Bezár

Hírarchívum

_MG_2261

Rekordszámú csapat várható a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

Rekordszámú csapat várható a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

2016. november 23.
2 perc

A tavalyi rekordot is túlszárnyalva, idén minden eddiginél több csapatot vár a Szegedi Tudományegyetem az V. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. A jelentkezések alapján az ország több mint húsz városából 55 csapat versenyez majd november 25-én és 26-án, Szegeden. A 60 éves évfordulóra való tekintettel az idei téma: Szent-Györgyi és 1956 – a magyar tudományosság kirajzása 1956-ban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tavaly is rekordnak számító 49 nevezett után, idén még több, összesen 55 középiskolai csapat jelentkezett az SZTE egykori rektorának nevét viselő Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. A több mint félszáz regisztrált csapatból 12 várható Csongrád megyéből, ezen belül négy Szegedről, a többi az ország szinte minden pontjáról érkezik.

 

A 60 éves évfordulóra való tekintettel a verseny „Szent-Györgyi és 1956 – a magyar tudományosság kirajzása 1956-ban” címet kapta. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, kapcsolódva a Nobel-díjas kutató munkájához és a C-vitaminhoz. Emellett Szent-Györgyi Albert életművével, korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos feladatokat is kapnak a diákok.

 

A döntőbe a legjobb 6 csapat jut be, a szaktárgyi vetélkedő első három helyezett csapatának diákjai és felkészítő tanárai értékes jutalmakban részesülnek. A csapatok kreatív kategóriában is beadhatták pályamunkáikat. Készíthettek kisfilmet, és/vagy pályázhattak mém kategóriában is. A kisfilm kategória témája: Szent-Györgyi és 1956 – a magyar tudományosság kirajzása 1956-ban. A mém kategória témája: Magyar Nobel-díjasok. Ezeket a munkákat a zsűri a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül értékeli. A legjobbnak ítélt pályamunkák alkotói különdíjban részesülnek.

 

A versenyen résztvevők a hagyományoknak megfelelően részt vehetnek a Szegedi Tudós Akadémia programjain is, melyek tudományos előadásokból és emelt szintű élettudományi laboratóriumi gyakorlatokból állnak. A Nobel-díjasok és tehetséges diákok VIII. találkozóján a diákok Bert Sakmann Nobel-díjas fiziológus, a Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatójának előadását is meghallgathatják.

 

A Szegedi Tudományegyetem ezúton is köszöni a támogatóknak a felajánlásokat!

 

Arany fokozatú, kiemelt támogatóink:

  • Richter Gedeon Nyrt.
  • Diákhitel Központ
  • Goodwill Pharma Kft.

 

Ezüst fokozatú támogatóink:

  • Legrand Zrt.
  • Athenaeum Kiadó

 

Bronz fokozatú támogatóink:

  • Pharmahungary Kft.
  • Belvedere Meridionale Kiadó

 

További támogató:

  • Eli Attosecond


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek