SZTE Info

Harminckettő SZTE-s kutató nyert több mint 900 millió forint támogatást az NKFIH pályázatain

A Szegedi Tudományegyetem 32 kutatója részesült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott kutatási témapályázatok és a posztdoktori kiválósági program támogatásában. Az elnyert támogatási összeg több mint 900 millió forint.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett a kutatói kreativitás és kiválóság megerősítését célzó alapkutatási témapályázatokon 2016-ban Magyarországon 219 pályázó, a kutatói pályaív kiépülését erősítő posztdoktori kiválósági programban 118 új ösztöndíjas részesült támogatásban. Az összesen 8,8 milliárd forint keretösszegű felhívások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával járulnak hozzá a hazai felfedező kutatások ígéretes programjainak megvalósításához, a kutatói eredményesség ösztönzéséhez. A Szegedi Tudományegyetemről 32 kutató pályázata nyert, ami összesen 901 088 000 forintos támogatást jelent.


Az NKFIH kutatói kezdeményezésű témapályázatán – ami korábban Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) néven volt ismert – összesen 25 SZTE-s kutató nyert közel 780 millió forint támogatást. Az Állam- és Jogtudományi Karról 1, az Általános Orvostudományi Karról 7, a Bölcsészettudományi Karról 5, a Gyógyszerésztudományi Karról 2, míg a Természettudományi és Informatikai Karról 10 pályázat részesült támogatásban.


A Szegedi Tudományegyetem nyertes projektjei:


Vezető kutató/Projekt címe/Kutatóhely

Kar

Futamidő (hó)

Odaítélt támogatás (EFt)

Badó Attila: A pártatlanság biztosítása az igazságszolgáltatásban. Összehasonlító vizsgálat (Szegedi Tudományegyetem)

ÁJTK

47

10 608

Kasik László: A társas problémákkal kapcsolatos negatív orientáció és elkerülés kapcsolata – longitudinális vizsgálat 10–18 évesek körében (Szegedi Tudományegyetem)

BTK

36

11 267

Révész László: Magyarország honfoglalás kori és kora Árpád-kori sírleletei (Szegedi Tudományegyetem)

BTK

48

36 342

Deák Ágnes: Államhatalom és politikai sajtó Magyarországon (1861-1875) (Szegedi Tudományegyetem)

BTK

48

24 557

Tomka Béla: Intézményi és kulturális transzferek a 20. századi Magyarországon: átvétel, hibridizáció és elutasítás (Szegedi Tudományegyetem)

BTK

36

14 439

Kasza Péter: Buda Oppugnata - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve (Szegedi Tudományegyetem)

BTK

48

31 366

Kató Zoltán: Konzorcium, fő p.: Vizuális objektumok geometriai illesztése, fúziója, 3D rekonstrukciója és felismerése pontmegfeleltetések nélkül (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

21 907

Horváth Dezso: Térbeli gradiens vezérelt önszerveződés és önrendeződés kémiai rendszerekben (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

44 716

Kónya Zoltán: Fém nanorészecskék szabályozott növesztése atomi vastagságú 2D szigetelő és vezető filmeken és felületi reakciókban mutatott katalitikus tulajdonságaik vizsgálata (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

39 480

Gyurcsik Béla: Fémionok által vezérelt fehérje-DNS kölcsönhatás: fémion-függő molekulák potenciális alkalmazási lehetőségekkel (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

47 928

Hunyadi Attila: Antioxidánsok, mint oxidatív stress aktivált prodrug-ok: egy figyelmen kívül hagyott kémiai tér antitumor potenciálja (Szegedi Tudományegyetem)

GYTK

48

47 892

Kiss Lorand: Sztereokémiai információkban gazdag, funkcionalizált telített hetero- illetve aliciklusok sztereokontrollált és szelektív szintézisei (Szegedi Tudományegyetem)

GYTK

48

23 704

Nagy Gábor Péter: Kvázicsoportok realizációja projektív síkokban (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

7 430

Dux Mária: TRP receptorok által közvetített mechanizmusok szerepe a meningeális nocicepcióban: humán patofiziológiai vonatkozások (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

48

29 296

Kozma Bognárné dr. Hamari Zsuzsanna: Az első eukarióta nikotinsav katabolikus útvonal feltárása az Aspergillus nidulans modellszervezetben (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

46 717

Varró András: Szívelektrofiziológiai változások és megváltozott aritmia érzékenység krónikus fizikai edzés következtében állatkísérletes modellekben (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

48

48 000

Bari Ferenc: Új terápiás lehetőség a fokális agyi infarktus kezelésében: szöveti pH-tól függő gyógyszeradagolás nanopartikulumok segítségével (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

48

47 958

Boros Mihály: Biológiai gázok terápiás hatékonysága klinikailag releváns meleg és hideg ischaemia modellekben (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

48

43 617

Rakonczay Zoltán: Terápiás lehetőségek vizsgálata akut pancreatitisben (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

48

46 936

Takács Tamás: A dohányzás szerepe a krónikus pankreatitisz kialakulásában és lefolyásában (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

48

44 868

Farkas Klaudia: A szérum, a szöveti és a széklet infliximab szintek, valamint az anti TNF-α kezelésre adott válasz közötti korreláció vizsgálata gyulladásos bélbetegségekben - a biológiai terápia mellett fellépő hatásvesztés mechanizmusának új nézőpontjai (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

36

28 113

Kolbert Zsuzsanna: Új regulátorok a gyökérrendszer módosulása során: a nitrogén-monoxid- és fitohormon-függő jelek szerepe és kapcsolatuk (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

26 537

Sipos György: Különböző geomorfológiai rendszerek közötti késő-pleisztocén és holocén kapcsolatok feltárása a Kárpát-medence DK részén (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

11 666

Kiss Tímea: Meder- és ártérfejlődés kapcsolatrendszerének vizsgálata (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

10 132

Unger János: A klímaváltozás termikus hatásainak város és városrész léptékű modellezése Kárpát-medencei településekre a 21. század folyamán (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

34 370

 

A kutatói kezdeményezésű témapályázatok célja a kutatói kreativitás és kiválóság megerősítése, olyan kutatói kezdeményezésű ígéretes alapkutatási projektek megvalósulásának ösztönzése, amelyektől általában különböző természeti és társadalmi jelenségek megismerése, az emberiség ismeretanyagának bővülése várható, különösen olyan eredmények, amelyek megalapozzák és meghatározzák a kutatás és fejlesztés kiválóságon és versenyképességen nyugvó jövőjét, mivel azokból új módszerek, eljárások kidolgozása is várható.


Hét új SZTE-s ösztöndíjas a posztdoktori kiválósági programban


A posztdoktori kiválósági programban 7 SZTE-s ösztöndíjas részesült több mint 121 millió forint támogatásban: az Általános Orvostudományi Karról 1, a Természettudományi és Informatikai Karról 6 posztdoktor. A posztdoktori kiválósági program a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához kíván hozzájárulni, így ösztönözve őket, hogy a kutatói pályán maradjanak, és tevékenységüket egy kutatócsoport tagjaként, tapasztalt kutató mellett megalapozva Magyarországon építsenek karriert.


A Szegedi Tudományegyetem nyertes projektjei:


Vezető kutató/Projekt címe/Kutatóhely

Kar

Futamidő (hó)

Odaítélt támogatás (EFt)

Sápi András: Pt/CoOx Janusz nanorészecskék és hasonló komplex struktúrák határfelületének alkalamzása szén-dioxid és etanol aktiválási reakciókban (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

36

15 090

Schuszter Gábor: Áramlásvezérelt csapadékképződés vékony folyadékrétegben és pórusos közegben (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

36

15 264

Galgóczy László: A Neosartorya fischeri NRRL 181 által termelt ciszteinben gazdag antifungális proteinek alkalmazása biopeszticidként és termény tartósítószerként (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

36

15 090

Horváth Edit: Redox állapot változása hormonális- és stressz kezelések esetén (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

36

15 264

Wirth Roland: Alga alapú biomassza gazdaságos előállítása és megújuló energetikai hasznosítása (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

36

15 090

Feigl Gábor: Morfológiai adaptációtól növekedésgátlásig: a nehézfém-indukált nitro-oxidatív stressz szerepe a növények gyökérfejlődésében (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

36

15 264

Kovács Mária: A nátrium nitrit késői antiaritmiás hatásában szerepet játszó mechanizmusok vizsgálata (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

36

15 090

 

A Szegedi Tudományegyetem vezetése minden nyertes pályázónak szívből gratulál.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.