Bezár

Hírarchívum

Népegészségügyi konferencia az SZTE-n

Népegészségügyi konferencia az SZTE-n

2017. augusztus 31.
2 perc

Javítani kell a lakosság egészségi állapotán, ezzel csökkenthető az ellátórendszer szolgáltatásai iránti igény - jelentette ki Szentes Tamás az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár szerdán a szegedi egyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2017. augusztus 30. és szeptember 1. között a Szegedi Tudományegyetemen az Általános Orvostudományi Kar Népegészségtani Intézetének szervezésében rendezik meg a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének XI. Konferenciáját. Atanácskozás fő témája a magyar lakosság egészségi állapotát leginkább meghatározó krónikus betegségek megelőzése, különös tekintettel annak népegészségügyi aspektusaira. A résztvevő szakemberek több mint 70 magyar nyelvű tudományos előadás és 19 angol nyelvű poszter formájában mutatják be legújabb kutatási eredményeiket a betegségek megelőzése (életmódváltás, védőoltások, szűrővizsgálatok), az alapellátás népegészségügyi feladatai, a környezet-, munka-, táplálkozás- és élelmezés-egészségügy, valamint a minőség az egészségügyben témakörökhöz kapcsolódóan.


Szentes Tamás a konferencián elmondta, a fejlett ipari országok egészségügyi rendszerei kritikus helyzetbe kerültek, az elöregedő társadalom, a krónikus betegségek gyakoribbá válása miatt nő a szolgáltatási szükséglet. A technológia fejlődése következtében pedig bővül a szolgáltatások köre, az egészségügyi piac rohamosan növekszik. A szakember hangsúlyozta, beavatkozni a szükséglet oldaláról lehet. Megelőzéssel, szűréssel, korai felismeréssel, gondozási szolgáltatásokkal csökkenthető a megbetegedések aránya, és így az egészségügyi szolgáltatások iránti igény - írj az MTI.

Szentes Tamás rámutatott, javítani kell a lakosság egészségügyi állapotát, elsősorban azokat a kockázati tényezőket kell visszaszorítani, amelyek betegségeket idéznek elő. A prevenció célja tudatosítani, hogy az egészség érték, melyet érdemes megvédeni, és ehhez kell szolgáltatásokat rendelni - tette hozzá.


Ádány Róza egyetemi tanár, az egyesület elnöke kifejtette, csak az egészséges lakosság lehet versenyképes. A növekvő gazdasághoz testükben, lelkükben egészséges, dolgozni akaró és tudó emberekre van szükség. Annak a valószínűsége, hogy egy magyar nő vagy férfi 65. életévének betöltése előtt szív- és érrendszeri, daganatos vagy emésztőrendszeri betegség miatt meghal, lényegesen magasabb, mint az unió régi tagországában élőknél - mondta. A professzor kiemelten fontosnak tartja, hogy a kormányzat idén uniós támogatással két, a népegészségügyi szolgáltatások színvonalát javító programot indított, és ennek része a daganatos megbetegedések szűrésnek hatékonyabbá tétele is. A szakember szerint elhatározás, politikai támogatottság és pénz kérdése, hogy jelentősen javuljanak a nem fertőző betegségek okozta halálozás mutatói. Példaként a fertőző betegségek okozta halálozás magyarországi adatait említette, amelyek - a korábbi erőfeszítéseknek köszönhetően - kedvezőbbek, mint az uniós átlag - írja az MTI.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek