SZTE Info

Újabb elismerés az SZTE gyakorló gimnázium francia-magyar két tanítási nyelvű tagozatának

Label France Éducation címet nyert 2015-ben a Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumában működő francia-magyar két tanítási nyelvű tagozat. A francia nyelv oktatásában és a kultúraközvetésben 1993 óta élen járó intézmény munkája színvonalasságának újabb elismerése a budapesti Francia Intézetben minap átvett ajándék.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Megkésett Mikulás csomagként” a legújabb oktatástechnikai eszközzel ajándékozta meg a francia diplomácia az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia-magyar két tanítási nyelvű tagozatát. A budapesti Francia Intézetben 2017. december 12-én tartott ceremónián kiderült: a mobil interaktív tábla, mint ajándék azt is jelképezi, hogy Franciaország Külügyminisztériuma nagyra tartja és elismeri a szegedi egyetemi gyakorlóban végzett nyelvoktató és kultúraközvetítő munkát – tudtuk meg Filó Rékától. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia-magyar két tanítási nyelvű tagozat vezetője mellett az intézmény igazgatójának, dr. Dobi Jánosnak a Francia Intézet kulturális ügyekkel foglalkozó nyelvi attaséja, Hugues Denisot adta át a francia nyelv tanítását segítő eszközt.


Francia_ajandek

 

Egy volt francia képviselő, Pierre-Yves Le Borgn’ jóvoltából kapta meg az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia-magyar két tanítási nyelvű tagozata a mobil interaktív táblát. A képviselő felajánlásának célja a francia nyelvoktatás támogatása. Ezt a jelzés értékű ajándékot egyébként megkapta mind a 9 olyan magyarországi tagozat, amely rendelkezik a magyar-francia két tanítási nyelvű oktatás színvonalát elismerő Label France Éducation címmel.

 

A szegedi egyetem gyakorlóiskoláinak szép hagyománya a francia nyelv színvonalas oktatása. A dél-alföldi régióból ide jelentkeznek azok a gyerekek, akik a francia nyelvet és kultúrát szeretnék megismerni, középiskolás fokon. 2011 óta az egyetemi gyakorló gimnázium, hogy nyelvi előismeret nélkül, a 0. évfolyamra jelentkezhet a francia nyelvet tanulni vágyó fiatal. Ezt követően bekapcsolódhat az egyetemi gyakorló gimnázium 1993 óta sikeres programjába: négy tantárgy – civilizáció, földrajz, matematika, történelem – ismeretanyagát franciául tanulhatja. Így, az utóbbi időszakban, évente 15-17 diák érettségizik franciául is, illetve szerez felsőfokú nyelvvizsgát az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia-magyar két tanítási nyelvű tagozatán.


 

SZTEinfo - Ú. I.

Fotó: SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 23.
  17:30 - 19:00
  2018-ban is folytatódik a Mentor(h)áló és a Szent-Györgyi Albert Agóra nagysikerű „vetítős” sorozata. Az új év első előadásán újabb szemet-lelket gyönyörködtető vetítésre invitálnak minden érdeklődőt – vendég Dusha Béla fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja, Szeged város megbecsült és közkedvelt alkotója. További részletek és ingyenes regisztráció: www.jgypk.hu/mentorhalo/szazadfordulos-ekkovek/
 • január 24.
  18:00 - 19:30
  A Mindset Szeged Pszicho-Kávéháza 2018. évi első vendége: Dr. Sarungi Emőke. Az SZTE felnőtt- és gyermekpszichiáterével beszélgetnek a Pszicho-Kávéház állandó kerekasztalának tagjai: Dr. Rafael Beatrix klinikai szakpszichológus, Dr. Szilárdi Réka valláskutató és szociálpszichológus, Mihalik Árpád szociálpszichológus, Dr. Nagyillés János klasszika-filológus – az SZTE munkatársai. A téma: a veszteség, amely lehet egy szeretett személy halála, egy párkapcsolat vége vagy akár egy számunkra fontos időszak lezárása, tárgy elvesztése. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/172398206699517/