SZTE Info

Kiemelt_bor_MG_9168

Az SZTE és az MTA SZAB 2017-ben is közös borbírálatot tartott

A „Vinum academiae at Universitatis” címre pályázó 44 bor közül 12 nyert elismerést, míg a nevező 18 borászat közül 6 lett „dobogós”. A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közös borbírálatának eredményét 5 csoportban, borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón ismertették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Vinum Academiae at Universitatis”. Ez a címke hívja fel a borkedvelők figyelmét arra, hogy a palackba a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága közös bora került. A 2017. március 28-án és április 5-én a SZAB-székházban tartott borbírálatra összesen 18 borászat 44 nedűvel nevezett.

 

borverseny

 

A harmadik misszió részei

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság immár hetedik éve közösen vizsgáztatja a borokat. Hagyomány, hogy az „akadémia és az egyetem bora”, azaz a „Vinum academiae at Universitatis” címmel fémjelzett versenyen a fehér- és vörösborokat két kategóriába sorolják. A „prémium” kategóriásnak számító - palackonként akár több ezer forintért megvásárolható - nedűk mellett az üvegenként 800-1200 forintba kerülő „rendezvény” kategóriás borok minősítésének eredményét sajtótájékoztatón hirdették ki 2017. április 26-án a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületében.


borverseny1

 

A „borok tudósainak” döntését három vegyészprofesszor ismertette. Fülöp Ferenc akadémikus, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke arra emlékeztetett, hogy a „tudósok bora”-sorozat a tudomány legkülönfélébb területéről érkező borbarátok ítélete alapján alakult ki.

 

Tökéletesen természetes anyag a bor, amit akár fermentált gyümölcslének is tekinthetünk. Ha a gyógyszerészet felől közelítünk, akkor elmondható: már a régi könyvek is gyógyításra alkalmasnak nevezik az alkoholt annak nyugtató és altató hatása miatt. A minőségi bort persze nem elsősorban az alkoholtartalma miatt fogyasztjuk – mosolyodott el az akadémikus. Fülöp Ferenc hangsúlyozta: igazán „szép” borok közül kellett kiválasztaniuk a legjobbat.


 

– Az egyetem működésének lényeges eleme az úgynevezett harmadik misszió, ami a tudományos ismeretterjesztéstől a kulturális szolgáltatásokig terjed – fogalmazott Martinek Tamás professzor. Az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese szerint e körbe beletartozik a borkultúra fejlesztése is. A minőségi italt tartalmazó palack ugyanis ajándékként nem a piaci ára miatt kaphat jelentőséget az SZTE közkapcsolataiban, inkább a törődés, illetve az egyetem borának a kiválasztásába fektetett energia emeli az ilyen ital értékét.

 

A „Vinum Academiae at Universitatis” borválogatás két fordulós: a vakkóstolást követő „visszakóstolást” követően születik meg a végeredmény – magyarázta Tóth Gábor professzor. Az SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke ismertette a „tudósok bora”-sorozat nyerteseit a – stílusosan – borkóstolóval egybekötött rendezvényen.


 

borverseny3


Eredmény öt csoportban

A rangos „Vinum Academiae at Universitatis” címet idén prémiumkategóriában a fehérborok közül a Grand Tokaj Pincészet – Kővágó Furmint 2015, míg a vörösborok közül a Dániel Pince – Vamp 2009 elnevezésű bora nyerte; illetve rendezvény kategóriában az Áts Pincészet – Koranyár 2016 fehérbora, és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Ördög Villányi Cuvée 2013 vörösbora kapta.

 

A 15 professzor és akadémikus alkotta bírálóbizottság különdíjában, aranyoklevélben részesült a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Szent Tamás Tokaji Furmint 2012 prémiumkategóriás fehérbora, valamint a prémium vörösborok közül a Koch Borászat – Villányi Cabernet Sauvignon 2012, illetve a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Cabernet Franc Mandolás 2011 elnevezésű nedűje.

 

„Tudósok borát” választott az SZTE Állam- és Jogtudományi, valamint az SZTE Általános Orvostudományi Kara is. „Az SZTE ÁJTK bora” cím birtokosa: a Koch Borászat – Chardonnay 2015 prémiumkategóriás fehérbora, valamint a Koch Borászat – Cabernet Franc 2013 rendezvénykategóriás vörösbora. „Az SZTE ÁOK bora” lett a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Mád Tokaji Furmint 2015 prémium fehérbor, valamint a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Syrah 2012 prémium vörösbor.

 

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont immár harmadik esztendeje büszkélkedik saját borral. E csoportban a Dániel Pince – Prof. 2011. vörösbora is „tudósok bora” lett.

 

A rangos borbírálat végeredményét rögzítő oklevelet a három vegyészprofesszor nyújtotta át a nyertes borászatok megjelent képviselőinek.


egyetem_bora_galeria
Képgaléria az eredményhirdetésről.
 

 

 

Két borászat 3-3 elismerése

A „Vinum Academiae at Universitatis” borválogatásra nevező 18 borászat közül 6 lett „dobogós”. A 44 „vizsgára küldött” bor némelyikét olyan különleges név tette emlékezetessé, mint például: „… Fekete Leányka”, „… Hangulat”, „… Macska”, vagy „… Prof.”

 

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet három terméke is elnyerte a „tudósok bora” minősítést. A szegedi gyökerekkel rendelkező borászat képviseletében megjelent Máté Ferenc szerint rangos borversenynek számít a „Vinum Academiae at Universitatis” borválogatás. A sikereket hozó nedűik jellemzéseként elmondta: 2013-as évjáratú Ördög Villányi Cuvéejuk kedves és klasszikus borcsaládjukat képviseli, a 2012-es év nagyszerűségét adja vissza a Villányi Syrah, míg a 2011-es Cabernet Franc Mandolás 16 hónapos hordós érlelés eredményeként került palackba.borverseny4

 

– A vörösbornál arra figyelünk, ne legyenek markáns, karcos savai, ezért fontos, hogy megtörténjen az almasavbomlás. A fehérboroknak viszont jól állnak a „szikár savak” – tanított Drofti Dénes. A rangos elismeréssel büszkélkedő Grand Tokaj munkatársa szerint a hazai borkultúra szépen fejlődik: rengeteg rendezvény ad arra alkalmat, hogy borivóként eldönthessük, hogy „jó” avagy „nem jó” a poharunkban vörösen izzó vagy fehéren csillogó bor.

 

– Villányban nagyon jó területen vannak a dűlőink – kezdte borai méltatását Koch Csaba, miközben a 2012-es évjáratú Villányi Cabernet Sauvignonját kóstoltatta. A palack címkéjére elhelyezett korábbi elismerések – például legutóbb a magyarországi németek országos borversenyén és a villányi borvidéken begyűjtött „legek” – mellé kerülhet a szegedi tudósok ítéleteként elnyert aranyoklevél is. Az „SZTE ÁJTK bora” címet a bajai-hajósi Koch borászatának két, palackba zárt italával is elnyert szakember azért tartja fontosnak a szegedi „akadémia és az egyetem bora” versenyt, mert itt olyan művelt emberek bírálnak, akik – miközben értenek a borhoz – valódi borbarátok is.

 

A korábban a szegedi egyetemen biológiát hallgató, két borászatában széles spektrumon tevékenykedő, 28-féle bort forgalmazó Koch Csaba szerint dicsőség, hogy a tudósok is bekapcsolódnak a borbírálatba, melynek eredményére minden nyertes büszkén hivatkozhat akár a Tisza-parti város rangos borfesztiválján is.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 23.
  10:00 - 16:00
  A látogatók megismerkedhetnek a Füvészkert új, rovarfogó növényeket bemutató gyűjteményével. A húsevő, vagy rovaremésztő növények a világ minden táján élnek, közös jellemzőjük, hogy tápanyagszükségletüket állati eredetű forrásból egészítik ki. A rovarok, vagy kisebb békák, gyíkok, esetleg kisemlősök elfogására a levelük módosult fondorlatos szerkezetű csapdákká. Ezekkel a különös lényekkel lehet testközelből is megismerkedni a tematikus napon.
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • október 3.
  10:00 - 18:00