Bezár

Hírarchívum

Nemzetközi felülettudományi konferencia a TIK-ben

Nemzetközi felülettudományi konferencia a TIK-ben

2017. augusztus 28.
2 perc

A felületttudományi kutatások legújabb eredményeiről tanácskoznak augusztus 28. és szeptember 1. között a Tanulmányi és Információs Központban. A 33. Európai Felülettudományi Konferenciára közel 400 résztvevő érkezett, többek között Európából, Amerikából és Kínából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „European Conference on Surface Science”, röviden ECOSS, nagy hagyományú, 1978-tól szinte minden évben megrendezett európai konferenciasorozat, amely tematikájában átöleli az elméleti szilárdtestfizikától az alkalmazás-orientált nanotechnológiáig a legfrissebb tudományos eredményeket az „intelligens” felületek atomi léptékű kutatásában. Az ECOSS konferenciasorozat nemzetközi szakmai hátterét az Európai Fizikai Társaság (EPS) és a Nemzetközi Vákuumtársaság (IUVSTA), illetve a két szervezet által közösen felállított „ECOSS-Board” testület adja. A 2017. augusztus 27. és szeptember 1. között megtartandó hatnapos konferencia a szegedi és a magyarországi tudományos élet kiemelkedő eseményének ígérkezik, amelynek védnökei a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Magyar Tudományos Akadémia elnökei.


- A nanotechnológia alapjai a felülettudománynál kezdődnek, minden kémiai kutatást le lehet fordítani a felülettudomány nyelvére. Az alapkutatások során a szakemberek az anyagok felületén zajló atomi szintű folyamatokat vizsgálják, gyakorlati hasznosítása az energiatárolás új módszereinek kidolgozásakor, a nanoelektronika és a katalitikus folyamatok tervezésénél alkalmazható - magyarázta Prof. Dr. Berkó András, az SZTE-MTA Reakciókinetikai és Felületkémiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója.


A Solymosi Frigyes akadémikus nevével fémjelzett szegedi felülettudományi iskola több évtizedes nemzetközi kapcsolatait is kihasználva, számos jeles előadót sikerült megnyerni az SZTE TIK-ben rendezett ECOSS-33 konferenciára. A tudományos tanácskozás hivatalos nyelve angol. A 7 plenáris és 28 meghívott előadó, az eredményeiről a szekcióüléseken és posztereken beszámoló mintegy 280 szakember, valamint a 350-400 résztvevő nem csak majdnem minden európai, de várhatóan jó néhány tengerentúli (USA, Kína, Japán, Korea) országot is képviselni fog. A jelentős tradícióval rendelkező ECOSS konferenciasorozatnak már Európa számos városa, illetve egyetemi központja helyet adott, de most első ízben rendezik Magyarországon.


A 15 nemzetközi kiállító az úgynevezett vákuum-technikai, illetve a mérőműszer-iparból érkezik, és a folytonosan megújuló technikai és tudományos lehetőségeket mutatja be. A konferencián lehetőséget kap a szegedi ELI-ALPS is a bemutatkozásra, és a tudományos program is érint olyan területeket, amelyek az ott tervezett kutatásokra is ösztönző hatással lehet.


A konferencia lehetőséget teremt a fiatal tehetséges kutatók eredményeinek bemutatására mind Magyarországról, mind külföldről. emellett alkalom nyílik a különböző kutatói korosztályok tagjainak a személyes kapcsolatfelvételére.


A konferencia részletes programja itt elérhető.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek