SZTE Info

Kiemelt_diplomaoszto_201707

Talárt öltöttek, díszoklevelet kaptak, kalapot dobtak a magasba az SZTE friss diplomásai

2580 fiatal diplomát, közülük 431 doktori címet is kapott a Szegedi Tudományegyetemen a 2016-2017. tanévet záró ünnepségeken. Alább az SZTE 2017. június 23-án kezdődött és július 16-án zárult rendezvényeinek néhány emlékezetes pillanatát idézzük fel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felsőoktatási tanév zárását diplomaosztó és doktoravató ünnepségek teszik emlékezetessé a Szegedi Tudományegyetemen is. Az SZTE 12 karát jellemző 12 szín is megjelent az ünnepi „egyenruhán”, amelyet magukra ölthettek a sikeres nyelv- és záróvizsgákon túljutott végzősök.

 

 

Külföldi hallgatók angol nyelvű képzéseken


A Szegedi Tudományegyetem 12 karán végző hallgatók számára 23 diplomaosztó ünnepséget tartottak 2017 nyarán. A sort az SZTE Mezőgazdasági Kar nyitotta: a 2017. június 23-i eseményt az SZTE MGK kari tanácstermében rendezték. A jeles nap különlegességéhez hozzájárult, hogy négy kínai hallgató angol alapképzése végén kapott diplomát, négy további fiatal gyógy- és fűszernövény szakmérnöki diplomát vehetett át, illetve 34 személy a FOSZK keretein belül végzett az SZTE Mezőgazdasági Karán.


SZTE_AOK_10

 

A legtöbb külföldi diák az SZTE Általános Orvostudományi Karán zárta egyetemi tanulmányait: a 2017. július 2-i doktoravató ünnepségén 49 angol és 177 magyar nyelvű orvosi diplomát adtak át.


SZTE_AOK_6

 

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar 2017. július 8-i gyógyszerészavató ünnepségén hat angol és 67 magyar nyelvű oklevelet vettek át a friss gyógyszerész doktorok. Az erről szóló tudósítás az SZTE GYTK honlapján található.


SZTE_GYTK_1


Az SZTE Fogorvostudományi Kar doktoravató és diplomataosztó ünnepségéről ugyancsak a kari honlapon olvasható beszámoló. Ott is rögzítik, hogy 5 angol és 19 magyar nyelvű díszoklevél készült.


AOK_Diplomaosztok_2017
Az SZTE ÁOK diplomaosztó ünnepségein készült képgaléria itt megtekinthető. Fotó: Kukucska András
 

 

 

Ünnepség-sorozat a TIK-ben


Az SZTE 12 kara közül 11 az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának kongresszusi termében rendezte az egyetemi tanulmányokat lezáró ünnepségét. Hagyomány, hogy ezeket a jeles alkalmakat megtiszteli jelenlétével az SZTE rektora vagy – akadályoztatása esetén – az SZTE egyik rektorhelyettese, az SZTE "testvér karainak" képviselői, illetve az adott egyetemi kar vezetése, professzorai, továbbá a partner intézmények tisztségviselői.


SZTE_MK_1

 

A friss diplomásokat köszöntő ünnepségen természetesen a szülők, a családtagok és a barátok is részt vehetnek.


SZTE_TTIK_1


A TIK-beli ünnepség-sorozatot az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar zárta: a 235 végzős – közte a 132 jogász doktor – oklevelét négy turnusban adták át.


Diplomaoszto_AJTK_2017
Az SZTE ÁJTK 2017. július 15-én 10 órakor kezdődött rendezvényén készült fényképek itt megtekinthetőek. Fotó: Schmidt Andrea
 

– Tartsák be az esküjüket, hiszen az pontosan körülírja a pályáját most kezdő jogász kötelességeit – fogalmazott az SZTE ÁJTK 2017. július 15-én 10 órakor kezdődő ünnepségén Szabó Gábor, az SZTE rektora, mikor érzékeltette: egyetlen mondattal akár így is útjukra lehetne bocsátani a frissen avatott jogi doktorokat. – Emberek között, nem mindig fekete-fehér helyzetben kell döntéseket hozniuk. E döntések súlyos következményekkel is járhatnak. Ha iránytűjük a megalkuvás nélküli tisztesség, akkor tájékozódni tudnak a világban – hangsúlyozta a rektor.


SZTE_AJTK_1

 

– Van egy „rossz hírem”: többet kell tanulniuk, mint eddig! Innentől fogva nem a vizsgákra kell felkészülniük, hanem az élet adta helyzetekre. Továbbra is gyarapítaniuk és gondozniuk kell a tudásukat, mert olyan kihívások lesznek az értelmiségi pályákon, amelyekre tárgyszerűen nem készíthet fel a kiváló egyetem még oly kiváló oktatói gárdája sem – hívta föl a friss diplomások figyelmét az SZTE rektora. Állítása igazolásául hozzátette: bizonyos, hogy tíz év múlva olyan eszközök vesznek bennünket körül, amelyeket ma még fel sem találtak. – Abban a másik világban mi lesz a feladata egy jogásznak? Például a ma már rendelkezésre álló önvezető autók elterjedését gátló jogi háttér, közte az ilyen járművek okozta esetleges balesetben a felelősség kérdésének a tisztázása. Tehát föl kell készülniük, folyamatosan tanulniuk kell, hogy megértsék azt a világot, ahol a jog kétezer éves elveit kell majd alkalmazniuk – húzta alá az SZTE rektora, aki a sikeres karrier mellett egyéni boldogságot, támogató családi és baráti környezetet kívánt a szegedi egyetem minden friss diplomásának. – Tartsák meg jó emlékezetükben az alma materüket – ahogy esküjükben is fogadták. Legyenek büszkék arra, hogy a Szegedi Tudományegyetemen tanultak! Dolgozzanak úgy, hogy az SZTE is büszke lehessen önökre, egykori tanítványaira!


SZTE_AJTK_diplomaoszto_doktoravato_2017
Az SZTE ÁJTK 2017. július 15-én 13 órakor kezdődött diplomaosztó ünnepségén készült fotók itt megtekinthetőek.
 

Családias hangulatú ünnepségen avatták doktorrá a 2017. július 15-én 13 órakor kezdődő ünnepségre hivatalos végzős joghallgatókat is. Az SZTE vezetését oktatási rektorhelyettesként képviselte Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete tanszékvezető professzora. Az SZTE ÁJTK dékánja, Balogh Elemér köszöntőjében kitért arra is, hogy a diploma a fiatalok eredménye, de e teljesítmény mögött ott húzódik a család erőfeszítése és támogatása is.

 

 

Elismerések a legjobbaknak


Hagyomány az is, hogy a diplomák átadása mellett a legkiválóbb végzős hallgatók munkáját külön is elismerik.

 

Az SZTE MK mérnökavató nyilvános kari tanácsülésén 99 diplomát és számos elismerést adtak át. Az SZTE Mérnöki Kar 2017. június 30-i ünnepségéről tudósítás olvasható és képgaléria nézegethető a kari honlapon.


MK_Diplomaoszto_2017
Az SZTE MK ünnepségén készült fényképek közül néhány itt megtekinthető. Fotó: Dobsa József
 


Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar három turnusból álló ünnepsége közül a 2017. július 1-jén 10 órakor kezdődő rendezvényen16. alkalommal adják át a Sófi alapítvány ösztöndíjait, a díszvendég: Huszti Péter Kossuth-díjas színművész közreműködésével. A részletekről itt informálódhatnak az érdeklődők.


TTIK_Diplomaoszto_2017
Az SZTE TTIK diplomaosztó ünnepségein készült képgaléria itt megtekinthető. Fotó: Dobsa József
 

 

„Szerinted kedvet csinálna az egyetemi tanulmányok megkezdéséhez a diplomaosztók kalapdobálós ünnepe?” – hallottuk a kérdést a családtagjaikkal és barátaikkal fotózkodó taláros fiatalok között. A feltételezés igazolásául az SZTE 2017 nyarán végzett hallgatói számára emlékezetes pillanatok közül néhányat megörökítettek az itt közölt fotók is.


Diplomaoszto_AOK_kalap

 

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar 185 új közgazdásza diplomaosztójáról szóló beszámoló itt is elérhető.


GTK_Diplomaoszto_2017
Az SZTE GTK rendezvényén készült fényképek itt megtekinthetőek. Fotó: Kukucska András
 

 

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 388 friss diplomásáról a 2017. július 8-i két ünnepségen 950 fotó készült, a képgaléria a kari honlapon érhető el.

 

A szegedi diplomaosztók „leltárjához” tartozik, hogy az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon 117, míg az SZTE Zeneművészeti Karon 62 oklevél talált gazdára. Az SZTE Bölcsészettudományi Karán a sikeres záróvizsgát tett hallgatók 88,7 százaléka rendelkezett nyelvvizsgával is, vagyis 635 diplomát nyújthattak át a 2017. nyári diplomaosztó ünnepségeken.


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Dobsa József, Kukucska András, Schmidt Andrea, Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 25.
  10:00 - 11:00
  “This talk first reviews important observational characteristics of the body image on the Shroud of Turin, some of which come from the 1978 STURP expedition to examine the Shroud directly in Turin, for which Dr. Jackson was its team leader. Following this, several examples will be presented to demonstrate how various image formation hypotheses can be rejected by testing against the available observational data, according to the Scientific Method. Next, a subset of the observational data is used to formulate the presenter’s hypothesis of image formation involving radiation and gravity. The remainder of the observational data of the Shroud image, which were not used to construct the hypothesis, are then used to test the hypothesis. The talk concludes with a summary and significance of the above analysis.”
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • szeptember 29.
  14:00 - 18:00
  Az SZTE Konfuciusz Intézet sok szeretettel vár minden kedves vendéget a Konfuciusz Napon. A programsorozat két részből áll. 15.00 és 17.00 óra között a látogatóink interaktív állomásainkon játékos formában ismerkedhetnek meg Kínával. A feladatokat teljesítő résztvevők értékes ajándékokat nyerhetnek. 17.00 órakor kezdődik gálaműsorunk, amelyen különböző Kínával kapcsolható műsorszámokat mutatnak be a Konfuciusz Intézet hallgatói, tanárai, barátai. A programon a részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a konfuciusz@rekt.szte.hu címen lehet.