Bezár

Hírarchívum

nyito

Ericsson-díjas az SZTE gyakorló gimnázium fizika tanára, Dr. Kopasz Katalin

Ericsson-díjas az SZTE gyakorló gimnázium fizika tanára, Dr. Kopasz Katalin

2017. június 02.
3 perc

A tehetséggondozásban, illetve népszerűsítésben élen járó matematika- és fizikatanárok számára évente kiosztott, nagy presztízsű Ericsson-díj ide nyertesei közé választották Dr. Kopasz Katalint. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kavantumelektronikai Tanszék tudományos munkatársaként is sokat tesz a természettudományi tárgyak oktatásának színesítéséért.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Fizika népszerűsítéséért” kategóriában nyerte el az Ericsson-díjat Dr. Kopasz Katalin, a Szegedi Tudományegyetemen Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára. A pedagógus családból származó fiatal tanárnőnek Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója és Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete nyújtotta át az elismerést: az Ericsson-díjat és az azzal járó 250 ezer forint jutalmat.


_MG_5927

 

A hazai természettudományos képzés színvonalának a fenntartásában és emelésében jeleskedő pedagógusok munkáját 1999 óta ismerik el az Ericsson-díjjal. A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola fizika tanáregyéniségei közül többen is elnyerték már e rangos elismerést. Dr. Kopasz Katalin tevékenységét, egymástól függetlenül, három egyetemi egység is méltónak tartotta arra, hogy javasolja a díjra.

 

A szegedi egyetemen matematika, majd fizika tanári oklevelet szerzett, folytatásként a doktori iskolát is lezáró kutató tanár az universitas gyakorló gimnáziumában jobbára olyan diákokat tanít fizikából, akik humán vagy egyéb beállítottságuk miatt nem természettudományi érdeklődésűek. Dr. Kopasz Katalinról a díjátadó ünnepség laudációjaként elhangzott: „A Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének tudományos munkatársa, az egyetem Gyakorló Gimnáziumának tanára. Doktori disszertációjának címe „Számítógéppel segített mérőkísérletek a természettudományok tanításához”.

Már hallgatóként bekapcsolódott a szegedi egyetem és az ELFT különböző rendezvényeinek (Kutatók éjszakája, Karácsonyi kísérletek, Játsszunk fizikát! kísérletes diákverseny, A fizika napja, stb.) szervezésébe és sikeres megvalósításába. Az évek során ezen rendezvények fő szervezője lett, feladatkitűző és zsűritag, illetve elnök a Bor Pál Fizikaversenyen vagy az Öveges-verseny országos fordulójában.

Diákjai évek óta eredményesen szerepelnek az SZTE TTIK által szervezett, a kar Kutató iskolája pályázatában, illetve országos pályázatokon.

Nagyszámú publikációja is tükrözi elkötelezettségét a tudományos ismeretterjesztés, a fizika oktatásának módszertani megújítása iránt” – olvasható itt.

 

 

A Magyar Tudományos Akadémia székházában az Ericsson cég vezetése, Svédország magyarországi nagykövete és egyéb prominens személyiségek – akadémikusok, egyetemi professzorok – jelenlétében 2017. május 30-án adták át az ország egyik legjelentősebb, nem állami alapítású közoktatási díját. A 19. alkalommal kiosztott Ericsson-díjat 8 pedagógus kapta a matematika, a fizika népszerűsítéséért, illetve a tehetséggondozásért. A svéd cég idén is kiegészítette az Ericsson-díjat az „Egy álom megvalósul” címen meghirdetett 1.000.000 forint értékű eszközbeszerzési pályázat lehetőségével. Ennek keretében – hasonlóan az előző évhez – az idei Ericsson-díjazott tanárok iskolái kísérleti, informatikai eszközök beszerzésére pályázhatnak.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna


További információ:

Tétova Fánival is fizikát játszik az Ericsson-díjas Kopasz Katalin


Tétova Fánival is fizikát játszik az Ericsson-díjas Kopasz Katalin - A hónap alma mater tagja

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek