SZTE Info

Kiemelt_diplomaoszto_201707

Talárt öltöttek, díszoklevelet kaptak, kalapot dobtak a magasba az SZTE friss diplomásai

2580 fiatal diplomát, közülük 431 doktori címet is kapott a Szegedi Tudományegyetemen a 2016-2017. tanévet záró ünnepségeken. Alább az SZTE 2017. június 23-án kezdődött és július 16-án zárult rendezvényeinek néhány emlékezetes pillanatát idézzük fel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felsőoktatási tanév zárását diplomaosztó és doktoravató ünnepségek teszik emlékezetessé a Szegedi Tudományegyetemen is. Az SZTE 12 karát jellemző 12 szín is megjelent az ünnepi „egyenruhán”, amelyet magukra ölthettek a sikeres nyelv- és záróvizsgákon túljutott végzősök.

 

 

Külföldi hallgatók angol nyelvű képzéseken


A Szegedi Tudományegyetem 12 karán végző hallgatók számára 23 diplomaosztó ünnepséget tartottak 2017 nyarán. A sort az SZTE Mezőgazdasági Kar nyitotta: a 2017. június 23-i eseményt az SZTE MGK kari tanácstermében rendezték. A jeles nap különlegességéhez hozzájárult, hogy négy kínai hallgató angol alapképzése végén kapott diplomát, négy további fiatal gyógy- és fűszernövény szakmérnöki diplomát vehetett át, illetve 34 személy a FOSZK keretein belül végzett az SZTE Mezőgazdasági Karán.


SZTE_AOK_10

 

A legtöbb külföldi diák az SZTE Általános Orvostudományi Karán zárta egyetemi tanulmányait: a 2017. július 2-i doktoravató ünnepségén 49 angol és 177 magyar nyelvű orvosi diplomát adtak át.


SZTE_AOK_6

 

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar 2017. július 8-i gyógyszerészavató ünnepségén hat angol és 67 magyar nyelvű oklevelet vettek át a friss gyógyszerész doktorok. Az erről szóló tudósítás az SZTE GYTK honlapján található.


SZTE_GYTK_1


Az SZTE Fogorvostudományi Kar doktoravató és diplomataosztó ünnepségéről ugyancsak a kari honlapon olvasható beszámoló. Ott is rögzítik, hogy 5 angol és 19 magyar nyelvű díszoklevél készült.


AOK_Diplomaosztok_2017
Az SZTE ÁOK diplomaosztó ünnepségein készült képgaléria itt megtekinthető. Fotó: Kukucska András
 

 

 

Ünnepség-sorozat a TIK-ben


Az SZTE 12 kara közül 11 az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának kongresszusi termében rendezte az egyetemi tanulmányokat lezáró ünnepségét. Hagyomány, hogy ezeket a jeles alkalmakat megtiszteli jelenlétével az SZTE rektora vagy – akadályoztatása esetén – az SZTE egyik rektorhelyettese, az SZTE "testvér karainak" képviselői, illetve az adott egyetemi kar vezetése, professzorai, továbbá a partner intézmények tisztségviselői.


SZTE_MK_1

 

A friss diplomásokat köszöntő ünnepségen természetesen a szülők, a családtagok és a barátok is részt vehetnek.


SZTE_TTIK_1


A TIK-beli ünnepség-sorozatot az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar zárta: a 235 végzős – közte a 132 jogász doktor – oklevelét négy turnusban adták át.


Diplomaoszto_AJTK_2017
Az SZTE ÁJTK 2017. július 15-én 10 órakor kezdődött rendezvényén készült fényképek itt megtekinthetőek. Fotó: Schmidt Andrea
 

– Tartsák be az esküjüket, hiszen az pontosan körülírja a pályáját most kezdő jogász kötelességeit – fogalmazott az SZTE ÁJTK 2017. július 15-én 10 órakor kezdődő ünnepségén Szabó Gábor, az SZTE rektora, mikor érzékeltette: egyetlen mondattal akár így is útjukra lehetne bocsátani a frissen avatott jogi doktorokat. – Emberek között, nem mindig fekete-fehér helyzetben kell döntéseket hozniuk. E döntések súlyos következményekkel is járhatnak. Ha iránytűjük a megalkuvás nélküli tisztesség, akkor tájékozódni tudnak a világban – hangsúlyozta a rektor.


SZTE_AJTK_1

 

– Van egy „rossz hírem”: többet kell tanulniuk, mint eddig! Innentől fogva nem a vizsgákra kell felkészülniük, hanem az élet adta helyzetekre. Továbbra is gyarapítaniuk és gondozniuk kell a tudásukat, mert olyan kihívások lesznek az értelmiségi pályákon, amelyekre tárgyszerűen nem készíthet fel a kiváló egyetem még oly kiváló oktatói gárdája sem – hívta föl a friss diplomások figyelmét az SZTE rektora. Állítása igazolásául hozzátette: bizonyos, hogy tíz év múlva olyan eszközök vesznek bennünket körül, amelyeket ma még fel sem találtak. – Abban a másik világban mi lesz a feladata egy jogásznak? Például a ma már rendelkezésre álló önvezető autók elterjedését gátló jogi háttér, közte az ilyen járművek okozta esetleges balesetben a felelősség kérdésének a tisztázása. Tehát föl kell készülniük, folyamatosan tanulniuk kell, hogy megértsék azt a világot, ahol a jog kétezer éves elveit kell majd alkalmazniuk – húzta alá az SZTE rektora, aki a sikeres karrier mellett egyéni boldogságot, támogató családi és baráti környezetet kívánt a szegedi egyetem minden friss diplomásának. – Tartsák meg jó emlékezetükben az alma materüket – ahogy esküjükben is fogadták. Legyenek büszkék arra, hogy a Szegedi Tudományegyetemen tanultak! Dolgozzanak úgy, hogy az SZTE is büszke lehessen önökre, egykori tanítványaira!


SZTE_AJTK_diplomaoszto_doktoravato_2017
Az SZTE ÁJTK 2017. július 15-én 13 órakor kezdődött diplomaosztó ünnepségén készült fotók itt megtekinthetőek.
 

Családias hangulatú ünnepségen avatták doktorrá a 2017. július 15-én 13 órakor kezdődő ünnepségre hivatalos végzős joghallgatókat is. Az SZTE vezetését oktatási rektorhelyettesként képviselte Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete tanszékvezető professzora. Az SZTE ÁJTK dékánja, Balogh Elemér köszöntőjében kitért arra is, hogy a diploma a fiatalok eredménye, de e teljesítmény mögött ott húzódik a család erőfeszítése és támogatása is.

 

 

Elismerések a legjobbaknak


Hagyomány az is, hogy a diplomák átadása mellett a legkiválóbb végzős hallgatók munkáját külön is elismerik.

 

Az SZTE MK mérnökavató nyilvános kari tanácsülésén 99 diplomát és számos elismerést adtak át. Az SZTE Mérnöki Kar 2017. június 30-i ünnepségéről tudósítás olvasható és képgaléria nézegethető a kari honlapon.


MK_Diplomaoszto_2017
Az SZTE MK ünnepségén készült fényképek közül néhány itt megtekinthető. Fotó: Dobsa József
 


Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar három turnusból álló ünnepsége közül a 2017. július 1-jén 10 órakor kezdődő rendezvényen16. alkalommal adják át a Sófi alapítvány ösztöndíjait, a díszvendég: Huszti Péter Kossuth-díjas színművész közreműködésével. A részletekről itt informálódhatnak az érdeklődők.


TTIK_Diplomaoszto_2017
Az SZTE TTIK diplomaosztó ünnepségein készült képgaléria itt megtekinthető. Fotó: Dobsa József
 

 

„Szerinted kedvet csinálna az egyetemi tanulmányok megkezdéséhez a diplomaosztók kalapdobálós ünnepe?” – hallottuk a kérdést a családtagjaikkal és barátaikkal fotózkodó taláros fiatalok között. A feltételezés igazolásául az SZTE 2017 nyarán végzett hallgatói számára emlékezetes pillanatok közül néhányat megörökítettek az itt közölt fotók is.


Diplomaoszto_AOK_kalap

 

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar 185 új közgazdásza diplomaosztójáról szóló beszámoló itt is elérhető.


GTK_Diplomaoszto_2017
Az SZTE GTK rendezvényén készült fényképek itt megtekinthetőek. Fotó: Kukucska András
 

 

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 388 friss diplomásáról a 2017. július 8-i két ünnepségen 950 fotó készült, a képgaléria a kari honlapon érhető el.

 

A szegedi diplomaosztók „leltárjához” tartozik, hogy az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon 117, míg az SZTE Zeneművészeti Karon 62 oklevél talált gazdára. Az SZTE Bölcsészettudományi Karán a sikeres záróvizsgát tett hallgatók 88,7 százaléka rendelkezett nyelvvizsgával is, vagyis 635 diplomát nyújthattak át a 2017. nyári diplomaosztó ünnepségeken.


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Dobsa József, Kukucska András, Schmidt Andrea, Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.