SZTE Info

Újabb elismerés az SZTE gyakorló gimnázium francia-magyar két tanítási nyelvű tagozatának

Label France Éducation címet nyert 2015-ben a Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumában működő francia-magyar két tanítási nyelvű tagozat. A francia nyelv oktatásában és a kultúraközvetésben 1993 óta élen járó intézmény munkája színvonalasságának újabb elismerése a budapesti Francia Intézetben minap átvett ajándék.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Megkésett Mikulás csomagként” a legújabb oktatástechnikai eszközzel ajándékozta meg a francia diplomácia az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia-magyar két tanítási nyelvű tagozatát. A budapesti Francia Intézetben 2017. december 12-én tartott ceremónián kiderült: a mobil interaktív tábla, mint ajándék azt is jelképezi, hogy Franciaország Külügyminisztériuma nagyra tartja és elismeri a szegedi egyetemi gyakorlóban végzett nyelvoktató és kultúraközvetítő munkát – tudtuk meg Filó Rékától. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia-magyar két tanítási nyelvű tagozat vezetője mellett az intézmény igazgatójának, dr. Dobi Jánosnak a Francia Intézet kulturális ügyekkel foglalkozó nyelvi attaséja, Hugues Denisot adta át a francia nyelv tanítását segítő eszközt.


Francia_ajandek

 

Egy volt francia képviselő, Pierre-Yves Le Borgn’ jóvoltából kapta meg az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia-magyar két tanítási nyelvű tagozata a mobil interaktív táblát. A képviselő felajánlásának célja a francia nyelvoktatás támogatása. Ezt a jelzés értékű ajándékot egyébként megkapta mind a 9 olyan magyarországi tagozat, amely rendelkezik a magyar-francia két tanítási nyelvű oktatás színvonalát elismerő Label France Éducation címmel.

 

A szegedi egyetem gyakorlóiskoláinak szép hagyománya a francia nyelv színvonalas oktatása. A dél-alföldi régióból ide jelentkeznek azok a gyerekek, akik a francia nyelvet és kultúrát szeretnék megismerni, középiskolás fokon. 2011 óta az egyetemi gyakorló gimnázium, hogy nyelvi előismeret nélkül, a 0. évfolyamra jelentkezhet a francia nyelvet tanulni vágyó fiatal. Ezt követően bekapcsolódhat az egyetemi gyakorló gimnázium 1993 óta sikeres programjába: négy tantárgy – civilizáció, földrajz, matematika, történelem – ismeretanyagát franciául tanulhatja. Így, az utóbbi időszakban, évente 15-17 diák érettségizik franciául is, illetve szerez felsőfokú nyelvvizsgát az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia-magyar két tanítási nyelvű tagozatán.


 

SZTEinfo - Ú. I.

Fotó: SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 9. 18:30 - 21. 16:00
  Megnyitja: Krnács András fotográfus tanár
  Közreműködik: Sun City Brass
  Kiállítók: Balassa Teodóra, Bíró Róbert, Bihacsy Gábor, Czesznak Lilla, Fehér Zoltán, Fazekas Anikó, Szügyi Tamás, Latinyák Alex, Mándity Krisztián, Némethné Herczeg Helga, Németh Norbert, Gömöriné Kordás Gabriella, Papp Henriett, Szelepcsényi András, Tarnavölgyi Zoltán, Vadasi Roland, Varga Krisztina
  A kiállítás megtekinthető április 21-ig, hétköznapokon 08.00–20.00, szombaton 08.00–16.00 óráig.
 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 19.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Dr. Ragány Zoltán ügyvéd
 • április 19.
  17:00 - 18:30
  A tárlatot megnyitja: Roskó Gábor Munkácsy-díjas Érdemes Művész (SZTE JGYPK)
  Közreműködik: Bitó Ádám (zene)
  A Somogyi-könyvtár, az SZTE Tehetségpont és a SZTE Sófi Alapítvány szervezésében
 • április 19.
  18:00 - 22:00
  A slam poetry egy versenykeretek közt lezajló előadói/költészeti reformmozgalom, amely Magyarországon több mint 10 éve van jelen. Szegeden 2013-ban eresztett gyökeret, azóta a Slam Poetry Szeged töretlen sikerrel, sok száz fős klubokkal várja a kötetlen, kritikus, „punchline”-os, és leginkább az őszinte irodalom iránt érdeklődőket. Ezen rendezvények célja, hogy újra egy nyelvet beszéljünk gondolatiságban úgy, hogy közben kikapcsolódjunk. Ezt mindenképp garantáljuk.
  Belépődíj 600 Ft