SZTE Info

kiemelt_szegedert

Az SZTE kiválóságai a Szegedért Alapítvány díjazottjai

Három, a Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolódó kiválóság hozta el a Szegedért Alapítvány idei kitüntetéseinek többségét. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Balázs Mihály irodalomtörténész, a művészeti kuratórium Gregor József-díját Dusha Béla fotóművész, a társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Tajti Gabriella, kulturális menedzser kapta. A fődíjat Kondorosi Éva biokémikusnak ítélték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Március 12-én, immáron huszonhetedik alkalommal adták át a nagyszínházban szervezett gálaesten a Szegedért Alapítvány díjait. A város legpatinásabb civil szervezetének idei fődíjátKondorosi Éva biokémikus kapta. A Párizsból három évvel ezelőtt hazatért akadémikus az első számú magyar tudománydiplomatának számít, az ENSZ főtitkárának tudományos tanácsadója, az Európai Tudományos Tanács tagja, az amerikai tudományos akadémia egyetlen magyar tagja. Nevéhez fűződik a szegedi Baygent intézet létrehozása, amelynek témái és lehetőségei több tehetséges fiatal kutatót vonzottak vissza külföldről. A kutatónő 2011-ben elnyerte az Európai Kutatási Tanács (EKT) pályázatát, amellyel egy időben az intézet beolvadt a SZBK-ba. Munkacsoportjával a pillangósvirágú növények, így a lucerna együttélését kutatja baktériumokkal.


_MG_6322

 

Balázs Mihály irodalomtörténész, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék egyetemi tanára. 1972 óta rendszeresen oktatja a régi magyar irodalom és az irodalomtudományi bevezetés tantárgyakat. Kutatási területe az erdélyi reformáció története és irodalma (16–17. század), a radikális reformáció Kelet-Közép-Európában (16–17. század), a jezsuita rend tevékenysége Erdélyben (16–17. század) és a felvilágosodás előzményei Erdélyben (17–18. század). Munkásságát 1995-ben Szirmai Ede-díjjal, 2006-ban Klebelsberg Kunó-díjjal, 2009-ben Klaniczay Tibor-díjjal is elismerték. A gálán a Szegedért Alapítvány Szőkefalvi-Nagy Béla-díját vehette át.


Szinte mindenki ismeri, városképi jelentőségű ember Szegeden Dusha Béla fotóművész, akit a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriuma Gregor József díjjal jutalmazott. Dunabogdányban látta meg a napvilágot, a Szentendrei Ferences Gimnáziumban érettségizett, fényképész szakvizsgát és fényképész mestervizsgát Budapesten tett. 1971-ben került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, ahol közel húsz évig fotózott. Közben elvégezte a Műegyetem mérnök továbbképző szakán a tudományos film rendezése szakot. 1992 óta vállalkozó, fotógaléria-tulajdonos, 2011-től oktatott a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Karán portré-, színház- és épületfotográfiát.

 

Dusha Béla mindenekelőtt fotóművész, Szeged fotósa. Legfőbb ihlető forrása Szeged, a város vizuálisan megfogalmazott hangulata, lakóinak sokszínű élete és kultúrája. A városról készített képeslapjai a világ minden szegletébe eljutva formálják Szeged hírét és imázsát. A városról készített fotós albumai több kiadásban jelentek meg, és ma már egyetlenként formálnak emlékezetes és vizuálisan rendkívül megragadó képet szűkebb hazánkról. Igazi szenzáció a februárban megjelent legújabb albuma: Szeged, a fénnyel rajzolt város. Eddig közel húsz kiállítása volt, amelyek témája mindig Szeged, a szegedi kultúra. Tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, vezeti a Szegedi Akadémiai Bizottság fotóművészeti szakbizottságát.

 

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális irodájának vezetőjét, Tajti Gabriella kulturális menedzsert az alapítvány Debreceni Pál díjjal tüntette ki. Gabriella Szegeden született, a Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumba járt, majd a JGYTF-n lett művelődésszervező, később az SZTE-n okleveles andragógus. A bölcsész karon kulturális menedzser szakképesítést szerzett. Első egyetemi munkahelye a Jate klub volt, klubtitkár, klubvezető-helyettes, programvezető pozícióban dolgozott. A JATE, majd az SZTE Kulturális Irodát 1998 óta vezeti.Az ő ötlete volt, hogy 2015 őszén a rektori épület lépcsőjén, Szent-Györgyi Albert bronzszobra mellett egy teljes hónapon át minden délben verset mondjon hallgató, oktató vagy más, irodalmat kedvelő civil. Részese volt 2004-ben az István, a király, 2006-ban az Utazás című rockopera, és 2014/15-ben a Tizenkét dühös ember visszhangos sikerének.Tajti Gabriellával készített korábbi interjúnk elolvasható itt.


szegedert_alapitvany_dijatao
A díjátadón készült képek megtekinthetők itt.

 



SZTEinfó

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018