SZTE Info

Fizika napja a szegedi egyetemen

A Fizika Napján látványos kísérletekkel, izgalmas előadásokkal és labortúrákkal várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara január 28-án.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara mint minden évben, idén is megrendezi a Fizika Napját. 2017. január 28-án, szombaton 9 és 14 óra között várják a fizika iránt érdeklődőket a Fizikai Intézet Dóm téri épületében, a Dóm tér 9. szám alatt.


Az SZTE rektora, prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus kedvenc kísérleteiről tart előadást az előadóteremben, majd egykori hallgatók mutatják be, hol helyezkedtek el fizikus diplomájuk megszerzése után, és mivel foglalkoznak. Szatmáry Károly professzor arról beszél majd, van-e élet az univerzumban. Kihirdetik a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó verseny eredményét is.


Az érdeklődők megnézhetik a Toricelli-túrán a monumentális légnyomásmérő eszközt, a 12 éven felüli látogatók pedig megnézhetik a nagyintenzitású lézerlabort.


A kísérletes bemutatók során láthatnak színes optikai kísérleteke, robotokat és technikai kísérleteket, okostelefon-méréseket, megismerkedhetnek a felhő-fizikával, a mikrofluidikával is. A Fizika napján bemutatókkal és standdal jelenik meg az MTA Szegedi Biológia Kutatóközpont, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont és a Hobré Laser Technology Kft.

 

A nap folyamán az érdeklődők továbbtanulással kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphatnak, beszélgethetnek egyetemi hallgatókkal és oktatókkal is.


A részletes program itt olvasható, az esemény Facebook oldala pedig itt található.  


SZTE-Info

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra