Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Antal_Tamas_Konyvborito_2

Könyvsorozat is született az SZTE és a Szegedi Ítélőtábla együttműködéséből

Könyvsorozat is született az SZTE és a Szegedi Ítélőtábla együttműködéséből

2016. szeptember 19.
2 perc

A Szegedi Királyi Ítélőtábla története című, az SZTE kutatói által írt könyvsorozatot pozitív példaként említették a Magyar Igazságügyi Akadémián. A szakmai konferencián a bíróság és hagyományápolás került fókuszba.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az Országos Bírósági Hivatal fontos célkitűzései közé tartozik a bíróságok történek felkutatása, a hagyományok megőrzése, a példaképek emlékének ápolása – hangsúlyozta dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a 2016. szeptember 16-án Budapesten, a Magyar Igazságügyi Akadémián rendezett országos szakmai konferenciát megnyitó beszédében. A rendezvényen több szakmai kiválóság tartott előadást, többek között Prof. Dr. Mezei Barna, az ELTE rektora. A Szegedi Ítélőtáblát dr. Hámori Attila elnökhelyettes, míg a Szegedi Tudományegyetemet Prof. Dr. Homoki Nagy Mária tanszékvezető egyetemi tanár és Dr. Antal Tamás egyetemi docens képviselte” – tudtuk meg Dr. Bátyi Zoltántól, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkárától.


Tablatortenet2_2

 

A műhelybeszélgetésen többször kiemelték és méltatták a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Ítélőtábla együttműködésének eredményeként megalkotott könyvsorozat eddig megjelent két kötetét, melyekről a szerző, Dr. Antal Tamás tartott előadást. A művek a Szegedi Királyi Ítélőtábla történetét dolgozzák fel 1890-1914, illetve 1914-1921 között. A könyvek borítóját Dr. Hámori Attila tervezte.


Itelotabla_Konyvborito_2

 

Az ítélőtáblák működését a Rákosi rendszer 1950-ben megszüntette, s csak 2003-ban alakulhattak újjá. A Szegedi Ítélőtáblának szándékában áll a további események feldolgozása is, melyhez jelentős anyagi segítséget nyújthat az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett „Bírósági történelem és hagyományápolás” című pályázat – tudatta a sajtótitkár. A konferencián ünnepélyes keretek között – a leszármazottak jelenlétében – Dr. Ráth György jogi és művészettörténeti író, könyv- és régiséggyűjtő, ítélőtáblai tanácselnök, jogász, főrendiházi tagról nevezték el a pályázatot.

SZTEinfo

Fotók: B. Z.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek