SZTE Info

Újabb elismerés az SZTE gyakorló gimnázium francia-magyar két tanítási nyelvű tagozatának

Label France Éducation címet nyert 2015-ben a Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumában működő francia-magyar két tanítási nyelvű tagozat. A francia nyelv oktatásában és a kultúraközvetésben 1993 óta élen járó intézmény munkája színvonalasságának újabb elismerése a budapesti Francia Intézetben minap átvett ajándék.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Megkésett Mikulás csomagként” a legújabb oktatástechnikai eszközzel ajándékozta meg a francia diplomácia az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia-magyar két tanítási nyelvű tagozatát. A budapesti Francia Intézetben 2017. december 12-én tartott ceremónián kiderült: a mobil interaktív tábla, mint ajándék azt is jelképezi, hogy Franciaország Külügyminisztériuma nagyra tartja és elismeri a szegedi egyetemi gyakorlóban végzett nyelvoktató és kultúraközvetítő munkát – tudtuk meg Filó Rékától. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia-magyar két tanítási nyelvű tagozat vezetője mellett az intézmény igazgatójának, dr. Dobi Jánosnak a Francia Intézet kulturális ügyekkel foglalkozó nyelvi attaséja, Hugues Denisot adta át a francia nyelv tanítását segítő eszközt.


Francia_ajandek

 

Egy volt francia képviselő, Pierre-Yves Le Borgn’ jóvoltából kapta meg az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia-magyar két tanítási nyelvű tagozata a mobil interaktív táblát. A képviselő felajánlásának célja a francia nyelvoktatás támogatása. Ezt a jelzés értékű ajándékot egyébként megkapta mind a 9 olyan magyarországi tagozat, amely rendelkezik a magyar-francia két tanítási nyelvű oktatás színvonalát elismerő Label France Éducation címmel.

 

A szegedi egyetem gyakorlóiskoláinak szép hagyománya a francia nyelv színvonalas oktatása. A dél-alföldi régióból ide jelentkeznek azok a gyerekek, akik a francia nyelvet és kultúrát szeretnék megismerni, középiskolás fokon. 2011 óta az egyetemi gyakorló gimnázium, hogy nyelvi előismeret nélkül, a 0. évfolyamra jelentkezhet a francia nyelvet tanulni vágyó fiatal. Ezt követően bekapcsolódhat az egyetemi gyakorló gimnázium 1993 óta sikeres programjába: négy tantárgy – civilizáció, földrajz, matematika, történelem – ismeretanyagát franciául tanulhatja. Így, az utóbbi időszakban, évente 15-17 diák érettségizik franciául is, illetve szerez felsőfokú nyelvvizsgát az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia-magyar két tanítási nyelvű tagozatán.


 

SZTEinfo - Ú. I.

Fotó: SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex