SZTE Info

Kiemelt_Jakucs_20170408

Bonyhádi és szegedi győzelem az SZTE VI. Jakucs nemzetközi földrajzversenyén

Külföldi tanulmányutat nyertek a legjobbak, minden induló elmélyedhetett a geográfia tudományának szépségeiben és megismerkedhetett az SZTE TTIK geográfiai tanszékeinek gyűjteményeivel a VI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzi Versenyen. A 2017. április 7-én és 8-án tartott döntőt bonyhádi és szegedi diákok nyerték meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországi és határon túli 9-12. osztályos diákok részére immár hatodik alkalommal hirdette meg a Szegedi Tudományegyetem a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Tanulmányi Versenyt. A versenyre a 2016-2017. tanévben is két-két fős csapatok jelentkezhettek. A VI. Jakucs földrajverseny első helyezettje: a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Zareczky András Zsombor és Galág Botond Balázs alkotta csapata; felkészítő tanáruk: Gruber László.


Jakucs_elsok_20170408

 

Miért szeretem a földrajzot?

Először 2017-ben indult a nemzetközi hírű geográfusról, a Szegedi Tudományegyetem egykori oktatójáról, Jakucs Lászlóról elnevezett verseny videós feladat megoldásával. A kreativitás jegyében a 106 induló csapat közül bármelyik készíthetett egy 3 perces rövidfilmet, amely válaszolt az alapkérdésre: Miért szeretem a földrajzot? Vagy a másik kategóriában a lakóhelyük földrajzi érdekességeit is bemutathatták a versenyre készülő fiatalok. Így gyűjthettek „like-okat” az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Tanszékcsoportja és Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke által immár hatodik alkalommal megszervezett vetélkedőre készülők.

 

A legjobb filmesek jutalma: a döntőben kiosztott közönségdíj és az oktatók véleménye alapján megszülető szakmai elismerés. A közönség díjat a legnagyobb youtube nézettséget produkáló, a Domokos Henrietta és Zsók Csenge által készítette kisfilm nyerte, míg a zsűri szakmai díját a Makói József Attila Gimnáziumból érkezett „A sokszínű város” című film, Fritsch Zsófia és László Letícia alkotása kapta.

 

2017-ben 32 iskola 106 csapata, összesen 212 középiskolai tanuló jelentkezett a Jakucs László nevével fémjelzett vetélkedőre. Az írásbeli fordulót követő középdöntőn, 2017. április 7-én 15 iskola 30 csapatának 60 diákja vetélkedett. A feladatok megoldását követően a 60 diák és a 15 kísérő tanár számára hasznos elfoglaltságot is szerveztek a szegedi geográfus oktatók és segítőik.

 

Ötletgazdája és három éven át fő szervezője volt a Jakucs-versenynek Nyári Diána, az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézet munkatársa. A programot – immár hagyományosan – megtisztelte jelenlétével a vetélkedő névadója, Jakucs László özvegye is. Tiszteletbeli földrajzosnak is tekinthető a biológia kémia szakos Jakucs Lászlóné Marika néni, aki annak idején férjével együtt bejárta az európai mészkő-területeket, de a trópusokon, például Kubában is túráztak. Jakucs professzor hagyatékát, e komoly könyv- és kézirat-gyűjteményt is az özvegy kezeli – árulta el a Jakucs-verseny fő szervezője, Szilassi Péter. Az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docense hozzátette: a Jakucs-verseny szervezéséből az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet oktatóin, kutatóin, munkatársain kívül az egyetemisták is kiveszik a részüket.

 

Három éve még vetélkedett az SZTE Jakucs-versenyén, ezért részt kért a 2017-es program szervezéséből Krasnyó Levente. A geoinformatika szakirányos szegedi egyetemista mellett több tanárnak készülő hallgató is bekapcsolódott a többfordulós vetélkedő megvalósításába. E tény is bizonyítja: Jakucs László munkásságához kötődő témakörökre fókuszáló vetélkedés hangulata motivál a kutatói pályára. Így is népszerűsíti a tudományt, a geográfiát az SZTE földrajz tantárgyhoz kötődő versenye.

 

 

Forgószínpadon a gyűjtemények és laborok

– Működés közben tekinthették meg a verseny résztvevői azt a terepasztalt, ami a folyóvizek felszínformálását mutatja be. De arról is meggyőződhettek, hogy újabb és újabb szépséges részletek fedezhetőek fel az SZTE Koch Sándor ásványgyűjteményének darabjain. Az SZTE őslénytani gyűjteménye is ámulatba ejti nézőit. De az SZTE Földrajzi és Földtudományi Tanszékcsoportjai laboratóriumai is kínáltak érdekes látnivalókat – mesélte Szilassi Péter. A vetélkedő főszervezője is fontosnak tartja, hogy a résztvevők számára a verseny szüneteiben is olyan elfoglaltságokat kínáljanak, amelyek egyszerre gyönyörködtetnek és tanítanak.

 

Forgószínpad szerűen 20-20 fős csoportokban tekintették meg a geográfiai tanszékek gyűjteményeit és laborjait a Jakucs-versenyre érkezők.

 

– Az UNESCO világörökségét képező és Magyarország leghosszabb barlangjának számító Baradla barlang kutatói legújabb felfedezéseiket látványos vetítettképes előadáson mutatták be – árult el újabb részletet a Jakucs-verseny kísérő programjairól Szilassi Péter. – A Baradla barlang legfölső szintjét tárták föl, kürtőket jártak be kutatók. Eredményeikről Szabó Zoltán barlangkutató látványos fotókkal kísért, „Toronymagasan a Baradla barlang kürtőiben” című előadásában adott összefoglalót. – Azért tekinthető ez a beszámoló a Jakucs-verseny első napja koronájának, mert Jakucs László is barlangkutató volt. Az SZTE egykori professzora fedezte fel például az ugyancsak a hosszúságáról nevezetes Béke barlangot is. Jakucs Lászlónak máig az egyik legtöbbet idézett munkája az az angol nyelvű kötet, amely 1971-ben látott napvilágot a mészkőterületek formakincséről. Így is emlékezünk a verseny névadójára, a nemzetközi hírű karsztkutatóra – összegzett Szilassi Péter.

 

Szeged földrajzos szemmel. A szegedi nagy árvíz következményeit középpontba állító városnéző séta, 2017. április 8-án délelőtt ugyancsak azt a célt szolgálta, hogy a vetélkedőre érkező középiskolások és tanáraik minél jobban megismerjék a szegedi egyetemet és a Tisza-parti várost.

 

 

Vetélkedők özöne

A verseny az általános és természetföldrajzi tananyagra épít. Ezen túlmenően fő témája a névadó, az SZTE egykori nemzetközi hírű tudósának kutatási témájához kapcsolódóan a környező országok mészkőhegységei, azaz karsztterületei, ahová Jakucs professzor is sok terepbejárást szervezett hallgatóinak. A feladatok között hangsúlyosan szerepel napjaink aktuális problémája, a klímaváltozás és annak Magyarországi hatásai is.

 

Míg 2017. április 7-i középdöntőből az április 8-i döntőbe jutó legjobb 8 csapat tagjai összemérték tudásukat, addig a sorsdöntő versenyfordulóból kimaradt középiskolások is versenyeztek: számítógép előtt ülve, digitális vetélkedőkön arathattak sikereket.

 

Gondolkodásra ösztönzött a Jakucs-földrajzverseny döntője is: a négyféle feladat nem csak a lexikai tudást mérte, inkább a már megszerzett ismeretek alkalmazásában kellett jeleskedniük a csapatoknak. A laboratóriumban talajtani vizsgálatot, majd térképeken méréseket végeztek. Végül a szóbeli kvíz-játékban nyújtott teljesítmény – például a fogalmak ismerete és a versenyzők gyorsasága – alapján alakult ki a döntős csapatok sorrendje – sorolta Szilassi Péter.

 

Földrajzversenyek itthon és a nagyvilágban címmel egyébként Kovács Eszter és Szilassi Péter a geográfia kutatói és oktatói előtt már többször – legutóbb 2017 márciusában a Magyar Földrajzi Társaság Szegedi osztálya által szervezett programon – osztotta meg tapasztalatait. Az 1872-ben alapított rangos szervezet, a Magyar Földrajzi Társaság a honlapján is szerepelteti a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Tanszékcsoportja és Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke által szervezett Jakucs László Nemzetközi Földrajz Versenyt. Ennek jelentőségét aláhúzza, hogy a Magyar Földrajzi Társaság 1880-től rendszeresen hirdet ifjúsági pályázatokat – derül ki az MFT honlapján közzétett, itt elérhető bemutatkozó szövegből.

 

A VI. Jakucs László Nemzetközi Földrajz Versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta. A vetélkedő végén értékes könyvjutalmakat – például a Szegedi Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent Egyetemi Tudástár köteteit, valamint az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Tanszékcsoportja GeoLitera kiadója kiadványait – nyertek a legjobb középiskolai csapatok és felkészítő tanáraik. A dobogós helyezettek a 2017-es Jakucs-földrajzversenyen: a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium egyik – a Zareczky András Zsombor és Galág Botond Balázs – alkotta csapata megnyerte a vetélkedőt, míg az iskola másik – a Solymosi Zsófia és Kozma Csaba – alkotta gárdája második helyezett lett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhattak a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulói: Kiri Alexandra és Barta Márton. A fődíj idén is a Jakucs László Emlékplakett és egy értékes külföldi utazás, most Európa legjelentősebb karsztvidékére, a Bihari hegységbe.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Izing Máté

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.