SZTE Info

Kiemelt_Jakucs_20170408

Bonyhádi és szegedi győzelem az SZTE VI. Jakucs nemzetközi földrajzversenyén

Külföldi tanulmányutat nyertek a legjobbak, minden induló elmélyedhetett a geográfia tudományának szépségeiben és megismerkedhetett az SZTE TTIK geográfiai tanszékeinek gyűjteményeivel a VI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzi Versenyen. A 2017. április 7-én és 8-án tartott döntőt bonyhádi és szegedi diákok nyerték meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországi és határon túli 9-12. osztályos diákok részére immár hatodik alkalommal hirdette meg a Szegedi Tudományegyetem a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Tanulmányi Versenyt. A versenyre a 2016-2017. tanévben is két-két fős csapatok jelentkezhettek. A VI. Jakucs földrajverseny első helyezettje: a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Zareczky András Zsombor és Galág Botond Balázs alkotta csapata; felkészítő tanáruk: Gruber László.


Jakucs_elsok_20170408

 

Miért szeretem a földrajzot?

Először 2017-ben indult a nemzetközi hírű geográfusról, a Szegedi Tudományegyetem egykori oktatójáról, Jakucs Lászlóról elnevezett verseny videós feladat megoldásával. A kreativitás jegyében a 106 induló csapat közül bármelyik készíthetett egy 3 perces rövidfilmet, amely válaszolt az alapkérdésre: Miért szeretem a földrajzot? Vagy a másik kategóriában a lakóhelyük földrajzi érdekességeit is bemutathatták a versenyre készülő fiatalok. Így gyűjthettek „like-okat” az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Tanszékcsoportja és Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke által immár hatodik alkalommal megszervezett vetélkedőre készülők.

 

A legjobb filmesek jutalma: a döntőben kiosztott közönségdíj és az oktatók véleménye alapján megszülető szakmai elismerés. A közönség díjat a legnagyobb youtube nézettséget produkáló, a Domokos Henrietta és Zsók Csenge által készítette kisfilm nyerte, míg a zsűri szakmai díját a Makói József Attila Gimnáziumból érkezett „A sokszínű város” című film, Fritsch Zsófia és László Letícia alkotása kapta.

 

2017-ben 32 iskola 106 csapata, összesen 212 középiskolai tanuló jelentkezett a Jakucs László nevével fémjelzett vetélkedőre. Az írásbeli fordulót követő középdöntőn, 2017. április 7-én 15 iskola 30 csapatának 60 diákja vetélkedett. A feladatok megoldását követően a 60 diák és a 15 kísérő tanár számára hasznos elfoglaltságot is szerveztek a szegedi geográfus oktatók és segítőik.

 

Ötletgazdája és három éven át fő szervezője volt a Jakucs-versenynek Nyári Diána, az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézet munkatársa. A programot – immár hagyományosan – megtisztelte jelenlétével a vetélkedő névadója, Jakucs László özvegye is. Tiszteletbeli földrajzosnak is tekinthető a biológia kémia szakos Jakucs Lászlóné Marika néni, aki annak idején férjével együtt bejárta az európai mészkő-területeket, de a trópusokon, például Kubában is túráztak. Jakucs professzor hagyatékát, e komoly könyv- és kézirat-gyűjteményt is az özvegy kezeli – árulta el a Jakucs-verseny fő szervezője, Szilassi Péter. Az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docense hozzátette: a Jakucs-verseny szervezéséből az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet oktatóin, kutatóin, munkatársain kívül az egyetemisták is kiveszik a részüket.

 

Három éve még vetélkedett az SZTE Jakucs-versenyén, ezért részt kért a 2017-es program szervezéséből Krasnyó Levente. A geoinformatika szakirányos szegedi egyetemista mellett több tanárnak készülő hallgató is bekapcsolódott a többfordulós vetélkedő megvalósításába. E tény is bizonyítja: Jakucs László munkásságához kötődő témakörökre fókuszáló vetélkedés hangulata motivál a kutatói pályára. Így is népszerűsíti a tudományt, a geográfiát az SZTE földrajz tantárgyhoz kötődő versenye.

 

 

Forgószínpadon a gyűjtemények és laborok

– Működés közben tekinthették meg a verseny résztvevői azt a terepasztalt, ami a folyóvizek felszínformálását mutatja be. De arról is meggyőződhettek, hogy újabb és újabb szépséges részletek fedezhetőek fel az SZTE Koch Sándor ásványgyűjteményének darabjain. Az SZTE őslénytani gyűjteménye is ámulatba ejti nézőit. De az SZTE Földrajzi és Földtudományi Tanszékcsoportjai laboratóriumai is kínáltak érdekes látnivalókat – mesélte Szilassi Péter. A vetélkedő főszervezője is fontosnak tartja, hogy a résztvevők számára a verseny szüneteiben is olyan elfoglaltságokat kínáljanak, amelyek egyszerre gyönyörködtetnek és tanítanak.

 

Forgószínpad szerűen 20-20 fős csoportokban tekintették meg a geográfiai tanszékek gyűjteményeit és laborjait a Jakucs-versenyre érkezők.

 

– Az UNESCO világörökségét képező és Magyarország leghosszabb barlangjának számító Baradla barlang kutatói legújabb felfedezéseiket látványos vetítettképes előadáson mutatták be – árult el újabb részletet a Jakucs-verseny kísérő programjairól Szilassi Péter. – A Baradla barlang legfölső szintjét tárták föl, kürtőket jártak be kutatók. Eredményeikről Szabó Zoltán barlangkutató látványos fotókkal kísért, „Toronymagasan a Baradla barlang kürtőiben” című előadásában adott összefoglalót. – Azért tekinthető ez a beszámoló a Jakucs-verseny első napja koronájának, mert Jakucs László is barlangkutató volt. Az SZTE egykori professzora fedezte fel például az ugyancsak a hosszúságáról nevezetes Béke barlangot is. Jakucs Lászlónak máig az egyik legtöbbet idézett munkája az az angol nyelvű kötet, amely 1971-ben látott napvilágot a mészkőterületek formakincséről. Így is emlékezünk a verseny névadójára, a nemzetközi hírű karsztkutatóra – összegzett Szilassi Péter.

 

Szeged földrajzos szemmel. A szegedi nagy árvíz következményeit középpontba állító városnéző séta, 2017. április 8-án délelőtt ugyancsak azt a célt szolgálta, hogy a vetélkedőre érkező középiskolások és tanáraik minél jobban megismerjék a szegedi egyetemet és a Tisza-parti várost.

 

 

Vetélkedők özöne

A verseny az általános és természetföldrajzi tananyagra épít. Ezen túlmenően fő témája a névadó, az SZTE egykori nemzetközi hírű tudósának kutatási témájához kapcsolódóan a környező országok mészkőhegységei, azaz karsztterületei, ahová Jakucs professzor is sok terepbejárást szervezett hallgatóinak. A feladatok között hangsúlyosan szerepel napjaink aktuális problémája, a klímaváltozás és annak Magyarországi hatásai is.

 

Míg 2017. április 7-i középdöntőből az április 8-i döntőbe jutó legjobb 8 csapat tagjai összemérték tudásukat, addig a sorsdöntő versenyfordulóból kimaradt középiskolások is versenyeztek: számítógép előtt ülve, digitális vetélkedőkön arathattak sikereket.

 

Gondolkodásra ösztönzött a Jakucs-földrajzverseny döntője is: a négyféle feladat nem csak a lexikai tudást mérte, inkább a már megszerzett ismeretek alkalmazásában kellett jeleskedniük a csapatoknak. A laboratóriumban talajtani vizsgálatot, majd térképeken méréseket végeztek. Végül a szóbeli kvíz-játékban nyújtott teljesítmény – például a fogalmak ismerete és a versenyzők gyorsasága – alapján alakult ki a döntős csapatok sorrendje – sorolta Szilassi Péter.

 

Földrajzversenyek itthon és a nagyvilágban címmel egyébként Kovács Eszter és Szilassi Péter a geográfia kutatói és oktatói előtt már többször – legutóbb 2017 márciusában a Magyar Földrajzi Társaság Szegedi osztálya által szervezett programon – osztotta meg tapasztalatait. Az 1872-ben alapított rangos szervezet, a Magyar Földrajzi Társaság a honlapján is szerepelteti a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Tanszékcsoportja és Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke által szervezett Jakucs László Nemzetközi Földrajz Versenyt. Ennek jelentőségét aláhúzza, hogy a Magyar Földrajzi Társaság 1880-től rendszeresen hirdet ifjúsági pályázatokat – derül ki az MFT honlapján közzétett, itt elérhető bemutatkozó szövegből.

 

A VI. Jakucs László Nemzetközi Földrajz Versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta. A vetélkedő végén értékes könyvjutalmakat – például a Szegedi Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent Egyetemi Tudástár köteteit, valamint az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Tanszékcsoportja GeoLitera kiadója kiadványait – nyertek a legjobb középiskolai csapatok és felkészítő tanáraik. A dobogós helyezettek a 2017-es Jakucs-földrajzversenyen: a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium egyik – a Zareczky András Zsombor és Galág Botond Balázs – alkotta csapata megnyerte a vetélkedőt, míg az iskola másik – a Solymosi Zsófia és Kozma Csaba – alkotta gárdája második helyezett lett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhattak a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulói: Kiri Alexandra és Barta Márton. A fődíj idén is a Jakucs László Emlékplakett és egy értékes külföldi utazás, most Európa legjelentősebb karsztvidékére, a Bihari hegységbe.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Izing Máté

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.