SZTE Info

Kiemelt_PLC_verseny

Az SZTE MK mechatronikai- és gépészmérnök szakos hallgatói remekeltek az országos irányítástechnikai programozó versenyen

Összesítésben második és ötödik helyezett lett az SZTE Mérnöki Kar hallgatóiból álló csapat a Veszprémben megrendezett XXIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen. A kiemelkedő eredmény hátteréről, az egyetemistáknak hirdetett versenyeken való részvétel hasznáról az SZTE MK oktatóját, Sárosi József főiskolai docenst kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kiemelkedő eredményt értek el a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar mechatronikai mérnök és gépészmérnök szakos hallgatói a XXIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen. A 3 részből álló verseny egy-egy gyakorlati fordulóját is megnyerte a két csapat. Az összesítés alapján pedig az induló 22 gárda közül a „Gépfarkasok”, azaz a mechatronikai mérnök szakos Gyurkó Csilla, Kónya Csaba, Szőcs Krisztián a második helyen végzett, míg a szegedi gépészmérnök szakos hallgatókat képviselő Juhász Marcell, Tóth Tamás, Takács Ákos alkotta „WolfraMKarbid” csapat az ötödik helyet mondhatja magáénak.


SZTE_MK_PLC1


– Az idei, az immár a XXIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen elért siker nem az első a korábban PLC programozói verseny néven futó vetélkedésben. Például a 2000-ben Győrött rendezett megmérettetésen a 3., míg 2001-ben, mikor Szegeden az SZTE Mérnöki Kar adott otthont a vetélkedőnek, 2. helyezést értünk el – sorolta az SZTE Mérnöki Kar főiskolai docense, Sárosi József. – A 2017. évi eredmény mégis különleges. Ezen a versenyen a legtöbb műszaki és informatikai képzést indító hazai felsőoktatási intézmény képviselteti magát. Vagyis a műszaki képzésben több évtizedes hagyományok alapján oktató hazai intézmények között sikerült helyt állnunk, holott a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán például a mechatronika mérnök szakot másfél éve, 2015-ben indítottuk el – hangsúlyozta az e munkacsoportot vezető oktató.

 

Egy-egy intézmény két-két csapattal vehet részt e PLC-versenyen. Az SZTE MK kihasználta a lehetőséget, mert hallgatóik vállalták az egy éves felkészítő munkát. A vetélkedésben sikeres fiatalok ugyanis az előző hónapokban nem csupán az órarendbe illesztett PLC-programozás tárgyhoz kapcsolódó előadásokon és gyakorlatokon jeleskedtek, hanem részt vettek a kötelezőn túli, heti 4-6 órás rendkívüli képzésen is. A diákokat Csikós Sándor és Bálint Ádám készítette fel a veszprémi irányítástechnikai programozó versenyre, ahol a 22 csapatnak egy elméleti és két gyakorlati feladatot kellett megoldania.


SZTE_MK_PLC2


– Az elméleti „bemelegítést” követő napokon, a gyakorlati példákon, laborokban kellett dolgoznia mindenkinek az általa hozott PLC, vagyis programozható logikai vezérlő segítségével. A technológiáról, vagyis hogy mit kell majd „leprogramozniuk” a hallgatóknak, előzetes információt nyújtanak a szervezők, de valójában a teljes technológiával az adott helyszínen találkoznak a diákok, akiknek adott időkeretben kell megoldaniuk a feladatot – magyarázta Sárosi József. – Minden versenyfordulóban részt vesz minden csapat. Az 1. gyakorlati fordulót a „WolfraMKarbid”, míg a 2. gyakorlati fordulót a „Gépfarkasok” nevű SZTE MK-csapat nyerte meg. Ez önmagában is óriási siker, amit megkoronázott a szegedi mérnök szakos hallgatók összesítésbeli 2. és 5. helyezése.

 

Mit profitál egy fiatal az egyetemistáknak hirdetett versenyen elért eredményből? A kérdésre válaszolva az SZTE MK mechatronikai munkacsoportját vezető Sárosi József elmondta: a versenyre való felkészüléssel, a plusz ismeretekkel javul a fiatal elhelyezkedési esélye. Az oktató tapasztalata szerint a cégek, ahova a diplomások jelentkezhetnek, manapság elvárják, hogy a hallgató már egyetemi tanulmányai idején is nyújtson plusz teljesítményt, például TDK, OTDK-szereplés, vagy Erasmus Programban, vagy egy szakmai versenyen való részvétel formájában. A második helyezést elérő SZTE MK-csapat tagjai máris kaptak gyakorlati munkalehetőséget azoktól a cégektől, amelyek megjelentek a XXIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen: a vetélkedő szünetében interjúkat készítettek e cégek a szegedi diákokkal.

 

Egyébként egyre népszerűbbek az SZTE Mérnöki Kar új szakjai is. Az idei felvételi adatok szerint a szegedi gépészmérnök szak nappali alapképzésére 96 középiskolás, míg mechatronika mérnök szakra 43 diák jelentkezett, első helyként megjelölve az SZTE Mérnöki Kart.


SZTEinfo - Újszászi Ilona

Fotó: Csikós Sándor, Bálint Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.