SZTE Info

Harminckettő SZTE-s kutató nyert több mint 900 millió forint támogatást az NKFIH pályázatain

A Szegedi Tudományegyetem 32 kutatója részesült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott kutatási témapályázatok és a posztdoktori kiválósági program támogatásában. Az elnyert támogatási összeg több mint 900 millió forint.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett a kutatói kreativitás és kiválóság megerősítését célzó alapkutatási témapályázatokon 2016-ban Magyarországon 219 pályázó, a kutatói pályaív kiépülését erősítő posztdoktori kiválósági programban 118 új ösztöndíjas részesült támogatásban. Az összesen 8,8 milliárd forint keretösszegű felhívások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával járulnak hozzá a hazai felfedező kutatások ígéretes programjainak megvalósításához, a kutatói eredményesség ösztönzéséhez. A Szegedi Tudományegyetemről 32 kutató pályázata nyert, ami összesen 901 088 000 forintos támogatást jelent.


Az NKFIH kutatói kezdeményezésű témapályázatán – ami korábban Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) néven volt ismert – összesen 25 SZTE-s kutató nyert közel 780 millió forint támogatást. Az Állam- és Jogtudományi Karról 1, az Általános Orvostudományi Karról 7, a Bölcsészettudományi Karról 5, a Gyógyszerésztudományi Karról 2, míg a Természettudományi és Informatikai Karról 10 pályázat részesült támogatásban.


A Szegedi Tudományegyetem nyertes projektjei:


Vezető kutató/Projekt címe/Kutatóhely

Kar

Futamidő (hó)

Odaítélt támogatás (EFt)

Badó Attila: A pártatlanság biztosítása az igazságszolgáltatásban. Összehasonlító vizsgálat (Szegedi Tudományegyetem)

ÁJTK

47

10 608

Kasik László: A társas problémákkal kapcsolatos negatív orientáció és elkerülés kapcsolata – longitudinális vizsgálat 10–18 évesek körében (Szegedi Tudományegyetem)

BTK

36

11 267

Révész László: Magyarország honfoglalás kori és kora Árpád-kori sírleletei (Szegedi Tudományegyetem)

BTK

48

36 342

Deák Ágnes: Államhatalom és politikai sajtó Magyarországon (1861-1875) (Szegedi Tudományegyetem)

BTK

48

24 557

Tomka Béla: Intézményi és kulturális transzferek a 20. századi Magyarországon: átvétel, hibridizáció és elutasítás (Szegedi Tudományegyetem)

BTK

36

14 439

Kasza Péter: Buda Oppugnata - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve (Szegedi Tudományegyetem)

BTK

48

31 366

Kató Zoltán: Konzorcium, fő p.: Vizuális objektumok geometriai illesztése, fúziója, 3D rekonstrukciója és felismerése pontmegfeleltetések nélkül (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

21 907

Horváth Dezso: Térbeli gradiens vezérelt önszerveződés és önrendeződés kémiai rendszerekben (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

44 716

Kónya Zoltán: Fém nanorészecskék szabályozott növesztése atomi vastagságú 2D szigetelő és vezető filmeken és felületi reakciókban mutatott katalitikus tulajdonságaik vizsgálata (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

39 480

Gyurcsik Béla: Fémionok által vezérelt fehérje-DNS kölcsönhatás: fémion-függő molekulák potenciális alkalmazási lehetőségekkel (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

47 928

Hunyadi Attila: Antioxidánsok, mint oxidatív stress aktivált prodrug-ok: egy figyelmen kívül hagyott kémiai tér antitumor potenciálja (Szegedi Tudományegyetem)

GYTK

48

47 892

Kiss Lorand: Sztereokémiai információkban gazdag, funkcionalizált telített hetero- illetve aliciklusok sztereokontrollált és szelektív szintézisei (Szegedi Tudományegyetem)

GYTK

48

23 704

Nagy Gábor Péter: Kvázicsoportok realizációja projektív síkokban (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

7 430

Dux Mária: TRP receptorok által közvetített mechanizmusok szerepe a meningeális nocicepcióban: humán patofiziológiai vonatkozások (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

48

29 296

Kozma Bognárné dr. Hamari Zsuzsanna: Az első eukarióta nikotinsav katabolikus útvonal feltárása az Aspergillus nidulans modellszervezetben (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

46 717

Varró András: Szívelektrofiziológiai változások és megváltozott aritmia érzékenység krónikus fizikai edzés következtében állatkísérletes modellekben (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

48

48 000

Bari Ferenc: Új terápiás lehetőség a fokális agyi infarktus kezelésében: szöveti pH-tól függő gyógyszeradagolás nanopartikulumok segítségével (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

48

47 958

Boros Mihály: Biológiai gázok terápiás hatékonysága klinikailag releváns meleg és hideg ischaemia modellekben (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

48

43 617

Rakonczay Zoltán: Terápiás lehetőségek vizsgálata akut pancreatitisben (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

48

46 936

Takács Tamás: A dohányzás szerepe a krónikus pankreatitisz kialakulásában és lefolyásában (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

48

44 868

Farkas Klaudia: A szérum, a szöveti és a széklet infliximab szintek, valamint az anti TNF-α kezelésre adott válasz közötti korreláció vizsgálata gyulladásos bélbetegségekben - a biológiai terápia mellett fellépő hatásvesztés mechanizmusának új nézőpontjai (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

36

28 113

Kolbert Zsuzsanna: Új regulátorok a gyökérrendszer módosulása során: a nitrogén-monoxid- és fitohormon-függő jelek szerepe és kapcsolatuk (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

26 537

Sipos György: Különböző geomorfológiai rendszerek közötti késő-pleisztocén és holocén kapcsolatok feltárása a Kárpát-medence DK részén (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

11 666

Kiss Tímea: Meder- és ártérfejlődés kapcsolatrendszerének vizsgálata (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

10 132

Unger János: A klímaváltozás termikus hatásainak város és városrész léptékű modellezése Kárpát-medencei településekre a 21. század folyamán (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

48

34 370

 

A kutatói kezdeményezésű témapályázatok célja a kutatói kreativitás és kiválóság megerősítése, olyan kutatói kezdeményezésű ígéretes alapkutatási projektek megvalósulásának ösztönzése, amelyektől általában különböző természeti és társadalmi jelenségek megismerése, az emberiség ismeretanyagának bővülése várható, különösen olyan eredmények, amelyek megalapozzák és meghatározzák a kutatás és fejlesztés kiválóságon és versenyképességen nyugvó jövőjét, mivel azokból új módszerek, eljárások kidolgozása is várható.


Hét új SZTE-s ösztöndíjas a posztdoktori kiválósági programban


A posztdoktori kiválósági programban 7 SZTE-s ösztöndíjas részesült több mint 121 millió forint támogatásban: az Általános Orvostudományi Karról 1, a Természettudományi és Informatikai Karról 6 posztdoktor. A posztdoktori kiválósági program a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához kíván hozzájárulni, így ösztönözve őket, hogy a kutatói pályán maradjanak, és tevékenységüket egy kutatócsoport tagjaként, tapasztalt kutató mellett megalapozva Magyarországon építsenek karriert.


A Szegedi Tudományegyetem nyertes projektjei:


Vezető kutató/Projekt címe/Kutatóhely

Kar

Futamidő (hó)

Odaítélt támogatás (EFt)

Sápi András: Pt/CoOx Janusz nanorészecskék és hasonló komplex struktúrák határfelületének alkalamzása szén-dioxid és etanol aktiválási reakciókban (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

36

15 090

Schuszter Gábor: Áramlásvezérelt csapadékképződés vékony folyadékrétegben és pórusos közegben (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

36

15 264

Galgóczy László: A Neosartorya fischeri NRRL 181 által termelt ciszteinben gazdag antifungális proteinek alkalmazása biopeszticidként és termény tartósítószerként (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

36

15 090

Horváth Edit: Redox állapot változása hormonális- és stressz kezelések esetén (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

36

15 264

Wirth Roland: Alga alapú biomassza gazdaságos előállítása és megújuló energetikai hasznosítása (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

36

15 090

Feigl Gábor: Morfológiai adaptációtól növekedésgátlásig: a nehézfém-indukált nitro-oxidatív stressz szerepe a növények gyökérfejlődésében (Szegedi Tudományegyetem)

TTIK

36

15 264

Kovács Mária: A nátrium nitrit késői antiaritmiás hatásában szerepet játszó mechanizmusok vizsgálata (Szegedi Tudományegyetem)

ÁOK

36

15 090

 

A Szegedi Tudományegyetem vezetése minden nyertes pályázónak szívből gratulál.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.