SZTE Info

Kiemelt_bor_MG_9168

Az SZTE és az MTA SZAB 2017-ben is közös borbírálatot tartott

A „Vinum academiae at Universitatis” címre pályázó 44 bor közül 12 nyert elismerést, míg a nevező 18 borászat közül 6 lett „dobogós”. A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közös borbírálatának eredményét 5 csoportban, borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón ismertették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Vinum Academiae at Universitatis”. Ez a címke hívja fel a borkedvelők figyelmét arra, hogy a palackba a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága közös bora került. A 2017. március 28-án és április 5-én a SZAB-székházban tartott borbírálatra összesen 18 borászat 44 nedűvel nevezett.

 

borverseny

 

A harmadik misszió részei

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság immár hetedik éve közösen vizsgáztatja a borokat. Hagyomány, hogy az „akadémia és az egyetem bora”, azaz a „Vinum academiae at Universitatis” címmel fémjelzett versenyen a fehér- és vörösborokat két kategóriába sorolják. A „prémium” kategóriásnak számító - palackonként akár több ezer forintért megvásárolható - nedűk mellett az üvegenként 800-1200 forintba kerülő „rendezvény” kategóriás borok minősítésének eredményét sajtótájékoztatón hirdették ki 2017. április 26-án a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületében.


borverseny1

 

A „borok tudósainak” döntését három vegyészprofesszor ismertette. Fülöp Ferenc akadémikus, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke arra emlékeztetett, hogy a „tudósok bora”-sorozat a tudomány legkülönfélébb területéről érkező borbarátok ítélete alapján alakult ki.

 

Tökéletesen természetes anyag a bor, amit akár fermentált gyümölcslének is tekinthetünk. Ha a gyógyszerészet felől közelítünk, akkor elmondható: már a régi könyvek is gyógyításra alkalmasnak nevezik az alkoholt annak nyugtató és altató hatása miatt. A minőségi bort persze nem elsősorban az alkoholtartalma miatt fogyasztjuk – mosolyodott el az akadémikus. Fülöp Ferenc hangsúlyozta: igazán „szép” borok közül kellett kiválasztaniuk a legjobbat.


 

– Az egyetem működésének lényeges eleme az úgynevezett harmadik misszió, ami a tudományos ismeretterjesztéstől a kulturális szolgáltatásokig terjed – fogalmazott Martinek Tamás professzor. Az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese szerint e körbe beletartozik a borkultúra fejlesztése is. A minőségi italt tartalmazó palack ugyanis ajándékként nem a piaci ára miatt kaphat jelentőséget az SZTE közkapcsolataiban, inkább a törődés, illetve az egyetem borának a kiválasztásába fektetett energia emeli az ilyen ital értékét.

 

A „Vinum Academiae at Universitatis” borválogatás két fordulós: a vakkóstolást követő „visszakóstolást” követően születik meg a végeredmény – magyarázta Tóth Gábor professzor. Az SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke ismertette a „tudósok bora”-sorozat nyerteseit a – stílusosan – borkóstolóval egybekötött rendezvényen.


 

borverseny3


Eredmény öt csoportban

A rangos „Vinum Academiae at Universitatis” címet idén prémiumkategóriában a fehérborok közül a Grand Tokaj Pincészet – Kővágó Furmint 2015, míg a vörösborok közül a Dániel Pince – Vamp 2009 elnevezésű bora nyerte; illetve rendezvény kategóriában az Áts Pincészet – Koranyár 2016 fehérbora, és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Ördög Villányi Cuvée 2013 vörösbora kapta.

 

A 15 professzor és akadémikus alkotta bírálóbizottság különdíjában, aranyoklevélben részesült a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Szent Tamás Tokaji Furmint 2012 prémiumkategóriás fehérbora, valamint a prémium vörösborok közül a Koch Borászat – Villányi Cabernet Sauvignon 2012, illetve a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Cabernet Franc Mandolás 2011 elnevezésű nedűje.

 

„Tudósok borát” választott az SZTE Állam- és Jogtudományi, valamint az SZTE Általános Orvostudományi Kara is. „Az SZTE ÁJTK bora” cím birtokosa: a Koch Borászat – Chardonnay 2015 prémiumkategóriás fehérbora, valamint a Koch Borászat – Cabernet Franc 2013 rendezvénykategóriás vörösbora. „Az SZTE ÁOK bora” lett a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Mád Tokaji Furmint 2015 prémium fehérbor, valamint a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Syrah 2012 prémium vörösbor.

 

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont immár harmadik esztendeje büszkélkedik saját borral. E csoportban a Dániel Pince – Prof. 2011. vörösbora is „tudósok bora” lett.

 

A rangos borbírálat végeredményét rögzítő oklevelet a három vegyészprofesszor nyújtotta át a nyertes borászatok megjelent képviselőinek.


egyetem_bora_galeria
Képgaléria az eredményhirdetésről.
 

 

 

Két borászat 3-3 elismerése

A „Vinum Academiae at Universitatis” borválogatásra nevező 18 borászat közül 6 lett „dobogós”. A 44 „vizsgára küldött” bor némelyikét olyan különleges név tette emlékezetessé, mint például: „… Fekete Leányka”, „… Hangulat”, „… Macska”, vagy „… Prof.”

 

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet három terméke is elnyerte a „tudósok bora” minősítést. A szegedi gyökerekkel rendelkező borászat képviseletében megjelent Máté Ferenc szerint rangos borversenynek számít a „Vinum Academiae at Universitatis” borválogatás. A sikereket hozó nedűik jellemzéseként elmondta: 2013-as évjáratú Ördög Villányi Cuvéejuk kedves és klasszikus borcsaládjukat képviseli, a 2012-es év nagyszerűségét adja vissza a Villányi Syrah, míg a 2011-es Cabernet Franc Mandolás 16 hónapos hordós érlelés eredményeként került palackba.borverseny4

 

– A vörösbornál arra figyelünk, ne legyenek markáns, karcos savai, ezért fontos, hogy megtörténjen az almasavbomlás. A fehérboroknak viszont jól állnak a „szikár savak” – tanított Drofti Dénes. A rangos elismeréssel büszkélkedő Grand Tokaj munkatársa szerint a hazai borkultúra szépen fejlődik: rengeteg rendezvény ad arra alkalmat, hogy borivóként eldönthessük, hogy „jó” avagy „nem jó” a poharunkban vörösen izzó vagy fehéren csillogó bor.

 

– Villányban nagyon jó területen vannak a dűlőink – kezdte borai méltatását Koch Csaba, miközben a 2012-es évjáratú Villányi Cabernet Sauvignonját kóstoltatta. A palack címkéjére elhelyezett korábbi elismerések – például legutóbb a magyarországi németek országos borversenyén és a villányi borvidéken begyűjtött „legek” – mellé kerülhet a szegedi tudósok ítéleteként elnyert aranyoklevél is. Az „SZTE ÁJTK bora” címet a bajai-hajósi Koch borászatának két, palackba zárt italával is elnyert szakember azért tartja fontosnak a szegedi „akadémia és az egyetem bora” versenyt, mert itt olyan művelt emberek bírálnak, akik – miközben értenek a borhoz – valódi borbarátok is.

 

A korábban a szegedi egyetemen biológiát hallgató, két borászatában széles spektrumon tevékenykedő, 28-féle bort forgalmazó Koch Csaba szerint dicsőség, hogy a tudósok is bekapcsolódnak a borbírálatba, melynek eredményére minden nyertes büszkén hivatkozhat akár a Tisza-parti város rangos borfesztiválján is.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.