SZTE Info

Kiemelt_diplomaoszto_201707

Talárt öltöttek, díszoklevelet kaptak, kalapot dobtak a magasba az SZTE friss diplomásai

2580 fiatal diplomát, közülük 431 doktori címet is kapott a Szegedi Tudományegyetemen a 2016-2017. tanévet záró ünnepségeken. Alább az SZTE 2017. június 23-án kezdődött és július 16-án zárult rendezvényeinek néhány emlékezetes pillanatát idézzük fel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felsőoktatási tanév zárását diplomaosztó és doktoravató ünnepségek teszik emlékezetessé a Szegedi Tudományegyetemen is. Az SZTE 12 karát jellemző 12 szín is megjelent az ünnepi „egyenruhán”, amelyet magukra ölthettek a sikeres nyelv- és záróvizsgákon túljutott végzősök.

 

 

Külföldi hallgatók angol nyelvű képzéseken


A Szegedi Tudományegyetem 12 karán végző hallgatók számára 23 diplomaosztó ünnepséget tartottak 2017 nyarán. A sort az SZTE Mezőgazdasági Kar nyitotta: a 2017. június 23-i eseményt az SZTE MGK kari tanácstermében rendezték. A jeles nap különlegességéhez hozzájárult, hogy négy kínai hallgató angol alapképzése végén kapott diplomát, négy további fiatal gyógy- és fűszernövény szakmérnöki diplomát vehetett át, illetve 34 személy a FOSZK keretein belül végzett az SZTE Mezőgazdasági Karán.


SZTE_AOK_10

 

A legtöbb külföldi diák az SZTE Általános Orvostudományi Karán zárta egyetemi tanulmányait: a 2017. július 2-i doktoravató ünnepségén 49 angol és 177 magyar nyelvű orvosi diplomát adtak át.


SZTE_AOK_6

 

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar 2017. július 8-i gyógyszerészavató ünnepségén hat angol és 67 magyar nyelvű oklevelet vettek át a friss gyógyszerész doktorok. Az erről szóló tudósítás az SZTE GYTK honlapján található.


SZTE_GYTK_1


Az SZTE Fogorvostudományi Kar doktoravató és diplomataosztó ünnepségéről ugyancsak a kari honlapon olvasható beszámoló. Ott is rögzítik, hogy 5 angol és 19 magyar nyelvű díszoklevél készült.


AOK_Diplomaosztok_2017
Az SZTE ÁOK diplomaosztó ünnepségein készült képgaléria itt megtekinthető. Fotó: Kukucska András
 

 

 

Ünnepség-sorozat a TIK-ben


Az SZTE 12 kara közül 11 az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának kongresszusi termében rendezte az egyetemi tanulmányokat lezáró ünnepségét. Hagyomány, hogy ezeket a jeles alkalmakat megtiszteli jelenlétével az SZTE rektora vagy – akadályoztatása esetén – az SZTE egyik rektorhelyettese, az SZTE "testvér karainak" képviselői, illetve az adott egyetemi kar vezetése, professzorai, továbbá a partner intézmények tisztségviselői.


SZTE_MK_1

 

A friss diplomásokat köszöntő ünnepségen természetesen a szülők, a családtagok és a barátok is részt vehetnek.


SZTE_TTIK_1


A TIK-beli ünnepség-sorozatot az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar zárta: a 235 végzős – közte a 132 jogász doktor – oklevelét négy turnusban adták át.


Diplomaoszto_AJTK_2017
Az SZTE ÁJTK 2017. július 15-én 10 órakor kezdődött rendezvényén készült fényképek itt megtekinthetőek. Fotó: Schmidt Andrea
 

– Tartsák be az esküjüket, hiszen az pontosan körülírja a pályáját most kezdő jogász kötelességeit – fogalmazott az SZTE ÁJTK 2017. július 15-én 10 órakor kezdődő ünnepségén Szabó Gábor, az SZTE rektora, mikor érzékeltette: egyetlen mondattal akár így is útjukra lehetne bocsátani a frissen avatott jogi doktorokat. – Emberek között, nem mindig fekete-fehér helyzetben kell döntéseket hozniuk. E döntések súlyos következményekkel is járhatnak. Ha iránytűjük a megalkuvás nélküli tisztesség, akkor tájékozódni tudnak a világban – hangsúlyozta a rektor.


SZTE_AJTK_1

 

– Van egy „rossz hírem”: többet kell tanulniuk, mint eddig! Innentől fogva nem a vizsgákra kell felkészülniük, hanem az élet adta helyzetekre. Továbbra is gyarapítaniuk és gondozniuk kell a tudásukat, mert olyan kihívások lesznek az értelmiségi pályákon, amelyekre tárgyszerűen nem készíthet fel a kiváló egyetem még oly kiváló oktatói gárdája sem – hívta föl a friss diplomások figyelmét az SZTE rektora. Állítása igazolásául hozzátette: bizonyos, hogy tíz év múlva olyan eszközök vesznek bennünket körül, amelyeket ma még fel sem találtak. – Abban a másik világban mi lesz a feladata egy jogásznak? Például a ma már rendelkezésre álló önvezető autók elterjedését gátló jogi háttér, közte az ilyen járművek okozta esetleges balesetben a felelősség kérdésének a tisztázása. Tehát föl kell készülniük, folyamatosan tanulniuk kell, hogy megértsék azt a világot, ahol a jog kétezer éves elveit kell majd alkalmazniuk – húzta alá az SZTE rektora, aki a sikeres karrier mellett egyéni boldogságot, támogató családi és baráti környezetet kívánt a szegedi egyetem minden friss diplomásának. – Tartsák meg jó emlékezetükben az alma materüket – ahogy esküjükben is fogadták. Legyenek büszkék arra, hogy a Szegedi Tudományegyetemen tanultak! Dolgozzanak úgy, hogy az SZTE is büszke lehessen önökre, egykori tanítványaira!


SZTE_AJTK_diplomaoszto_doktoravato_2017
Az SZTE ÁJTK 2017. július 15-én 13 órakor kezdődött diplomaosztó ünnepségén készült fotók itt megtekinthetőek.
 

Családias hangulatú ünnepségen avatták doktorrá a 2017. július 15-én 13 órakor kezdődő ünnepségre hivatalos végzős joghallgatókat is. Az SZTE vezetését oktatási rektorhelyettesként képviselte Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete tanszékvezető professzora. Az SZTE ÁJTK dékánja, Balogh Elemér köszöntőjében kitért arra is, hogy a diploma a fiatalok eredménye, de e teljesítmény mögött ott húzódik a család erőfeszítése és támogatása is.

 

 

Elismerések a legjobbaknak


Hagyomány az is, hogy a diplomák átadása mellett a legkiválóbb végzős hallgatók munkáját külön is elismerik.

 

Az SZTE MK mérnökavató nyilvános kari tanácsülésén 99 diplomát és számos elismerést adtak át. Az SZTE Mérnöki Kar 2017. június 30-i ünnepségéről tudósítás olvasható és képgaléria nézegethető a kari honlapon.


MK_Diplomaoszto_2017
Az SZTE MK ünnepségén készült fényképek közül néhány itt megtekinthető. Fotó: Dobsa József
 


Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar három turnusból álló ünnepsége közül a 2017. július 1-jén 10 órakor kezdődő rendezvényen16. alkalommal adják át a Sófi alapítvány ösztöndíjait, a díszvendég: Huszti Péter Kossuth-díjas színművész közreműködésével. A részletekről itt informálódhatnak az érdeklődők.


TTIK_Diplomaoszto_2017
Az SZTE TTIK diplomaosztó ünnepségein készült képgaléria itt megtekinthető. Fotó: Dobsa József
 

 

„Szerinted kedvet csinálna az egyetemi tanulmányok megkezdéséhez a diplomaosztók kalapdobálós ünnepe?” – hallottuk a kérdést a családtagjaikkal és barátaikkal fotózkodó taláros fiatalok között. A feltételezés igazolásául az SZTE 2017 nyarán végzett hallgatói számára emlékezetes pillanatok közül néhányat megörökítettek az itt közölt fotók is.


Diplomaoszto_AOK_kalap

 

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar 185 új közgazdásza diplomaosztójáról szóló beszámoló itt is elérhető.


GTK_Diplomaoszto_2017
Az SZTE GTK rendezvényén készült fényképek itt megtekinthetőek. Fotó: Kukucska András
 

 

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 388 friss diplomásáról a 2017. július 8-i két ünnepségen 950 fotó készült, a képgaléria a kari honlapon érhető el.

 

A szegedi diplomaosztók „leltárjához” tartozik, hogy az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon 117, míg az SZTE Zeneművészeti Karon 62 oklevél talált gazdára. Az SZTE Bölcsészettudományi Karán a sikeres záróvizsgát tett hallgatók 88,7 százaléka rendelkezett nyelvvizsgával is, vagyis 635 diplomát nyújthattak át a 2017. nyári diplomaosztó ünnepségeken.


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Dobsa József, Kukucska András, Schmidt Andrea, Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00