Bezár

Hírarchívum

kiemelt_SZGYTV

Cambridge-be utazik az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztese

Cambridge-be utazik az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztese

2017. december 04.
3 perc

Hatodik alkalommal rendezi meg középiskolások számára a Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A kémia, biológia és fizika tantárgyból, valamint Szent-Györgyi munkásságáról és életéről szóló rangos tanulmányi vetélkedővel az egyetem egykori rektora előtt tiszteleg, ugyanakkor a tehetséggondozásra is hangsúlyt fektet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoA verseny európai uniós támogatásból valósul meg. A fő támogatóknak – Szegedi Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Cambridge-Szeged Societynek – köszönhetően az idei fődíj: a három győztes diák és felkészítő tanára Szeged testvérvárosába utazik tanulmányútra.

 

A Szegedi Tudományegyetem 2017. december 7–9. között rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelyre magyarországi és határon túli iskolák diákjai érkeznek felkészítő tanáraikkal. Csaknem 250-en vesznek részt a háromnapos programsorozaton, amelyet a szegedi egyetem a Szegedi Tudós Akadémiával közösen állított össze. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre érkező diákok részt vesznek a Szegedi Tudós Akadémia által szervezett, Nobel díjasok – Tehetséges Diákok Találkozója programjain is.

 

Idén a verseny témája Szent-Györgyi Albert élete és munkássága, valamint a fizikai, kémiai, fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2012 és 2016 között, a vetélkedő feladatai elsősorban a kémiai Nobel-díjasokkal kapcsolatosak. A háromfős csapatok számára a biológia, kémia és fizika kérdéssorokat, valamint a Szent-Györgyi életéről, munkásságáról szóló művelődéstörténeti feladatokat a szegedi egyetem elismert oktatói állították össze. A verseny zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezetője; a zsűri tagjai Prof. Dr. Révész Piroska, egyetemi tanár, az MTA doktora, valamint Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék vezetője. A számítógépes elődöntőt november 7-én, csütörtökön rendezik meg. A pénteki döntőben már csak a legjobb hat csapat versenghet az első helyért, valamint a legjobbaknak járó díjakért. A verseny fő támogatója Szegedi Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Cambridge-Szeged Society, nekik köszönhetően az első helyezett csapat kísérőtanárával együtt tanulmányútra utazik Cambridge-be, ahol szakmai és kulturális programokkal várják őket, többek között ellátogathatnak a város egyetemére is. Mint minden évben a szervező SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság idén is meghirdette a versenyhez kapcsolódó kreatív pályázatot „A mi kedvenc Nobel-díjasunk” címmel kisfilm és képregény kategóriában. Az alkotók közül a legjobbat szintén értékes jutalmakkal díjazzák.

 

A verseny szponzorainak támogatásával díjazzák az első hat helyezett csapatot, valamint a kreatív kategória győztesét, és a szponzorok támogatásával utazik az első helyezett Szeged testvérvárosába, Cambridge-be. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, mint az ország egyik legrangosabb tanulmányi versenyét, idén is számos cég találta támogatásra méltónak. A verseny fő támogatója Szegedi Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Cambridge-Szeged Society. Arany fokozatú támogatók: Richter Gedeon Vegyészeti Gyár NyRt., OTP Travel Kft., Diákhitel Zrt., Akadémia Kiadó. Ezüst fokozatú támogató: Sanatmetal Kft. Bronz fokozatú támogatók: Solvo Zrt., Egis Gyógyszertár Zrt., Pick Szeged Zrt., Gondolat Kiadó.

 

A verseny szervezése uniós forrásból valósul meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, "A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére" című pályázatnak köszönhetően.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek