SZTE Info

Kiemelt_bor_MG_9168

Az SZTE és az MTA SZAB 2017-ben is közös borbírálatot tartott

A „Vinum academiae at Universitatis” címre pályázó 44 bor közül 12 nyert elismerést, míg a nevező 18 borászat közül 6 lett „dobogós”. A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közös borbírálatának eredményét 5 csoportban, borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón ismertették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Vinum Academiae at Universitatis”. Ez a címke hívja fel a borkedvelők figyelmét arra, hogy a palackba a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága közös bora került. A 2017. március 28-án és április 5-én a SZAB-székházban tartott borbírálatra összesen 18 borászat 44 nedűvel nevezett.

 

borverseny

 

A harmadik misszió részei

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság immár hetedik éve közösen vizsgáztatja a borokat. Hagyomány, hogy az „akadémia és az egyetem bora”, azaz a „Vinum academiae at Universitatis” címmel fémjelzett versenyen a fehér- és vörösborokat két kategóriába sorolják. A „prémium” kategóriásnak számító - palackonként akár több ezer forintért megvásárolható - nedűk mellett az üvegenként 800-1200 forintba kerülő „rendezvény” kategóriás borok minősítésének eredményét sajtótájékoztatón hirdették ki 2017. április 26-án a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületében.


borverseny1

 

A „borok tudósainak” döntését három vegyészprofesszor ismertette. Fülöp Ferenc akadémikus, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke arra emlékeztetett, hogy a „tudósok bora”-sorozat a tudomány legkülönfélébb területéről érkező borbarátok ítélete alapján alakult ki.

 

Tökéletesen természetes anyag a bor, amit akár fermentált gyümölcslének is tekinthetünk. Ha a gyógyszerészet felől közelítünk, akkor elmondható: már a régi könyvek is gyógyításra alkalmasnak nevezik az alkoholt annak nyugtató és altató hatása miatt. A minőségi bort persze nem elsősorban az alkoholtartalma miatt fogyasztjuk – mosolyodott el az akadémikus. Fülöp Ferenc hangsúlyozta: igazán „szép” borok közül kellett kiválasztaniuk a legjobbat.


 

– Az egyetem működésének lényeges eleme az úgynevezett harmadik misszió, ami a tudományos ismeretterjesztéstől a kulturális szolgáltatásokig terjed – fogalmazott Martinek Tamás professzor. Az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese szerint e körbe beletartozik a borkultúra fejlesztése is. A minőségi italt tartalmazó palack ugyanis ajándékként nem a piaci ára miatt kaphat jelentőséget az SZTE közkapcsolataiban, inkább a törődés, illetve az egyetem borának a kiválasztásába fektetett energia emeli az ilyen ital értékét.

 

A „Vinum Academiae at Universitatis” borválogatás két fordulós: a vakkóstolást követő „visszakóstolást” követően születik meg a végeredmény – magyarázta Tóth Gábor professzor. Az SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke ismertette a „tudósok bora”-sorozat nyerteseit a – stílusosan – borkóstolóval egybekötött rendezvényen.


 

borverseny3


Eredmény öt csoportban

A rangos „Vinum Academiae at Universitatis” címet idén prémiumkategóriában a fehérborok közül a Grand Tokaj Pincészet – Kővágó Furmint 2015, míg a vörösborok közül a Dániel Pince – Vamp 2009 elnevezésű bora nyerte; illetve rendezvény kategóriában az Áts Pincészet – Koranyár 2016 fehérbora, és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Ördög Villányi Cuvée 2013 vörösbora kapta.

 

A 15 professzor és akadémikus alkotta bírálóbizottság különdíjában, aranyoklevélben részesült a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Szent Tamás Tokaji Furmint 2012 prémiumkategóriás fehérbora, valamint a prémium vörösborok közül a Koch Borászat – Villányi Cabernet Sauvignon 2012, illetve a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Cabernet Franc Mandolás 2011 elnevezésű nedűje.

 

„Tudósok borát” választott az SZTE Állam- és Jogtudományi, valamint az SZTE Általános Orvostudományi Kara is. „Az SZTE ÁJTK bora” cím birtokosa: a Koch Borászat – Chardonnay 2015 prémiumkategóriás fehérbora, valamint a Koch Borászat – Cabernet Franc 2013 rendezvénykategóriás vörösbora. „Az SZTE ÁOK bora” lett a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Mád Tokaji Furmint 2015 prémium fehérbor, valamint a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Syrah 2012 prémium vörösbor.

 

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont immár harmadik esztendeje büszkélkedik saját borral. E csoportban a Dániel Pince – Prof. 2011. vörösbora is „tudósok bora” lett.

 

A rangos borbírálat végeredményét rögzítő oklevelet a három vegyészprofesszor nyújtotta át a nyertes borászatok megjelent képviselőinek.


egyetem_bora_galeria
Képgaléria az eredményhirdetésről.
 

 

 

Két borászat 3-3 elismerése

A „Vinum Academiae at Universitatis” borválogatásra nevező 18 borászat közül 6 lett „dobogós”. A 44 „vizsgára küldött” bor némelyikét olyan különleges név tette emlékezetessé, mint például: „… Fekete Leányka”, „… Hangulat”, „… Macska”, vagy „… Prof.”

 

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet három terméke is elnyerte a „tudósok bora” minősítést. A szegedi gyökerekkel rendelkező borászat képviseletében megjelent Máté Ferenc szerint rangos borversenynek számít a „Vinum Academiae at Universitatis” borválogatás. A sikereket hozó nedűik jellemzéseként elmondta: 2013-as évjáratú Ördög Villányi Cuvéejuk kedves és klasszikus borcsaládjukat képviseli, a 2012-es év nagyszerűségét adja vissza a Villányi Syrah, míg a 2011-es Cabernet Franc Mandolás 16 hónapos hordós érlelés eredményeként került palackba.borverseny4

 

– A vörösbornál arra figyelünk, ne legyenek markáns, karcos savai, ezért fontos, hogy megtörténjen az almasavbomlás. A fehérboroknak viszont jól állnak a „szikár savak” – tanított Drofti Dénes. A rangos elismeréssel büszkélkedő Grand Tokaj munkatársa szerint a hazai borkultúra szépen fejlődik: rengeteg rendezvény ad arra alkalmat, hogy borivóként eldönthessük, hogy „jó” avagy „nem jó” a poharunkban vörösen izzó vagy fehéren csillogó bor.

 

– Villányban nagyon jó területen vannak a dűlőink – kezdte borai méltatását Koch Csaba, miközben a 2012-es évjáratú Villányi Cabernet Sauvignonját kóstoltatta. A palack címkéjére elhelyezett korábbi elismerések – például legutóbb a magyarországi németek országos borversenyén és a villányi borvidéken begyűjtött „legek” – mellé kerülhet a szegedi tudósok ítéleteként elnyert aranyoklevél is. Az „SZTE ÁJTK bora” címet a bajai-hajósi Koch borászatának két, palackba zárt italával is elnyert szakember azért tartja fontosnak a szegedi „akadémia és az egyetem bora” versenyt, mert itt olyan művelt emberek bírálnak, akik – miközben értenek a borhoz – valódi borbarátok is.

 

A korábban a szegedi egyetemen biológiát hallgató, két borászatában széles spektrumon tevékenykedő, 28-féle bort forgalmazó Koch Csaba szerint dicsőség, hogy a tudósok is bekapcsolódnak a borbírálatba, melynek eredményére minden nyertes büszkén hivatkozhat akár a Tisza-parti város rangos borfesztiválján is.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 14.
  13:00 - 17:00
  Konferencia a Reformáció Emlékévére. A program: Nóbik Attila (SZTE JGYPK) – Reformáció-recepció a dualizmus kori neveléstörténet tankönyveinkben. Vajda Tamás (SZTE Egyetemi Levéltár) – 1872-1919 között egyetemi órai jegyzetek a román akadémia kolozsvári könyvtárában. Babits Edit (EJTF) - Türelem. Nevelés. Pedagógusképzés a bajai képezde első évtizedében. Presztóczki Zoltán (MNL CSML Hódmezővásárhelyi Levéltára) – Régimódi történet apai ágon. Szabó Magda személyes és családi kötődése Hódmezővásárhelyhez. Miklós Péter (SZTE JGYPK, Emlékpont, Hódmezővásárhely) – Protestanizmus és katolicizmus között. A szegedi egyetem és a csanádi püspökség. Dudok Fanni (SZTE BTK) – A szegedi Bölcsészettudományi Kar és a szegedi Szeminárium hallgatói összetétele (1930-1939). Fizel Natasa (SZTE JGYPK) – Az Állami Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola hallgatóinak konfesszionális összetétele. A program szervezője: MTA SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Neveléstörténeti Munkabizottság.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.