedért Alapítvány Szőkefalvi-Nagy Béla-díját vehette át.


Szinte mindenki ismeri, városképi jelentőségű ember Szegeden Dusha Béla fotóművész, akit a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriuma Gregor József díjjal jutalmazott. Dunabogdányban látta meg a napvilágot, a Szentendrei Ferences Gimnáziumban érettségizett, fényképész szakvizsgát és fényképész mestervizsgát Budapesten tett. 1971-ben került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, ahol közel húsz évig fotózott. Közben elvégezte a Műegyetem mérnök továbbképző szakán a tudományos film rendezése szakot. 1992 óta vállalkozó, fotógaléria-tulajdonos, 2011-től oktatott a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Karán portré-, színház- és épületfotográfiát.

 

Dusha Béla mindenekelőtt fotóművész, Szeged fotósa. Legfőbb ihlető forrása Szeged, a város vizuálisan megfogalmazott hangulata, lakóinak sokszínű élete és kultúrája. A városról készített képeslapjai a világ minden szegletébe eljutva formálják Szeged hírét és imázsát. A városról készített fotós albumai több kiadásban jelentek meg, és ma már egyetlenként formálnak emlékezetes és vizuálisan rendkívül megragadó képet szűkebb hazánkról. Igazi szenzáció a februárban megjelent legújabb albuma: Szeged, a fénnyel rajzolt város. Eddig közel húsz kiállítása volt, amelyek témája mindig Szeged, a szegedi kultúra. Tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, vezeti a Szegedi Akadémiai Bizottság fotóművészeti szakbizottságát.

 

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális irodájának vezetőjét, Tajti Gabriella kulturális menedzsert az alapítvány Debreceni Pál díjjal tüntette ki. Gabriella Szegeden született, a Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumba járt, majd a JGYTF-n lett művelődésszervező, később az SZTE-n okleveles andragógus. A bölcsész karon kulturális menedzser szakképesítést szerzett. Első egyetemi munkahelye a Jate klub volt, klubtitkár, klubvezető-helyettes, programvezető pozícióban dolgozott. A JATE, majd az SZTE Kulturális Irodát 1998 óta vezeti.Az ő ötlete volt, hogy 2015 őszén a rektori épület lépcsőjén, Szent-Györgyi Albert bronzszobra mellett egy teljes hónapon át minden délben verset mondjon hallgató, oktató vagy más, irodalmat kedvelő civil. Részese volt 2004-ben az István, a király, 2006-ban az Utazás című rockopera, és 2014/15-ben a Tizenkét dühös ember visszhangos sikerének.Tajti Gabriellával készített korábbi interjúnk elolvasható itt.


szegedert_alapitvany_dijatao
A díjátadón készült képek megtekinthetők itt.

 SZTEinfó

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.